Držte si cashflow! Tok peněz zrychluje

Daniel Tácha | rubrika: BrandInsight | 21. 9. 2021 | 2 komentáře
Nejistota, výpadky dodávek, rostoucí inflace, ale i ekonomický růst nutí mnohé firmy k přehodnocení svých byznysových modelů. Průměrná splatnost faktur se prodlužuje, což může narušit cashflow především menších firem. Jak na to nedoplatit?
Držte si cashflow! Tok peněz zrychluje

Zdroj: Shutterstock

„Dá se říct, že v horších dobách je platební morálka paradoxně lepší. Nejsou to jen odběratelé, kteří si vybírají spolehlivé dodavatele, ale i dodavatel se rozhoduje opatrněji, zda dodávat s dlouhou splatností někomu, kdo by nemusel platit,“ konstatuje Adam Šoukal, zakladatel a CEO platební instituce Roger. To ale neznamená, že se teď firmy kvůli cashflow neocitají v problematické situaci. Covid přinesl několik trendů, které můžou zdravé peněžní toky v podnicích narušit.

Partner seriálu

Logo RogerZdroj: Roger

Partnerem seriálu je Platební instituce Roger, která zkracuje dlouhou splatnost faktur na tři dny a pomáhá tak podnikatelům s optimalizací provozních financí. V roce 2020 se Roger spojil s jedním z největších hráčů na bankovním trhu – Komerční bankou. Spolu s ní dále zefektivňuje a digitalizuje oblast provozních financí.

Rozštípnutá ekonomika

Ekonomové se shodují, že dopady pandemie nejsou spravedlivé. Ekonomika je podle nich štípnutá. Jsou sektory, které v pandemii posílily, jiná odvětví se z dopadů protipandemických opatření teprve sbírají. „Co se týče platební morálky, situace se liší podle odvětví. Zásadní výpadky s proplácením faktur sice zatím nezaznamenáváme, ale je fakt, že jsou odvětví, která na tom nejsou finančně dobře. To je třeba cestovní ruch nebo stravovací služby,“ říká prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Jaroslav Hanák.

Viceprezident Svazu průmyslu Radek Špicar hodnotí stav z hlediska cashflow firem jako uspokojivý. Roli podle něj sehrála i pomoc vlády a rychlá reakce Evropské unie, což je rozdíl proti krizovým rokům 2008 a 2009. „Tehdy reakce ze strany Evropské unie nebyla vůbec dobrá. To se teď změnilo. A důležité je i říci, že zatímco byly banky v době finanční krize součástí problému, teď jsou naopak součástí jeho řešení,“ vysvětluje.

K plošnému selhávání platební morálky kvůli pandemii tedy na tuzemském trhu nedochází. Adam Šoukal říká, že stěžejní je samozřejmě vyhnout se potenciálně nespolehlivým obchodním partnerům. „Sektorově se nedá říct, že by byl některý výrazně jiný. Jednotlivá selhání platební schopnosti hrozí potenciálně ve všech odvětvích,“ doplňuje. Odběratelům se vyplatí prověřovat obchodní partnery aspoň v insolvenčním rejstříku.

Zaplatíme, ale později

Přes relativně uspokojivou kondici však mají tuzemské firmy tendenci upravovat dosavadní podmínky smluv s dodavateli. Průměrná splatnost na faktuře se v Česku v posledních měsících prodlužuje. A platí to hned pro vícero odvětví. Například dopravu a skladování, stavebnictví, velkoobchod, maloobchod, ale i e-commerce.

„Potvrzuje se nám, že velcí odběratelé tlačí splatnosti faktur nahoru a požadují po svých dodavatelích 60 a více dnů,“ popisuje Adam Šoukal. Dodavatelé se sice snaží naopak tlačit splatnosti dolů, bývají ale při vyjednávání ve slabší pozici a jsou nuceni klientům vyhovět. „Především pro malé a střední společnosti nebyla délka splatnosti faktur optimální ani před pandemií a ta situaci rozhodně nezlepšila,“ pokračuje Šoukal.

Inflace a výpadky

Další trend je, že většině sektorů se v posledních měsících snížila průměrná výše fakturace. Například v automotive došlo k ponížení průměrné fakturované částky od roku 2019 do letoška takřka o polovinu. A to z 298 tisíc korun předloni na 169 tisíc letos. To samé je v dopravě a skladování, kde průměrně fakturovaná částka klesla ze 113 tisíc korun na 50,6 tisíce.

Neznamená to, že by si firmy účtovaly míň. Jen už nepíšou dvě nebo víc zakázek na jednu fakturu. Tu vystavují hned, jak jde něco fakturovat. Lepší vrabec v hrsti…

I podle Jaroslava Hanáka ze Svazu průmyslu je reakce firem, které se snaží zrychlit tok peněz, přirozená. O to víc v době, kdy dochází k překotným změnám na trhu. Uvádí to na příkladu své dopravní společnosti v letech 1993 až 1994. Tehdy se firma jako většina dalších v oboru potýkala s platební neschopností odběratelů za služby.

„Před uzavřením každého obchodu důkladně prověřovali solventnost i sebemenšího obchodního partnera. Služby jsme v maximální míře poskytovali za hotové peníze, vybírali jsme zálohy a usilovně vymáhali pohledávky po splatnosti. Zrychlovali jsme koloběh hotových peněz, jak to jen šlo,“ vzpomíná Hanák. V praxi to znamenalo rychlejší odvody tržeb i vyúčtovaných záloh.

Podle Adama Šoukala se podobně chová mnoho českých firem i dnes. Cílem je zachytit konjunkturu a zajistit mnohde váznoucí nabídku.

Firemní platební morálka v Česku

  • 85 % podnikatelů se setkalo s pozdní úhradou faktury
  • 28 % podnikatelů dostává naprosto běžně faktury se splatností delší než měsíc
  • 40 % všech faktur je v ČR zaplaceno po splatnosti

Ve spolehlivosti platební morálky je Česko dlouhodobě lehce nad průměrem Evropy. Vůbec nejhůř jsou na tom zadlužené země jako Řecko, Itálie a Francie. Ostatně kultura platební morálky velmi úzce koreluje s výší zadlužeností dané země.

Zdroje: Dun & Bradstreet, Roger, Komora certifikovaných účetních

Externí financování faktur

Jako řešení výkyvů v cashflow odborníci doporučují externí financování faktur neboli faktoring. Tuto službu poskytují některé banky i soukromé společnosti. Klientům za poplatek okamžitě proplácejí faktury s jinak dlouhou dobou splatností. 

Stávající zkušenosti ukazují, že firmy tyto služby využívají především v několika typických případech. Bývá to často před Vánoci či na začátku léta, kdy se navyšuje poptávka po spotřebitelských produktech. Dále pak, když si chtějí zajistit dostatečný provozní kapitál. Třetím motivem je potřeba zvládnout velkou zakázku, nakoupit větší množství zboží či materiálu nebo nabrat výraznější pracovní posily.

Automatické řešení faktur s jistotou finančního partnera, který faktury zároveň i profinancovává, má své výhody. „Externí financování faktur umožňuje mít vyfakturované peníze na účtu ihned a moci je investovat do rozvoje firmy nebo nových zakázek. Klienti nejsou nuceni čekat na dlouhé splatnosti, což jim pomáhá odstranit stress o stabilní cashflow,“ upřesňuje za službu Roger Adam Šoukal.

Pro firmy přitom může být zajištění zdravých finančních toků stále palčivější otázkou.

Vzhledem k tomu, jak silně centrální banky a vlády jednotlivých států dopují ekonomiku likviditou, lze očekávat další zrychlení toku peněz. Doufejme přitom, že za stále únosné inflace. To i proto, abychom se nakonec nedostali do situace, že splatnost faktur se významně zkrátí, protože ceny porostou každým týdnem.

FINMARKET je rubrika zasvěcená obsahu, který připravujeme ve spolupráci s obchodními partnery na míru společnostem, které chtějí seznámit čtenáře se svými produkty nebo službami.

Peníze BrandInsight

Daniel Tácha

Daniel Tácha je novinář, copywriter a příležitostný spisovatel. Psal pro Lidové noviny, Týden, Český rozhlas, Czech Business Weekly a další. Založil společnost Copywrite Company a vede web s drzým jménem Fintag. Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+7
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Nejčastější chyby v daňovém přiznání. Neděláte je taky?

19. 3. 2024 | Petr Kučera

Nejčastější chyby v daňovém přiznání. Neděláte je taky?

Jaké chyby v přiznání k dani z příjmů fyzických osob jsou nejčastější? Připravili jsme přehled podle zkušeností pracovníků finančních úřadů a ohlasů čtenářů.

Daňové přiznání musí podat nejen podnikatelé. Limit se zvedl

5. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ, Petr Kučera

Daňové přiznání musí podat nejen podnikatelé. Limit se zvedl

Kdo musí podat daňové přiznání? Z jakých příjmů se platí daň? Kdy musí vyplnit přiznání i zaměstnanec a kdy se mu to vyplatí, přestože to není jeho povinnost? Tady je přehled.

Změny v daňovém přiznání. Na co si dát letos pozor?

26. 2. 2024 | Petr Kučera

Změny v daňovém přiznání. Na co si dát letos pozor?

Které novinky se týkají už příjmů za rok 2023 a které se naplno projeví až za rok? Jedinou zásadnější změnou v aktuálním daňovém přiznání je zvýšení limitu, od něhož vzniká povinnost... celý článek

Daňové slevy. Tohle všechno vám může ušetřit peníze

19. 2. 2024 | Petr Kučera

Daňové slevy. Tohle všechno vám může ušetřit peníze

Jaké slevy můžete využít v daňovém přiznání za rok 2023? Kolik dělá základní sleva na poplatníka nebo na dítě? Tady je aktuální návod.

Kdo teď dostane ošetřovné? Přehled a kalkulačka pro rok 2024

12. 2. 2024 | Gabriel Pleska | 2 komentáře

Kdo teď dostane ošetřovné? Přehled a kalkulačka pro rok 2024

Ošetřovné dostává člověk, který se musí starat o někoho jiného, takže nemůže vydělávat. Kdo na něj má nárok a jaké jsou podmínky? Tady je přehled pro rok 2024.

Partners Financial Services