XTB učí pasivně investovat. V Česku nabízí Investiční plány

PR článek | rubrika: FINEXPO | 15. 1. 2024 | 1 komentář
ETF (Exchange-Traded Funds), tedy burzovně obchodované fondy, se poslední dobou staly jedním z nejžhavějších investičních témat na celém světě. Jsou totiž hlavním nástrojem pasivního investování, díky kterému si můžete jednoduše tvořit investiční portfolia přímo v aplikaci mobilního telefonu.
XTB učí pasivně investovat. V Česku nabízí Investiční plány

Zdroj: XTB

Komerční spolupráce

Tento trend je patrný i v Česku. Klienti XTB (globální fintech nabízející online platformu pro investování a mobilní aplikaci) investují do ETF čím dál více. Od roku 2021 se počet investorů do ETF více než zdvojnásobil a dosáhl podílu 42 %. Současně více než 31 % investorů v České republice začíná svou investiční cestu s právě touto třídou aktiv.

A co že to ta „étéefka“ vlastně jsou? ETF (Exchange-Traded Fund) je fond kótovaný na burze cenných papírů. Obsahuje různé instrumenty, např. akcie, dluhopisy nebo komodity, takže nákupem i jednoho fondu můžete investovat do vybraného odvětví, indexu nebo regionu. Díky tomu jsou ETF ideálními nástroji pro stabilní a dlouhodobé investice.

Rostoucí potenciál ETF mohou nyní využít i čeští investoři a jednoduše tvořit svá portfolia přímo v mobilní aplikaci XTB pomocí Investičních plánů. U XTB se do ETF investuje s nulovým poplatkem a zřízení a vedení Investičních plánů je zdarma.

Jednotlivá portfolia lze také pohodlně doplňovat díky možnosti opakovaných plateb přímo v aplikaci XTB. Další peníze se tak budou investovat automaticky podle preferované alokace, kterou lze kdykoli upravit podle aktuálních potřeb a investičních cílů. Tím nemusí být zrovna odchod do důchodu, ale třeba nový produkt, jehož uvedení na trh vyhlížíte v příštím roce. S investováním i malých částek si jej budete moci dovolit hned po jeho uvedení na trh.

Investiční plán si vytvoříte během chvíle a na pár kliknutí. Prvně si sestavíte portfolio na základě více než 365 ETF, které se liší složením, mírou výnosu nebo ratingem. Poté stačí nastavit, kolik procent z částky vašeho plánu má být investováno do jednotlivých ETF. Investiční plány můžete začít využívat již od 15 eur, a to pomocí různých způsobů vkladu, včetně bezplatných a okamžitých. Nastavíte si opakované platby, které budou pravidelně financovat Váš Investiční plán a necháte peníze pracovat.

„V ETF a pasivním investování je obrovský potenciál, protože se jedná o silnou investiční možnost, jak vytvořit diverzifikované portfolio bez nutnosti ručního výběru jednotlivých nástrojů. Investiční plány dělají pasivní investování ještě jednodušší a intuitivnější, což může znamenat další rozmach této třídy aktiv na tuzemském trhu,“ říká David Šnajdr, ředitel české pobočky XTB.

V roce 2023 si pasivní investoři v České republice vybírali především indexové ETF (založené na indexech S&P 500, MSCI World a NASDAQ 100), následované ETF, které reprezentují výkonnost společností s vysokým hodnocením v oblasti životního prostředí, sociálních věcí a správy (ESG). V TOP 5 byly také ETF s expozicí na největší technologické společnosti.

Vzhledem k tomu, že Investiční plány XTB jsou dostupné jen ve formě aplikace na mobilních zařízení, podíl počtu uživatelů mobilní aplikace stoupl v České republice na rekordních 60 procent.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

19. 4. 2024 | Martin Pleštil | 7 komentářů

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

Obliba investování v Česku roste. I s takovými výdělky je ale spojena nepříjemná povinnost – daně. Poradíme, co si jako běžný investor musíte ohlídat a kdy přiznání řešit nemusíte.

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Růst akcií trhá rekordy. Jak se daří podílovým fondům?

9. 4. 2024 | Martin Mašát

Růst akcií trhá rekordy. Jak se daří podílovým fondům?

Vývoj podílových fondů pravidelně hodnotí Martin Mašát, investiční stratég skupiny Partners. Jak si vedly v březnu, jak za posledních dvanáct měsíců a jaká je jejich dlouhodobá výkonnost? celý článek

Nová podpora zajištění na důchod. Jak vylepšit DIP a na co si dát pozor?

8. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 5 komentářů

Nová podpora zajištění na důchod. Jak vylepšit DIP a na co si dát pozor?

Co říkáte na současné nastavení dlouhodobého investičního produktu? Je správné jeho daňové zvýhodnění? Jak hodnotíte první nabídky na trhu z pohledu poplatků? A co by se mělo u DIPu... celý článek

Nejlepší podílový fond letos vydělal 19 %. Žebříčky za čtvrtletí

4. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ

Nejlepší podílový fond letos vydělal 19 %. Žebříčky za čtvrtletí

Průměrný český investor zaznamenal v podílových fondech za posledních dvanáct měsíců zhodnocení okolo 14,8 %. Ukazuje to Index českého investora CII750, sestavovaný analytiky společnosti... celý článek

Partners Financial Services