Rady pro absolventy škol, kteří zatím nenašli práci

Rady pro absolventy škol, kteří zatím nenašli práci
Do letošního září se na úřadech práce zaregistruje zhruba deset tisíc čerstvých absolventů škol. Přestanou dostávat přídavky na děti a řada z nich nebude mít nárok na podporu v nezaměstnanosti. Sociální dávky přitom jejich finanční situaci nevyřeší.

Počet absolventů škol, kteří během prázdnin nenašli práci a hlásí se na úřadech práce, rok od roku klesá. Loni se od července do září přihlásilo do evidence úřadů 14 tisíc čerstvých absolventů. Pro letošek ministerstvo práce a sociálních věcí odhaduje, že bývalí studenti rozšíří počet registrovaných nezaměstnaných zhruba o deset tisíc. Celkem by tak mělo být v evidenci úřadů práce v září mezi 30 a 35 tisíci absolventů.

Tradičně nejhůře hledají práci podle statistik Národního úřadu odborného vzdělávání bývalí studenti středních odborných učilišť, a to i v případě, že složili maturitní zkoušku. Nejlepší vyhlídky na získání nového místa mají vysokoškoláci. Celkově se podíl nezaměstnaných absolventů na celkové nezaměstnanosti pohybuje kolem šesti procent.


Mladí lidé, kteří letos skončili školu a zatím se nechystají do práce, musí počítat s tím, že už nebudou pobírat přídavek na dítě, musí si ohlídat dobu, kdy musí začít platit za sebe zdravotní pojištění a smířit se s tím, že pokud během studia nepracovali, nečeká je po registraci na úřadu práce ani podpora v nezaměstnanosti.

Při posuzování nároku na přídavek na dítě rozhoduje, jakou školu dítě absolvovalo. Absolventům základních a středních škol je přídavek na dítě poskytován po celé školní prázdniny. Kdežto absolventům vysokých a vyšších odborných škol náleží pouze v tom měsíci, kdy ukončí studium a dále celý další kalendářní měsíc.

Stejné pravidlo platí i pro zdravotní pojištění, kdy po uplynutí této doby přestává zdravotní pojištění za absolventa platit stát. Pokud nastoupí do zaměstnání, nemusí se o pojištění starat, protože ho začne zaměstnavatel automaticky platit odvodem ze mzdy. V případě, že práci ale absolvent nesežene a ani se nezaregistruje na úřadu práce, musí platit zdravotní pojištění jako samoplátce ve výši 1 080 korun. Když pojistné nezaplatí, je možné, že se okamžitě nic nestane, což může být ale matoucí. Nedoplatek totiž pojišťovna může vystavit až za několik let. Součástí vyúčtování pak už ovšem bude i dlužné penále. Placení zdravotního pojištění je totiž povinné.

Když se absolvent zaeviduje na úřadu práce jako uchazeč o zaměstnání, platí za něj zdravotní pojištění opět stát. Navíc se o něj budou úředníci více starat. Úřad práce zahrne absolventy do skupiny osob, kterým je věnována zvýšená pozornost, pokud jde o osoby do 25 let či absolventy vysokých škol po dobu 2 let od ukončení studia, nejdéle však do dosažení 30 let. Díky tomu pak může těmto uchazečům vypracovat individuální plán, který obsahuje opatření ke zvýšení šance uchazeče, najít si zaměstnání. Nicméně přesto platí, že absolventi si musí zaměstnání sami aktivně hledat, aby byli úspěšní.

Část absolventů může být nemile překvapená tím, že nebudou mít nárok na podporu v nezaměstnanosti. Zákon o zaměstnanosti stanoví podmínku, že na podporu má nárok jen ten absolvent, který se účastnil v posledních třech letech minimálně 12 měsíců sociálního pojištění (jeho součástí je pojištění na státní politiku zaměstnanosti). Studium se přitom započítává pouze v rozsahu šesti měsíců. Pro absolventy to znamená, že by museli při studiu či o prázdninách vykonávat ještě minimálně šest měsíců výdělečnou činnost, při které platili pojistné na sociálního pojištění. Tato podmínka se vztahuje například na zaměstnání v klasickém pracovním poměru či na dohodu o pracovní činnosti případně i podnikání jako OSVČ, kdy si podnikající platí pojištění sám. Ten, kdo pracoval na dohodu o provedení práce má ale smůlu, protože při ní pracovník není účastníkem sociálního pojištění.

Pokud absolvent školy splní všechny předepsané podmínky, má po dobu šesti měsíců nárok na podporu v nezaměstnanosti. Výše podpory se počítá podle čistého příjmu z posledního zaměstnání. První tři měsíce tvoří tato dávka 50 procent čistého příjmu a druhé tři měsíce už jen 45 procent. Pokud absolvent nastoupí na rekvalifikační kurz, má nárok na podporu ve výši 60 procent příjmu. Maximálně si může přijít na 12 763 korun měsíčně. Tato hranice se mění podle průměrné mzdy.

Absolventi, kteří nebudou mít na podporu nárok, mohou v případě finanční nouze požádat odbory sociálních věcí městských úřadů v místě svého trvalého bydliště o poskytnutí dávek pomoci v hmotné nouzi (Více v článku "Dávky pomoci v hmotné nouzi, jenom nízký příjem nestačí" ). Pokud takový absolvent žije v domácnosti s rodiči, započítává se pro nárok na dávku příjem rodičů i dalších sourozenců žijících v domácnosti. Tento celkový příjem je zpravidla natolik vysoký, že žadatel na dávky nebude mít nárok. Absolventi, kteří žijí sami by za splnění určitých okolností mohli splnit nárok na příspěvek na bydlení (Více v článku "Zemětřesení v systému dávek sociální péče: kolik dá stát za rodičovství? ").

Jsou nynější pravidla pro čerstvé absolventy bez práce správné?

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 23 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

27. 8. 2007 13:41

Temer vse se podat pozitivne, jen se trochu zamyslet a chtit. Co by udelalo vetsi dojem na vas:
a) svesena hlava a tichym hlaskem:"Ja zadnou praxi nemam, behem studia sem delal jen za kasou v Tescu a pak jeste doplnoval zbozi v Hypernove, o ucetnictvi,...... nemam ani paru"
b) drze primy pohled a pevnym hlasem: "Bohuzel sem behem svych studii byl odkazan pouze sam na sebe, abych se uzivil, vystridal sem spoustu brigad/zamestnani. Ale nakonec sem to zvladl a dostudoval. Nyni sem pripraven se plne soustredit na svoji novou praci a naucit se vsemu k plne spokojenosti sveho zamestnavatele"

Ch ytrymu napovez, ...

Quizova otazka: co rychleji a s vetsi jistotou buduje karieru: a)schopnosti b)socialni dovednosti?

Zobrazit celé vlákno

+68
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

26. 8. 2007 17:47

Do firmy potřebujeme asistentku již 2 měsíce marně sháníme,po prvotním kontaktu se na osobní pohovor dostaví 5% tzv. zájemců o prácí a z těch 5% si ani 1% nezjistilo čím se jako firma zabýváme.

Zobrazit celé vlákno

-14
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (23 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Co dělat, aby vás zaměstnavatel nezruinoval

16. 8. 2007 | Věra Tůmová

Co dělat, aby vás zaměstnavatel nezruinoval

Poškodí-li někdo auto či vybavení firmě, kde pracuje, může s překvapením zjistit, že zaměstnavatel chce škodu zaplatit. Ze zákona může požadovat i částku ve výši několika měsíčních... celý článek

Krušná cesta z mateřské na úřad práce

2. 8. 2007 | Ludmila Řezníčková

Krušná cesta z mateřské na úřad práce

Většina matek, které nemají práci a skončí jim rodičovská dovolená, může pobírat podporu v nezaměstnanosti. Ta se však zpravidla sotva přehoupne přes dva tisíce korun měsíčně.

Za zkušenostmi a výdělkem do zahraničí

4. 7. 2007 | Táňa Chadrabová | 2 komentáře

Za zkušenostmi a výdělkem do zahraničí

Zařídit si letní brigádu v zahraničí lze i na poslední chvíli. Nejlepší práce jsou sice většinou rozebrány už dva až tři měsíce před prázdninami, ale v nabídce jsou stále dobře placená... celý článek

Bez vyplněného formuláře na přídavky na děti zapomeňte

28. 6. 2007 | Ludmila Řezníčková

Bez vyplněného formuláře na přídavky na děti zapomeňte

Pokud chcete i nadále pobírat přídavky na děti, musíte nejpozději do konce října odeslat úřadu sociální podpory formulář, do něhož vyplníte příjmy rodiny za rok 2006. Podnikatelům se... celý článek

Nezaměstnaní: nejdřív do školy, pak do práce

10. 5. 2007 | Milan K. Osvaag

Nezaměstnaní: nejdřív do školy, pak do práce

Už za měsíc a půl začnou v Mostě chodit do jedné z největších českých středních škol noví žáci. Budou to nezaměstnaní, kteří se na mosteckém unikátním výukovém a tréninkovém pracovišti... celý článek

Partners Financial Services