Pastelkovné a další sociální dávky pro děti

Pastelkovné a další sociální dávky pro děti
Letos naposledy se bude rozdávat štědrá dávka předchozí vlády tzv. pastelkovné ve výši 1000 korun. Na tento příspěvek, který je určen výhradně na nákup školních pomůcek pro prvňáky, mají nárok rodiče, kteří pobírají na svou ratolest přídavky na děti.

Už za týden se otevřou pro tisíce dětí poprvé dveře základních škol. Jejich rodiče stále ještě mohou požádat stát, aby jim přispěl tisíci korunami na nákup školních pomůcek. Jde o jednorázovou sociální dávku, která se jmenuje příspěvek na školní pomůcky. Čerpat ji může rodič každého dítěte, které nastupuje do 1. třídy a nemá odklad školní docházky. Současně ale musí být pro pobírání dávky splněna ještě další podmínka: že rodiče na toto dítě pobírali ještě letos v květnu přídavek na dítě. Protože přídavky na děti nejsou poskytovány automaticky všem rodinám, můžete si na naší kalkulačce ověřit, zda na přídavek máte nárok či nikoliv.

Nárok na příspěvek na školní pomůcky vzniká od 1. června a trvá po dobu jednoho roku. Tiskopis žádosti o příspěvek na školní pomůcky naleznete zde.
Žádost se podává na úřadech státní sociální podpory, které spadají pod úřady práce. Kontaktní místa těchto úřadů naleznete ve všech větších městech České republiky.

Pokud přídavek na děti pobíráte, nic jste nepromeškali a o dávku můžete zažádat. Pokud jste v květnu přídavek na děti nepobírali, máte čas o přídavek a následně o příspěvek na školní pomůcky požádat pouze do konce srpna 2007. O přídavek na děti lze žádat pouze tři měsíce zpětně.

Pokud přídavek na děti pobíráte a chcete ho dostávat i nadále, musíte do října odevzdat formulář, kterým doložíte příjmy rodiny v roce 2006. (Více čtěte v článku „Bez vyplněného formuláře na přídavky na děti zapomeňte“)
U dětí starších 15 let je třeba si také nechat potvrdit, že pokračují ve školní docházce a doručit toto potvrzení příslušnému sociálnímu odboru, pokud možno do konce září, aby se zbytečně výplata dávky nezpozdila. (Formulář lze najít zde.) 

Pokračující studium musí Českého správě sociálního zabezpečení nahlásit i děti, které pobírají sirotčí důchod a je jim více než 15 let. Potvrzení pro ně vystaví škola a dítě nebo jeho zákonný zástupce ho plátci důchodu musí zaslat co nejdříve, aby nedocházelo ke zbytečnému zastavení výplaty dávky (a teprve následně k jejímu doplácení).

Pokud se rodina školáka dostala do finanční tísně, může požádat stát o jednorázovou dávku na uhrazení odůvodněných nákladů spojených se vzděláním nezaopatřených dětí. Na tuto situaci pamatuje zákon o pomoci v hmotné nouzi. Jedná se ovšem o dávku, na kterou nemá žadatel automaticky nárok, když jeho příjmy klesnou pod stanovenou úroveň. Je určena pouze na mimořádné výdaje a pobírat ji mohou jen osoby v hmotné nouzi. (Více o dávkách v hmotné nouzi v článku „Dávky v hmotné nouzi: jenom nízký příjem nestačí“)
Dávku lze poskytnout ve výši mimořádného výdaje, nejvýše však do desetinásobku životního minima jednotlivce, což je v letošním roce částka 46.890 Kč. I pro tuto dávku je předepsaný tiskopis.
Žádá se o ní na sociálních odborech městských úřadů podle místa trvalého bydliště.

Souhlasíte s tím, že se od příštího roku pastelkovné ruší? Měly by zrušit i jiné sociální dávky?

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-7
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 17 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

28. 8. 2007 20:41, reznickova

Zajímavé je, že přímo na stránkách ministerstva práce a sociálních věcí (viz. www.mpsv.cz) píšou, že pastelkovné se ruší. Tak nevím... Počkáme, jak reforma dopadne v senátu a u prezidenta a uvidíme.

Zobrazit celé vlákno

+55
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

28. 8. 2007 15:16, Kryštof Kolumbus

Je to typická populistická dávka... Každý ví, že má doma budoucího školáka a tak se může připravit léta předem... Obzvláště trapné je to z toho hlediska, že náklady na prvňáčka jsou daleko nižší než třeba náklady na první ročník VŠ...

-5
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (17 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Reforma a „Taková normální rodinka“

27. 8. 2007 | Ludmila Řezníčková

Reforma a „Taková normální rodinka“

Schválená reforma přinesla bouřlivé diskusní téma nejen do sněmovních kuloárů, ale i mezi "obyčejné" smrtelníky. Řada lidí si jen obtížně dokáže představit reálné sociální dopady reformy... celý článek

Jak si pořídit lepší bydlení při průměrném příjmu

9. 8. 2007 | Věra Tůmová

Jak si pořídit lepší bydlení při průměrném příjmu

Rodina chce větší byt. Má průměrné příjmy a neví, jestli si vzít hypotéku, nebo úvěr ze stavebního spoření. Pro hypotéky hovoří jejich snazší získání. Stavební spořitelny nabízejí stabilní... celý článek

Krušná cesta z mateřské na úřad práce

2. 8. 2007 | Ludmila Řezníčková

Krušná cesta z mateřské na úřad práce

Většina matek, které nemají práci a skončí jim rodičovská dovolená, může pobírat podporu v nezaměstnanosti. Ta se však zpravidla sotva přehoupne přes dva tisíce korun měsíčně.

Bez vyplněného formuláře na přídavky na děti zapomeňte

28. 6. 2007 | Ludmila Řezníčková

Bez vyplněného formuláře na přídavky na děti zapomeňte

Pokud chcete i nadále pobírat přídavky na děti, musíte nejpozději do konce října odeslat úřadu sociální podpory formulář, do něhož vyplníte příjmy rodiny za rok 2006. Podnikatelům se... celý článek

Když dávky nestačí aneb přivýdělek při mateřské

24. 5. 2007 | Ludmila Řezníčková | 27 komentářů

Když dávky nestačí aneb přivýdělek při mateřské

Paní Jiřina je na mateřské dovolené s tříměsíční dcerou. Od svého zaměstnavatele dostává sice peněžitou pomoc v mateřství, ale výpadek příjmů je v rodinném rozpočtu znát. Rozhodla se... celý článek

Partners Financial Services