Česko si oblíbili turisté z Ruska

Jan Pekař | rubrika: Cestování | 28. 8. 2007 | 2 komentáře
Česko si oblíbili turisté z Ruska
Do Česka cestuje každým rokem stále více turistů. Zvyšuje se i počet Čechů, kteří jezdí na výlety a dovolené v tuzemsku. Přesto je tento trend ve srovnání se zahraničím pomalý. Jezdí k nám méně Západoevropanů a naopak více lidí z východu, především z Ruska. Snižující se počty turistů ze západní Evropy jsou pro cestovní kanceláře i hotely zklamáním.

Počet domácích turistů i cizinců, kteří jezdí do Česka, se ve 2. čtvrtletí meziročně zvýšil. Hotely, penziony a další ubytovací zařízení v období od dubna do června přijaly 3,4 milionu hostů, o 2,3 procenta více než ve stejném období loňského roku. Vyplývá to z nejnovějších údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ).

Nejvíce turistů, 1,8 milionu, přijelo ze zahraničí a jejich počet se meziročně zvýšil o 1,5 procenta. Tuzemských hostů přibyla 3,3 procenta, konkrétně jich bylo 1,6 milionu.

Česká republika tempem růstu v současnosti výrazně zaostává za světem i za státy původní evropské Patnáctky. Cestovní agentury hovoří o úbytku návštěvníků ze západní Evropy a meziroční srovnání ČSÚ za 2. čtvrtletí to potvrzuje. Přijelo méně hostů z Německa, Velké Británie, Itálie i USA, právě z těch čtyř zemí, odkud k nám hosté jezdí nejvíce (v tomto pořadí). Klesl i počet hostů z Francie a Nizozemska. Zvýšil se naopak počet návštěvníků z Polska, Slovenska a Španělska, zdaleka nejvíce však z Ruska (o 42,2 %).

Návštěvnost nerezidentů v hromadných ubytovacích
zařízeních podle zemí v ČR
Zdroj: ČSÚ
Rusko rovněž získalo prvenství i v délce pobytu. Počet přenocování ruských turistů v tuzemsku se každoročně zvyšuje (nyní je to meziročně už o 32,2 %). Svůj pobyt si u nás ale prodlužují i Američané, Slováci, Španělé a Poláci. Pokles počtu noclehů byl zaznamenán nicméně u hostů z Německa, Spojeného království, Itálie a Nizozemska.

Změny ve struktuře návštěvníků se odrážejí také na tržbách za ubytování a veřejné stravování. Podle údajů ČSÚ z počátku letošního srpna se ve 2. čtvrtletí meziročně snížily tržby za ubytování o 1,4 procenta, tržby za stravování vzrostly o pouhých 1,8 procenta (zde se však nerozlišuje mezi turisty a neturisty). Podobný vývoj toto odvětví zaznamenalo v tržbách v celém loňském roce.

„Stagnace nárůstu západoevropských turistů má dva důvody. Za prvé je to neřešení problematických služeb, to znamená, že Západoevropanům se nechce ve větší míře vracet se na druhé návštěvy. Druhým důvodem je velká disproporce mezi Prahou a regiony,“ uvedl Tomio Okamura z Asociace cestovních kanceláří a agentur pro televizi ČT 24. V regionech nejsou podle Okamury ani žádné velké čtyřhvězdičkové hotely, které by agentury mohly nabídnout cestovním kancelářím do katalogů a tím nárůst turistů zase nastartovat.

Čtyři a pětihvězdičkové hotely se skutečně v poslední době stávají i v Česku nejžádanějšími ubytovacími zařízeními. Ve 2. letošním čtvrtletí zaznamenaly nejvyšší přírůstky počtu hostí (5,4 %, resp. 4,5 procenta). Počet rezidentů, tedy hostů z tuzemska nebo dlouhodobě zde ubytovaných, v pětihvězdičkových hotelech stoupl dokonce o 54,5 procenta. Také vytíženost hotelů těchto kategorií je vyšší než celostátní průměr, pohybuje se mezi 60 a 65 procent (průměr všech zařízení činil 46,1 %, nepatrně více než ve stejném období vloni). Ostatní ubytovací zařízení vykázala pokles počtu návštěvníků.

Počet hostů hromadných ubytovacích
zařízení v krajích
Hlavní město Praha 1 188 371
Středočeský kraj 198 602
Jihočeský kraj 239 102
Plzeňský kraj 134 902
Karlovarský kraj 189 811
Ústecký kraj 101 235
Liberecký kraj 169 293
Královéhradecký kraj 203 654
Pardubický kraj 97 411
Vysočina 115 053
Jihomoravský kraj 97 411
Jihomoravský kraj 317 825
Olomoucký kraj 120 960
Zlínský kraj 146 003
Moravskoslezský kraj 170 104
Zdroj: ČSÚ
Nejvíce turistů, téměř 1,19 milionu (o 2,3 % více než loni), přijelo tradičně do Prahy. Velký zájem však zaznamenala i jižní Morava s vinicemi, hornatá severní Morava a Slezsko a léčebné západočeské lázně. Nejvyšší meziroční přírůstek hostů registruje Moravskoslezský kraj (15 %), Pardubický kraj (10,3 %) a Plzeňský kraj (9,3 %). Méně atraktivní ale letos byly pro turisty střední i jižní Čechy, Ústecký, Liberecký a Královéhradecký kraj. Počet přenocování významně naopak stoupl v Plzeňském (o 11,3 %) a Moravskoslezském kraji (o 7 %), celostátní průměrný nárůst činil 0,6 % a v Praze přírůstek činil 2,7 procenta.

Moravskoslezský kraj zaznamenal nejvyšší přírůstek turistů v republice již čtvrtý kvartál v řadě. Odborníci to přisuzují přílivu zahraničních investic a zvýšenému zájmu ze strany turistů z východní Evropy a Pobaltí.

Celkový počet zahraničních turistů, kteří přijíždí do ČR, je ale vyšší, než udává ČSÚ. Ten zachycuje pouze údaje z ubytovacích zařízení, která mají pět a více lůžek. Poměrně mnoho návštěvníků z ciziny najde také ubytování ještě v soukromých bytech, chalupách, chatách, apod. Podle průzkumu ministerstva pro místní rozvoj (MMR) se takto u nás loni ubytovalo 27 procent cizinců, kteří překročili hranice České republiky. MMR rovněž uvádí, že 60 procent dotázaných cizinců bylo u nás spokojeno.

Lepší propagaci regionů mimo Prahu by podle MMR měly do budoucna zajistit zejména regionální operační programy na podporu turistického ruchu, jejichž prostřednictvím budou čerpány dotace ze strukturálních fondů EU.

Myslíte si, že Česko má v zahraničí dobré renomé?

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Když chcete studovat a pracovat v cizině, jeďte do Austrálie

12. 7. 2007 | Táňa Chadrabová | 2 komentáře

Když chcete studovat a pracovat v cizině, jeďte do Austrálie

K zájemcům o studium a práci v zahraničí je nejpřívětivější zemí Austrálie. Získat pracovní povolení není složité a nabídka zaměstnání je velká. Vydělávat se dá kolem deseti australských... celý článek

Čivavu pod sedadlo, labradora ke kufrům

10. 7. 2007 | Milan K. Osvaag | 2 komentáře

Čivavu pod sedadlo, labradora ke kufrům

Vzít s sebou na dovolenou k moři psa může stát skoro tolik, jako cesta dospělého člověka. Navíc před cestou je nezřídka třeba sehnat řadu potvrzení a nakoupit potřebnou výbavu. Jednodušší... celý článek

DOVOLENÁ 2007: Při reklamaci zájezdu pomohou fotografie vad a nedostatků

2. 7. 2007 | Michal Pravda

DOVOLENÁ 2007: Při reklamaci zájezdu pomohou fotografie vad a nedostatků

Vrátili jste se z dovolené, která nebyla zcela podle vašich představ? Pokud za vaši nespokojenost může cestovní kancelář, zájezd reklamujte. Máte na to tři měsíce od jeho skončení.

DOVOLENÁ 2007: Co dělat, když v zahraničí onemocníte, ztratíte doklady nebo peníze

25. 6. 2007 | Michal Pravda | 1 komentář

DOVOLENÁ 2007: Co dělat, když v zahraničí onemocníte, ztratíte doklady nebo peníze

Bez cestovního pojištění se musí cestovatel připravit na placení poplatků u lékaře. Když ztratí nebo mu ukradnou peníze, může si je nechat poslat specializovanými firmami.

Storno zájezdu: kdy pomůže pojišťovna

4. 6. 2007 | Michal Pravda | 1 komentář

Partners Financial Services