Peníze pro malé podniky jsou čím dál dražší

Adam Šoukal | rubrika: BrandInsight | 30. 4. 2023
Drobní podnikatelé zůstávají konzervativní. Když hledají pomoc s financováním, jdou tam, kde je obtížně dostupná. Oslovují především banky a na alternativní způsoby financování přecházejí jen pomalu.
Peníze pro malé podniky jsou čím dál dražší

Zdroj: Shutterstock

Banky postupují při poskytování úvěrů velmi obezřetně a začínající či nezajištěné podniky si o spolupráci s nimi můžou nechat jen zdát. Malé firmy pro banky představují riziko spojené s vysokými náklady. Přitom půjčky, které si berou, nejsou v objemech, jaké by slibovaly to riziko vyvážit.

Přesto jsou čeští podnikatelé konzervativní, poptávají půjčky u bank a po alternativních způsobech financování se moc často neohlížejí.

ČNB vyhnala úroky 

Banky jsou teď přitom obezřetnější, než bývaly, a u půjček zpřísňují podmínky. Podnikatelské bankovní úvěry jsou hůř dostupné. Může za to jak epidemie covidu, tak i nynější situace na finančním trhu, především vysoká inflace. 

V reakci na ni zvedla Česká národní banka v červnu minulého roku základní úrokovou sazbu na sedm procent. Tak vysoko byla naposledy v roce 1999. Zvýšení úrokové sazby ČNB se promítá i do úrokových sazeb bank. Podnikatelské úvěry zdražují. Nejen ty nové, ale i už uzavřené, sjednané s pohyblivou sazbou. 

 

Potíže se splatností faktur

Proti vysokým cenám úvěrů se podnikatelé můžou vyrovnat využitím jiného způsobu financování, jako je leasing, faktoring, P2P financování nebo třeba crowdfunding. 

Kupříkladu firmy, které trápí dlouhá splatnost faktur, ocení jako alternativní zdroj financování faktoring. Typicky se tento problém dotýká podnikatelů z oblasti logistiky, stavitelství nebo rychloobrátkového zboží. 

Bankovní faktoring je ale pro malé a střední firmy často nedostupný, protože nedosahují dostatečných objemů, a pokud už takový kontrakt uzavřou, musí se zavázat k tomu, že přes banku určitý objem faktur profinancují. A když se pak změní situace, bývá pro firmu obtížné a nákladné se z takového kontraktu vyvázat.

Další možnost je pak nebankovní faktoring, jaký na českém trhu poskytuje například Platební instituce Roger.

Partner článku

Logo Roger

Partnerem seriálu je Platební instituce Roger, která zkracuje splatnost faktur na tři dny a pomáhá tak podnikatelům s optimalizací provozních financí. Roger funguje na principu P2P financování –⁠ propojuje nezávislé investory a podnikatele bojující s dlouhou splatností faktur. Díky tomu není výrazně závislý na zvyšování sazeb ČNB a úroková sazba u něj roste pomalejším tempem. Podnikatelé sami rozhodují o tom, které faktury profinancují, nemusí se zavazovat k profinancování nějakého jejich objemu. Průměrná cena za financování je 1,93 % z hodnoty faktury.

Financování v eurech

Podnikatelé se můžou s vysokými úroky vyrovnat také využitím financování v eurech. V eurozóně totiž úrokové sazby zatím výrazněji nerostou a eurové úvěry jsou výhodnější. To potvrzují i zástupci českých bank a dodávají, že se nejčastěji jedná o podniky, které už mají část svého byznysu – zejména tržby – v eurech. U platební instituce Roger, která svým klientům financování v eurech nabízí, se úrok od začátku roku pohybuje mezi 3,5 až 4 procenta.

Klasika a alternativa ruku v ruce

Najít financování svého podnikání jinde než v bance přestává být v Česku problém. Celosvětově se z alternativního financování stává trend, fintech společnosti nabízejí celou škálu služeb, které reagují na konkrétní problémy podnikatelů. Samozřejmě i klasické bankovní produkty můžou v určitou chvíli nabídnout to nejlepší řešení. Nikdy ovšem není na škodu mít oči otevřené a alespoň prozkoumat všechny možné cesty. 

FINMARKET je rubrika zasvěcená obsahu, který připravujeme ve spolupráci s obchodními partnery na míru společnostem, které chtějí seznámit čtenáře se svými produkty nebo službami.

Peníze BrandInsight

Adam Šoukal

Spoluzakladatel a CEO Platební instituce Roger. Stará se o strategický vývoj a vedení společnosti. Před založením Rogera pracoval dva roky pro banku Santander, kde měl na starost bankovní akvizice. Je velkým zastáncem fintechových... Další články autora.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+9
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Podvody s falešnými fakturami se množí. Ale projde jich minimum

4. 4. 2024 | Hynek Just

Podvody s falešnými fakturami se množí. Ale projde jich minimum

Jak to funguje? „Dodavatel se většinou pokusí vystavit podvodnou fakturu nebo se cizí člověk vydává za odběratele a pak se obrátí na nás, jestli jsme schopni zakázku financovat,“ popisuje... celý článek

Začněte podnikat s největší sítí školních bister

4. 4. 2024 | PR text

Začněte podnikat s největší sítí školních bister

Spousta lidí by chtěla začít podnikat, nebýt na nikom závislý a pracovat sám na sebe. Málokdo ale přijde s originálním nápadem, který má šanci uspět. Dobrá zpráva je, že takový nápad... celý článek

Nový žebříček nejbohatších lidí světa. Je v něm i 11 Čechů

2. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ | 2 komentáře

Nový žebříček nejbohatších lidí světa. Je v něm i 11 Čechů

Nejbohatším člověkem světa zůstává Francouz Bernard Arnault, vlastník podniku s luxusním zbožím LVHM. Časopis Forbes spočítal jeho jmění na 233 miliard dolarů – v přepočtu asi 5,5 bilionu... celý článek

Do kdy podat daňové přiznání a zaplatit. Přehled termínů

1. 4. 2024 | Petr Kučera

Do kdy podat daňové přiznání a zaplatit. Přehled termínů

Jaké jsou termíny pro daňové přiznání, přehledy pojištění OVSČ a oznámení osvobozených příjmů? Máme podrobnosti.

V polovině neotevřených datovek je vzkaz od exekutora či finančního úřadu

22. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

V polovině neotevřených datovek je vzkaz od exekutora či finančního úřadu

V každé druhé dosud neotevřené datové schránce se nachází dopis od finančního úřadu nebo exekutora. Vyplývá to ze statistik odesílatelů zpráv do datovek, které zveřejnila Digitální... celý článek

Partners Financial Services