Povinná elektronická komunikace se sociálkou. Pro doktory ne, pro živnostníky jo? Stát to s námi neumí!

Povinné elektronické neschopenky příští rok nebudou. Lékařská komora hrozila, že pacienti přijdou o nemocenskou a část starších doktorů ordinaci zavře. Vybojovali si odklad na rok 2016. Jenže: co se odpustilo lékařům, bude od příštího roku (nejspíš) povinně platit pro živnostníky. Kdo vymůže odklad jim? Proč se měří různým metrem? A proč to s námi stát tak zoufale neumí?
Povinná elektronická komunikace se sociálkou. Pro doktory ne, pro živnostníky jo? Stát to s námi neumí!

Ministr práce a sociálních věcí v demisi František Koníček ustoupil lékařské komoře. Její šéf Milan Kubek označil povinné elektronické neschopenky za šikanu. Doktorům vadí složitý systém datových schránek. Dvacet procent doktorů podle šéfa komory v ordinaci počítač vůbec nemá. A dalším chybí rychlé připojení na internet. A tak Kubek jednoduše prohlásil, že lékaři plošně žádné elektronické neschopenky využívat nebudou. Dál budou posílat tištěné. Sociálka ať si s tím poradí, jak umí.

Kdo se bude bít za živnostníka?

Jenže kdo zachrání před byrokratickou zvůlí a „šikanou“ živnostníka? Povinná elektronická komunikace se sociálkou totiž od ledna má platit taky pro živnostníky a podnikatele – s tišteným přehledem o příjmech a výdajích už napřesrok nepochodí. Všichni si musí zřídit datovou schránku nebo elektronický podpis:

Kdo spočítá, kolik řezníků, švadlen a truhlářů nemá v dílně počítač? Kdo za ně bouchne do stolu a přidrží ministrovi nůž pod krkem? Kdo řekne – fajn, počítejte s tím, že část z nás zavře krám, a jezte si a oblékejte, co chcete. A kdo tím dokáže skutečně nahnat strach? Ruku na srdce, tak dobře jako doktoři to se státem umí málokdo. Málokdo má tolik zkušeností z bojových front. A málokdo má v ruce takové páky, když jde o kejhák. Vlastně o kejháky nás všech.

Aktualizováno!

V pátek 13. září v osm hodin večer oznámily společně tiskové mluvčí Ministerstva práce a sociálních věcí a České správy sociálního zabezpečení, že jejich šéfové se dohodli, že živnostníci dostanou ještě roční odklad. I příští rok tedy budou ještě smět na sociálku posílat Přehled o příjmech a výdajích za rok 2013, oznámení o zahájení činnosti či přihlášky k účasti na důchodovém a nemocenském pojištění taky normálně na papíře.

Partner rubriky

Partnerem rubriky Co si o tom myslíte? je nakladatelství Grada. Z jeho nabídky by vás mohlo zajímat třeba...

V. Mulačová, P. Mulač a kolektiv: Obchodní podnikání ve 21. století

Kniha seznamuje se základními pojmy z oblasti obchodu, vymezuje postavení obchodních firem na trhu a nastiňuje trendy předpokládaného vývoje.

J. Váchal, M. Vochozka a kolektiv: Podnikové řízení

Kniha obsahuje problematiku managementu od řízení podnikových procesů až po jeho úlohu v globalizujícím se světě. 

Jádro pudla ale vězí docela jinde: stát to zoufale neumí s námi.

Že bychom na prahu třetího tisíciletí měli být pomaličku schopni aspoň nakročit k elektronizaci veřejné správy a komunikace s úřady, je přece argument, který má hlavu a patu. Však budeme sami rádi, když budeme moct šetřit čas i nohy a se vším nebude třeba lítat na úřady nebo na poštu. Zásadní je ovšem trojí: aby elektronizace znamenala opravdové ulehčení pro obě strany, dá-li bůh i úsporu, a zejména (tady má stát mezery ze všeho největší): aby se to lidem dokázalo rozumně vysvětlit. Prodat.

Kam mizí všichni ti ostřílení psychologové a marketéři, kteří politikům v předvolebních kampaních bělí úsměvy a uhlazují patky na billboardech? Proč jim nedovedou poradit, jak komunikovat s občanem, aby byl za rozumné změny rád?  Nebylo by pak třeba tolik fušky před (dalšími) volbami.

Technokratický teror nezabírá, to ví i máma od dětí

Povinné datové schránky pro lékaře i živnostníky jsou jen dalším z řady příkladů, kdy stát technokraticky zavádí něco, co by ve funkční podobě, nenásilně zavedeno, mohlo být ku prospěchu. Totéž by ostatně možná platilo pro zatracované a dnes už definitivně odpískané sKarty. Stát přece dokáže, když dělá věci šikovně a chytře, spoustu užitečných věcí lidem naservírovat a podsunout tak, aby po nich sami rádi skočili. Samozřejmě – základním předpokladem úspěchu je: nenutit do toho všechny. Tím totiž zaručeně všechny odradíte. Pochopit to nevyžaduje žádnou vyšší dívčí ani vyšší politickou. To je přece psychologie, kterou zná každá máma od děcek.

Kdyby stát systém elektronických neschopenek promyslel a nachystal tak, aby lékaři pochopili, že se jim vyplatí, že jim ušetří práci i čas, a nabídl je k dobrovolnému užívání, třeba i s nějakým malým bonusem, kupříkladu by doktorům poskytl zdarma šikovný software na evidenci pacientů, příspěvek na internetové připojení..., zkrátka trochu toho cukru, hned by se elektronické neschopenky dočkaly jiného přijetí. Jistě, nevyužívali by je všichni doktoři. Máme dvacet procent starých psů, kteří už se nechtějí učit elektronickým kouskům? A těch osmdesát procent by zatím nestačilo? Státu by se to nejspíš pořád vyplatilo a do desíti patnácti let budou mít počítač v ordinaci všichni. Doktoři by byli spokojení. A atmosféra v zemi přívětivější.

A totéž platí pro živnostníky. Kdyby stát uměl jednoznačně vyčíslit a propočítat, kolik díky elektronické komunikaci s živnostníky ušetří, mohl by jim z toho něco (motivačně) pustit. Třeba poskytnout jednorázový příspěvek – tisícikorunu na počítač, aniž by se muselo prokazovat, že si ho živnostník reálně pořídil. Vyžaduje to ovšem kvalitní přípravu a kvalitní propočty, aby státní kasa nebyla škodná – což jsou bohužel disciplíny, kterým se v českých luzích a hájích příliš nedaří.

Mluviti zlato!

Za dobré slovo knížku

Minulý týden jsme se v rubrice Co si o tom myslíte? dívali do budoucnosti. Tam na nás totiž možná už čekají povinné registrační pokladny, což jistě potěší srdce i kapsu každého drobného obchodníka.

Nebylo veselé číst stesk těch, kteří říkali, že na pokladnu prostě nebudou mít a svoje podnikáníčko zabalí. Četli jsme ale taky postřeh z Chorvatska – po zavedení registračních pokladen prý některým podnikatelům vzrostly přiznané příjmy až pětkrát. Nejpěknější ale bylo číst pana jp, když se zabral do debaty a věcně rozstřeloval příspěvky partnerů v diskuzi (kteří mu mimochodem vlastně partnery být nechtěli). Knížku ale neposíláme, pan jp nám nenechal e-mailovou adresu, tudíž z něj nemáme jak mámit adresu poštovní.

Chtělo by to tuzemskou „jednotku Šťouch“?

O tom, jak důležitou roli ve státní správě a politice – nejen v předvolební kampani – hraje psychologie a marketing, vědí ve Velké Británii. V boji proti nezaměstnanosti nebo za lepší výběr daní britská vláda spolupracuje s takzvanou „jednotkou Šťouch“ – oficiálně se jedná o poradní tým Úřadu vlády pro výzkum chování. Tvoří ho zkušení psychologové a marketéři. Jednotka zkoumá chování „spotřebitelů státních služeb“ a má za úkol jejich chování podle potřeby nenásilně měnit. O tom, jakých pozoruhodných výsledků se jí daří dosahovat, se dočtete v článku na našem sesterském webu Finmag. Tady si uvedeme jen jeden příklad za všechny.

Lidé v Británii mají na podání daňového přiznání zhruba devět měsíců od konce fiskálního roku. A jak je lidské přirozenosti vlastní, mají sklon to odkládat. Jenže jaká míra otálení je vlastně normální? Které datum odděluje průměrné občany od těch nezodpovědných a organizačně neschopných? Na doporučení Šťouchu začaly finanční úřady testovat nový typ upomínky, která obsahovala malý statistický šťouchanec. Stálo v ní, že většina lidí z města už daně zaplatila. Počet úhrad daně následně vzrostl zhruba o 15 procent. Britské ministerstvo financí údajně odhaduje, že kdyby se tento postup zavedl v celonárodním měřítku, snížily by se náklady státu na vymáhání daní přibližně o 30 milionů liber.

Tak se to dělá, tak se na to musí. Nejen technokraticky nařizovat, zavádět a pokutovat. Ale správně lidi motivovat. Třeba i k elektronické komunikaci s Českou správou sociálního zabezpečení. A nutně to nemusí být pozitivně nebo odměnou.

Malá poznámka na závěr: všechno v mezích, všeho s mírou. Nesmí se to zvrhnout. Správně motivovat a využívat v politice a státní správě marketing, neznamená posílat do huby pečené holuby, schovávat za ně nepravosti a blbnout masy. Ale to moudrý politik i moudrý čtenář jistě rozliší sám.

Co si o tom myslíte vy? Je fér, aby byla elektronická komunikace se sociálkou povinná jen pro někoho? Měli by dostat podnikatelé a živnostníci stejný odklad jako doktoři? Jaká pravidla by měl stát elektronické komunikaci nastavit, aby vyhovovala i vám? Své názory a postřehy pište do diskuze. A nezapomeňte nám nechat kontakt. Nejzajímavější příspěvek odměníme knížkou z nakladatelství Grada. 

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+127
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 22 komentářů

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Diskuze

2. 7. 2018 7:20 | Robert

Dobrý den chtěl bych se zeptat dys marodím dlouho době mám zaplacený zájezd do Chorvatska máme ject 17.8 na 7 dní může mi povolit doktor děkuju
-2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

12. 6. 2014 7:00 | maryl

Nevytahujte se , v tom to případě trávíte hodně času u PC. Protože lidi v tomto věku se to už učí hůře. Natož elektronické zasílání na OSSZ přímo z programu mzdy atd. Nebo na VZP tam je to zase jinak, na FÚ za DPH zase jinak, a když to má mít živnostník s jedním zaměstnancem a neumí to , bude nucen připlatit účetní, tak proč se dělá úleva doktorům? Neumí to? Ať si na to pořídí pracovní sílu a taky připlatí. Ale nene, těm se udělá úleva odsunutí na pozdějš? Kdo je za tyhle výmysly placený? A z našich daní.
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

12. 6. 2014 6:44 | maryl

Doktoři počítač nemají a všichni živnostníci ano? Co my jsme to za stát. Kdo tohle vymýšlí. Živnostníci zase budou muset připlatit účetní, každý měsíc, pokud má zaměstnance a to ať vydělal nebo ne. Doktor má peníze jistý a nemusí. Jojo, měli jsme se lépe učit a být všichni doktoři.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

26. 12. 2013 3:02 | Miroslav Veselý

K jednorázovému motivačnímu příspěvku např. 1000 Kč mám jen jednu připomínku, která autorce asi ještě nedošla. Vedení datové schránky nebo digitálního podpisu NENÍ zadarmo a platí se za to stokorunové až tisícikorunové roční poplatky firmám, které se na to nabalí. Je to podobné jako se zaváděním povinných registračních pokladen, co prosazuje ČSSD, kde se na tom někdo napakuje a nebohému a pranýřovanému živnostníkovi vzrostou náklady na další zbytečnou "krabici do baráku".
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

14. 9. 2013 12:48 | Lukáš

Hlavni aby na sociálce pochopily že když už tu datovou schránku mám, používám ji a jejím prostřednictvím jim už několik let všechny dokumenty posílám, že mě do té datovky také mají odpovídat. Místo toho raději zatím posílají obyčejný dopis s tím že prý jsem špatně podal přehled. To že to byla jejich neschopnost přečíst si všechny zaslané přílohy a onen obyčejný dopis svědčí, že v první řadě s tím systémem bude mít těžkou hlavu hlavně sociálka. Já tedy určitě ne.
+11
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

13. 9. 2013 17:37 | Pavel

To bych udělal taky, jenže to je právě to, co sociálka neumožní. Blbost úředníků je prostě slovy nepopsatelná a rozumem neuchopitelná.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

13. 9. 2013 16:45 | jezevec

jak se budou vystavovat neschopenky v případě, že nepůjde proud nebo internet, nebo u pacienta v bytě?
a že by třeba stejně, jako když dopíše tužka nebo dojdou papírové formuláře? že by se třeba napsala provizorní neschopenka na papír, a do počítače to někdo nabouchal zítra?
hledáte problémy kde nejsou.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

13. 9. 2013 14:03 | Pavel

Mě by spíš děsilo, kdyby lékař nepoznal zlomenou nohu.

Ale tady nejde o to, že lékaři neumí pracovat s počítačem. Jde o to, že lékaři neléčí jen v ordinacích, a jak budou vystavovat neschopenku u pacienta v bytě?

Další věc, která jim vadí, je, že s elektronickou neschopenkou na ně sociálka hodila svou práci (dohledání zaměstnavatele a údajů o něm a další věci, o které se teď starat nemusí), takže ta úžasná vymoženost jim zabere trojnásobek času než vyplnění neschopenky papírové.

A samozřejmě musí mít i náhradní cestu, pokud Internet nejde. Nikdy nikdo z vás neměl několikadenní výpadek Internetu? A jak budou vystavovat neschopenky v tomto případě?
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

13. 9. 2013 13:53 | eva

Jinde v Evropě mají možnost zasílat výkazy oběma způsoby. Jen u nás se opět zase nařizuje. Jsou v tom zase jen a jen peníze tak jako u S karet. A protože o tento typ zasílání byl malý zájem, jak ze strany zaměstnavatelů tak i ze strany živnostníků, tak se to prostě nařídilo.Jako účetní pracuji již přes 20 roků a jsem ze všeho již unavená a hlavně zklamaná. A do důchodu ještě daleko.
+9
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

13. 9. 2013 13:39 | podlesni

Děsí mě fakt, že lékaři neumí pracovat s počítačem.... Je jich zřejmě víc, než dost, když se odkládá o dva roky, něco, co věděli předem...
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

12. 9. 2013 14:01 | D

Úředníci ze sociálky jsou zřejmě nadlidi, kteří, když se jim to hodí, dirigují podřízenému plebsu, tj. živnostníkům, jak s nimi mají povinně komunikovat - elektronicky. Zřejmě se jim nechce, aby byli snad plebsem obtěžováni osobně nebo museli otvírat nějaké dopisy. Na druhé straně dělají zbytečné kontroly drobných živnostníků, kteří mají málo zaměstnanců. I když je jim zasíláno měsíční hlášení o zaplacení soc. pojištění za tyto zaměstnance a příslušná částka se i objeví na jejich účtu, stejně je zaměstnavatel ob dva roky šikanován povinnou návštěvou sociálního úřadu s celým štosem papírů, kde se znova a zcela zbytečně kontroluje, zda to má zaplacené. Tak zaměstnanost státních úředníků se musí udržet a pokud možno jejich počet ještě navýšit. A že by navzájem elektronicky komunikovaly státní úřady, to ani náhodou, z pracovního úřadu musíte osobně potvrzení o nezaměstnanosti doručit do zdravotní pojišťovny i na správu soc. zabezpečení. A předtím zase dojít nejdřív na správu soc. zabezpečení, kde vám pro úřad práce vydají papírové potvrzení o výši výdělku.Takže dvě návštěvy obou institucí a pouze osobně, plná moc se na úřadě práce neuznává.
+7
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

12. 9. 2013 12:33 | jezevec

já hlavně nechápu, proč by nějakou neschopenku měl psát doktor. v solidním systému zdravotnictví píše papíry v horším případě zdravotní sestra, v ideálním pak nějaká administrativní pracovnice - lékař je na vypisování prudce překvalifikovaný.
a že by si doktor neuměl najít či dovzdělat služebnictvo, aby umělo použít počítač alespoň jako psací stroj? já mám (pro tuto tenkrát ještě kvalifikaci) glejt již z roku 1991, jmenuje se to PC-literate.
+7
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

12. 9. 2013 12:24 | VlK

Přesné.
Jak dlouho trvalo, než se podařilo donutit státní správu, aby komunikovala elektronicky. A teď se jí to tak zalíbilo, že to má být jediný způsob?
Nejde tak ani o ty počítače. Ale o možnost volby. Internetové bankovnictví šetří čas a peníze obou stranám. Stejně se najdou jedinci, kterým se prostě nevyplatí skrz pár transakcí se učit nový způsob. Nebo si jen rádi povídají s živou soobou.
A i ti, co ho používají, tu a tam zajdou na pobočku než aby složitě zjištovali, o co v daném formuláři jde. Nebo který formulář je ten správný.
Nemluvě o případech, že formulář je napsán špatně. Nepočítá se všemi případy. Ptá se nesmyslně, chce nelogickou odpověď. Na to potřebujeme mít alternativu vždy pro osobní jednání.
Možná že předkladatelé zapomínají na jednu věc: formulář není povinný, zákonnou povinnost mohu splnit volnou formou splnující všechny náležitosti.
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

12. 9. 2013 12:23 | eďa

Vy že se cítíte svobodný, když každou sekundu, minutu, hodinu den, týden měsíc rok, celý život musíte platit čím dál větší výpalné mafii, abyste vůbec přežil tu další ? No tak to jste mě tedy opravdu rozesmál s spolu s těmi zmanipulovanými vyčteninkami. Vy jste dokonalým otrokem, možná momentálně i bohatým ještě z privatizace, ale podle toho, co píšete a jak to píšete, že otroctví ordinované mafií vykládáte jako svobodu, za kterou bojujete, no tak pak dobrý den, vy moje marcipánové srdíčko.
-6
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

12. 9. 2013 10:57 | jp

Eďa: Vaše příspěvky jsou stále stejné, ať je téma jakékoliv. Největší zvěrstvo je ten Váš komunismus, který zde pořád propagujete, a největší zloději a vrazi jsou komunisti. Není to žádný "ušlechtilý" systém, který se jen "drobně" zvrtl, ale má zvěrstva v sobě přímo zakořeněná: více než 100 milionů obětí po celém světě, nesvoboda, pronásledování, vraždění za jiné názory, msty na dětech, likvidování válečných hrdinů, podlézání, práskačství, podporování práskačství i mezi rodinnými příslušníky atd. atd. Prostě hnus a největší zlo pod sluncem. Filip posílal kondolenci za Kim Čong-ila, to je jako kondolovat za Hitlera. Dnešní komunisté jsou to samé a vůbec se od minulosti neodpoutali. Čekají jen na svou příležitost, aby ukázali co "umí". Z podstaty komunismus vždy skončí totalitou. Je třeba na to dát pozor, svoboda není samozřejmost a je třeba za ni bojovat.
+9
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

Zobrazit všech 22 komentářů

Informace na této stránce mají povahu diskusního fóra pro registrované uživatele. Byť je pro publikování příspěvku vyžadována registrace, vydavatel neručí za pravdivost zveřejněných informací a neověřuje jejich faktickou správnost či autenticitu. Pokud jste zaznamenali příspěvek, který by tu být neměl, napište nám na redakce@penize.cz

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Petr Houdek: Tisíc vzdělaných spotřebitelů je lepší než tři regulátoři

31. 8. 2013 | Ondřej Tůma

Petr Houdek: Tisíc vzdělaných spotřebitelů je lepší než tři regulátoři

Zatímco „ekonomové bez přívlastku“ mají někdy tendenci motivaci člověka k takovému či onomu jednání vysvětlit jen finančním či hmotným ziskem, behaviorální ekonomové, jako je Petr Houdek,... celý článek

Datová schránka: od roku 2014 pro OSVČ povinně! Poradíme, jak na to

25. 6. 2013 | Petra Dlouhá | 64 komentářů

Datová schránka: od roku 2014 pro OSVČ povinně! Poradíme, jak na to

Živnostníci a podnikatelé si musí povinně zřídit datovou schránku. Doba tištěných formulářů definitivně končí – přinejmenším pokud jde o přehledy a další tiskopisy České správy sociálního... celý článek

eGovernment za miliardy: šikana, ponižování, svévole. Rozhovor s Petrem Říhou

12. 5. 2012 | Martin Vlnas | 2 komentáře

eGovernment za miliardy: šikana, ponižování, svévole. Rozhovor s Petrem Říhou

„Co chtějí, vědí o člověku, mají na to kartotéku,“ zpívá Jarek Nohavica. Dnes už tedy ne kartotéku, ale databázi. A ne jednu. Pokračování rozhovoru s Petrem Říhou, který poukazuje na... celý článek

Petr Říha: Štíhlá administrativa? Toho bohdá nebude!

5. 5. 2012 | Martin Vlnas

Petr Říha: Štíhlá administrativa? Toho bohdá nebude!

„Spuštění základních registrů bylo vyčísleno na čtyři miliardy. 85 % nákladů má hradit Unie a 15 % stát. Jsou to pěkné peníze, nemyslíte? Neříkám, jak to v tomto případě je s korupcí,... celý článek

Začínáme podnikat: Datové schránky

6. 2. 2012 | Michal Chleboun | 7 komentářů

Začínáme podnikat: Datové schránky

Minule jsme slíbili, že se dnes podíváme na zoubek datovým schránkám, sofistikovanému informačnímu systému, který umožňuje komunikaci s orgány státní správy. Svůj slib dnes pochopitelně... celý článek

Partners Financial Services