Co nejvíce pomůže při hledání práce v EU

Táňa Chadrabová | rubrika: Kariéra | 29. 8. 2007 | 16 komentářů
Co nejvíce pomůže při hledání práce v EU
Chcete-li pracovat legálně v cizině, nevěřte pochybným inzerátům a agenturám. Každá solidní instituce, která práci v cizině nabízí, musí mít povolení ke zprostředkování práce v zahraničí od Ministerstva práce a sociálních věcí ČR. Zaměstnání vám zprostředkuje i síť EURES, kterou zřídila Evropská komise.

Jako občané země náležející do Evropského hospodářského prostoru (EHP) jste oprávněni pracovat jako zaměstnaneci pobírající mzdu nebo osoby samostatně výdělečně činné v jakékoli jiné zemi v rámci EHP. Poradci sítě EURES, která se specializuje na pomoc evropským občanům při hledání práce v jiné členské zemi EU a EHP, vám poskytnou informace i poradenství. Internetový portál pracovní mobility EURES přitom nabízí snadný přístup k informacím o volných pracovních místech dokonce až v 31 evropských zemích.

Ať už se rozhodnete pro kterýkoli stát, nejprve se informujte, zda tam budete potřebovat pracovní povolení. Týká se to zejména starých členských zemí, které zavedli tzv. přechodné období: Belgie, Dánsko, Francie, Lichtenštejnsko, Lucembursko, Německo, Nizozemsko, Norsko, Rakousko a Švýcarsko. Například Francie a Belgie zveřejnily přímo seznam profesí, ve kterých můžete uplatnit zjednodušený proces k získání pracovního povolení. Najdete jej na českém portálu EURES v oddíle Život a práce.

Nejžádanější profese v zemích EU/EHP
1. Kuchaři
2. Systémoví inženýři a programátoři
3. Vrchní číšníci, číšníci a barmani
4. Strojní inženýři a technici
5. Tesaři a truhláři apod.
6. Prodavači, v zaměstnaneckém poměru
7. Ostatní odborníci na výpočetní techniku
8. Svářeči a řezači plamenem
9. Inženýři výpočetní techniky
10. Nižší zdravotnický personál
11. Pomocné síly v kuchyních a restauracích

Databáze EURES Job-search je evropskými službami zaměstnanosti denně aktualizována a oznámení o volných pracovních místech v ní zůstávají jen po dobu, po kterou jsou aktuální. Ke dni 21. 8. 2007 bylo v databázi EURES zaregistrovaných 1 279 740 volných pracovních míst z 31 zemí a vloženo 271 040 životopisů.
Pracovní povolení naopak nebudete potřebovat v zemích, které vstoupily do EU společně s Českou republikou a ve státech, které neuplatňují přechodné období: v Irsku, Velké Británii, Švédsku, Finsku, Islandu, Portugalsku, Řecku, Španělsku a Itálii.

Pozor! Ve Velké Británii se však musíte nejpozději do jednoho měsíce po nástupu do zaměstnání zaregistrovat do programu „Worker Registration Scheme“ (WRS).

Jak postupovat?

  • vyberte zemi, kde chcete pracovat
  • zvažte své jazykové schopnosti
  • zvolte, jak dlouho hodláte v dotyčné zemi pracovat (brigáda, na dobu určitou, na dobu neurčitou
  • jakou máte praxi v oboru
  • věk
  • Podle těchto kritérií si na stránkách www.eures.cz najděte příslušnou zemi, popřípadě i region a zadejte své údaje. Dostanete se k nabídkám s podrobným popisem práce, potřebných znalostí a jiných dovedností (například potřeba řidičského průkazu s logem EU). V některých inzerátech je uvedeno i mzdové rozpětí – měsíční nebo roční, v eurech, švýcarských francích nebo britských librách.

    Pokud je nabídka zaměstnání uvedena v jazyce příslušné země (francouzština, italština, španělština nebo dokonce nizozemština) znamená to, že potencionální zaměstnavatel bude po vás vyžadovat minimálně základní znalost tohoto jazyka.

    Uvědomte si ale, že ne v každé profesi získáte pracovní místo podle svých představ. Největší šance máte například v turistickém ruchu a službách, ve finančních službách, poradenství v oblasti řízení, stavebnictví, informačních technologiích, ve zdravotnictví či v sezónních pracích v zemědělství. Volná místa můžete vybírat podle zadaných kritérií: profese, stáří inzerátu pracovní nabídky, země, regionu a podobně.

    Začít můžete i obráceným postupem!

    Důležité internetové odkazy
    Obecné informace o vašich právech v EU
    Vyhledávání volných míst
    Životní a pracovní podmínky v jednotlivých zemích
    Zaregistrujte se v sekci „Můj EURES“ pro uchazeče o zaměstnání. To vám umožní zpřístupnit váš životopis registrovaným zaměstnavatelům a poradcům EURES, kteří zaměstnavatelům pomáhají ve vyhledávání vhodných kandidátů. Za tuto službu neplatíte nic. Povinným údajem je pouze jméno, poštovní adresa a e-mailová adresa pro doručování zpráv. Záleží pouze na vás, zda uvedete i další kontaktní údaje - telefon, fax, věk, národnost či preferovaný jazyk.
    Naopak povinností jsou informace o vzdělání a předchozí pracovní praxi, jazykových znalostech a osobnostních dovednostech i požadovaném oboru zaměstnání či povolání.

    Před zveřejněním životopisu v systému budete mít možnost, abyste si překontrolovali informace, které budou dány k dispozici ostatním uživatelům. Kvůli ochraně osobních údajů, můžete vyznačit ty, které chcete ponechat skryté. Se sestavením CV vám poradci ochotně pomohou. Samozřejmě, jazykem číslo je angličtina. Nic ovšem nezkazíte (naopak), když vložíte kopii životopisu v jazyce země, kde byste chtěli pracovat. To platí zejména o Francii a Španělsku.

    Už jste sami někdy v zahraničí pracovali nebo takovou práci zvažovali? Jaká máte doporučení?

    Penzijko s finančním bonusem

    Penzijko s finančním bonusem

    Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

    Sdílejte článek, než ho smažem

    Líbil se vám článek?

    +2
    AnoNe
    Vstoupit do diskuze
    V diskuzi je celkem 16 komentářů

    Diskuze

    Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

    29. 8. 2007 10:02, Radan

    Já jsem stavař, a našel jsem si práci přes Eures sám. Denně jsem si vyjížděl aktuální nabídky a hned na podruhé to vyšlo. Bohužel, my Češi jsme zápecníci a nadáváme na malé platy, ale málokomu se chce vyrazit do světa.

    +57
    +-
    Reagovat na příspěvek

    Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

    29. 8. 2007 9:08, Simona

    Dík za výborný článek a taky za to, že Eures vůbec existuje. Našla jsem si v nabídkách výborně placenou práci jako asistentka u velké IT firmy ve Švédsku. Jen životní náklady tam byly enormě vysoké, ale roční zkušenost je k nezaplacení.

    -6
    +-
    Reagovat na příspěvek
    Vstoupit do diskuze
    V diskuzi je celkem (16 komentářů) příspěvků.

    Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

    DníHodinMinutVteřin
    Slevový kód: PENIZE1O
    Vyplnit přiznání

    Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

    A tohle už jste četli?

    Nebojte se práce v zahraničí

    22. 8. 2007 | Táňa Chadrabová | 2 komentáře

    Nebojte se práce v zahraničí

    Do jedenadvaceti členských zemí Evropské unie lze bez problémů vyjet za prací. Pokud chce ale někdo pracovat ve svém oboru, může se stát, že bude muset požádat o uznání odborné kvalifikace.... celý článek

    K práci v Británii není třeba pracovní povolení, stačí registrace

    27. 7. 2007 | Táňa Chadrabová | 1 komentář

    K práci v Británii není třeba pracovní povolení, stačí registrace

    Práci v zahraničí mohou zprostředkovávat pouze agentury, které mají licenci od českého ministerstva práce a sociálních věcí. Za vlastní zprostředkování si firmy nesmí nic účtovat. Mohou... celý článek

    Když chcete studovat a pracovat v cizině, jeďte do Austrálie

    12. 7. 2007 | Táňa Chadrabová | 2 komentáře

    Když chcete studovat a pracovat v cizině, jeďte do Austrálie

    K zájemcům o studium a práci v zahraničí je nejpřívětivější zemí Austrálie. Získat pracovní povolení není složité a nabídka zaměstnání je velká. Vydělávat se dá kolem deseti australských... celý článek

    Za zkušenostmi a výdělkem do zahraničí

    4. 7. 2007 | Táňa Chadrabová | 2 komentáře

    Za zkušenostmi a výdělkem do zahraničí

    Zařídit si letní brigádu v zahraničí lze i na poslední chvíli. Nejlepší práce jsou sice většinou rozebrány už dva až tři měsíce před prázdninami, ale v nabídce jsou stále dobře placená... celý článek

    Žít a pracovat v Moskvě je nejdražší na světě

    21. 6. 2007 | Jan Stuchlík

    Žít a pracovat v Moskvě je nejdražší na světě

    Moskva se už podruhé v řadě umístila na prvním místě žebříčku nejdražších měst pro život a práci zaměstnanců vyslaných do zahraničí. Druhý je Londýn, třetí je korejský Soul. Praha,... celý článek

    Partners Financial Services