Přinesou odpovědné investice vyšší výnos? Češi jsou rozděleni

Jiří Hovorka | rubrika: Aktuality | 26. 10. 2021 | 2 komentáře
Přinesou odpovědné investice vyšší výnos? Češi jsou rozděleni

Zdroj: Shutterstock

Tři čtvrtiny Čechů vnímají takzvané zodpovědné investování (známé pod zkratkou ESG) pozitivně. Ukazuje to průzkum, který pro Amundi a Komerční banku uskutečnila agentura Ipsos na vzorku 507 lidí starších 25 let, jejichž čistý měsíční příjem dosahuje alespoň 25 tisíc korun.

Detaily a specifika zodpovědného investování zná necelá polovina (48 %) účastníků průzkumu. Zkušenosti s ním má 13 % dotázaných a většina z nich (73 %) je se svojí ESG strategií spokojena. 

„Z výsledků průzkumu vyplývá, že česká veřejnost vnímá udržitelné investování dobře. Pokud se lidé již do takových investic pustili, nejsou zklamaní a plní jejich očekávání. Je ale zřejmé, že znalost této tématiky je menší,“ říká Petr Šimčák, ředitel pro investice ve společnosti Amundi Czech Republic.

Mezi tři hlavní bariéry proti ESG investování patří nejasné metody a pravidla pro ověřování odpovědného závazku (49 %), pověst správce fondu (43 %) a nižší výkonnost než u fondu, který takový závazek nemá (42 %). Naopak mezi faktory, které podle respondentů hovoří ve prospěch ESG, patří výkon (51 %), typ investice (47 %) a doporučení od někoho, komu investoři důvěřují (40 %).

Srovnejte si to s námi

Respondenti jsou tedy rozděleni v názoru na to, jaký mají ESG strategie vliv na výkonnost investice. Zhruba polovina (51 %) lidí uvedla výkonnost mezi pozitivními faktory, dalších 43 % si naopak myslí, že ESG strategie přinášejí nižší výnos.

„Mezi lety 2010 a 2017 jsme v Amundi provedli analýzu více než 1700 veřejně obchodovaných společností. Zahrnutí ESG kritérií se na výkonnosti projevuje pozitivně, a to již od roku 2014; do té doby výkonnost stagnovala, nebo nevykazovala zásadní růst,” říká Šimčák.

Respondenti měli také seřadit tři hlavní pilíře ESG investování – tedy životní prostředí (Environment), sociální aspekty (Social) a řízení společností (Governance) – podle důležitosti. Na prvním místě je podle nich životní prostředí, s odstupem pak dva zbylé pilíře. „To je totožné s výsledky výzkumu, které vidíme i ve Francii,“ doplňuje Šimčák.

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Růst akcií trhá rekordy. Jak se daří podílovým fondům?

9. 4. 2024 | Martin Mašát

Růst akcií trhá rekordy. Jak se daří podílovým fondům?

Vývoj podílových fondů pravidelně hodnotí Martin Mašát, investiční stratég skupiny Partners. Jak si vedly v březnu, jak za posledních dvanáct měsíců a jaká je jejich dlouhodobá výkonnost? celý článek

Nová podpora zajištění na důchod. Jak vylepšit DIP a na co si dát pozor?

8. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 5 komentářů

Nová podpora zajištění na důchod. Jak vylepšit DIP a na co si dát pozor?

Co říkáte na současné nastavení dlouhodobého investičního produktu? Je správné jeho daňové zvýhodnění? Jak hodnotíte první nabídky na trhu z pohledu poplatků? A co by se mělo u DIPu... celý článek

Nejlepší podílový fond letos vydělal 19 %. Žebříčky za čtvrtletí

4. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ

Nejlepší podílový fond letos vydělal 19 %. Žebříčky za čtvrtletí

Průměrný český investor zaznamenal v podílových fondech za posledních dvanáct měsíců zhodnocení okolo 14,8 %. Ukazuje to Index českého investora CII750, sestavovaný analytiky společnosti... celý článek

Jak se dědí účet v bance, spoření nebo penzijko? Na tohle si dejte pozor

4. 4. 2024 | Kateřina Hovorková

Jak se dědí účet v bance, spoření nebo penzijko? Na tohle si dejte pozor

Zatímco například peníze z běžných a spořicích účtů míří po smrti majitele do dědictví, s penzijním či životní pojištěním je to komplikovanější. Životní úspory, mnohdy v řádech statisíců... celý článek

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

24. 3. 2024 | Jiří Šafařík | 5 komentářů

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

Prodejci finančních produktů se často snaží co nejvíce snížit význam státních důchodů a naopak silně přeceňují význam soukromého spoření či investování na stáří. Důležitou roli však... celý článek

Partners Financial Services