Cashback: jednoduchý výběr peněz zdarma konečně také v ČR

Cashback: jednoduchý výběr peněz zdarma konečně také v ČR
Rychlý, bezpečný a zdarma výběr hotovosti přímo na pokladně obchodu se konečně dostává i k nám. V zahraničí velmi oblíbenou službu cashback, která ušetří poplatky za výběry z bankomatu a umožní jednoduchý výběr peněz, svým klientům od listopadu nabídne ČSOB a Poštovní spořitelna. Cashback budou moci držitelé všech platebních karet těchto bank využít zatím v 297 prodejnách Albert a Hypernova. Proč to trvalo tak dlouho a proč cashback nenabízí víc bank?

Možnosti, které nám nabízejí platební karty u nás ještě nejsou zdaleka vyčerpány. Po 17 letech od sametové revoluce konečně dorazila také do České republiky služba cashback, která úspěšně funguje v řadě zemí, např. v USA, Velké Británii, Dánsku, Švédsku, Nizozemí, Itálii, Polsku, Singapuru či Jižní Africe.

Doslovný překlad anglického výrazu cashback, tedy "hotovost nazpět", dost vypovídá i o principu služby: cashback je vyplacení hotovosti přímo na pokladně obchodu, a to po provedeném nákupu zaplaceném platební kartou.

Ve světě je tato služba velice oblíbená a využívaná, např. více než 25 % všech transakcí učiněných ve Velké Británii debetními kartami v supermarketech obsahuje cashback. (Jiný typ karty než debetní, například kreditní kartu či charge kartu, nelze ve Velké Británii a v USA pro cashback použít.)
Více než 50 % držitelů debetních karet v USA používá službu cashback pravidelně a podle serveru cardmag.cz by v případě, kdy by jejich banka přestala tuto službu nabízet, přešli by ke konkurenci. Takový scénář ovšem nenastane, v USA je cashback naprosto standardní součástí platebních transakcí, pokud držíte debetní kartu, máte ke službě cashback přístup téměř na každém kroku. Jestliže v obchodě či na benzínce za svůj nákup zaplatíte debetní kartou, automaticky vám platební terminál (a téměř automaticky i sám prodavač) cashback nabídne. Cashback ovšem "nefunguje" sám o sobě. Abyste jej mohli využít, musíte si něco koupit. V USA stačí třeba žvýkačky, u nás to bude zboží ve výši alespoň 300 Kč.


Pro cashback po Datartu také do Alberta či Hypernovy

Cashback se konečně dostává i na český trh. První společností, která v České republice spustila cashback, se stal řetězec obchodů s elektronikou Datart. Zákazníci, kteří drží kreditní karty Datart - vydává je společnost Cetelem (profil, názory), mohou cashback v rozmezí 200 a 5 000 Kč (vybíraná částka musí být násobkem 200) využívat na pokladnách Datart již od 17. 8.

Od října, v rámci pilotního projektu, bude možné vybírat hotovost také na pokladně prodejen Albert Chrpa v Praze na Chodově, Hypernova Brno - Modřice a v Hypernova Uherské Hradiště – Kunovice. Ve všech 297 prodejnách Albert a Hypernova (oba obchody vlastní společnost Ahold Czech Republic) pak bude cashback spuštěn v listopadu. Od příštího roku by pak měl být cashback dostupný i v prodejnách Penny Market. Zatím ale ve všech těchto případech jen pro držitele platebních karet vydaných bankami ČSOB (profil, názory) a Poštovní spořitelna (profil, názory). Jiné banky (a jiné prodejny) zatím cashback neumožňují, viz závěr článku. Klienti ČSOB a Poštovní spořitelny mohou cashback získat pomocí kterékoli z 1,6 miliónu těmito bankami vydaných elektronických i embosovaných, debetních i kreditních platebních karet společností VISA i MasterCard.

Limit 1 500 Kč bude platit i pro klienty dalších bank, které se rozhodnou v budoucnu cashback zavést. Jde totiž o pravidlo vyjednané bankami, karetními asociacemi a obchodníky v rámci tzv. národního řešení. Limity cashbacku u kreditní karty Datart se pochopitelně mohou lišit, kartu nevydává ani VISA ani MasterCard, ale - jak již bylo uvedeno - úvěrová společnost Cetelem.

S těmito kartami budou moci v Albertu nebo Hypernově k nákupu  ve výši minimálně 300 Kč získat od pokladní ještě hotovost. Minimální cashback činí 100 Kč, horní hranice je stanovena na 1 500 Kč na jeden nákup. Nákupů samozřejmě můžete udělat více. Požadovaný cashback musí být vždy v celých stokorunách.

"Výběr bude velmi bezpečný, klient bude při transakci s cashbackem vždy zadávat PIN," uvádí ČSOB. A to i když půjde o kartu čipovou. Cashback bude mít svůj doklad, částku uvidíte na účtence, viz následující obrázky.



Zdroj: ČSOB


Poplatek za cashback: nula

Na rozdíl od výběru hotovosti z bankomatu je cashback zdarma. V českých podmínkách skoro nevídaná situace (viz články Ušetřete na bankovních poplatcích: zrušte papírový výpis, Zrušení poplatku za příchozí platby se může prodražit či Zrušení poplatku za příchozí platbu: "maličkost", která se vyplatí i bance). Zpoplatnění by ovšem bylo neopodstatněné. "Pro implementaci služby není potřeba žádných nových technologií a lze ji bez problémů provozovat na stávajících elektronických platebních terminálech," řekl nám pro článek Do obchodů už i pro peníze generální ředitel společnosti MasterCard Europe pro Českou republiku a Slovensko Ján Čárný. Z hlediska přímých nákladů se cashback neliší od jiné standardní platební transakce.

Vzhledem k jednoduchému fungování systému nebudou mít výběry hotovosti vliv na rychlost u pokladen. "Zákazník prodavačce před platbou oznámí, jakou částku si bude vybírat. Pokladní zadá požadavek na cashback do systému společně s požadavkem na platbu kartou a platební terminál ověří oba požadavky současně. Zákazník dostane účtenku z pokladny i z terminálu, na nichž bude částka cashbacku, částka nákupu a částka celkem," vysvětluje Michael Kukula, IT Project Manager Ahold Czech Republic. S cashbackem má Ahold mnohaleté zkušenosti ze zahraničí. V USA nabízejí dceřiné společnosti Royal Aholdu službu cashback přes 12 let.

ČSOB se díky službě cashback stává nejdostupnější bankou v ČR
"Naši klienti mohou pro přístup ke svým penězům využít 562 bankomatů a klienti Poštovní spořitelny navíc 3 300 pošt," říká Jan Lamser, člen představenstva ČSOB. Vzhledem k tomu, že od listopadu se k těmto číslům nově přičte více než 2 500 pokladen ve 244 supermarketech Albert a 53 hypermarketech Hypernova, stane se ČSOB nejdostupnější českou bankou.


Proč to trvalo tak dlouho a proč jen jedna banka?

Jak jste si mohli přečíst v článku Do obchodů už i pro peníze, karetní asociace nechtěly cashback v ČR z bezpečnostních důvodů povolit. Tato služba prý nebyla ve velké části Evropy dlouho vůbec umožněna, zejména z obavy před nárůstem zneužití nezabezpečených platebních karet v případě ztráty či krádeže. V ČR představená služba by měla být ovšem vysoce bezpečná, jak jsme již uvedli, každá transakce s cashbackem bude vždy vyžadovat zadání PIN. 

Hlavním důvodem je ale to, že český bankovní sektor se jako celek není schopný domluvit na jednotném postupu při uvedení služby cashback na český trh, zejména na podmínkách vypořádávání hotovosti mezi bankami navzájem. ČSOB a Poštovní spořitelna byly schopné nabídnout cashback proto, že ČSOB zajišťuje platební terminály pro Ahold. Začátkem příštího roku ze stejného důvodu bude moci rozšířit cashback i na terminály, které spravuje v síti obchodů Penny Market.

Zavedení služby cashback plánují i další české banky. Doufejme, že se brzy domluví a s přípravou nebudou dlouho otálet. Stejně tak se můžeme těšit na to, že cashback umožní i další prodejci, uvažuje o něm např. Sazka. Cashback si jistě rozšíření na českém trhu zaslouží.

  

Exekuce majetku: práva exekutora a práva vaše
Hrozí vám exekuce? Nebo už vám dokonce exekutor stojí v kuchyni? Přečtěte si, co vám smí a nesmí zabavit. Že dlužník nejste vy? Nevadí, exekutor může sebrat i cizí věci. Chcete vědět, proč tomu tak je a jaká práva máte? Připravili jsme pro vás nový seriál, v jehož rámci vám nabízíme právní i praktické rady jak se zachovat v případě, kdy vám hrozí exekuce nebo již dokonce máte s exekutorem co do činění.  Exekuce majetku: práva exekutora a práva vaše. 

Proč zavedení cashback trvalo tak dlouho? Budete jej využívat? Změníte kvůli němu banku? Začnete kvůli cashback nakupovat v prodejnách Aholdu?

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+506
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 14 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

13. 9. 2006 8:10, Pavel

O nenasytnosti českých bank víme sve, ale počítejme. Cashback bude možný jen u transakcí nad 300 Kč. Protože za platbu kartou si banka účtuje asi 3%, tak za jednu operaci s cashback dostane minimálně 9 Kč. To je víc, než poplatek za výběr z bankomatu, a navíc to pro banku není spojeno téměř s žádnými náklady. Takže podle mě to bude zaplaceno tím, ža banky takto přesvědčí více svých klientů, aby kartu používali přímo na platby, ne jenom na výběr z bankomatu, a tak více vydělají na obratu z plateb kartou.

Zobrazit celé vlákno

+1445
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

30. 11. 2006 19:17

Fakt si myslíte, že Alberty a Hypernovy odvádějí ČSOB 3%?

Zobrazit celé vlákno

-8
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (14 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Ušetřete na bankovních poplatcích: zrušte papírový výpis

8. 9. 2006 | Martin Zika

Ušetřete na bankovních poplatcích: zrušte papírový výpis

Platba za papírový výpis z účtu patřila k nejkritizovanějším položkám bankovních sazebníků. Některé banky už ale konečně umožňují papírový výpis zrušit a objednat si elektronický. Díky... celý článek

Kreditní karta za trest

1. 9. 2006 | Petr Vykoukal | 7 komentářů

Kreditní karta za trest

Před dvěma měsíci mi přišla do schránky obálka z banky. Výpis, řekl jsem si. Jaké bylo moje překvapení, když z obálky vypadla předschválená kreditní karta. Podle toho, jak jsou "kreditky"... celý článek

Potřebuje student běžný účet?

28. 8. 2006 | Kateřina Boušová | 1 komentář

Potřebuje student běžný účet?

Proč si studenti (ne)zakládají běžné účty? Potřebují je vůbec? Jaké produktové balíčky studentům banky nabízejí? Co všechno v rámci bankovních služeb student dostane zdarma? Proč mají... celý článek

Zrušení poplatku za příchozí platbu: "maličkostot", která se vyplatí i bance

24. 8. 2006 | Patrik Nacher

Zrušení poplatku za příchozí platbu: "maličkostot", která se vyplatí i bance

Poštovní spořitelna zrušila poplatek za příchozí platbu s účinností od 1. června. V polovině července pak oznámila, že zrušení poplatku znatelně zvýšilo počet zakládaných účtů. Podle... celý článek

Levně posílat peníze do zahraničí a platit na netu? Moneybookers, PayPay či PayPal to umí!

18. 8. 2006 | Lukáš Marek

Levně posílat peníze do zahraničí a platit na netu? Moneybookers, PayPay či PayPal to umí!

Chcete za převod peněz do zahraniční zaplatit třeba jen půl eura místo stovek až tisíců korun, které požadují banky? Rádi byste kurz, kterým budou posílané peníze přepočítány do jiné... celý článek

Partners Financial Services