Reformováno: Drsné škrty porodného

Reformováno: Drsné škrty porodného
Reforma veřejných financí zasáhne dávky státní sociální podpory. Ruší se pohřebné a pastelkovné. Méně peněz od státu dostanou rodiče, kteří čekají v příštím roce narození potomka.

Od prvního ledna příštího roku se kvůli reformě veřejných financí mění pravidla pro poskytování dávek státní sociální pomoci. Snižuje se výše porodného, pro řadu občanů se ruší pohřebné, rodiče prvňáků už nebudou mít nárok na finanční injekci na koupi školních pomůcek, snižuje se i hranice nároku pro sociální příplatek. O změnách v pobírání rodičovského příspěvku a přídavků na děti jsme psali dříve (Revoluce v pobírání rodičovského příspěvku, Jaké budou nové přídavky na děti).


Porodné
Porodné za jedno dítě se snižuje z dosavadních 17 760 Kč na 13 000 Kč. Nejcitelnější snížení se týká vícečetných porodů. Rodiče dvojčat narozených v roce 2008 dostanou místo dnešních 53 120 Kč pouze 26 000 Kč a rodiče trojčat obdrží místo dosavadních 79 680 Kč částku 39 000 Kč.
Ostatní nároky na tuto dávku zůstávají beze změn. Nárok na porodné má matka, která porodila dítě, ale pokud zemřela a nebylo jí porodné vyplaceno, má na dávku nárok otec dítěte. Nárok na porodné vzniká i při převzetí do péče dítěte ve věku do jednoho roku.


Pohřebné
Pohřebné se reformou pro většinu občanů ruší. Nárok na ni zůstane zachován pouze ve dvou případech. Když

  • půjde o pohřeb nezaopatřeného dítěte (tj. dítěte do 15 let, či studenta do 26 let)
  • půjde o pohřeb rodiče nezaopatřeného dítěte.
Zemřelé osoby musí mít ke dni smrti platný trvalý pobyt na území ČR. Výše dávky zůstane v původní výši 5 000 Kč.


Příspěvek na školní pomůcky (pastelkovné)
Příspěvek na školní pomůcky od ledna 2008 z českého sociálního systému zmizí. Reforma tento výtvor poslední sociálnědemokratické vlády ruší. Pokud mají rodiče dítě, které nastoupilo do první třídy v roce 2007 a o dávku si dosud nepožádali, mohou tak učinit až do konce června 2008.


Sociální příplatek
Cílem dávky je pomáhat rodinám s nízkými příjmy krýt náklady spojené se zabezpečováním potřeb svých dětí. Nárok na sociální příplatek je vázán na péči o nezaopatřené dítě a na stanovenou hranici příjmů v rodině v předchozím kalendářním čtvrtletí.
U sociálního příplatku se snižuje koeficient pro nárok na tento příspěvek, a to z dosavadních 2,2 na dvojnásobek životního minima. Sníží se tak počet rodin, které na tuto dávku mají nárok. Samotný výpočet dávky je poměrně složitý a lze pro něj použít naši kalkulačku.


Příspěvek na bydlení
Dobrou zprávou u příspěvku na bydlení je, že u této dávky k žádným změnám od ledna 2008 nedochází, takže dávka bude i nadále poskytována v dosavadní výši. Nárok na příspěvek bude mít i nadále vlastník nebo nájemce domu nebo bytu, který je v něm současně hlášen k trvalému pobytu, jestliže jeho náklady na bydlení přesáhnou 0,3násobek (v Praze 0,35násobek) jeho příjmu (i spolu s příjmem společně posuzovaných osob - tj. těch, které jsou v domě či bytě také hlášeni k trvalému pobytu). A současně onen 0,3násobek příjmu v rodině není vyšší než částka tzv. normativních nákladů.

Zavedením pojmu "normativní náklady" se stát snaží zajistit, aby na příspěvek neměli nárok lidé, kteří na bydlení vydávají nepřiměřeně vysoké částky. Normativní náklady budou uvedeny přímo v zákoně, budou se lišit jak v závislosti na počtu členů domácnosti, tak i na velikosti obce, ve které je občan hlášen k trvalému pobytu.

Protože postup výpočtu i této dávky je složitý, můžete využít naši kalkulačku.

Je správné, že vláda snižuje výrazně porodné? Neodradí to mladé páry od založení rodiny?

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-26
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 39 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

6. 11. 2007 18:41, Jarmila

Komu není rady, tomu není pomoci. Nevím, proč tady napadáte, když předchůdkyně nic nepíše o tom, že by neměla být matka nebo otec doma s dítětem. Nejdříve si přečtětě všechny příspěvky, než někoho napadnete! A pokud Vás někdo vyhodil za to, že jste často doma s dítětem, které je nemocné, tak je to Váš problém, když se neumíte bránit. Od čeho je Zákoník práce? Zaměstnance nejde vyhodit jen tak, jak si zaměstnavatel vzpomene a pokud se tak děje, tak jen proto, že se lidé neumí bránit a radši drží hubu a krok.

Zobrazit celé vlákno

+94
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

5. 11. 2007 9:08, Bezejmenná

Čekám miminko, které se má narodit v lednu 2008. Snížení porodného mi nevadí - je to jen jednorázová dávka. Důležitější je normální měsíční příjem, který si naštěstí vláda nedovolila snížit!!! Mateřská by měla pokrýt alespoň inkaso a základní potřeby pro mimi (pleny, mléko).Takže mateřská 7600 je tak akorát a od založení rodiny neodradí.
Paradox je,že mladá rodina, která žije normálně, pořídí si vlastní bydlení, nezneužívá sociální dávky, tak jí ještě seberou přídavky na děti. To je docela síla. Měsíčně vlastně přijdeme při dvou dětech o 1000 kč (za rok 12 000 Kč). A sociálně slabí (většinou dlouhodobě nezaměstnaní), kteří nechtějí pracovat (práce je tu dost) tak ještě dostanou navíc přídavky. Těm to mají sebrat, aby se konečně naučily pracovat.
A zrušení pastelkovného také není taková tragédie. To taky nikoho nevytrhne 1000 kč není ani na první školní aktovku:-). Pro sociálně slabé je to dost (můžou třeba 2 dny chlastat).

-8
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (39 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Reformováno: Osamělé matky mohou na delší mateřskou zapomenout

29. 10. 2007 | Ludmila Řezníčková | 1 komentář

Reformováno: Osamělé matky mohou na delší mateřskou zapomenout

Nezaměstnané matky vedené v evidenci úřadů práce nebudou mít od ledna 2008 nárok na vyplácení peněžité pomoci v mateřství. Reforma veřejných financí postihne i osamělé matky, které... celý článek

Reformováno: Revoluce v pobírání rodičovského příspěvku

18. 10. 2007 | Ludmila Řezníčková | 3 komentáře

Reformováno: Revoluce v pobírání rodičovského příspěvku

Výše rodičovského příspěvku se bude od příštího roku lišit podle doby, po kterou ho chce rodič pobírat. Matka či otec si budou moci výši příspěvku zvolit v přesně stanovených okamžicích. celý článek

Reformováno: Jaké budou nové přídavky na děti

12. 10. 2007 | Ludmila Řezníčková | 10 komentářů

Reformováno: Jaké budou nové přídavky na děti

Od příštího ledna řadě rodin vyschne jeden z pravidelných zdrojů příjmů. Přijdou o přídavek na dítě. Spočítejte si, jestli to bude i váš případ.

Jak se bránit nižší podpoře v mateřství

20. 9. 2007 | Ludmila Řezníčková | 8 komentářů

Jak se bránit nižší podpoře v mateřství

Matky, které jsou na rodičovské dovolené, ale čekají už další přírůstek do rodiny, si musí ohlídat, z jakých příjmů se jim vypočítá nová výše peněžité pomoci v mateřství. Mají totiž... celý článek

Česko si oblíbili turisté z Ruska

28. 8. 2007 | Jan Pekař

Česko si oblíbili turisté z Ruska

Do Česka cestuje každým rokem stále více turistů. Zvyšuje se i počet Čechů, kteří jezdí na výlety a dovolené v tuzemsku. Přesto je tento trend ve srovnání se zahraničím pomalý. Jezdí... celý článek

Partners Financial Services