Při odchodu z práce nezapomeňte zápočtový list, bude se hodit

Mohl by ho po vás chtít nový zaměstnavatel, úřad práce i sociálka. Projděte si, co má, a naopak nemá obsahovat za informace.
Při odchodu z práce nezapomeňte zápočtový list, bude se hodit

Zdroj: Shutterstock

Zápočtový list je potvrzení o zaměstnání. Zaměstnavatel ho vydává zaměstnanci při ukončení pracovního poměru, a to jakýmkoli způsobem. Zápočtový list tedy musíte dostat, když odcházíte z vlastního rozhodnutí nebo i v momentě, kdy vás firma propustila.

Ačkoliv není striktní podmínkou k přijetí uchazeče do nového zaměstnání, někteří zaměstnavatelé ho vyžadují. Potvrzení o zaměstnání můžete potřebovat i pro úřad práce, pokud půjdete pro podporu nebo pro Českou správu sociálního zabezpečení v momentě, kdy budete žádat o důchod. Bez něj z práce rozhodně neodcházejte.

Zápočtový list při odchodu z práce vydává zaměstnavatel automaticky. Nemusíte o něj žádat a jeho vydání nesmí zaměstnavatel ničím podmiňovat – například vrácením pracovních pomůcek apod. Povinností zaměstnavatele je vydat zápočtový list nejpozději ke dni ukončení pracovního poměru.

Zápočtový list při práci na dohodu

Zápočtový list se vydává každému zaměstnanci bez ohledu na obor nebo druh vykonávané práce. Roli nehraje ani velikost úvazku. Potvrzení dostanete, i když pracujete na dohodu o pracovní činnosti.

Pokud pracujete na dohodu o provedení práce, musí vám zaměstnavatel zápočtový list vydat ve dvou případech:

  • jestliže dohoda založila účast na nemocenském pojištění – z práce na dohodu odvádíte zdravotní a sociální pojištění. Povinnost odvést pojištění vám vzniká, když odměna z dohody o provedení práce překročí 10 000 Kč měsíčně nebo jste odpracovali více než 300 hodin ročně,
  • když jsou z odměny za práci prováděny srážky za výkon rozhodnutí nebo exekuce srážkami ze mzdy.

Předepsané náležitosti

Náležitosti, které musí zápočtový list obsahovat, stanovuje zákoník práce v paragrafu 313. V zápočtovém listu se uvádí:

  • druh pracovního poměru a doba trvání prací,
  • druh konaných prací,
  • úroveň dosažené kvalifikace,
  • odpracovaná doba a další údaje důležité pro dosažení nejvýše přípustné expoziční doby (týká se hygienických limitů a podmínek ochrany zdraví při práci),
  • srážky ze mzdy – který orgán a v čí prospěch je nařídil, výše dosud provedených srážek, zbývající výše pohledávky a pořadí pohledávky (umožní novému zaměstnavateli ve srážkách pokračovat),
  • údaje o započitatelné době zaměstnání v I. a II. pracovní kategorii před 1. 1. 1993 pro účely důchodového pojištění.

Zápočtový list musí samozřejmě obsahovat i osobní údaje zaměstnance (jméno a příjmení, adresu bydliště, datum narození) a základní informace o zaměstnavateli (název firmy, sídlo, IČO, údaj o zápisu do veřejného rejstříku).

Hledej práci!

Zdroj: Shutterstock

Nečekejte, že práce přijde za vámi!

Sháníte práci? Zkuste se rozhlédnout u nás. Nabídky práce ze všech úřadů práce a předních pracovních portálů na jednom místě!

Nabídky práce na Peníze.cz

Hodnocení práce sem nepatří

Zaměstnavatel nesmí do zápočtového listu uvádět informace, které nejsou judikaturou výslovně stanovené. Rozhodně by neměl v zápočtovém listu hodnotit vaši práci a upozorňovat na případné nedostatky. Stejně tak do zápočtového listu nepatří informace o výši vyplácené mzdy nebo údaje o porušení pracovních povinností. To vše se píše do posudku o pracovní činnosti nebo jiného samostatného potvrzení, které se vydává na žádost zaměstnance.

Zahrnout nevyžádané informace do potvrzení o zaměstnání je ze strany zaměstnavatele porušení zákona. Pokud zápočtový list obsahuje údaje, které v něm být uvedené nemají, vyzvěte zaměstnavatele k opravě. V případě, že odmítne nebo opravu neučiní, kontaktujte soud. Ten po posouzení případu uloží zaměstnavateli, aby zápočtový list přiměřeně opravil. Pozor, nápravy se u soudu můžete domáhat nejpozději do tří měsíců ode dne, kdy jste se o chybě v zápočtovém listu dozvěděli.

Co když zaměstnavatel zápočtový list nevydá

Povinnost vystavit zápočtový list připadá zaměstnavateli ze zákona. Musí ho dát přímo vám osobně nebo zaslat poštou do vlastních rukou adresáta. Zaměstnavatel může zápočtový list poslat i do datové schránky nebo na e-mail. Potřebuje k tomu ale váš souhlas.

Pokud svou povinnost nesplní, pošlete mu písemnou upomínku. Jestliže vám ani potom zápočtový list nevydá, obraťte se na inspektorát práce. Můžete podat žalobu a domáhat se náhrady škod, které vám zaměstnavatel zadržováním zápočtového listu způsobil. Například pokud jste ztratili nárok na mzdu, protože jste kvůli chybějícímu zápočtovému listu nemohli nastoupit do jiného zaměstnání. Zaměstnavatel, který vás odmítne vzít do pracovního poměru kvůli tomu, že jste mu nepředložili zápočtový list, je totiž v právu.

Shrnutí: Na co si dát pozor

  • Zápočtový list musíte mít v ruce nejpozději v den ukončení pracovního poměru a jeho vydání si zaměstnavatel nesmí ničím podmiňovat.
  • V zápočtovém listu jsou uvedeny pouze zákonem stanovené údaje, neobsahuje nepatřičné informace.
  • Zároveň je v zápočtovém listu uvedeno vše potřebné, včetně vašich osobních údajů a údajů firmy a tyto údaje jsou uvedeny správně.

Kateřina Jungvirtová

Autor článku Kateřina Jungvirtová

Vystudovala obchodní podnikání a po škole pracovala jako copywriter. S redakcí NextPage Media spolupracuje od roku 2021. Když zrovna nepíše, sedí u piana, čte dobrou knížku, je na procházce se psem nebo na cestách. Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+22
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Kdo půjde dřív do důchodu? Jurečka chce rozšířit náročné profese

1. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 2 komentáře

Kdo půjde dřív do důchodu? Jurečka chce rozšířit náročné profese

Až o pět let dříve teď mohou jít do penze záchranáři a hasiči. Nově by se k nim měly přidat další náročné profese, ve kterých pracuje zhruba 120 tisíc lidí. Zaměstnavatelé za ně budou... celý článek

Chystá se převrat v zákoníku práce. Cílí hlavně na problémisty

1. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 3 komentáře

Chystá se převrat v zákoníku práce. Cílí hlavně na problémisty

Ministerstvo práce a sociálních věcí připravuje novelu zákoníku práce. Počítá se zásadními změnami. Mluví se především o výpovědích, řeší se ale i zkušební doba či odstupné pro nemocné... celý článek

Placené volno. Na co máte nárok a jaká jsou pravidla

1. 2. 2024 | Zdeněk Bauer

Placené volno. Na co máte nárok a jaká jsou pravidla

Kdy vás musí zaměstnavatel omluvit v práci a naplno vám to proplatit? Co patří mezi důležité osobní překážky v práci? Tady je přehled.

Nový rok ve vaší peněžence. Velký přehled změn

1. 1. 2024 | Petr Kučera

Nový rok ve vaší peněžence. Velký přehled změn

Projděte si, jaké novinky roku 2024 mohou ovlivnit vaše osobní finance.

Kolik dostanete, když přijdete o práci. Podpora v nezaměstnanosti 2024

28. 12. 2023 | Petr Kučera | 1 komentář

Kolik dostanete, když přijdete o práci. Podpora v nezaměstnanosti 2024

Kdo má nárok na podporu v nezaměstnanosti a na jak dlouho? Proč si dát pozor na dobrovolné ukončení předchozí práce bez vážného důvodu? Jak je to s odstupným? Může si nezaměstnaný přivydělávat?... celý článek

Partners Financial Services