Kreditní karta za trest

Kreditní karta za trest
Před dvěma měsíci mi přišla do schránky obálka z banky. Výpis, řekl jsem si. Jaké bylo moje překvapení, když z obálky vypadla předschválená kreditní karta. Podle toho, jak jsou "kreditky" prezentovány v reklamách, mi měl začít bezstarostný a šťastný život. Jak to skutečně dopadlo a jak se vyhnout problémům si přečtěte v článku.

Nebylo to poprvé, kdy jsem přišel ke kreditní kartě jak slepý k houslím. Poprvé jsem se stal předschváleným klientem, když si mne před pěti lety Paegas (dnes T-mobile) vybral jako dobře platícího klienta. Dostal jsem tehdy nabídku požádat si o co-brandovanou kreditní kartu Peagas Club od HVB (profil, názory). Tehdy jsem ale ještě musel doložit příjem a pak čtyři týdny čekat na fyzickou kartu.

Tentokrát bylo vše jinak. Přišla mi "hotová" kreditní karta z ČSOB (profil, názory). Jen si ji v bance aktivovat, bez nutnosti doložit příjem (banka z pohybů na účtě usoudila, že jsem bonitní) a druhý den už můžu vesele utrácet. První, co mne napadlo, bylo, že Amerika dorazila do Čech. O tom, že by někdo rozesílal nadějným klientům kreditky jen tak, jsem u nás ještě neslyšel, nicméně právě ve Spojených státech je to běžné.


Nová a lepší

Inu co, řekl jsem si, změna je život. A tak jsem zrušil starou kartu z HVB, kdy jsem poctivě po celou její existenci vždy splácel celou dlužnou částku, jen abych jim proboha nedal ani korunu na úrocích. Stejně mne na poplatcích obrali až až... V průměru 50 Kč měsíčně se za pět let pěkně znásobí na neuvěřitelné 3 tisíce korun.

Nová karta z ČSOB měla podstatně vyšší limit, byla zadarmo na první rok a hlavně bylo možné se na ni dívat v elektronickém bankovnictví. Takže jsem se po aktivaci karty pravidelně kochal, jak hezky vidím, kolik jsem kdy utratil (není ale vidět kde, takže dokonalé to přece jen není).

V polovině července jsem pojal podezření, zda se dozvím, kdy a kolik mám zaplatit. Žádný výpis totiž nepřišel. V elektronickém bankovnictví jsem sice viděl transakce, ale není poznat, které jsou a které nejsou splatné... První velké mínus. Na infolince mne uklidnili, že se vše dozvím z výpisu. Tak jsem to nechal být a dál s kartou vesele platil.

Jednoho večera jsem ovšem přišel domů a ve schránce nadělení - výpis z kreditky. Nadělení nespočívalo ve výši částky ke splatnosti, byl jsem v utrácení skromný. Problém byl ve splatnosti, která připadala na stejný den, kdy jsem onen výpis našel ve schránce (bůh ví, kde se celou dobu toulal...). Vzhledem k pozdní hodině už ani nešlo zadat platbu přímým bankovnictvím. Před očima se mi míhaly strašidelné přízraky - kredit scoring "v háji", nedají mi hypotéku, když se v bance ukážu, budou na mně ukazovat jako na neplatiče a kartu mi přede všemi a s veškerou potupou odeberou...


Záchrana? Jen částečná!

Jak se vyhnout problémům s kreditní kartou?
  • Tím nejlepším způsobem, jak se vyhnout problémům s kreditkou, je si ji vůbec nepořizovat. I v případě, že vám přijde domů hotová, zvažte několikrát, jestli ji skutečně potřebujete.
  • Když už zjistíte, že bez kreditní karty nemůžete existovat, pak si dobře prostudujte její podmínky. Nejen proto, aby vás tam nečekal nějaký chyták, ale abyste věděli, kdy a co máte platit, jak funguje bezúročné období, případně i jak se počítají úroky.
  • Pokud chcete úhradu dlužné částky dělat sami, dejte si do diáře upozornění několik dní před splatností. A pokud jste nedostali výpis, požádejte banku o sdělení dlužné částky jiným způsobem - někdy to jde po telefonu, někdy budete muset na pobočku.
  • Nejlepší ale je platit inkasem; jediné, o co se musíte starat, je, aby na účtu, z kterého se inkasuje, byly peníze.
  • Ať už platíte jakkoliv, nikdy si nezapomeňte zkontrolovat, zda transakce uvedené na výpisu odpovídají skutečnosti.
Druhý den jsem běžel na pobočku. Když jsem nenašel paní, která mi před měsícem a půl kartu aktivovala, šel jsem k její kolegyni. Na můj argument, že jsem výpis dostal až včera, jsem se dozvěděl, že splatnost je ve smlouvě (kdo si to má pamatovat?). Nicméně nakonec navrhla, ať si napíšu žádost o odpuštění úroků. Navíc mi sdělila, že banka si sama strhává minimální splátku, takže nejsem v prodlení (hurá, kreditní historie je spasena). Tím jsem se uklidnil a nechal si nastavit elektronické zasílání výpisů, aby se tato situace už neopakovala.

Odpoledne toho samého dne mi zavolali z banky, že úroky může odpouštět jen centrála. Nicméně navrhli, že mi odpustí poplatek za 2měsíční vedení účtu, což by mi mělo úroky vykompenzovat. Budu sice muset kartu dát dočasně "k ledu", protože transakce, které udělám teď, se mi budou úročit (neboť jsem nezaplatil minulou dlužnou částku celou). Přesto jsem rád i za takové řešení. Nakonec to tedy dopadlo relativně dobře, nicméně pocit, že platím úroky, i když mám na účtě dost peněz, je určitě dobrou lekcí: nepoužívejte dluh, když ho nepotřebujete.


To samé elektronicky

Uplynul měsíc, kdy jsem si říkal, že teď už to bude bez problémů, protože jsem si nechal aktivovat elektronické výpisy. Nemohl jsem být dál od pravdy. Výpis z běžného účtu jsem dostal až po urgencích, výpis z kreditní karty nedorazil dodnes (tři týdny od jeho vystavení) a to ani po dvou urgencích. Dluh na kartě jsem tedy zaplatil odhadem a jsem zvědav, co mne čeká příští měsíc.

Jak na úvěry aneb život na splátky, které vás nepoloží
Na dluh žije čím dál tím víc českých domácností. Úvěry nepochybně mají svoje klady, dovolují nám pořídit si zboží či služby, na které je naše peněženka krátká. Pokud ale jejich kouzlu bezhlavě podlehneme, mohou nás zavést až na samé finanční dno. Následující série článků vám poradí, jak proplout úvěrovým mořem bez úhony a co dělat v případě, pokud už se snad vaše finanční loď potápí. Spoustu užitečných článků, rad a informací týkajících se úvěrových produktů a zadluženosti naleznete v našem novém seriálu Jak na úvěry aneb život na splátky, které vás nepoloží.

Také jste dostali předvydanou kartu až domů? Nechali jste si ji aktivovat? Máte rovněž nějaké "úsměvné" zážitky s kreditními kartami?

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 78 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

7. 11. 2006 13:53

Bohužel mám přesně tu samou zkušenost, papírový výpis přišel až po 3 urgencích, elektronický vůbec ne. Takže jsem kartu po roce vrátil. Při diskuzi na pobočce argumentovali, že to je výhodný produkt, že je tam bezúročné období atd. Na mou odpověď, že při takovéto úrovni služeb je nemožné podmínku bezúročnosti splnit už neodpověděli. Taktéž šlo o ČSOB.

+38
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

1. 9. 2006 11:48, janasv

Prectete si muj nick. Ja bych v pouziti slamniku zase tolik vyhod nevidel a jsem zasadne proti.

Zobrazit celé vlákno

-28
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (78 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Toužíte po kreditní kartě? Výběr neuspěchejte

12. 4. 2006 | Dana Chytilová | 2 komentáře

Toužíte po kreditní kartě? Výběr neuspěchejte

Chcete nosit v kapse plastovou jistotu pro případ potřeby něco nečekaně koupit či výpadku příjmu? Kreditní karta je k tomu jako dělaná. Ovšem pozor, při jejím výběru dobře zvažte banku,... celý článek

Nebezpečná Visa Electron od ČSOB?

22. 3. 2006 | Dana Chytilová | 3 komentáře

Nebezpečná Visa Electron od ČSOB?

Máte elektronickou Visa kartu od ČSOB? Víte, že s ní můžete platit na internetu? A že k tomu nemusíte ani zadávat PIN? Pokud jste o tuto službu neměli zájem, máte smůlu, ČSOB ji povolila... celý článek

Nemáte na splátky? Poradíme, kde hledat pomoc

21. 3. 2006 | Dana Chytilová | 52 komentářů

Nemáte na splátky? Poradíme, kde hledat pomoc

Máte dluhů tolik, že nevíte, jak je všechny splatit? Rozhodně nečekejte, až za vámi přijde exekutor. Jakmile zjistíte, že vám teče do bot, vyhledejte pomoc. Kde? Dozvíte se v našem... celý článek

Přijali jste kreditku? Ať vám nezruší kontokorent!

29. 11. 2005 | Dana Chytilová

Přijali jste kreditku? Ať vám nezruší kontokorent!

Zavolal vám váš bankéř a nabídnul kreditní kartu? Pokud využíváte zároveň kontokorent u dané banky, dejte pozor, ať o něj přijetím kreditní karty nepřijdete.

Dluhů až po uši? Pět let na životním minimu.

10. 11. 2005 | Dana Chytilová | 2 komentáře

Dluhů až po uši? Pět let na životním minimu.

Nesplácíte dluhy? Pak si budete muset po dobu 5 let vystačit s životním minimem a zbytek vašich příjmů půjde na úhradu závazků. Nový zákon o úpadku řeší nejen osobní, ale i firemní... celý článek

Partners Financial Services