Hledání rovnováhy

PR článek | rubrika: FINEXPO | 30. 8. 2021
S Martinem Bazalou z úspěšné softwarové společnosti Raynet o budování firmy a o nástrahách při zavádění firemního CRM software.
Hledání rovnováhy
Martin Bazala
Zdroj: Raynet

Komerční spolupráce

Jak vypadaly začátky Raynetu?

Můj starší brácha se rozhodl založit softwarovou firmu už ve svých deseti letech. Podařilo se mu to ale „až“ asi měsíc po promoci. Dá se říct, že Raynet postavila parta čtyř kluků z jednoho sídliště. Začátky byly krušné a odpovídaly zkušenostem a kapitálu: obojí se limitně blížilo nule. Už tehdy se ale projevila silná stránka raynetí kultury: vytrvalost.

Co všechno Raynet v minulosti dělal?

Designovali jsme weby, nasazovali první generaci svého CRM, vyvíjeli on-premise manažerské i výrobní systémy, prodávali vývojářské kapacity, spravovali sítě, řešili rodící se online marketing a několik let provozovali call centrum. Prošli jsme od porodních bolestí přes klinickou smrt i strmý růst až k bodu, kdy jsme si uvědomili, co vlastně chceme doopravdy dělat. A po extrémní transformaci jsme odstartovali vysněný produkt – cloudové CRM Raynet. Dnes jsme ve svém segmentu v Česku číslo 1 co do počtu zákazníků i uživatelů, vyvíjíme druhou generaci produktu a míříme ven.

Během let došlo k přerodu Raynetu na otevřenou svobodnou firmu. Proč?

Těžko se to vysvětluje v pár větách, ale základní změna je v tom, čemu se dává při rozhodování, vedení i řízení největší váha. Snažíme se, aby to v Raynetu nebyl text na vizitce, ale dobrý argument, přirozená autorita, selský rozum, respekt ke kolegům a radost z objevování nejlepšího možného řešení. K tomu je potřeba, aby měli lidé přístup ke všem informacím a viděli firmu z nadhledu. Proto má každý přístup k ekonomickým datům – od účetnictví, výnosů a marží po náklady na mzdy a provoz. Vyměňujeme si veškeré informace mezi týmy – zákaznická péče se třeba účastní porad vývojářů. A všichni bez výjimky znají stav obchodu a vědí, jaká rozhodnutí nás čekají. Vysoká míra svobody je na druhé straně vykoupena nároky a osobní zodpovědností.

Jaké má Raynet výhody oproti jiným CRM?

Raynet toho umí fakt hodně, ale přesto zůstává sexy – v překladu: uživatelsky přívětivý. Ale zcela upřímně vidím úspěch Raynetu v kultuře neustálého zlepšování (kaizen). Není to jen o produktu ani o marketingu, obchodu, zákaznické péči. Jde o kombinaci toho všeho.

Vnímáte nějaké typické chyby, které začínající podnikatelé dělají?

Nejčastěji si všímám obecně strachu z obchodu, ten ale jde překonat. Jeden z mých přátel založil marketingovou agenturu a hned první rok ukončil s obratem asi 14 milionů a konkurence marně přemítala, kde se to vzalo. Odpověď je prozaická: najal dva asistenty obchodu, kteří mu pět dní v týdnu domlouvali jednu prezentaci za druhou. Za rok jich stihl neskutečných 380. Konec pohádky, šlo jen o vystoupení z komfortní zóny.

Jaké jsou nejčastější chyby při prvním zavádění CRM?

Běžně se zapomíná na koncové uživatele. Zavedení CRM je často spojeno se snahou vyřešit najednou víc problémů. Nepořádek v datech, nedostatek informací o fungování obchodu – jaká je reálná úspěšnost prodeje, rozpracovanost obchodních příležitostí – a podobně. Bohužel se pak stává, že obchodnímu týmu, který byl zvyklý na svůj diář a reporty v Excelu, se hned ze začátku naordinuje přehnaná evidenční zátěž, navíc ve zcela novém prostředí. Je to celkem klasická a pochopitelná logika – když už opravujeme A, tak spravme taky B, C a D. Obchodník ale potřebuje hlavně prodávat, a pokud mu CRM nebude pomáhat, tak ho do své pracovní rutiny přijme dost obtížně. Proto se svým klientům snažíme pomoct, aby udrželi rovnováhu mezi tím, co budou uživatelé v CRM dělat „pro vyšší dobro firmy“, a tím, v čem CRM konkrétně jim reálně pomůže, ulehčí život, ušetří čas a podobně.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Podvody s falešnými fakturami se množí. Ale projde jich minimum

4. 4. 2024 | Hynek Just

Podvody s falešnými fakturami se množí. Ale projde jich minimum

Jak to funguje? „Dodavatel se většinou pokusí vystavit podvodnou fakturu nebo se cizí člověk vydává za odběratele a pak se obrátí na nás, jestli jsme schopni zakázku financovat,“ popisuje... celý článek

Začněte podnikat s největší sítí školních bister

4. 4. 2024 | PR text

Začněte podnikat s největší sítí školních bister

Spousta lidí by chtěla začít podnikat, nebýt na nikom závislý a pracovat sám na sebe. Málokdo ale přijde s originálním nápadem, který má šanci uspět. Dobrá zpráva je, že takový nápad... celý článek

Nový žebříček nejbohatších lidí světa. Je v něm i 11 Čechů

2. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ | 2 komentáře

Nový žebříček nejbohatších lidí světa. Je v něm i 11 Čechů

Nejbohatším člověkem světa zůstává Francouz Bernard Arnault, vlastník podniku s luxusním zbožím LVHM. Časopis Forbes spočítal jeho jmění na 233 miliard dolarů – v přepočtu asi 5,5 bilionu... celý článek

Do kdy podat daňové přiznání a zaplatit. Přehled termínů

1. 4. 2024 | Petr Kučera

Do kdy podat daňové přiznání a zaplatit. Přehled termínů

Jaké jsou termíny pro daňové přiznání, přehledy pojištění OVSČ a oznámení osvobozených příjmů? Máme podrobnosti.

V polovině neotevřených datovek je vzkaz od exekutora či finančního úřadu

22. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

V polovině neotevřených datovek je vzkaz od exekutora či finančního úřadu

V každé druhé dosud neotevřené datové schránce se nachází dopis od finančního úřadu nebo exekutora. Vyplývá to ze statistik odesílatelů zpráv do datovek, které zveřejnila Digitální... celý článek

Partners Financial Services