Co dělat v případě úmrtí našich blízkých

redakce Peníze.CZ | rubrika: Životní situace | 28. 7. 2003

Životní pouť každého z nás končí odchodem z tohoto světa. To kromě smutku z našeho odchodu (a někdy i radosti z dědictví) způsobí našim blízkým i další starost - pohřeb.

Co budete při zařizování pohřbu potřebovat

  • občanský průkaz zesnulého (u dětí do 15 let jejich rodný list)
  • doklad se jmény rodičů zemřelého (jsou na kterémkoli z následujících dokumentů: rodný list, oddací list, rodný list jeho dětí)
  • občanský průkaz toho, kdo zařizuje a platí pohřeb

Pohřeb lze u některých firem objednat i přes internet. Zatím však tímto způsobem nelze platit a musíte rovněž vyčkat na potvrzení objednávky ze strany pohřební služby. Rychlejší tedy může být objednání pohřbu telefonem. Většinou za tyto hovory nemusíte platit, lepší pohřební služby totiž mají zelené linky (0800), na které voláte zadarmo. Některé firmy dokonce nabízejí, že přijedou dojednat pohřeb k vám domů (zahrnuto v ceně pohřbu), nebo vám uhradí taxi, kterým přijedete do jejich kanceláře.

Kolik to stojí

Mimo Prahu lze pořídit pohřeb bez obřadu za cenu do pěti tisíc korun, což je částka, kterou vám vyplatí stát jako pohřebné. V Praze jsou ceny bez smutečního obřadu přibližně o tisíc korun vyšší. Pokud chcete, aby součástí rozloučení se zesnulým byl i obřad, musíte počítat s cenou nejméně dvojnásobnou. Pokud půjde o skromný pohřeb, s velkou pravděpodobností se vejdete do rozmezí od deseti do dvanácti tisíc korun. Budete-li však chtít lepší rakev, lepší výzdobu a lepší obřadní síň, půjde o násobky této částky. Kromě státem vypláceného pohřebného vám s úhradou nákladů na poslední rozloučení se svým blízkým může pomoci i dědictví po něm. Některé pohřební služby nabízejí možnost splácení nákladů na pohřeb. Pokud to vámi vybraná pohřební služba nenabízí, můžete si také vzít v bance neúčelový spotřební úvěr, který lze utratit na cokoli.

TIP: Komu je běžný pohřeb málo, může umístit popel svých blízkých do vesmíru. Tuto službu poskytují i české pohřební služby a její cena se pohybuje okolo 360 tisíc korun. Americká společnost Celestis nabízí dokonce možnost pohřbení na Měsíci. Pohřbení na jeho oběžné dráze či povrchu je možné za pouhých 12 500 dolarů, které je možno i splácet (samozřejmě předem). Pokud chcete na pohřeb blízké osoby utratit mnoho peněz trochu konzervativněji, můžete nechat zesnulého pohřbít do moře, což je o něco levnější než vesmírná varianta. Jiným luxusem mohou být rakve z pozlaceného bronzu jejichž cena se pohybuje mezi sto tisíci až miliónem korun.

Stát vám přispěje penězi a volnem

Pokud jste zaměstnanci, můžete kromě pohřebného získat ještě jednu výhodu. Podle zákoníku práce máte mimo své dovolené nárok na další:

  • 3 dny placeného volna při úmrtí manžela, druha, nebo dítěte
  • 2 dny placeného volna při obstarávání pohřbu jinému rodinnému příslušníkovi.

Osoba, která vypravila pohřeb, má bez ohledu na svůj příjem nárok na pohřebné. Cílem této sociální dávky ve výši pět tisíc korun je přispět pozůstalým na náklady spojené s pohřbem.

Žádost o tuto dávku musíte podat v úředních hodinách (minimálně pondělí a středa od osmi hodin rádo do pěti odpoledne, často i jindy) na kontaktním místě pro výplatu sociálních dávek. Nejbližší kontaktní místo si můžete najít na stránkách Ministerstva práce a sociálních věcí.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+9
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Oblíbená témata

příjmy, Smrt, sociální dávky

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

24. 3. 2024 | Jiří Šafařík | 5 komentářů

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

Prodejci finančních produktů se často snaží co nejvíce snížit význam státních důchodů a naopak silně přeceňují význam soukromého spoření či investování na stáří. Důležitou roli však... celý článek

Průzkum ukázal, co Čechům brání zajistit se na důchod

21. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 5 komentářů

Průzkum ukázal, co Čechům brání zajistit se na důchod

Skoro polovina Čechů vychází v současné době se svým příjmem obtížně. A zhruba stejně lidí si myslí, že se jejich finanční situace v následujícím roce nezmění. Zjistil to průzkum agentury... celý článek

Jak neztratit státní příspěvky na penzijní spoření? Stačí trochu kouzlit

18. 3. 2024 | Olga Skalková | 4 komentáře

Jak neztratit státní příspěvky na penzijní spoření? Stačí trochu kouzlit

Zhruba 800 tisíc lidí si v současné době posílá na penzijní spoření 300 korun měsíčně. Stát jim k tomu přidává 90 korun. Pokud lidé od července nezvýší svou měsíční platbu nejméně na... celý článek

Dopis ke zvýšení důchodu už nepřijde všem. Stát chce šetřit

13. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Dopis ke zvýšení důchodu už nepřijde všem. Stát chce šetřit

Za papírové oznámení o valorizaci důchodů si zájemci zaplatí. A pro informační osobní list důchodového pojištění si budou muset dojít osobně. Elektronická oznámení budou zdarma. S koncem... celý článek

Nejasnosti u DIPu. Pozor na daňové potvrzení a přesuny peněz

11. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Nejasnosti u DIPu. Pozor na daňové potvrzení a přesuny peněz

Poskytovatelé dlouhodobého investičního produktu nemají povinnost oddělovat příspěvky zaměstnance a zaměstnavatele. To může přinést komplikace při ročním potvrzení pro daňové účely.... celý článek

Partners Financial Services