Nedostatek peněz na podnikání se dá řešit i mimo banku, navíc efektivněji

PR článek | rubrika: FINEXPO | 13. 11. 2023
Půjčka na byznys? Každý podnikatel potřebuje, aby byla maximálně dostupná, jednoduchá a rychlá. V bankách ale často z administrativních nebo časových důvodů narazí. A tak nezbývá než se poohlédnout po alternativních způsobech financování. Jeden z nich nabízí RONDA INVEST.
Nedostatek peněz na podnikání se dá řešit i mimo banku, navíc efektivněji

Zdroj: Shutterstock

Komerční spolupráce

Dostatek finančních prostředků je potřeba mít jak v začátcích, tak v průběhu celého podnikání. Pokud takový kapitál podnikatel nemá, dřív nebo později bude muset řešit, kde jej sehnat. Jako snadné východisko se jeví banky. Jenže získat úvěr v požadované výši a hlavně včas, nemusí být jednoduché.

Dostupnost úvěrů navíc zkomplikovaly epidemie covid-19 a současná situace, kdy vysoké úrokové sazby půjčky zdražují. Řešení pro podnikatele, kteří mohou ručit nemovitostí, nabízí nebankovní sektor. „Nejčastěji k nám přichází klienti, kteří narazili na nepružnost bank a potřebují přenastavit podmínky úvěrů tak, aby více reflektovaly vnější prostředí,“ potvrzuje rostoucí poptávku Nikola Spurná, marketingová manažerka RONDA INVEST.

Tato P2B platforma půjčila od roku 2017 podnikatelům více než 1,9 miliardy korun na víc než 180 podnikatelských projektů. Počet zájemců z řad podnikatelů podle Spurné každoročně roste, a to i navzdory stagnujícímu úvěrovému trhu. „Jen letos profinancujeme na třiceti projektech necelých 500 milionů korun, díky čemuž překonáme milník dvou miliard pro malé a střední podnikatele,“ doplňuje.

Na Rondu se nejčastěji obrací firmy z oblasti developmentu a obchodování s nemovitostmi. Dále pak ze sektoru obchodu či služeb. „Poskytujeme jim různé typy podnikatelského financování. Dokážeme zajistit americkou hypotéku, překlenovací úvěr, developerský úvěr, investiční úvěr nebo pohledávkový úvěr,“ jmenuje Nikola Spurná.

Klienti nechtějí, nebo nemůžou čekat

Důvody, proč firmy hledají financování mimo banky, se často opakují. Někdy je problém na straně banky. „Žádost o úvěr z pohledu bank komplikuje obor podnikání, krátká podnikatelská historie, optimalizace daňového přiznání nebo třeba velikost firmy. Těmi menšími se banky nechtějí příliš zabývat,“ vysvětluje Nikola Spurná.

Jindy jsou překážky na straně samotných podnikatelů. Firmy hledají úvěry šité na míru, kde mohou kombinovat účely úvěrů a kde není úvěrový proces administrativně náročný. Nebo finance potřebují rychleji, než je banka schopná zajistit. Administrativní zátěž a zdlouhavost procesu vyřízení v bance může řadu podnikatelů odradit.

Z rigidního přístupu bank těží poskytovatelé nebankovního financování, kteří nejsou omezeni bankovními požadavky a dokážou firemním zákazníkům vyjít vstříc. „Klientům dáváme větší volnost. Rychlost a flexibilita jsou pro nás zásadní. Žádný účel čerpání úvěru, pokud se pohybuje v mezích zákona, pro nás není na blacklistu,“ doplňuje Nikola Spurná.

RONDA INVEST

Česká P2B platforma, která umožňuje firmám i lidem investovat do podnikatelských úvěrů zajištěných bonitními nemovitostmi. Za společností stojí skupina Alphaduct, do níž patří například značka Dermacol nebo skupina Citfin, expert na konverzi cizích měn.

Žádost o úvěr zde zpravidla posuzují do 48 hodin od obdržení a pokud žadatel dodá kompletní podklady, úvěr poskytnou i do deseti dnů od zažádání. Celý proces lze také zařídit online. „S klientem se přesto chceme alespoň jednou potkat. Jsme toho názoru, že osobní vztah je nedílnou součástí spokojeného partnerství,“ objasňuje Nikola Spurná. Před podpisem smlouvy je také nutné vidět nemovitostní zajištění úvěru.

RONDA INVEST úvěry financuje z vlastních zdrojů. Následně je nabídne k participaci a mohou tak do nich investovat investoři, kteří za odměnu získají výnos.

Levněji v eurech

Délka splatnosti úvěru od RONDA INVEST se pohybuje mezi jedním a třemi roky. Žadatel musí doložit podklady k nemovitosti, která slouží jako zástava oproti úvěru. Dále je vhodné detailně popsat podnikatelský plán, prokázat zdroje a výše příjmů. „Úvěr u Rondy je přívětivý zejména v případech, kdy podnikatel kupuje činžovní dům za účelem jeho rekonstrukce a následného prodeje jednotlivých bytových jednotek,“ doplňuje obchodní ředitel RONDA INVEST Lukáš Blažek. Součástí procesu je také úřední odhad hodnoty nemovitosti.

Společnost má k dispozici jak zkušený tým úvěrových specialistů, tak rozsáhlý analytiků, kteří se snaží co nejefektivněji posoudit riziko, aby úvěrový proces netrval zbytečně dlouho. „Při posuzování úrovně zajištění sledujeme hodnotu LTV neboli poměr výše úvěru k hodnotě zastavěné nemovitosti. LTV akceptujeme do maximální výše 80 procent. U většiny projektů jsme pod 70 procenty. Do zástavy vyžadujeme bonitní nemovitosti, nejčastěji rezidenčního typu v zajímavých lokalitách. Ke každému úvěru vždy sepisujeme notářský zápis s přímou vykonatelností, což dále zajišťuje bezpečnost úvěrového procesu,“ vysvětluje Lukáš Blažek.

S Rondou si můžou podnikatelé půjčit od dvou do sta milionů korun nebo od osmdesáti tisíc do čtyř milionů eur. „Čím dál více se nám daří i za hranicemi, nejčastěji na sousedním Slovensku,“ dodává Nikola Spurná.

S růstem úrokových sazeb v Česku se firmy na zdroje financování v eurech obracejí stále častěji. V eurozóně totiž úrokové sazby tak výrazně nerostly, a úvěry proto vycházejí levněji.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Podvody s falešnými fakturami se množí. Ale projde jich minimum

4. 4. 2024 | Hynek Just

Podvody s falešnými fakturami se množí. Ale projde jich minimum

Jak to funguje? „Dodavatel se většinou pokusí vystavit podvodnou fakturu nebo se cizí člověk vydává za odběratele a pak se obrátí na nás, jestli jsme schopni zakázku financovat,“ popisuje... celý článek

Nová možnost pro český export mimo EU. Faktoring s pojištěním od státu

15. 3. 2024 | Radim Zelený

Nová možnost pro český export mimo EU. Faktoring s pojištěním od státu

Fintech Roger navázal spolupráci se státní pojišťovnou EGAP. Českým exportérům se tím otevírá možnost využít faktoring pro pohledávky mimo země Evropské unie. Včetně zemí, kde se válčí,... celý článek

Evropská komise chce zkrátit splatnost faktur. Žije mimo realitu

9. 2. 2024 | Adam Šoukal | 1 komentář

Evropská komise chce zkrátit splatnost faktur. Žije mimo realitu

Opožděné platby představují vážné riziko pro hospodářskou stabilitu firem. Navrhovaná opatření Evropské komise na stanovení maximální lhůty splatnosti na 30 dnů ale narazila na odpor... celý článek

Místo recese stagnace. Lze toho využít?

21. 12. 2023 | Adam Šoukal

Místo recese stagnace. Lze toho využít?

Hrozí, nebo nehrozí Česku recese? Debata se vede už dva roky. Na kolaps ekonomiky to teď nevypadá. Pohled do statistik a na ekonomické dění nám ukazuje, že situace je složitá, ale rozhodně... celý článek

Fingood to má. Crowdfundingovou licenci dostal v poslední možný den

10. 11. 2023 | Gabriel Pleska

Fingood to má. Crowdfundingovou licenci dostal v poslední možný den

Fingood se stal třetí crowdfundingovou firmou, která má licenci České národní banky k poskytování služeb skupinového financování. Termín, ve kterém ji musel získat, aby mohl dál fungovat... celý článek

Partners Financial Services