Čivavu pod sedadlo, labradora ke kufrům

Milan K. Osvaag | rubrika: Cestování | 10. 7. 2007 | 4 komentáře
Čivavu pod sedadlo, labradora ke kufrům
Vzít s sebou na dovolenou k moři psa může stát skoro tolik, jako cesta dospělého člověka. Navíc před cestou je nezřídka třeba sehnat řadu potvrzení a nakoupit potřebnou výbavu. Jednodušší a většinou levnější možností je nechat psa doma v některém ze zvířecích hotelů.

Roste počet lidí, kteří jezdí na dovolenou se zvířaty. Autem do Chorvatska to pro zvíře nemusí být příliš náročné. Letadlem však veterináři psy brát nedoporučují. Pobyt v kleci v nákladním prostoru považují za příliš velký stres. "Naši psi by se v takové kleci zbláznili. A hlavně nechápu, co bychom s nimi někde na pláži dělali. Uvařili by se tam," říká radní z Mostu Pavel Kouda. Za dobrý nápad považuje najít dobrý psí hotel a nechat své dva labradory tam.

Většina psích hotelů má stránky na internetu. Objednat pobyt pro psa je většinou možné po telefonu. Rezervovat pejskovi vybraný hotel je ideální minimálně týden před plánovanou dovolenou. Kromě specializovaných hotelů pro vybraná plemena psů, všechny ostatní většinou fungují pro všechna psí druhy.

Pes potřebuje pro nástup do hotelu očkovací průkaz s platným očkováním proti vzteklině, infekční žloutence, leptospiróze, parainfluenze a potvrzení veterináře o dobrém zdravotním stavu, které není starší než tři dny. Cena za pobyt jednoho psa se pohybuje běžně od 100 do 300 korun za den. Za stravu si majitelé psích hotelů většinou účtují podle velikosti psa dvacet až padesát korun. Za výcvik psa, zvláštní stravu nebo podávání léků si hotely účtují různě vysoké příplatky.

Kdo chce psa na dovolenou přece jen vzít, musí počítat s dodatečnými výdaji. Třeba cesta autem obnáší náklady na zvláštní výbavu, třeba speciální bezpečnostní pásy. "Ale když takové výrobky majitelům psů nabízíme, jen mávnou rukou, " říká majitel obchodu s chovatelskými potřebami Jaroslav Langer. Pohodlné boxy určené k přepravě psů, bezpečnostní pásy či oddělovací mříže a sítě mohou při nárazu nebo prudkém zabrzdění zabránit úrazu. Cena psích bezpečnostních pásů se pohybuje od 400 do 4 000 korun. Mříže, které oddělují prostor se psem od zbytku vozu, stojí od 1 600 až do 10 000 korun.

Ještě složitější je cestování letadlem. Většina leteckých společností umožňuje přepravu malých zvířat v přepravce pod sedadlem. Přepravka ale musí splňovat předepsané rozměry a zvíře nesmí vážit zpravidla více než čtyři kilogramy. ČSA povolují vzít na palubu zvířata těžká až osm kilo. Větší zvířata skončí ve speciální kleci v přepravním prostoru letadla. "Přiznám se, že já bych svého psa do zavazadlového prostoru na pětihodinový let nedal. I když jsou tam sebelepší podmínky, je to pro zvíře stres," říká pražský veterinář Tomáš Vopršálek.

Cena přepravy zvířete se počítá z ceny letenky pro pasažéra v ekonomické třídě. Letenka pro psa stojí jedno procento z ceny letenky člověka za každý kilogram váhy zvířete. Přepravu je ale třeba zajistit s dostatečným předstihem, protože je nutné ještě zajistit všechna požadovaná povolení.

Právě povolení jsou asi největší obtíží cestování se psem. "Neevidujeme, co která země požaduje. Je to lepší zjistit přímo na zastupitelských úřadech, nebo na internetových stránkách Státní veterinární správy," odpověděla na dotaz Alena Hlaváčková z tiskového odboru ministerstva zahraničních věcí.

V Evropské unii musejí mít všichni zvířecí cestovatelé europas. Ten vydávají veterináři, kteří k tomu mají příslušné osvědčení. Stojí 300 korun a veterinář ho vydá na počkání. V europasu musí být potvrzeno datum očkování proti vzteklině. Kromě data aplikace injekce musí být zapsán i typ vakcíny a šarže.

Některé země vyžadují potvrzení o odčervení i ošetření proti klíšťatům. V pase musí být uvedeno nezaměnitelné označení zvířete, a to buď tetováním, jež se smí používat ještě šest let, anebo podkožně aplikovaným elektronickým čipem. Očipování trvá necelou hodinu a stojí kolem 700 korun.

Například v Irsku, Velké Británii, Švédsku a na Maltě jsou podmínky přísnější. Tyto státy vyžadují sérologické vyšetření, které vyjde na zhruba 1 400 korun. Jednotlivé státy si navíc mohou diktovat ještě další podmínky. Příprava cesty a pobyt psa u moře tak může stát téměř totéž, jako pobyt dospělého člověka.

Vzali byste s sebou psa na dovolenou, nebo ho necháváte v péči známých?

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+13
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 4 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

DOVOLENÁ 2007: Při reklamaci zájezdu pomohou fotografie vad a nedostatků

2. 7. 2007 | Michal Pravda

DOVOLENÁ 2007: Při reklamaci zájezdu pomohou fotografie vad a nedostatků

Vrátili jste se z dovolené, která nebyla zcela podle vašich představ? Pokud za vaši nespokojenost může cestovní kancelář, zájezd reklamujte. Máte na to tři měsíce od jeho skončení.

DOVOLENÁ 2007: Co dělat, když v zahraničí onemocníte, ztratíte doklady nebo peníze

25. 6. 2007 | Michal Pravda | 1 komentář

DOVOLENÁ 2007: Co dělat, když v zahraničí onemocníte, ztratíte doklady nebo peníze

Bez cestovního pojištění se musí cestovatel připravit na placení poplatků u lékaře. Když ztratí nebo mu ukradnou peníze, může si je nechat poslat specializovanými firmami.

DOVOLENÁ 2007: Nedali vám správný pokoj? Trvejte na lepším

20. 6. 2007 | Michal Pravda

DOVOLENÁ 2007: Nedali vám správný pokoj? Trvejte na lepším

Když poskytované služby neodpovídají těm, které si klient zaplatil, měl by je reklamovat na místě u delegáta a opatřit si důkazy pro pozdější jednání s cestovní kanceláří. Na kompenzaci... celý článek

DOVOLENÁ 2007: Při cestě autem do zahraničí pomáhá asistenční služba

13. 6. 2007 | Michal Pravda

DOVOLENÁ 2007: Při cestě autem do zahraničí pomáhá asistenční služba

Máte letos namířeno autem do zahraničí? Spolehněte se na asistenční službu, která se při nehodě nejen postará o poškozený automobil a posádku, ale pomůže i s překladem a vyplňováním... celý článek

DOVOLENÁ 2007: Nenechte se v cestovce vodit za nos

4. 6. 2007 | Michal Pravda

DOVOLENÁ 2007: Nenechte se v cestovce vodit za nos

Chystáte se letos na dovolenou s cestovní kanceláří?Poradíme vám, kdy může inzerovaná cena zájezdu vzrůst, jak je to s pojištěním proti úpadku, nebo že do cestovní smlouvy můžete doplnit... celý článek

Partners Financial Services