Jak se bránit nižší podpoře v mateřství

Jak se bránit nižší podpoře v mateřství
Matky, které jsou na rodičovské dovolené, ale čekají už další přírůstek do rodiny, si musí ohlídat, z jakých příjmů se jim vypočítá nová výše peněžité pomoci v mateřství. Mají totiž právo zvolit, jaký výdělek do výpočtu zahrnout a jaký nikoliv.

Dcera paní Ivany oslaví v říjnu třetí narozeniny. Dárek dostane jedinečný: slib, že od začátku příštího roku bude mít nového sourozence. Pro paní Ivanu to ale znamená starosti. V říjnu jí skončí rodičovská dovolená, na níž byla s dcerkou. Na novou mateřskou dovolenou může nastoupit až šest týdnů před porodem, tedy letos v prosinci. Není si však jistá, jestli po tak dlouhé době, kdy nepracovala, bude mít zase nárok na peněžitou pomoc v mateřství, a jak vysoká tato dávka bude.

Ivana může být klidná. Peněžitou pomoc dostane, protože je stále oficiálně zaměstnaná u firmy, která jí po dobu mateřské a rodičovské dovolené "držela" její pracovní místo. Pro nárok na peněžitou pomoc v mateřství je totiž nutné, aby se matka účastnila nemocenského pojištění (součást sociálního pojištění odváděného ze mzdy) minimálně 270 kalendářních dnů v posledních dvou letech před zahájením výplaty této dávky. Proto pokud je maminka na mateřské či rodičovské dovolené a trvá jí někde pracovní poměr (tj. někde jí "drží" místo), tak tuto podmínku splní a v případě narození dalšího dítěte bude mít na peněžitou pomoc v mateřství nárok.

Jestliže ale ženě pracovní poměr zanikl před nebo v průběhu mateřské či rodičovské dovolené a ona nestihne na další mateřskou nastoupit do šesti měsíců ode dne ukončení pracovního poměru, na peněžitou pomoc v mateřství nárok mít nebude. Zůstane jí pouze rodičovský příspěvek, který se administrativně "převede" na nově narozené dítě. Takže bude pobírat jen jeden rodičovský příspěvek na obě děti, tedy dnes 7 582 korun měsíčně.

Běžně se peněžitá pomoc v mateřství vypočítává z hrubého příjmu za posledních dvanáct měsíců. Pokud žena v oněch dvanácti měsících neměla žádný příjem - třeba proto, že nepracovala a byla na mateřské či rodičovské dovolené -, posouvá se toto období opakovaně o tři měsíce dozadu tak dlouho, až se nějaké období s příjmem najde.

Jenže kdyby se měl tento postup dodržet do detailu, mohlo by to být pro matku nevýhodné. Často se totiž stává, že maminky si při mateřské a rodičovské dovolené přivydělávají. Ovšem příjem z těchto "přivýdělků" je nižší než mzda, kterou dostávaly v zaměstnání před nástupem na první mateřskou dovolenou. Pokud jim účetní ve firmě vypočte peněžitou pomoc v mateřství pro druhou mateřskou dovolenou z těchto příjmů, bude dávka nízká. Stejná situace nastane, pokud účetní vypočítá peněžitou pomoc v mateřství ze mzdy, kterou maminka dostala jako náhradu za dovolenou, kterou v souladu se zákoníkem práce čerpala mezi mateřskou a rodičovskou dovolenou. Často se stává, že náhrada za dovolenou je nižší než mzda a proto je nižší i vypočítaná podpora v mateřství.

Nejvyšší správní soud však loni v prosinci rozhodl, že trestat nastávající matky, které si přivydělávají, nižší mateřskou, není správné. Má se podle něj dodržovat § 18 odst. 7 zákona č. 54/56 Sb., o nemocenském pojištění zaměstnanců, který poživateli rodičovského příspěvku, který současně vykonává zaměstnání, umožňuje požádat, aby se při výpočtu peněžité pomoci v mateřství k příjmu z takového zaměstnání nepřihlíželo. Za výkon zaměstnání se dá považovat i dovolená, protože ta se čerpá místo výkonu práce. Názor soudu je závazný.



Spočítejte si výši peněžité podpory v mateřství
Pokud tedy nastávající matka pobírá rodičovský příspěvek a současně pracuje nebo si vybírá dovolenou, může zaměstnavatele či okresní správu sociálního zabezpečení (v případě "malých organizací" do 25 zaměstnanců) jako plátce peněžité pomoci v mateřství požádat, aby při jejím výpočtu k příjmům z přivýdělku či za dovolenou nepřihlíželi. Pak se bude výše dávky počítat až ze mzdy, kterou matka pobírala před nástupem na první mateřskou.

Protože paní Ivana si dovolenou po mateřské vybrala a navíc měla občasné příjmy i během rodičovské dovolené, vyplatilo by se jí požádat zaměstnavatele, aby ani jeden typ výdělku do výpočtu podpory v mateřství nezapočítával. Měla by se rovněž rozhodnout, jak překlene dobu mezi koncem rodičovské dovolené (až dcera dovrší 3 roky) a dobou, kdy bude moci nastoupit na další mateřskou. Může odejít na nemocenskou z důvodu rizikového těhotenství, nebo se vrátit na těch pár měsíců zpět do zaměstnání. Může se rovněž domluvit se zaměstnavatelem, aby jí poskytl neplacené volno. Na to ale nemá právní nárok a záleží tedy na firmě, zda ji takto vyjde vstříc.

Je rodičovský příspěvek dostatečný, nebo by se měl zvýšit?

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+11
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 19 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

21. 9. 2007 9:20, R.Dufková

Odpověď na tuto otázku je složitá. Příspěvek ve stávající výši není rozhodně tak diskriminující, jako dříve. Měl by ale podléhat pravidelné "valorizaci". Protože je to však dávka pro matku, měly by k němu náležet pro každé dítě bez ohledu na příjem rodiny ve slušné výši přídavky na děti (třeba i s vázanou složkou na pořízení určitého zboží či služeb pro dítě). Tato otázka je dle mého názoru rozhodně diskutabilnější.

+65
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

13. 3. 2008 23:42, Markéta Filípková

Dobrý den,

mám k tomuto tématu dotaz. K 29.3.08 mi doktor napsal nástup na mateřskou, tím pádem mi skončí rodičovská dovolená, na které jsem se synem (nar.2.5.06). Není mi ale jasné, zda budu pobírat mateřskou ve stejné výši jako u prvního dítěte anebo se bere z denního vyměřovacího základu (DVZ) jen 69%? Před tím jsem měla mateřskou ve výši 90% DVZ. Našla jsem v zákoně o nemocenském pojištění (§8, odst.2 - že DVZ je 69%). Tím pádem ale už nikdy nemůžu mít stejnou výši mateřské, i když budu mít stejný DVZ.

díky za odpověď

M. Filípková

-2
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (19 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Pastelkovné a další sociální dávky pro děti

28. 8. 2007 | Ludmila Řezníčková

Pastelkovné a další sociální dávky pro děti

Letos naposledy se bude rozdávat štědrá dávka předchozí vlády tzv. pastelkovné ve výši 1000 korun. Na tento příspěvek, který je určen výhradně na nákup školních pomůcek pro prvňáky,... celý článek

Reforma a „Taková normální rodinka“

27. 8. 2007 | Ludmila Řezníčková

Reforma a „Taková normální rodinka“

Schválená reforma přinesla bouřlivé diskusní téma nejen do sněmovních kuloárů, ale i mezi "obyčejné" smrtelníky. Řada lidí si jen obtížně dokáže představit reálné sociální dopady reformy... celý článek

Krušná cesta z mateřské na úřad práce

2. 8. 2007 | Ludmila Řezníčková

Krušná cesta z mateřské na úřad práce

Většina matek, které nemají práci a skončí jim rodičovská dovolená, může pobírat podporu v nezaměstnanosti. Ta se však zpravidla sotva přehoupne přes dva tisíce korun měsíčně.

Bez vyplněného formuláře na přídavky na děti zapomeňte

28. 6. 2007 | Ludmila Řezníčková

Bez vyplněného formuláře na přídavky na děti zapomeňte

Pokud chcete i nadále pobírat přídavky na děti, musíte nejpozději do konce října odeslat úřadu sociální podpory formulář, do něhož vyplníte příjmy rodiny za rok 2006. Podnikatelům se... celý článek

Když dávky nestačí aneb přivýdělek při mateřské

24. 5. 2007 | Ludmila Řezníčková | 27 komentářů

Když dávky nestačí aneb přivýdělek při mateřské

Paní Jiřina je na mateřské dovolené s tříměsíční dcerou. Od svého zaměstnavatele dostává sice peněžitou pomoc v mateřství, ale výpadek příjmů je v rodinném rozpočtu znát. Rozhodla se... celý článek

Partners Financial Services