Nejen prací je člověk živ. Jak důležitá je firemní kultura?

Adam Šoukal | rubrika: BrandInsight | 2. 3. 2022 | 2 komentáře
Pracovním trhem rezonuje otázka, zda zaměstnanci některých finančně technologických firem nepracují v nepřiměřeně tvrdých podmínkách. Jak se k firemní kultuře staví český fintech Roger?
Nejen prací je člověk živ. Jak důležitá je firemní kultura?
Adam Šoukal
Zdroj: Roger

Možná jste také zaregistrovali zprávu o vysoké fluktuaci a řekněme nepřívětivé firemní kultuře v jedné z největších globálních finančně technologických firem – britské společnosti Revolut vedené Nikolajem Storonským. Nabízí se otázka: Mají to všechny technologické společnosti stejně?

Když jsme čtyři roky po založení Rogera dokončili druhou transakci s finančním investorem, prošli jsme jako jedna firma z deseti startupovým údolím smrti. Hlavní platforma na zkrácení splatnosti faktur dobře fungovala, měli jsme dostatek klientů a zajištěnou výplatu. Byli jsme unavení, ale hrdí, že se nám to povedlo.

O autorovi

Zdroj: Roger

Adam Šoukal je spoluzakladatel a CEO Platební instituce Roger. Stará se o strategický vývoj a vedení společnosti. Před založením Rogera pracoval dva roky pro banku Santander, kde měl na starost bankovní akvizice. Adam je velkým zastáncem fintechových řešení a moderních technologií ve spojení s financemi.

Paradoxně jsme se ocitli na dost zvláštním místě, které bylo temné, nudné a ubíjející. Frustrace pramenily z toho, že jsme směřovali veškeré úsilí na výsledek směrem k produktu a klientům. Nezbýval žádný čas na zamyšlení, jestli to funguje pro nás, kdo pro Rogera pracujeme. Jasně, živilo nás to, něco jsme dokázali, ale ta otázka byla: Je to skutečně to, co chceme dělat dál?

S důrazem na talent

Moje strategie „head down, keep digging“ (volně přeloženo do češtiny něco jako „zatni zuby a makej“) tady neslavila úspěch. Respektive fungovala podobně jako brufen – zabavil jsem se prací, ale nedávalo to smysl. Situace začala eskalovat a zastavila se až tehdy, když mě naše šéfka obchodu Ivana Saxunová přesvědčila, že nejen prací je člověk živ. Kromě klientů si zaslouží péči i zaměstnanci Rogera. Přitáhla mě za rukáv na školení o práci s talenty podle metodiky Gallup. Účast jsem přislíbil pod nátlakem a s předsudky.

Školení stálo docela dost peněz, což mě přinutilo programu věnovat pozornost. Naštěstí to celé dávalo smysl. Metoda v lidech identifikuje přirozené talenty. Cílem je rozvíjet silné stránky a nebabrat se zbytečně s těmi slabými. Najednou jsme v Rogerovi začali chápat různé perspektivy lidí u stolu. Testování „CliftonStrengths“ přineslo do týmu respekt a porozumění. Kromě toho také jistou míru zábavy a sebevědomí – máme změřeno, v čem je každý z nás dobrý a na čem může dále pracovat. Například jsem se na základě výsledků přestal vztekat, že si něco musím rozhodnout sám. Zároveň se od té doby nesnažím provozovat aktivity, které mi nešly, nejdou a nikdy nepůjdou.

Partner seriálu

Logo RogerZdroj Roger

Partnerem seriálu je Platební instituce Roger, která zkracuje dlouhou splatnost faktur na tři dny a pomáhá tak podnikatelům s optimalizací provozních financí. V roce 2020 se Roger spojil s jedním z největších hráčů na bankovním trhu – Komerční bankou. Spolu s ní dále zefektivňuje a digitalizuje oblast provozních financí.

Čtyři z pěti

Můj hlavní problém s firemní kulturou, spokojeností a rozvojem zaměstnanců je v tom, že se to obtížně měří. Není to něco, co najdete každý rok na druhém řádku výsledovky nebo na rozvaze.  Nicméně pro každého zaměstnavatele, zejména pro menší tech firmy našeho střihu, jde o zásadní téma.

Proto jsem byl rád, když mě oslovil student Ekonomicko-správní fakulty MUNI Ondřej Nohel s tím, že by o nás rád napsal svou závěrečnou práci. 94 % našich zaměstnanců pro něho následně anonymně vyplňovalo dotazník spokojenosti. Odpovědi hodnotil na škále od 1 (nejhorší) po 7 (nejlepší). Celkově jsme dostali 5,61 ze 7, po převodu do běžnější hodnotící škály to je 80% spokojenost nebo čtyři hvězdičky z pěti.

Detailní výsledky vypadají následovně:

  • Spokojenost s náplní práce – 5,52
  • Spokojenost s podmínkami pro výkon práce – 5,69
  • Spokojenost s finančním ohodnocením – 4,84
  • Spokojenost s vedením – 6,02
  • Spokojenost se spolupracovníky – 6,22
  • Spokojenost s možností profesního růstu – 4,9
  • Spokojenost s komunikací v organizaci – 5,04
  • Celková pracovní spokojenost – 5,61
  • Celkový průměr za celý dotazník – 5,48

Výsledky mě potěšily. Jsem rád, že panuje spokojenost s vedením jednotlivých oddělení Rogera, ale i celkově s kvalitou kolegů. Na druhou stranu musíme zapracovat na tom, aby měli zaměstnanci možnost růstu v rámci vlastních projektů. Těšit se do práce za lidmi, které jejich práce baví, byla při založení firmy pro mě a spoluzakladatele a CTO Rogera Tomáše Slobodníka hlavní priorita.

FINMARKET je rubrika zasvěcená obsahu, který připravujeme ve spolupráci s obchodními partnery na míru společnostem, které chtějí seznámit čtenáře se svými produkty nebo službami.

Peníze BrandInsight

Adam Šoukal

Spoluzakladatel a CEO Platební instituce Roger. Stará se o strategický vývoj a vedení společnosti. Před založením Rogera pracoval dva roky pro banku Santander, kde měl na starost bankovní akvizice. Je velkým zastáncem fintechových... Další články autora.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

I za tohle můžete dostat výpověď. Případy, které potvrdil soud

26. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

I za tohle můžete dostat výpověď. Případy, které potvrdil soud

Kdy možné dát výpověď zaměstnankyni, která tráví část pracovní doby na internetových seznamkách? A musí si zaměstnavatel nechat kutila, který kvůli nepozornosti způsobí v práci výbuch?... celý článek

Kdo půjde dřív do důchodu? Jurečka chce rozšířit náročné profese

1. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 2 komentáře

Kdo půjde dřív do důchodu? Jurečka chce rozšířit náročné profese

Až o pět let dříve teď mohou jít do penze záchranáři a hasiči. Nově by se k nim měly přidat další náročné profese, ve kterých pracuje zhruba 120 tisíc lidí. Zaměstnavatelé za ně budou... celý článek

Chystá se převrat v zákoníku práce. Cílí hlavně na problémisty

1. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 3 komentáře

Chystá se převrat v zákoníku práce. Cílí hlavně na problémisty

Ministerstvo práce a sociálních věcí připravuje novelu zákoníku práce. Počítá se zásadními změnami. Mluví se především o výpovědích, řeší se ale i zkušební doba či odstupné pro nemocné... celý článek

Placené volno. Na co máte nárok a jaká jsou pravidla

1. 2. 2024 | Zdeněk Bauer

Placené volno. Na co máte nárok a jaká jsou pravidla

Kdy vás musí zaměstnavatel omluvit v práci a naplno vám to proplatit? Co patří mezi důležité osobní překážky v práci? Tady je přehled.

Nový rok ve vaší peněžence. Velký přehled změn

1. 1. 2024 | Petr Kučera

Nový rok ve vaší peněžence. Velký přehled změn

Projděte si, jaké novinky roku 2024 mohou ovlivnit vaše osobní finance.

Partners Financial Services