Fondy: Veselo bude jindy

Petr Fejtek | rubrika: Sloupek | 9. 6. 2008
Fondy: Veselo bude jindy
Akciové trhy začaly červen výplachem, takže se není co divit, že ani ve fondech se žádné oslavy nemohly očekávat. Získaných 120 milionů není vlastně ani takový propadák, bylo i hůř.

Minulý týden nepřinesl žádné zásadní překvapení: fondy peněžního trhusi připsaly 50 milionů korun, ale tím nenahradily ani dluhopisové krvácení. Přesto, že to polevilo na 90 milionů korun. Smíšené fondy se také stále jen pohupují kolem nuly.

Nálada je nevypočitatelná a nejistoty se vracejí jako komety, jenže v nevypočitatelných drahách. Přitom se zdá, že to nejhorší mají i banky už za sebou. Chřipka je vleklá a Amerika ne a ne zbavit kýchání.

V Česku stále nejdou na odbyt ani zajištěné fondy, které také jen nepříliš úspěšně škemrají přede dveřmi úspor domácností. Sice se zajištěných fondů prodalo dokonce za 70 milionů, ale co to je?

Takže opět jsou jednookým králem mezi slepými akciové fondy, i když 75 milionů korun je spíše signál nezdolného optimismu. Každá nyní investovaná koruna do akcií totiž určitě v budoucnu potěšení přinese.

Přitom agentura Bloomberg koncem minulého týdne uvedla, že jsou evropské akcie proti americkými nejlevnější za nejméně posledních šest let. Poměr ceny akcií k zisku na akcii (P/E) se u společností, které tvoří evropský akciový index Dow Jones Stoxx 600, pohyboval kolem 12,7 – což je o 45 % níže než P/E 23 u amerického indexu S&P 500, uvedl rovněž Bloomberg. Pro srovnání P/E čtrnácti společností z hlavního trhu pražské burzy činilo koncem května podle burzovních dat 17,76. A po výprodeji minulý týden ještě méně.

Za všechno může zloduch strýček Sam, který stále publikuje rozporuplné zprávy: občas data z reálné ekonomiky překonávají očekávání, ale na druhou stranu sílí obavy z inflace. Ekonomové medvědí povahy sahají po slovu stagflace. Tak hned v pondělí opět Amerika o procento obrátila palec dolů. V úterý i ve středu sice dala naději lepší makrodata, ale po zeleném otevření americké trhy vždy opět padly do minusu. Ztrácely opět zejména finanční tituly po vystoupení Bena Bernankeho varujícího před vysokou inflací, která je mnohem výš než by chtěl FED. I když zdůraznil, že nevidí mnoho důkazů o tom, že by se začínala roztáčet mzdově-cenová spirála podobná stagflaci 70. let, banky dopadly na svá devítiletá minima.

Ve čtvrtek sice příjemně překvapily tržby maloobchodních řetězců a pokles žádostí o podporu v nezaměstnanosti, což vzbudilo naději, že spotřebitelé přece jen možná nebudou tolik utahovat opasky a trhy vyskočily o 2 %.

Cihla mezi oči ale přišla v pátek po největším měsíčním nárůstu nezaměstnanosti v USA od roku 1986: z dubnových 5 % na 5,5 %. Padl dolar, ropa vyskočila ke 140 dolarům, akcie ztratily (nejvíc za poslední dva měsíce) 3 % a bankovní index klesl na jedenáctileté minimum.

Pražský index PX za týden ztratil přes 3 %, od začátku roku zvýšila ztrátu opět nad 10 % a dostala se tak na dubnovou úroveň. Americké trhy za týden ztratily také kolem 3 % a padly dokonce téměř na svá lednová minima.

Řeč čísel

Co dalšího se ve svete fondu minulý týden stalo? Vše potrebné jako vždy najdete v našich pravidelných souhrnných tabulkách.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Fondy: Zatím jen náznak lepší nálady

19. 5. 2008 | Petr Fejtek

Fondy: Zatím jen náznak lepší nálady

Slabý zájem o investice do fondů sice pokračuje, protože necelých 90 milionů korun je stále velmi málo, ale 137milionové vítězství akciových fondů by mohlo naznačit poněkud světlejší... celý článek

Fondy: Květen s další porcí nejistoty

12. 5. 2008 | Petr Fejtek

Fondy: Květen s další porcí nejistoty

První kompletní májový týden byl opět kratší, takže se na ubohoučkých 25 milionů snad ani nelze zlobit. Navíc bylo tak hezké počasí, že jaksi zastínilo další bouře za Velkou louží.

Fondy: konečně vyklíčila aspoň čtvrtmiliarda

5. 5. 2008 | Petr Fejtek | 1 komentář

Fondy: konečně vyklíčila aspoň čtvrtmiliarda

Podivný začátek jara se možná chýlí ke konci a máj, byť nevýznamný statisticky, se může stát převratným realisticky. Zatím se to fondů u nás netýká, protože čtvrt miliardy korun neznamená... celý článek

Fondy: Nervozita nebere konce

28. 4. 2008 | Petr Fejtek

Fondy: Nervozita nebere konce

Investic do fondů je stále méně než šafránu, protože i ta pouhá necelá čtvrtmiliarda pochází jen a jen z fondů peněžního trhu. Ani ty zajištěné opět nedokázaly nahradit krvácení dluhopisových... celý článek

Fondy: Další týden s červenou nulou

21. 4. 2008 | Petr Fejtek | 2 komentáře

Fondy: Další týden s červenou nulou

Pomalu si už zvykáme na to, že peníze z fondů spíš odtékají, než aby přibývaly. Přesto jedna z těch lepších zpráv zní, že od začátku roku odliv postihl jen dluhopisové a smíšené fondy.... celý článek

Partners Financial Services