Práci na dálku podporuje celá Evropa

Milan K. Osvaag | 31. 8. 2007

Evropští sociální partneři přijali již v červenci 2002 "Rámcovou dohodu o práci na dálku". Její jedinečnost spočívá v tom, že poprvé nebyla dohoda tohoto charakteru implementována formou směrnice, ale sociálními partnery v jednotlivých členských státech Unie, v Norsku, na Islandu a v Lichtenštejnsku a v kandidátských zemích EU v souladu s článkem 139 Smlouvy, který umožňuje zaměstnancům a zaměstnavatelům provádět pracovní dohody autonomním způsobem.
"Autonomní pozice Evropských sociálních partnerů zakotvená ve Smlouvě o Evropském společenství dává zaměstnavatelům a odborům na evropské úrovni, jako hlavním aktérům světa práce, možnost zcela samostatně v rámci sociálního dialogu řešit problémy spojené s fungováním trhů práce a adaptabilitou pracovníků i podniků. Tyto autonomní dohody nového typu pak nahrazují legislativní iniciativu Evropské komise a jsou implementovány na národní úrovni v garanci sociálních partnerů. Důvodů pro uzavření Dohody o práci na dálku (takzvaného teleworkingu) bylo hned několik: snaha o zvýšení adaptability pracovníků a podniků, podpora flexibilních forem práce, snadnější integrace ohrožených skupin pracovníků a pracovnic na trh práce a snaha po sladění profesního a osobního života," komentovala evropskou podporu této formy práce Vladimíra Drbalová, ředitelka Sekce mezinárodních organizací a EU ve Svazu průmyslu a dopravy ČR.

První zprávu o plnění této dohody dostal na stůl komisař Vladimír Špidla, který se zabývá zaměstnaností, sociálními věcmi a rovnými příležitostmi, loni v říjnu. Zpráva podle serveru EurActiv uvádí, že práce na dálku se nejvíce prosazuje ve Velké Británii a v Nizozemsku (8 % všech pracujících), nejméně naopak v České republice a v Maďarsku (kolem 2 % všech pracujících). Dohoda se provádí i v Norsku a na Islandu. Naopak vůbec nebyla implementována na Kypru, na Slovensku, v Estonsku a v Litvě. Nejvíce rozšířena je práce na dálku v oblasti telekomunikací.
Každý stát dohodu implementoval na základě své úpravy pracovně-právních vztahů. Například ve Francii, Itálii, Lucembursku, Řecku, Dánsku a ve Švédsku mají podobu kolektivních dohod, ve Velké Británii a v Irsku byla dohoda implementována jako kodex chování a v České republice a v Maďarsku má podobu právního předpisu. Nový zákoník práce sice nehovoří přímo o "teleworkingu", ale obsahuje ustanovení o atypických formách práce a to společně s principem "co není zakázáno, je dovoleno" umožňuje i práci na dálku.

"Zpráva ukazuje, že sociální partneři jsou schopni dohodu nejen vyjednat a uzavřít, ale mohou také přímo přispět k jejímu provádění. Podpora práce na dálku je důležitým krokem ke sladění pracovního a soukromého života," komentoval její obsah sám Vladimír Špidla.
Zpráva nerozlišuje práci na dálku jako zaměstnanecký poměr, nebo kontrakt živnostníka. Z většiny výzkumů i v USA, kde na dálku pracuje kolem 30 milionů lidí ale vyplývá, že mnohem častější je přímý zaměstnanecký poměr.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-13
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Reforma a „Taková normální rodinka“

27. 8. 2007 | Ludmila Řezníčková

Reforma a „Taková normální rodinka“

Schválená reforma přinesla bouřlivé diskusní téma nejen do sněmovních kuloárů, ale i mezi "obyčejné" smrtelníky. Řada lidí si jen obtížně dokáže představit reálné sociální dopady reformy... celý článek

Rychlejší než soudy

23. 8. 2007 | Matěj Šuster

Rychlejší než soudy

Rozhodčí řízení je rychlejší než spor řešený před soudem. Jeho výhod lze však využít většinou jen tehdy, když se soudí dvě podobně silné strany. V případě pří úvěrových společností... celý článek

Nebojte se práce v zahraničí

22. 8. 2007 | Táňa Chadrabová | 2 komentáře

Nebojte se práce v zahraničí

Do jedenadvaceti členských zemí Evropské unie lze bez problémů vyjet za prací. Pokud chce ale někdo pracovat ve svém oboru, může se stát, že bude muset požádat o uznání odborné kvalifikace.... celý článek

Rady pro absolventy škol, kteří zatím nenašli práci

21. 8. 2007 | Ludmila Řezníčková

Rady pro absolventy škol, kteří zatím nenašli práci

Do letošního září se na úřadech práce zaregistruje zhruba deset tisíc čerstvých absolventů škol. Přestanou dostávat přídavky na děti a řada z nich nebude mít nárok na podporu v nezaměstnanosti.... celý článek

Krušná cesta z mateřské na úřad práce

2. 8. 2007 | Ludmila Řezníčková

Krušná cesta z mateřské na úřad práce

Většina matek, které nemají práci a skončí jim rodičovská dovolená, může pobírat podporu v nezaměstnanosti. Ta se však zpravidla sotva přehoupne přes dva tisíce korun měsíčně.

Partners Financial Services