Uniqa zakončila fúzi s Axou, je pátá mezi pojišťovnami

Petr Kučera | rubrika: Aktuality | 1. 9. 2021
Uniqa zakončila fúzi s Axou, je pátá mezi pojišťovnami

Zdroj: josefkubes/Shutterstock

Sloučením Axa pojišťovny a Axa životní pojišťovny do Uniqa pojišťovny se k poslednímu srpnovému dni završila integrace obou skupin. Pojišťovna Uniqa se díky posílení stává pětkou na českém trhu s tržním podílem skoro osm procent, na Slovensku si upevnila pozici čtyřky s podílem přes 10 procent.

Pobočky Axa se přejmenovaly na Uniqa už v lednu, stejně jako penzijní a investiční společnost. Pojišťovny sice měly od února jednotné vedení, s formálním sloučení ale musely čekat na souhlas regulátora.

Transakci za zhruba miliardu eur oznámil mateřský koncern se sídlem ve Vídni loni v únoru, dokončil ji loni v říjnu. Uniqa převzala dceřiné společnosti Axa v Česku, Polsku a na Slovensku. Jen v Česku tím získala zhruba 800 tisíc nových zákazníků. Dvě třetiny z toho jsou klienti pojišťovny, zbylá třetina penzijní společnosti.

Značka Axa nicméně z Česka neodchází úplně. Dál v Česku zůstává na trhu cestovního pojištění, které zde nabízí pobočka Axa Assistance z Belgie. „Tu jedinou ze zdejšího trhu jsme nepřevzali. Takže na trhu cestovního pojištění se značka Axa v Česku bude dál objevovat,“ řekl v podzimním rozhovoru Martin Žáček, generální ředitel Uniqa v Česku a na Slovensku.

Všichni klienti zanikajících společností se automaticky stávají klienty společnosti Uniqa pojišťovny. „Tato změna nemá žádný vliv na trvání či obsah pojistných smluv nebo pojistné podmínky platné v Česku a na Slovensku. Veškeré závazky zůstávají v platnosti tak, jak si je klienti sjednali. V případě pojistné události se klienti mohou spolehnout, že tato bude řádně vyřešena nástupnickou Uniqa pojišťovnou plně v souladu s platnou pojistnou smlouvou,“ ujišťuje Žáček.

Hrajte na jistotu

Pod bus
Zdroj: Shutterstock

Dobré pojištění může být k nezaplacení. Rádi vám pomůžeme vybrat.

„Všechny společnosti, jichž se fúze týká, už delší dobu intenzivně spolupracují a hledají synergie a to nejlepší, aby cílová společnost nabídla ten nejkvalitnější servis. Sloučení pojišťoven přináší klientům nové možnosti, ale neznamená pro jejich existující smlouvy žádnou změnu. Nemusí podnikat žádné kroky a my garantujeme dodržení podmínek jejich pojištění. Pokud by se o tom chtěli sami přesvědčit nebo se na něco zeptat, doporučujeme oslovit finančního poradce, jenž pojistnou smlouvu sjednal,“ dodává Žáček.

V čele nového představenstva stojí generální ředitel Martin Žáček, který vede českou Uniqa od roku 2008 a od roku 2014 také sesterskou akciovou společnost na Slovensku (tam bude Uniqa nově působit jako organizační složka, tedy pobočka české pojišťovny).

V představenstvu pojišťovny jsou další čtyři manažeři původem z Uniqa: Lucie Urválková (místopředsedkyně, finance), Martin Rotkovský (firemní a afinitní klienti), Marek Bártek (retail) a Rastislav Havran (operace a IT). Ze skupiny Axa se do představenstva dostali Anna Podgornaya (HR, brand a komunikace) a Peter Socha (bankopojištění). Předsedou dozorčí rady Uniqa pojišťovny je Robert Gauci, dříve šéf skupiny Axa v Česku a na Slovensku.

Uniqa při dokončení integrace uvedla i další aktuální čísla. V Česku a na Slovensku je „finančním partnerem“ pro více než tři miliony lidí. Objem ročního předepsaného pojistného (v součtu za obě země) přesahuje 18 miliard korun.

Uniqa provozuje tři penzijní společnosti: jednu v Česku (třetí pilíř) a dvě na Slovensku (druhý a třetí pilíř). Na důchod si s ní spoří přibližně 730 tisíc lidí. Tržní podíl české Uniqa penzijní společnosti je asi 9,4 %, na Slovensku má ještě silnější pozici (Uniqa DSS 26,2 %, Uniqa DDS 14,9 %).

Do podílových fondů s Uniqa investiční společností investovalo 176 tisíc lidí, objem majetku v podílových fondech pod správou je téměř 17 miliard korun.

Celková aktiva skupiny Uniqa v Česku a na Slovensku přesahují 200 miliard korun.

Pro značku Uniqa v Česku a na Slovensku pracuje asi 1400 zaměstnanců, další skoro tři tisíce lidí pak jako interní a externí distribuce (pracovníci v obchodě).

Rakouská skupina Uniqa Insurance Group je aktivní na 18 evropských trzích, zaměstnává na 22 tisíc pracovníků a obsluhuje více než 15 milionů klientů. V portfoliu má na 21 milionů smluv.

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Vylepšete si havarijní pojištění. Co je GAP a allrisk

25. 3. 2024 | Martina Mádlová | 3 komentáře

Vylepšete si havarijní pojištění. Co je GAP a allrisk

Chcete si pořídit nový automobil a zajistit mu maximální ochranu? Běžné havarijní pojištění pro vás není úplně výhodné? Zamyslete se nad pojištěním GAP a allrisk. Oba typy pojištění... celý článek

Stárneme. Pojišťovny proto ročně vyplácejí stamiliony navíc

11. 3. 2024 | Radim Zelený

Stárneme. Pojišťovny proto ročně vyplácejí stamiliony navíc

Pojišťovny loni na životním pojištění vyplatily téměř 10 miliard korun. Každý rok se částka vypláceného plnění zvyšuje. „Největší nárůst evidujeme u plnění za vážná onemocnění, invaliditu... celý článek

S věkem přichází kromě zkušeností i stáří. Češi se bojí ztráty soběstačnosti

26. 2. 2024 | Michal Korejs

S věkem přichází kromě zkušeností i stáří. Češi se bojí ztráty soběstačnosti

Život lidí v Česku se prodlužuje. V důchodu tak velmi pravděpodobně strávíme až o 10 let víc než naši prarodiče. Zní to jako pozitivní zpráva. Dlouhověkost ale s sebou přináší i obavy.... celý článek

Dálniční známku už máte? Pozor na předražené e-shopy

19. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ

Dálniční známku už máte? Pozor na předražené e-shopy

Když si koupíte elektronickou dálniční známku mimo oficiální státní web eDalnice.cz, může se vám výrazně prodražit. Opakovaně na to upozorňuje na to ministerstvo dopravy spolu s Českou... celý článek

Největší pojišťovny v Česku. Žebříčky za rok 2023

14. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Největší pojišťovny v Česku. Žebříčky za rok 2023

Trh pojištění v Česku loni stoupl meziročně o 7,1 %, celkový předpis smluvního pojistného dosáhl 168,49 miliardy korun. Vyplývá to z předběžných údajů za rok 2023, které podle své metodiky... celý článek

Partners Financial Services