Pro polovinu Čechů je udržitelné podnikání aktuální téma

PR článek | rubrika: FINEXPO | 12. 9. 2022
Snižování uhlíkové stopy dává Čechům nejvíce smysl v průmyslu a v nákladní, lodní a letecké dopravě. Pokud se firma hlásí k principům ESG, je pro 47 % dotázaných důvěryhodnější, vyplynulo z průzkumu NMS Research pro Raiffeisenbank.
Pro polovinu Čechů je udržitelné podnikání aktuální téma

Zdroj: Shutterstock

Komerční spolupráce

I přesto, že se zkratka ESG (nefinanční kritéria odpovědného podnikání v oblastech Environmental, Social a Governance) skloňuje především v korporátním světě už několik let a nabývá na významu, pro širokou veřejnost jde stále o trochu tajemný a neznámý pojem. Většina Čechů netuší, co zkratka ESG znamená a jestli jejich zaměstnavatel principy ESG uplatňuje. Spontánní povědomí o významu zkratky měla v průzkumu jen 3 % dotázaných. Po seznámení respondentů s definicí ESG stoupla znalost problematiky na 15 %, častěji se v tématu orientovala mladší generace s vyšším vzděláním, vyššími příjmy a z větších měst.

Více než polovina (55 %) dotázaných vnímá ESG jako aktuální a 53 % jako důležité téma. Aplikací strategie ESG by se měl podle dotázaných zabývat především automobilový, stavební a chemický průmysl. Firma, která deklaruje strategii ESG, je pro 47 % respondentů důvěryhodnější, téměř třetinu (30 %) by tato informace pozitivně ovlivnila při zvažovaném nákupu zboží nebo využití služeb dané firmy.

S principy ESG a společensky odpovědného investování pracuje ve své strategii i řada finančních institucí. V případě bank by Češi nejčastěji ocenili digitalizaci a omezení zbytečného papírování, reagovala tak asi pětina (22 %) dotázaných. Jako další prospěšnou aktivitu bank v rámci uplatňování ESG označilo 8 % dotázaných investování do ekologických projektů.

Raiffeisenbank je zakládajícím členem spolku Climate & Sustainable Leaders Czech Republic, který v rámci reportu Carbon Tracker sleduje ambice na omezení produkce CO₂ u největších firem v ČR a motivuje tak klíčové hráče české ekonomiky ke startu projektů přispívajících k udržitelnosti a ochraně klimatu.

Přehled bude poprvé zveřejněn v roce 2022 a pracuje s daty za poslední fiskální rok u 150 největších firem v ČR podle vykázaného obratu. Zvolená metodika výpočtu uhlíkové stopy vychází z kalkulace dle mezinárodně uznávané metodiky GHG protocol.

„Společensky odpovědné chování se pro nás stává přirozenou a každodenní rutinou na všech úrovních banky. Dává nám smysl podporovat iniciativy, jejichž cílem je sjednocení pravidel, smysluplná diskuze a výměna informací vedoucí k prospěchu nás všech. Proto jsme se rádi stali součástí nové platformy Carbon Tracker,“ říká Tereza Kaiseršotová, tisková mluvčí Raiffeisenbank.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

A tohle už jste četli?

Čas na daňové přiznání končí. Návody, změny a časté chyby

30. 4. 2024 | Petr Kučera

Čas na daňové přiznání končí. Návody, změny a časté chyby

Co je letos jinak? Jaké slevy se dají využít? Do kdy je potřeba odevzdat přehledy OSVČ? Poradíme.

Jaký je rozdíl mezi personálním a mzdovým systémem?

30. 4. 2024 | PR text

Jaký je rozdíl mezi personálním a mzdovým systémem?

Čas jsou peníze – to ví každý úspěšný člověk i firma. Abyste dosahovali lepších výsledků, měli byste digitalizovat a automatizovat opakované činnosti, které zabírají hodně času. Ušetřený... celý článek

Podvody s falešnými fakturami se množí. Ale projde jich minimum

4. 4. 2024 | Hynek Just

Podvody s falešnými fakturami se množí. Ale projde jich minimum

Jak to funguje? „Dodavatel se většinou pokusí vystavit podvodnou fakturu nebo se cizí člověk vydává za odběratele a pak se obrátí na nás, jestli jsme schopni zakázku financovat,“ popisuje... celý článek

Začněte podnikat s největší sítí školních bister

4. 4. 2024 | PR text

Začněte podnikat s největší sítí školních bister

Spousta lidí by chtěla začít podnikat, nebýt na nikom závislý a pracovat sám na sebe. Málokdo ale přijde s originálním nápadem, který má šanci uspět. Dobrá zpráva je, že takový nápad... celý článek

Nový žebříček nejbohatších lidí světa. Je v něm i 11 Čechů

2. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ | 2 komentáře

Nový žebříček nejbohatších lidí světa. Je v něm i 11 Čechů

Nejbohatším člověkem světa zůstává Francouz Bernard Arnault, vlastník podniku s luxusním zbožím LVHM. Časopis Forbes spočítal jeho jmění na 233 miliard dolarů – v přepočtu asi 5,5 bilionu... celý článek

Partners Financial Services