Pieta: Jak si pojistit, že vás po smrti nespálí bez obřadu

Eva Sovová | rubrika: Recenze | 9. 11. 2009 | 13 komentářů
Pieta: Jak si pojistit, že vás po smrti nespálí bez obřadu
Říká se, že si každý dokáže zařídit cokoliv až na vlastní pohřeb. Pojistkou Pieta od České pojišťovny si lze zajistit důstojný pohřeb i konkrétního člověka, který ho zorganizuje. Dali jsme jí čtyři hvězdičky.

Hodnocení Peníze.cz

Zobrazit podrobnější hodnocení

Finanční prostředky na pohřeb si podle průzkumů České pojišťovny střádá v Česku téměř 1,8 milionů lidí. „Psychologové potvrzují, že tento rituál pomáhá žijícím snadněji se vyrovnat se smrtí blízkého,“ říká Julius Mlčoch ze Sdružení pohřebnictví. Mnohým nebožtíkům ale příbuzní pohřeb nevystrojí a tvrdí: „Byl to skromný člověk, pohřební obřad si nepřál!“ Hlavním důvodem jsou ale podle odborníků peníze.

„Pohřeb dělá tečku za osudem každého člověka. Měl by mít důstojný průběh,“ říká Václav Bálek, mluvčí České pojišťovny, která nyní přichází s unikátním pojištěním nazvaným Pieta. Jde o účelovou pojistku. Lidem, kteří si ji sjednají, dává jistotu, že se pohřební obřad opravdu odehraje, aniž by finančně zatížil ty, kteří ho uspořádají.

V pojistné smlouvě si každý pojištěný určí po předchozí dohodě, kdo o uzavřené pojistce bude vědět a pohřeb vystrojí. Touto určenou osobou může být příbuzný či třeba dobrý přítel. Lidé žijící osaměle nebo v domově pro seniory mohou o tuto poslední službu požádat sociální pracovnici, zastupitele své obce nebo svého souseda. Výplata pojistné částky je účelově vázaná na zajištění pohřbu a jeho úhradu,“ vysvětluje mluvčí pojišťovny.

Jaké mohou být náklady na pohřeb

zpopelnění 26 000 Kč
pohřeb do země 30 000 Kč
zpopelnění bez obřadu 12 000 Kč

Kolik mohou stát jednotlivé položky:

  • projednání pohřbu: 872 Kč
  • uložení a úprava zemřelého: 1090 Kč
  • zpopelnění v rakvi: 1993 Kč
  • rakev: 5668 Kč
  • kytice na rakev: 1984 Kč
  • 3x věnec: 6500 Kč
  • hřbitovní poplatky: 7500 Kč

zdroj: Sdružení pohřebnictví ČR

Dnešní doba přináší neblahý trend. Počet pohřbů bez obřadu v Česku rok co rok přibývá. V Praze a dalších velkých městech jde o každý druhý pohřeb. Psychologové před tímto trendem varují. Pradávný rituál pohřebního obřadu, kterým se člověk liší od zvířat, má pro živé stále svůj význam. Pomáhá snáz se vyrovnat s odchodem blízkého člověka a udržovat v generacích úctu k mrtvým.

Pojistka Pieta je ve své podstatě velmi jednoduchý a jednorázově placený produkt. Sjednat ho lze od věku 25 let až do 80 let. Zájemce o toto pojištění si po konzultaci s pojišťovacím poradcem podle své hrubé představy o podobě pohřbu stanoví jeho cenu a tím i pojistnou částku, na kterou chce pojistku uzavřít. Minimální pojistná částka (cena pohřbu) může činit 20 tisíc korun, což je zhruba minimální cena pohřbu, nejvýše může být do jednoho milionu korun. Podle expertů roste cena pohřbu každý rok přibližně o inflaci. S tím musí zejména mladší zájemci o pojistku počítat při stanovení pojistné částky.

Při sjednání pojistky pojišťovna vůbec nezjišťuje zdravotní stav klienta. Počítá jen s tím, že pojistná událost nastane dříve nebo později. Mladší klient skládá proto nižší částku, kupříkladu třicátník jednorázově 8768 korun. S přibývajícími roky se vklad zvyšuje. Například 60letý muž, který se chce pojistit, aby konkrétní člověk uspořádal jeho pohřeb v ceně 20 tisíc korun, složí pojišťovně jednorázově 15 420 korun. 60letá žena skládá méně, jednorázově 13 988 korun. „Rozdíl v ceně pojistky podle pohlaví je daný tím, že se ženy dožívají vyššího průměrného věku,“ vysvětluje Václav Bálek. Počáteční vklad se následně až do výše pojistné částky zhodnocuje garantovaným úrokem 2,4 procenta.

Kolik stojí pojistka PIETA při pojištění pohřbu v ceně 20 tisíc korun

ŽenaMuž
30 let7 474 Kč30 let8 768 Kč
40 let9 336 Kč40 let10 836 Kč
50 let11 530 Kč50 let13 128 Kč
60 let13 988 Kč60 let15 420 Kč
zdroj: propočet Česká pojišťovna

Třeba šedesátníkovi, který vložil jednorázově 15 420 korun se při úročení vkladu o 2,4 procenta ročně, zhodnotí vklad na 20 tisíc korun zhruba za 11 let. Dál už bude tato částka po dobu jeho dalšího žití ležet ladem a čekat na své využití. Pokud ale náhle zemře třeba po dvou letech od uzavření pojistky, pojišťovna vyplatí za pohřeb celou sjednanou částku 20 tisíc korun. Vklad se přitom stihne zhodnotit nejvýše na 16 169 korun, za dva roky o 748 korun.

Pojistka má dvě výluky. Sjednanou pojistnou částku pojišťovna nevyplatí při úmrtí pojištěného do jednoho roku od uzavření pojistky s výjimkou smrti úrazem. Stejně tak neuhradí sjednanou cenu pohřbu v případě, když pojištěný spáchá do dvou let sebevraždu. V obou situacích vrátí určené osobě jen počáteční vklad snížený o náklady na uzavření a správu pojistky, které činí zhruba 5 až 10 procent z počátečního vkladu.

Anketa

Má smysl dodržovat pohřební rituály?

Pokud pojistná událost nastane, určený člověk, který pohřební obřad zorganizuje, předloží pojišťovně kopii úmrtního listu a fakturu za pohřeb. „Pojišťovna peníze vyplatí do pěti dnů,“ říká mluvčí České pojišťovny. Jestliže pohřeb stojí o něco méně než je sjednaná cena, zbytek peněz uvolní pojišťovna hotově. Pojišťovna ovšem nezabrání hypotetické situaci, kdy určená osoba schválně bude na pohřbu šetřit, aby dostala zbytek peněz v hotovosti.

Může nastat i situace, kdy se pohřeb neuskuteční, protože je člověk nezvěstný. Sjednanou částku v takovém výjimečném případě pojišťovna vyplatí určené osobě, až když je pojištěný prohlášený soudem za mrtvého.

Pojistka Pieta je jednou z možností, jak řešit z vlastních peněz a s pomocí konkrétního člověka vlastní pohřeb. Touto důstojnou tečkou za svým životem lze dát okolí rovněž najevo, že rituál posledního rozloučení má smysl pěstovat i v dalších generacích. Na rozdíl od klasického spoření, kdy by si člověk uložil potřebnou částku na spořicí účet či do podílového fondu s lepším výnosem než 2,4 procenta, u níž ale lze jen obtížně určit účel, na co má být vynaložena, pojistka Pieta garantuje, že peníze poslouží opravdu k vystrojení pohřbu. I proto udělujeme pojistce Pieta čtyři hvězdičky.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+15
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 13 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

9. 11. 2009 10:19, fotr.002

Skvělý produkt ! Čím je člověk starší, tím víc přemýšlí o posledních věcech. Myslím si, že je skvělé si tyto věci zařídit,dokud je člověk produktivní a dát tak možnost svým blízkým důstojně ses ním rozloučit až příjde čas. Bez toho, že by je to muselo finančně zruinovat. Určitě si tuto pojistku co nejdřív sjednám a doporučím ji i všem svým blízkým. Považuji to za vrcholně korektní jednání ke svým blízkým ( budoucím pozůstalým). Pan Alfa, který napsal názor přede mnou je jistě typ člověka, který si myslí, že pojišťovny jsou tady jenom na to, aby okrádaly lidi a ze zýsady se nepojišťuje. Pak když mu shoří barák, tak volá Novu brečí do kamery a žádá o veřejnou sbírku.

+10
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

9. 11. 2009 8:41, alfa

No skutečně už ty pojištovny neví jak by z lidí tahaly peníze!!! Tohleto pojištění, támhleto pojištění, a teď ještě pojištění pohřbu. No hurrrrá,všichni se honem budeme pojišťovat.
A k těm kecům odborníků- skutečně řada lidí si obřad nepřeje. Až já umřu, tak žádný obřad nechci!! Bude mi srdečně ukradený, že mi někteří příbuzní s kterými se nestýkám, případně další lidé z okolí, budou takzvaně muset jít na pohřeb, aby je nepomluvili. S kým se chci stýkat, s tím se stýkám, ale za života, po smrti je to už každému jedno. Autor článku má jistě zajímavou provizi od pojišťoven, že???.

-3
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (13 komentářů) příspěvků.

Oblíbená témata

recenze

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Termínovaný vklad Komerční banky dává jistotu při ztrátě práce či nemoci

20. 10. 2009 | Věra Tůmová | 1 komentář

Termínovaný vklad Komerční banky  dává jistotu při ztrátě práce či nemoci

Termínovaný účet s garancí předčasného výběru bez sankcí nabízí i Komerční banka. Nediktuje klientovi kolik si smí vybrat zdarma, ale za jakých okolností. Lze vybírat jen v obtížných... celý článek

Zdravotní pojistka MediKompas: výhodná jen u levné varianty

10. 8. 2009 | Eva Sovová

Zdravotní pojistka MediKompas: výhodná jen u levné varianty

Pojišťovna Kooperativa přichází na trh s novinkou MediKompas. Jde o službu, která má šetřit čas pacientů a zajišťovat jim servis zdravotních informací. V naší recenzi získal produkt... celý článek

Komerční pojistka zajistí rychlý přístup ke zdravotní péči

9. 4. 2009 | Eva Sovová | 7 komentářů

Komerční pojistka zajistí rychlý přístup ke zdravotní péči

Dostat se na odborné vyšetření k lékaři může v Česku trvat i několik týdnů. Šetřit čas pacientů a poskytovat i další servis zdravotní asistence chce novinka pojišťovny UNIQA. V naší... celý článek

Úspory Čechů leží často jen ladem

11. 2. 2009 | Věra Tůmová | 7 komentářů

Úspory Čechů leží často jen ladem

České domácnosti spoří každoročně čím dál víc, i když ne zcela efektivně. Nyní také podle průzkumu STEM/MARK až 40 procent Čechů začalo více spořit než utrácet. Nadpoloviční většina... celý článek

Partners Financial Services