Udržitelné podnikání: příležitost pro inovativní startupy

PR článek | rubrika: FINEXPO | 20. 3. 2023
Zatímco v roce 2022 řada velkých firem své podnikání spíše brzdila, ve světě startupů bylo poměrně rušno. Začínající české společnosti vybraly na realizaci svých nápadů desítky miliard korun, investici získalo kolem dvou stovek z nich.
Udržitelné podnikání: příležitost pro inovativní startupy

Zdroj: Shutterstock

Komerční spolupráce

Už dávno ale neplatí, že startupy jsou jen technologické firmy se zaměřením na rychlý zisk. Stále důležitějším tématem je udržitelné podnikání, které zohledňuje ekologii a společenskou odpovědnost (ESG).

Inspirativním českým příkladem je digitální odpadové tržiště Cyrkl. To umožňuje firmám prodávat nebo kupovat odpady, jako jsou kovy, plasty nebo papír, a měnit je na znovupoužitelné zdroje. Služba funguje od roku 2018 a využívá ji téměř dvacet tisíc firem. Patří mezi ně například IKEA, Škoda Auto, Lidl nebo SKANSKA. „Správné nakládání s odpady má nejen velké enviromentální, ale také finanční dopady. Společnost může ušetřit díky cirkulárnímu odpadovému hospodářství 15 až 45 procent svých ročních nákladů. Pracovali jsme například s jednou pražskou kabelovnou, kde nalezená úspora byla kolem 25 milionů korun za rok,“ vysvětluje zakladatel a CEO startupu Cyril Klepek.

Udržitelnost tak vede k vyšší spokojenosti zákazníků, lepší pověsti, a dokonce i zvýšení podílu na trhu. Potvrzuje to i další český startup CleverFarm. Pracuje s širokou škálou dat – třeba s unikátním vyhodnocením satelitních snímků, bezdrátovými IoT senzory, které měří mikroklima v půdě a ve vzduchu v reálném čase nebo půdními vzorky. Jejich analýzou a vyhodnocením pomáhá zemědělcům snižovat náklady, zvyšovat kvalitu produkce a dosahovat tak vyšších zisků. ‚‚Našim cílem je poskytovat službu, která bude mít dopad na udržitelnost a profitabilitu farem. Farmářům poskytujeme podrobné ekonomické zhodnocení každé sezóny a zužitkujeme každý hektar,’’ přibližuje šéf firmy Vojtěch Malina. „Většina našich klientů je z Česka a Slovenska – jsou mezi nimi malí statkáři i velké firmy. Budujeme partnerskou síť a přes ní se dostáváme na další evropské trhy, jako je například Polsko,“ dodává Malina.

Do svého portfolia nyní CleverFarm přidává také platformu pro měření uhlíkové stopy na farmách. Pomůže farmám s celkovým přehledem emisí skleníkových plynů a dalších environmentálních hodnot.

Podpora pro startupy

Pro firmy, které při svém podnikání myslí na udržitelnost, v Česku funguje soutěž SME EnterPRIZE, kterou již třetím rokem pořádá Generali Česká pojišťovna. Letos poprvé se kromě mikro-, malých a středních podniků mohou přihlásit i startupy. Garanci nad touto soutěžní kategorií převzala agentura CzechInvest, která se věnuje podpoře startupů už více než 10 let. V minulém roce spustila projekt Technologická inkubace, který podporuje startupy ve vysoce perspektivních oblastech pro ekonomický rozvoj a konkurenceschopnost Česka, mezi kterými je například umělá inteligence, mobilita nebo oblast EkoTech.

„V Česku působí obrovské množství firem, které udržitelným podnikáním dosahují velkých úspěchů a jsou ve svých oborech velmi inspirativní. Máme radost, že se tak soutěž rozšiřuje i o startupy a CzechInvest toho může být součástí. Startupy se staly významnou částí naší agendy a podpora projektů s vysokou přidanou hodnotou – což ty, které míří na udržitelné podnikání nepochybně jsou – je naší prioritou,“ říká Filip Krůta z agentury CzechInvest a jeden z porotců startupové soutěže.

Přihlašování do soutěže končí 31. března 2023. Z přihlášených startupů bude vybráno pět nejlepších. Na vítěze čeká odměna 50 000 Kč, mediální kampaň či mentoring a poradenství od Institutu Cirkulární Ekonomiky a CIRA Advisory. Slavnostní vyhlášení proběhne 8. června v Praze.

Podnikavé ČeskoFinmag.cz

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

A tohle už jste četli?

Čas na daňové přiznání končí. Návody, změny a časté chyby

30. 4. 2024 | Petr Kučera

Čas na daňové přiznání končí. Návody, změny a časté chyby

Co je letos jinak? Jaké slevy se dají využít? Do kdy je potřeba odevzdat přehledy OSVČ? Poradíme.

Jaký je rozdíl mezi personálním a mzdovým systémem?

30. 4. 2024 | PR text

Jaký je rozdíl mezi personálním a mzdovým systémem?

Čas jsou peníze – to ví každý úspěšný člověk i firma. Abyste dosahovali lepších výsledků, měli byste digitalizovat a automatizovat opakované činnosti, které zabírají hodně času. Ušetřený... celý článek

Podvody s falešnými fakturami se množí. Ale projde jich minimum

4. 4. 2024 | Hynek Just

Podvody s falešnými fakturami se množí. Ale projde jich minimum

Jak to funguje? „Dodavatel se většinou pokusí vystavit podvodnou fakturu nebo se cizí člověk vydává za odběratele a pak se obrátí na nás, jestli jsme schopni zakázku financovat,“ popisuje... celý článek

Začněte podnikat s největší sítí školních bister

4. 4. 2024 | PR text

Začněte podnikat s největší sítí školních bister

Spousta lidí by chtěla začít podnikat, nebýt na nikom závislý a pracovat sám na sebe. Málokdo ale přijde s originálním nápadem, který má šanci uspět. Dobrá zpráva je, že takový nápad... celý článek

Nový žebříček nejbohatších lidí světa. Je v něm i 11 Čechů

2. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ | 2 komentáře

Nový žebříček nejbohatších lidí světa. Je v něm i 11 Čechů

Nejbohatším člověkem světa zůstává Francouz Bernard Arnault, vlastník podniku s luxusním zbožím LVHM. Časopis Forbes spočítal jeho jmění na 233 miliard dolarů – v přepočtu asi 5,5 bilionu... celý článek

Partners Financial Services