Fondy: Medvědi na jarní procházce

Petr Fejtek | rubrika: Sloupek | 16. 6. 2008 | 3 komentáře
Fondy: Medvědi na jarní procházce
Ještě hůř než špatně dopadly týdenní součty fondů, když je tentokrát opustilo 120 milionů korun. Není to ale známkou žádné paniky, to jen končilo období zajištěnému fondu ČSOB Světový click+ 5, který musel vyplatit 425 milionů.

Z končícího zajištěného fondu ČSOB Světový click+ 5 odteklo přes 100 milionů do ČSOB Krátkodobého globálního růstu 3. I tak to bylo málo, aby tato suma se zbytkem trhu nahradila celkové manko.

Obecně není investorská nálada nijak optimistická a nebýt více než 220 milionů do peněžního trhu, byl by propad ještě horší. Dluhopisové fondy krvácejí stabilními 100 miliony týdně a ani smíšené fondy se stále nemohou dostat do trochu žádanější pozice. Aby ne, vždyť pohled na jejich výkonnost je víc než tristní – u většiny z nich dokonce nenajdeme kladné číslo ani v jednom z běžně uváděných období. Na tříletém horizontu je sice situace lepší, ale ani tam údaje nevzbudí žádné nadšení.

Totéž v bleděmodrém bychom mohli říci o akciových fondech, ale tam investoři chodí (nebo by měli chodit) s delším výhledem, tentokrát jich přes „blbou náladu“ přišlo za 50 milionů korun.

Trhy opět rozehrály podivný týdenní gambit. Polovina týdne dokonce vypadala, že z býků zůstaly jen steaky, ale medvědí taneček nakonec zkrotl v pátek. Týden tedy skončil nakonec pro americké trhy bez významných změn, ale možná jen medvědi nemají rádi pátek třináctého a v tomto týdnu opět na Wall Street vyrazí. Navíc se objevily „spiklenecké teorie“, že relativní klid se udržoval uměle v zájmu demokratických primárek a teď už velcí hráči začnou prodávat, aby zalepili dluhy.

Negativní sentiment zkrátka stále přetrvává a trhy jsou enormně citlivé na jakákoli data. A to platí nejen pro akcie, například americké dluhopisy zažily rekordní ztráty v úterý, kdy jejich výnosy zaznamenaly největší denní růst za posledních 25 let – na obzoru totiž cení zuby inflace tentokrát dokonce globální.

Ještě háklivější jsou „venkovské“ trhy: ty evropské snad trochu méně, ale například MSCI Asia Pacific Index ztratil za týden 6,1 procenta, což je nejvýraznější týdenní pokles od srpna roku 2007.

Proti tomu bylo v Praze ještě dost blaze, i když týdenní pokles indexu PX o 2,77 procenta posunuje ztrátu od začátku roku opět pod 12,5 procenta – kde jsme byli již začátkem dubna. Jedinou pozitivní zprávou je tedy právě páteční silný růst v Americe, takže zelenat by se mělo i v Evropě Prahu nevyjímaje. Alespoň dnes.

Řeč čísel

Co dalšího se ve svete fondu minulý týden stalo? Vše potrebné jako vždy najdete v našich pravidelných souhrnných tabulkách.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Fondy: Veselo bude jindy

9. 6. 2008 | Petr Fejtek

Fondy: Veselo bude jindy

Akciové trhy začaly červen výplachem, takže se není co divit, že ani ve fondech se žádné oslavy nemohly očekávat. Získaných 120 milionů není vlastně ani takový propadák, bylo i hůř.... celý článek

Fondy: Zatím jen náznak lepší nálady

19. 5. 2008 | Petr Fejtek

Fondy: Zatím jen náznak lepší nálady

Slabý zájem o investice do fondů sice pokračuje, protože necelých 90 milionů korun je stále velmi málo, ale 137milionové vítězství akciových fondů by mohlo naznačit poněkud světlejší... celý článek

Fondy: Květen s další porcí nejistoty

12. 5. 2008 | Petr Fejtek

Fondy: Květen s další porcí nejistoty

První kompletní májový týden byl opět kratší, takže se na ubohoučkých 25 milionů snad ani nelze zlobit. Navíc bylo tak hezké počasí, že jaksi zastínilo další bouře za Velkou louží.

Fondy: konečně vyklíčila aspoň čtvrtmiliarda

5. 5. 2008 | Petr Fejtek | 1 komentář

Fondy: konečně vyklíčila aspoň čtvrtmiliarda

Podivný začátek jara se možná chýlí ke konci a máj, byť nevýznamný statisticky, se může stát převratným realisticky. Zatím se to fondů u nás netýká, protože čtvrt miliardy korun neznamená... celý článek

Fondy: Nervozita nebere konce

28. 4. 2008 | Petr Fejtek

Fondy: Nervozita nebere konce

Investic do fondů je stále méně než šafránu, protože i ta pouhá necelá čtvrtmiliarda pochází jen a jen z fondů peněžního trhu. Ani ty zajištěné opět nedokázaly nahradit krvácení dluhopisových... celý článek

Partners Financial Services