Firemní finance: Digitalizace zatím corporate treasury neovládla

Radim Zelený | rubrika: BrandInsight | 7. 12. 2021 | 1 komentář
V době pandemie se více než kdy předtím dostala ke slovu digitalizace. Corporate treasury, obor založený primárně na číslech, ale zatím v digitalizaci nijak dramaticky nepřidal. Situaci mapoval průzkum společnosti EY.
Firemní finance: Digitalizace zatím corporate treasury neovládla

Zdroj: Shutterstock

Plně digitalizované corporate treasury má zatím v Česku jen minimum firem. Většina naopak stále zůstává u manuálních nebo jen částečně digitalizovaných a automatizovaných aktivit.

„Jedním z hlavních důvodů je komplexnost dat, se kterými firmy v rámci corporate treasury pracují. Pro správnou a efektivní digitalizaci je potřeba kombinovat mnoho různých interních i externích datových zdrojů, což je na první pohled komplikovaný, dlouhý a potenciálně i tedy nákladný proces,“ konstatuje Jan Zedník, partner z poradenské společnosti EY, která na toto téma uskutečnila anketu mezi sedmdesátkou finančních ředitelů a dalších firemních treasury expertů.

Celých 96 procent z nich považuje téma digitalizace za důležité a nové technologie vnímá jako zajímavou byznysovou příležitost. Jen polovina reprezentativního vzorku respondentů ale v letošním roce reálně na implementaci digitálních řešení v corporate treasury pracuje. A jen 44 procent jich jako motivaci k digitalizaci vnímá přínosy datové analýzy. „V době, kdy jsou data jednou z nejdražších světových komodit, je to poměrně překvapivé zjištění,“ dodává Pavel Šemík, manažer oddělení EY pro oblast corporate treasury.

Strážci pokladu

Pokladník
Zdroj: Shutterstock

Slovní spojení corporate treasury patří k těm výrazům, které se sice do češtiny dají docela rozumně převést, přesto se ale v praxi nepřekládají a stávají se součástí oborové mluvy v původní anglické podobě. Treasury původně znamenalo pokladnici, přeneseně pak státní pokladnu – v Americe se jako Department of Treasury označuje ministerstvo financí, ve Velké Británii stejnému úřadu říkají Her Majesty’s Treasury. Později se slovem treasury začala označovat i finanční oddělení ve firmách. Corporate treasury jsou tedy firemní finance, corporate treasury management pak řízení podnikových financí. Jen to tak říká málokdo.

Eliminovat rizika a šetřit čas

Mezi motivy zavádění nových technologií do corporate treasury dominuje podle ankety snížení rizik (83 procent). „Digitalizace corporate treasury umožní rizika včas identifikovat, kvantifikovat a na základě historických informací, případně i aktuálních tržních dat, tato rizika monitorovat a řídit. Jinými slovy činit včas relevantní rozhodnutí a tím do maximální možné míry eliminovat negativní dopady,“ říká k tomu Zedník.

Další silnou motivací je pro firmy automatizace manuálních procesů (79 procent). Přístroje nechybují a šetří čas vytíženým zaměstnancům. Úspora nákladů je pak motivací v 50 procentech případů a v 17 procentech je to získání konkurenční výhody. „Zdá se tedy, že zavádění novinek je spíše tlačeno opatrností, potřebou zajistit procesy i bez člověka a zároveň vyhovět požadavkům na řízení rizik, než bezprostřední snahou o úspory či zvýšení výnosů,“ shrnuje Šemík. Mít corporate treasury pod větší kontrolou pak mají obecně tendenci především skupiny s aktivitami v několika oborech a různých zemích.

Jan Zedník

Jan Zedník, EY
Zdroj: EY

Associate partner poradenské společnosti EY Česká republika. Věnuje se zejména poradenství v oblasti finančního řízení, reportingu, kaptiálových trhů a také auditu. Má dlouholeté zkušenosti v poskytování těchto služeb pro společnosti ze sektoru finančních institucí, technologických firem a z mediálního sektoru.

Pavel Šemík

Jiří Šemík, EY
Zdroj: EY

Manažer poradenské společnosti EY Česká republika. Věnuje se zejména corporate treasury. Má dlouholeté zkušenosti v oblasti financování, debt managementu, interní distribuce, likvidity a cashmanagementu, řízení rizik a digitalizace treasury procesů.

Od papíru k umělé inteligenci

Které treasury procesy dnes firmy digitalizují a jak to funguje?  „Firmy díky moderním technologiím získávají online informace o stavu peněžních prostředků na účtech ve všech bankách, v Česku i v zahraničí, a tedy základní informace o tom, kolik mají k dispozici zdrojů a v jaké struktuře. To jim v kombinaci s informací o chystaných splatných závazcích, typicky z ERP účetního systému, dává možnost efektivně řídit svoji likviditu,“ přibližuje Zedník. Jednotný systém, který všechny tyto a další důležité informace sdružuje (TMS – treasury management systém), umožňuje všem lidem pracujícím s corporate treasury okamžitý přístup k datům nezbytným pro jejich správné rozhodování. Aktuální informace mohou porovnávat s minulými obdobími a mimo jiné i díky tomuto srovnání i přesněji plánovat.

Některé firmy podle Šemíka s digitalizací corporate treasury teprve začínají a přecházejí z papíru či Excelu do nových systémů. Jiné už to mají jako standard a nasazují umělou inteligenci. Největší podíl digitalizace je podle průzkumu patrný u procesů platebního styku a zpracování bankovních výpisů, a to i s ohledem na vysoký stupeň standardizace struktury dat, a tedy i snazší automatizaci jejich zpracování.

V příštích letech se ale digitalizace corporate treasury rozjede v mnohem větší míře. „Tento trend očekáváme zejména v oblastech, které jsou nyní závislé na lidském faktoru. Situace na trhu práce a poučení z pandemie k tomu vytvořily jasnou motivaci. Firmy potřebují mít spolehlivý zdroj dat, aby věděly, kolik mají k dispozici prostředků a jak s nimi efektivně nakládat,” dodává Šemík.

Graf: Stupeň digitalizace treasury činností dnes a předpokládaný stav za pět let

Klikněte pro zvětšení. Zdroj: Průzkum EY Digitalizace v treasury

FINMARKET je rubrika zasvěcená obsahu, který připravujeme ve spolupráci s obchodními partnery na míru společnostem, které chtějí seznámit čtenáře se svými produkty nebo službami.

Peníze BrandInsight

Radim Zelený

Studoval žurnalistiku v Praze. Pro Peníze.cz a Finmag píše články o korporacích, ale i malých a středních firmách. Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+8
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Nejčastější chyby v daňovém přiznání. Neděláte je taky?

19. 3. 2024 | Petr Kučera

Nejčastější chyby v daňovém přiznání. Neděláte je taky?

Jaké chyby v přiznání k dani z příjmů fyzických osob jsou nejčastější? Připravili jsme přehled podle zkušeností pracovníků finančních úřadů a ohlasů čtenářů.

Daňové přiznání musí podat nejen podnikatelé. Limit se zvedl

5. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ, Petr Kučera

Daňové přiznání musí podat nejen podnikatelé. Limit se zvedl

Kdo musí podat daňové přiznání? Z jakých příjmů se platí daň? Kdy musí vyplnit přiznání i zaměstnanec a kdy se mu to vyplatí, přestože to není jeho povinnost? Tady je přehled.

Změny v daňovém přiznání. Na co si dát letos pozor?

26. 2. 2024 | Petr Kučera

Změny v daňovém přiznání. Na co si dát letos pozor?

Které novinky se týkají už příjmů za rok 2023 a které se naplno projeví až za rok? Jedinou zásadnější změnou v aktuálním daňovém přiznání je zvýšení limitu, od něhož vzniká povinnost... celý článek

Daňové slevy. Tohle všechno vám může ušetřit peníze

19. 2. 2024 | Petr Kučera

Daňové slevy. Tohle všechno vám může ušetřit peníze

Jaké slevy můžete využít v daňovém přiznání za rok 2023? Kolik dělá základní sleva na poplatníka nebo na dítě? Tady je aktuální návod.

Kdo teď dostane ošetřovné? Přehled a kalkulačka pro rok 2024

12. 2. 2024 | Gabriel Pleska | 2 komentáře

Kdo teď dostane ošetřovné? Přehled a kalkulačka pro rok 2024

Ošetřovné dostává člověk, který se musí starat o někoho jiného, takže nemůže vydělávat. Kdo na něj má nárok a jaké jsou podmínky? Tady je přehled pro rok 2024.

Partners Financial Services