Alzou zavedená služba zkrácení splatnosti faktur získává prestižní ocenění

PR článek | rubrika: FINEXPO | 6. 9. 2021
Fintech Roger provozuje už přes dva roky službu Invoice Financing – financování dodavatelského řetězce. Základní kámen mu s Rogerem položila Alza, dnes Alza Invoice Financing využívá přes sto aktivních dodavatelů. Za svoji inovativnost služba získala ocenění Treasury projekt roku. Jak funguje? A kdo ji může využít?
Alzou zavedená služba zkrácení splatnosti faktur získává prestižní ocenění
Předávání ocenění Treasury projekt roku udělovaného Českou Asociací Treasury.
Zdroj: Roger

Komerční spolupráce

Za loňský rok profinancovala Platební instituce Roger v rámci Alza Invoice Financing 1,8 miliardy korun v nominálu při celkovém objemu 20 tisíc faktur. Hlavním úkolem financování dodavatelského řetězce neboli Supply Chain Finance (SCF) je financování obchodních toků mezi odběratelem a dodavatelem s cílem optimalizovat pracovní kapitál.

„V bankách je zatím SCF službou pro velké, často nadnárodní dodavatele. Přitom nejvíce ho potřebují právě malé a střední firmy. Alza těmto menším firmám již službu Invoice Financing zpřístupnila,” vysvětlil CEO Rogera Adam Šoukal a dodal, že dodavatelé získají možnost prodat schválené faktury přes platební instituci za předem dohodnutý diskont, uvolnit finanční prostředky uzamčené ve fakturách a zajistit si tak potřebnou likviditu. Takto získaný kapitál pak použijí k financování svého provozu nebo pro svůj rozvoj.

Alza naopak využívá řešení SCF jako nástroj ke sjednocení platebních podmínek s dodavateli. Celý proces je velmi jednoduchý a rychlý, probíhá automaticky přes online rozhraní pro financování EDI faktur, který zabezpečuje jeden ze strategických partnerů Rogera, společnost Grit. Prostřednictvím tohoto řešení zachovává Alza dobré dodavatelsko-odběratelské vztahy.

Délka splatností se prodlužuje, u Rogera je ale jen třídenní

Od roku 2008 vzrostla délka splatností celosvětově o deset procent. Někteří odběratelé proto hledali řešení, které jim dovolí ponechat si splatnosti 30 a víe dnů, a zároveň zajistí jejich dodavatelům rychlejší přístup k penězům. Díky financování dodavatelského řetězce od Rogera mají peníze na účtu do 3 dnů. Roger spolupracuje v rámci financování dodavatelského řetězce kromě Alzy i s Datartem, MALL.CZ, Pilulkou nebo Rohlíkem.

Proces financování dodavatelského řetězce má jen několik kroků:

  1. Odběratel vystaví objednávku
  2. Dodavatel pošle fakturu
  3. Faktura potvrzená odběratelem v EDI/ERP se načte do InFin rozhraní
  4. Dodavatel prodá fakturu InFinu
  5. Dodavatel obdrží financování ponížené o diskont do 3 dnů
  6. Odběratel hradí v den smluvní splatnosti na účet InFinu
  7. V případě financování nižší části, než je nominální hodnota faktury, posílá InFin doplatek dodavateli

Odběratel díky SCF optimalizuje pracovní kapitál, zůstává mu možnost ponechání zápočtů, má možnost napojení se na stávající interní systémy. „Dodavatel může financovat faktury bez limitů, posílí si finanční stabilitu, nemusí zavádět žádné nové interní systémy a vše vyřídí online přes webové rozhraní na pár kliknutí,“ uzavřel Jan Kotek, product manager Invoice Financing u Rogera a dodal, že využití zkracování splatností faktur nedělá dodavatele slabšími, naopak řada odběratelů je díky tomu vnímá jako spolehlivé partnery, kteří dokáží díky provoznímu financování promptně reagovat na jejich poptávku.

Na firmy, jejichž odběratelé nejsou zapojeni do Invoice Financing, myslí platební instituce také a nabízí jim službu Roger Platba. Jedná se o flexibilní vylepšení cash flow, a to bez zadlužení. I v tomto případě se jejich splatnost zkrátí na 3 dny.

Roger provozuje unikátní investiční platformu, kde nezávislí investoři soutěží o profinancování anonymizovaně vystavených faktur. Díky ní si podnikatelé nemusí dělat starosti s dlouhými splatnostmi, mají dostatečné cash flow a mohou se soustředit na rozvoj svého podnikání.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Podvody s falešnými fakturami se množí. Ale projde jich minimum

4. 4. 2024 | Hynek Just

Podvody s falešnými fakturami se množí. Ale projde jich minimum

Jak to funguje? „Dodavatel se většinou pokusí vystavit podvodnou fakturu nebo se cizí člověk vydává za odběratele a pak se obrátí na nás, jestli jsme schopni zakázku financovat,“ popisuje... celý článek

Začněte podnikat s největší sítí školních bister

4. 4. 2024 | PR text

Začněte podnikat s největší sítí školních bister

Spousta lidí by chtěla začít podnikat, nebýt na nikom závislý a pracovat sám na sebe. Málokdo ale přijde s originálním nápadem, který má šanci uspět. Dobrá zpráva je, že takový nápad... celý článek

Nový žebříček nejbohatších lidí světa. Je v něm i 11 Čechů

2. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ | 2 komentáře

Nový žebříček nejbohatších lidí světa. Je v něm i 11 Čechů

Nejbohatším člověkem světa zůstává Francouz Bernard Arnault, vlastník podniku s luxusním zbožím LVHM. Časopis Forbes spočítal jeho jmění na 233 miliard dolarů – v přepočtu asi 5,5 bilionu... celý článek

Do kdy podat daňové přiznání a zaplatit. Přehled termínů

1. 4. 2024 | Petr Kučera

Do kdy podat daňové přiznání a zaplatit. Přehled termínů

Jaké jsou termíny pro daňové přiznání, přehledy pojištění OVSČ a oznámení osvobozených příjmů? Máme podrobnosti.

V polovině neotevřených datovek je vzkaz od exekutora či finančního úřadu

22. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

V polovině neotevřených datovek je vzkaz od exekutora či finančního úřadu

V každé druhé dosud neotevřené datové schránce se nachází dopis od finančního úřadu nebo exekutora. Vyplývá to ze statistik odesílatelů zpráv do datovek, které zveřejnila Digitální... celý článek

Partners Financial Services