Povinná elektronická komunikace se sociálkou. Pro doktory ne, pro živnostníky jo? Stát to s námi neumí!

Povinné elektronické neschopenky příští rok nebudou. Lékařská komora hrozila, že pacienti přijdou o nemocenskou a část starších doktorů ordinaci zavře. Vybojovali si odklad na rok 2016. Jenže: co se odpustilo lékařům, bude od příštího roku (nejspíš) povinně platit pro živnostníky. Kdo vymůže odklad jim? Proč se měří různým metrem? A proč to s námi stát tak zoufale neumí?

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

12. 9. 2013 9:30, Lada

Já už v práci elektronickou komunikaci s OSSZ zavedenou mám (nejsem ale lékař, jen účetní v jedné malé firmě). Posílám elektronicky měsíční výkazy i přihlášky/odhlášky zaměstnanců. Celkem mě to baví. Zrychlení práce to ale ve většině případů rozhodně není. Papírový výkaz člověk jednoduše vytiskl a strčil do obálky. Práce tak na 1 minutu. Jenom odeslání elektronického výkazu trvá minimálně 2 minuty (a to počítám jen dobu, po kterou se to skutečně v počítači odesílá, nepočítám v to natažení či ruční naťukání dat do formuláře, aby se daly odeslat). Výkaz stejně ještě tisknu na papír + k němu ještě tisknu potvrzení o odeslání (tedy 2 papíry místo původního jednoho). Pozitivem je, že člověk nemusí běhat s dopisem na poštu (ale ve firmě, kde je dopisů na odeslání vždy dost i tak, se stejně na poštu běhá často, takže úspora času je nulová) a OSSZ dostane ta data obratem. Nejvíc jsem elektronickou komunikaci ocenila při hromadném zpracování a odeslání ELDP, kdy se dají odeslat všechny ELDP za celou firmu jediným stiskem tlačítka. Ale při zpracování jen jediného výkazu je oproti tradiční variantě ta elektronická přece jen zdlouhavější.

+16
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

12. 9. 2013 12:23, eďa

Vy že se cítíte svobodný, když každou sekundu, minutu, hodinu den, týden měsíc rok, celý život musíte platit čím dál větší výpalné mafii, abyste vůbec přežil tu další ? No tak to jste mě tedy opravdu rozesmál s spolu s těmi zmanipulovanými vyčteninkami. Vy jste dokonalým otrokem, možná momentálně i bohatým ještě z privatizace, ale podle toho, co píšete a jak to píšete, že otroctví ordinované mafií vykládáte jako svobodu, za kterou bojujete, no tak pak dobrý den, vy moje marcipánové srdíčko.

Zobrazit celé vlákno

-6
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 22 komentářů)

2. 7. 2018 7:20 | Robert

Dobrý den chtěl bych se zeptat dys marodím dlouho době mám zaplacený zájezd do Chorvatska máme ject 17.8 na 7 dní může mi povolit doktor děkuju
-2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

12. 6. 2014 7:00 | maryl

Nevytahujte se , v tom to případě trávíte hodně času u PC. Protože lidi v tomto věku se to už učí hůře. Natož elektronické zasílání na OSSZ přímo z programu mzdy atd. Nebo na VZP tam je to zase jinak, na FÚ za DPH zase jinak, a když to má mít živnostník s jedním zaměstnancem a neumí to , bude nucen připlatit účetní, tak proč se dělá úleva doktorům? Neumí to? Ať si na to pořídí pracovní sílu a taky připlatí. Ale nene, těm se udělá úleva odsunutí na pozdějš? Kdo je za tyhle výmysly placený? A z našich daní.
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

12. 6. 2014 6:44 | maryl

Doktoři počítač nemají a všichni živnostníci ano? Co my jsme to za stát. Kdo tohle vymýšlí. Živnostníci zase budou muset připlatit účetní, každý měsíc, pokud má zaměstnance a to ať vydělal nebo ne. Doktor má peníze jistý a nemusí. Jojo, měli jsme se lépe učit a být všichni doktoři.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

26. 12. 2013 3:02 | Miroslav Veselý

K jednorázovému motivačnímu příspěvku např. 1000 Kč mám jen jednu připomínku, která autorce asi ještě nedošla. Vedení datové schránky nebo digitálního podpisu NENÍ zadarmo a platí se za to stokorunové až tisícikorunové roční poplatky firmám, které se na to nabalí. Je to podobné jako se zaváděním povinných registračních pokladen, co prosazuje ČSSD, kde se na tom někdo napakuje a nebohému a pranýřovanému živnostníkovi vzrostou náklady na další zbytečnou "krabici do baráku".
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

14. 9. 2013 12:48 | Lukáš

Hlavni aby na sociálce pochopily že když už tu datovou schránku mám, používám ji a jejím prostřednictvím jim už několik let všechny dokumenty posílám, že mě do té datovky také mají odpovídat. Místo toho raději zatím posílají obyčejný dopis s tím že prý jsem špatně podal přehled. To že to byla jejich neschopnost přečíst si všechny zaslané přílohy a onen obyčejný dopis svědčí, že v první řadě s tím systémem bude mít těžkou hlavu hlavně sociálka. Já tedy určitě ne.
+11
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

13. 9. 2013 17:37 | Pavel

To bych udělal taky, jenže to je právě to, co sociálka neumožní. Blbost úředníků je prostě slovy nepopsatelná a rozumem neuchopitelná.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

13. 9. 2013 16:45 | jezevec

jak se budou vystavovat neschopenky v případě, že nepůjde proud nebo internet, nebo u pacienta v bytě? a že by třeba stejně, jako když dopíše tužka nebo dojdou papírové formuláře? že by se třeba napsala provizorní neschopenka na papír, a do počítače to někdo nabouchal zítra? hledáte problémy kde nejsou.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

13. 9. 2013 14:03 | Pavel

Mě by spíš děsilo, kdyby lékař nepoznal zlomenou nohu.
Ale tady nejde o to, že lékaři neumí pracovat s počítačem. Jde o to, že lékaři neléčí jen v ordinacích, a jak budou vystavovat neschopenku u pacienta v bytě?
Další věc, která jim vadí, je, že s elektronickou neschopenkou na ně sociálka hodila svou práci (dohledání zaměstnavatele a údajů o něm a další věci, o které se teď starat nemusí), takže ta úžasná vymoženost jim zabere trojnásobek času než vyplnění neschopenky papírové.
A samozřejmě musí mít i náhradní cestu, pokud Internet nejde. Nikdy nikdo z vás neměl několikadenní výpadek Internetu? A jak budou vystavovat neschopenky v tomto případě?
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

13. 9. 2013 13:53 | eva

Jinde v Evropě mají možnost zasílat výkazy oběma způsoby. Jen u nás se opět zase nařizuje. Jsou v tom zase jen a jen peníze tak jako u S karet. A protože o tento typ zasílání byl malý zájem, jak ze strany zaměstnavatelů tak i ze strany živnostníků, tak se to prostě nařídilo.Jako účetní pracuji již přes 20 roků a jsem ze všeho již unavená a hlavně zklamaná. A do důchodu ještě daleko.
+9
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

13. 9. 2013 13:39 | podlesni

Děsí mě fakt, že lékaři neumí pracovat s počítačem.... Je jich zřejmě víc, než dost, když se odkládá o dva roky, něco, co věděli předem...
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

12. 9. 2013 14:01 | D

Úředníci ze sociálky jsou zřejmě nadlidi, kteří, když se jim to hodí, dirigují podřízenému plebsu, tj. živnostníkům, jak s nimi mají povinně komunikovat - elektronicky. Zřejmě se jim nechce, aby byli snad plebsem obtěžováni osobně nebo museli otvírat nějaké dopisy. Na druhé straně dělají zbytečné kontroly drobných živnostníků, kteří mají málo zaměstnanců. I když je jim zasíláno měsíční hlášení o zaplacení soc. pojištění za tyto zaměstnance a příslušná částka se i objeví na jejich účtu, stejně je zaměstnavatel ob dva roky šikanován povinnou návštěvou sociálního úřadu s celým štosem papírů, kde se znova a zcela zbytečně kontroluje, zda to má zaplacené. Tak zaměstnanost státních úředníků se musí udržet a pokud možno jejich počet ještě navýšit. A že by navzájem elektronicky komunikovaly státní úřady, to ani náhodou, z pracovního úřadu musíte osobně potvrzení o nezaměstnanosti doručit do zdravotní pojišťovny i na správu soc. zabezpečení. A předtím zase dojít nejdřív na správu soc. zabezpečení, kde vám pro úřad práce vydají papírové potvrzení o výši výdělku.Takže dvě návštěvy obou institucí a pouze osobně, plná moc se na úřadě práce neuznává.
+7
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

12. 9. 2013 12:33 | jezevec

já hlavně nechápu, proč by nějakou neschopenku měl psát doktor. v solidním systému zdravotnictví píše papíry v horším případě zdravotní sestra, v ideálním pak nějaká administrativní pracovnice - lékař je na vypisování prudce překvalifikovaný. a že by si doktor neuměl najít či dovzdělat služebnictvo, aby umělo použít počítač alespoň jako psací stroj? já mám (pro tuto tenkrát ještě kvalifikaci) glejt již z roku 1991, jmenuje se to PC-literate.
+7
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

12. 9. 2013 12:24 | VlK

Přesné. Jak dlouho trvalo, než se podařilo donutit státní správu, aby komunikovala elektronicky. A teď se jí to tak zalíbilo, že to má být jediný způsob? Nejde tak ani o ty počítače. Ale o možnost volby. Internetové bankovnictví šetří čas a peníze obou stranám. Stejně se najdou jedinci, kterým se prostě nevyplatí skrz pár transakcí se učit nový způsob. Nebo si jen rádi povídají s živou soobou. A i ti, co ho používají, tu a tam zajdou na pobočku než aby složitě zjištovali, o co v daném formuláři jde. Nebo který formulář je ten správný. Nemluvě o případech, že formulář je napsán špatně. Nepočítá se všemi případy. Ptá se nesmyslně, chce nelogickou odpověď. Na to potřebujeme mít alternativu vždy pro osobní jednání. Možná že předkladatelé zapomínají na jednu věc: formulář není povinný, zákonnou povinnost mohu splnit volnou formou splnující všechny náležitosti.
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

12. 9. 2013 12:23 | eďa

Vy že se cítíte svobodný, když každou sekundu, minutu, hodinu den, týden měsíc rok, celý život musíte platit čím dál větší výpalné mafii, abyste vůbec přežil tu další ? No tak to jste mě tedy opravdu rozesmál s spolu s těmi zmanipulovanými vyčteninkami. Vy jste dokonalým otrokem, možná momentálně i bohatým ještě z privatizace, ale podle toho, co píšete a jak to píšete, že otroctví ordinované mafií vykládáte jako svobodu, za kterou bojujete, no tak pak dobrý den, vy moje marcipánové srdíčko.
-6
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

12. 9. 2013 10:57 | jp

Eďa: Vaše příspěvky jsou stále stejné, ať je téma jakékoliv. Největší zvěrstvo je ten Váš komunismus, který zde pořád propagujete, a největší zloději a vrazi jsou komunisti. Není to žádný "ušlechtilý" systém, který se jen "drobně" zvrtl, ale má zvěrstva v sobě přímo zakořeněná: více než 100 milionů obětí po celém světě, nesvoboda, pronásledování, vraždění za jiné názory, msty na dětech, likvidování válečných hrdinů, podlézání, práskačství, podporování práskačství i mezi rodinnými příslušníky atd. atd. Prostě hnus a největší zlo pod sluncem. Filip posílal kondolenci za Kim Čong-ila, to je jako kondolovat za Hitlera. Dnešní komunisté jsou to samé a vůbec se od minulosti neodpoutali. Čekají jen na svou příležitost, aby ukázali co "umí". Z podstaty komunismus vždy skončí totalitou. Je třeba na to dát pozor, svoboda není samozřejmost a je třeba za ni bojovat.
+9
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

12. 9. 2013 10:40 | tomas korel

To jako ze ta pani na urade, ktera nevi kam driv skocit od rana do vecera, prijde kvuli tomu o praci? Jsem zasadne proti elektronizaci!
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

12. 9. 2013 10:24 | John Bral

Je mi 72 let, nejsem vysokoškolák a tedy ani lékař, a vše co jenom jde vyřizuji přes Net, oni zásadně nechtějí na nic přistoupit. Pochopitelně se to netýká všech. Stejně z toho neutečou a tak aspoň votravujou vzduch.
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

12. 9. 2013 10:18

Já nevím, neschopenky asi dělají i nesoukromí.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

12. 9. 2013 10:05 | Zálesák

Soukromí lékaři již dnes musí elektronicky komunikovat se zdravotními pojišťovnami, s OSSZ také. Budou muset stejně elektronicky odevzdat Přehled o příjmech. To jim dělá účetní? I tomu účetnímu musí připravit podklady pro zdravotní pojišťovnu na počítači. Nějak ty jejich výhrady nechápu.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

12. 9. 2013 9:46 | Václav

Od letošního roku musím sociálce posílat různé tiskopisy přes datovou schránku na různé ID. Problém je, že když sociálce pošlu více než jeden tiskopis, tak je sociálka nepřevezme. Dalším problémem je, že sociálka požaduje zasílat tiskopisy na různé ID, přesto, že má stejnou doručovací adresu. Takovéto věci by si měla sociálka zařídit u sebe a nešikanovat tím živnostníky nebo firmy. Zatím to beru s úsměvem, ale od příštího roku, pokud se nic nezmění skončím s podnikáním.
+12
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Stránka 1/2

Předchozí

1

Spočítejte si

Výpočet čisté mzdy 2024

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Stanislav Bernard

podnikatel, pivovar Bernard

Tomáš Prouza

ekonom

Stanislav Bernard
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Tomáš Prouza
ÚSPĚŠNOST
50,00 %

z 2 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services