Ušetřete na bankovních poplatcích: zrušte papírový výpis

Ušetřete na bankovních poplatcích: zrušte papírový výpis
Platba za papírový výpis z účtu patřila k nejkritizovanějším položkám bankovních sazebníků. Některé banky už ale konečně umožňují papírový výpis zrušit a objednat si elektronický. Díky tomu můžete odlehčit lesům i spalovnám a sobě ušetřit desítky korun za rok. Která banka vám dovolí zrušit papírový výpis? Kdo nabízí podobu elektronickou, za jakých podmínek a kolik za to po vás bude chtít?

Možnost objednat si zasílání výpisů z účtu elektronickou poštou již v současnosti nabízí několik tuzemských bank, zhruba polovina ze 13 námi oslovených (více viz tabulku). A pokud banka tuto službu poskytuje, logicky se nabízí otázka, zda je možné současně zrušit výpis papírový. Ušetřit tak pár korun, zároveň se zachovat ekologicky a přitom neztratit přehled o pohybech na účtu. U všech bank to skutečně lze (s jedinou výjimkou, viz dále), ovšem automaticky to neznamená, že díky tomu zaplatíte bance na poplatcích o něco méně. (Zrušit papírové výpisy nelze zcela, podle zákona musí každý klient banky minimálně 1 papírový výpis za rok obdržet.)

Objednání elektronického výpisu je u všech bank zdarma, většinou můžete zvolit různé časové periody, od denní až po roční. To už však neplatí pro samotné zasílání výpisů. Je pravda, že některé banky po vás nebudou za elektronický výpis chtít nic. Buď je u nich stejně jako papírový v rámci balíčku zdarma (GE, ČSOB), anebo prostě účtovat jakoukoli částku za tuto službu zřejmě nepovažují za nutné či rozumné (např. Poštovní spořitelna).
Ovšem Raiffeisenbank vám za každý výpis naúčtuje (byť spíše symbolickou) korunu. A ještě razantnější jsou Česká spořitelna a eBanka, které prakticky kopírují poplatek za papírový výpis. Za měsíční elektronický ve spořitelně zaplatíte 5 Kč (oproti 7,50 Kč za papírový), v eBance 3,90 Kč (totéž za papírový). Spořitelna pak navíc poplatek za každou další kratší periodu zvyšuje.


Když právě vaše banka elektronický výpis nenabízí

Klienti, kteří si nemohou zřídit zasílání výpisu elektronickou cestou, mají alespoň možnost zrušit zasílání papírového výpisu a přehledy transakcí si vytisknout ze své aplikace elektronického bankovnictví. Dvěma, a jistě ne světlými, výjimkami jsou v tomto případě Citibank a Komerční banka. Jejich klienti si totiž nejen že nemohou zřídit elektronické zasílání výpisu z účtu, nemohou si zrušit ani výpis papírový. Jedinou možnost, kterou podle pracovnice infolinky mají klienti Citibank, je omezit počet zasílaných papírových výpisů na jeden za čtvrtletí. Klienti KB, kteří využívají produktové balíčky, dostávají zdarma měsíční či čtvrtletní výpisy. Ostatní si mohou nastavit různé intervaly zasílání výpisu (tato služba je zpoplatněna). 

Otestovali jsme pro vás!

Průběžně podrobujeme kritickému redakčnímu oku či oku externí poroty různé produkty a finanční instituce. Co vše jsme zatím otestovali:

  • Přemýšlíte o tom, že byste využili služeb finančního poradce? Podívejte se, jak dopadly námi testované poradenské firmy.
  • Je vaše internetbankingová aplikace bezpečná, uživatelsky příjemná a cenově výhodná? Podívali jsme se jí na zoubek.
  • Jak kvalitní poradenství a služby poskytuje vaše banka? Za kolik půjčují lichvářské společnosti?
  • Otestovali jsme 10 pojišťoven, zda poskytují svým potenciálním klientům všechny důležité informace, jak jim to nařizuje zákon. Výsledky byly skoro k pláči.
  • Nabízejí banky úvěry skutečně za ty úžasně nízké sazby, které inzerují? Podívali jsme se "na zoubek" i firmám poskytujícím spotřebitelské úvěry.
Výsledky našich testů naleznete ve zcela nové sekci Otestovali jsme pro vás.


Co takhle žádný výpis...

Pokud klient používá internetové bankovnictví, není důvod, proč by si nemohl přehledy transakcí z aplikace tisknout (nebo ukládat do počítače) sám. Tím pádem by nemusel využívat služby zasílání výpisu elektronickou cestou z banky, zvlášť pokud by tak ušetřil. Jenže zřejmě ne všechny banky tento názor sdílejí.
Např. klienti ČSOB zasílání elektronického i papírového výpisu zároveň zrušit nemohou. V tomto případě to asi nikomu příliš vadit nebude, protože, jak už bylo řečeno, ČSOB poskytuje službu zdarma. Méně nadšeni už budou klienti např. České spořitelny, kteří zasílání elektronického výpisu zrušit také nemohou. Jak už bylo uvedeno, spořitelna totiž za elektronické výpisy účtuje jen o málo méně, než za papírové.


Reklamní materiály jen na vyžádání? Pouze někde.

Jako jedno z možných vysvětlení, proč banky nechtějí umožnit zrušení elektronického výpisu, se nabízí toto: nechtějí ztratit přímý nástroj pro doručování reklamních letáků a nabídek klientům. Nicméně přístupy bank jsou i v tomto různé. Např. elektronické výpisy ČSOB podle informací pracovnice infolinky reklamní sdělení obsahovat nebudou, klient by si je musel sám objednat. Naopak Česká spořitelna, která službu zasílání elektronických výpisů spustila 1. září, počítá s tím, že od října bude k měsíčním výpisům reklamu přikládat (rovněž podle sdělení pracovnice infolinky).

Při rozhodování zda papírový výpis zrušit a nahradit ho elektronickým je důležitá rovněž podoba či zpracování elektronického výpisu. Tedy zda tento obsahuje všechny důležité informace, které vám umožní udržet přehled o pohybech na účtu. Zástupci všech oslovených bank nás ujistili, že jejich elektronický výpis vypadá stejně jako papírový.

Pokud se ovšem rozhodnete papírový výpis zrušit a objednat si elektronický, vězte, že úplně snadné to není. Pokud jste klientem Poštovní spořitelny, BAWAG Bank, ČSOB, Živnobanky, WSPK, KB a Fio družstevní záložny, zrušení papírového výpisu musíte provést osobně, tzn. navštívit pobočku banky. V ostatních ústavech je naopak možné provést změnu pohodlně prostřednictvím elektronického bankovnictví.

Elektronický výpis: jaké máte možnosti?
Banka El. výpis Zrušení papír. výp.* Cena za el. výpis Zřízení el. výpisu bez návštěvy banky
Bawag Bank
(profil, názory)
ne ano - -
Citibank
(profil, názory)
ne ne (možnost omezit na čtvrtletní frekvenci) - -
Česká spořitelna
(profil, názory)
ano ano týdenní: 5 Kč měsíční: 5 Kč čtvrtletní: 12 Kč pololetní: 24 Kč roční: 48 Kč ano
ČSOB
(profil, názory)
ano ano zdarma ne
eBanka
(profil, názory)
ano ano 3,90 Kč ano
Fio DZ ano ano zdarma ne
GE
(profil, názory)
ano při změně je papírový automaticky zrušen v ceně za vedení účtu ano
HVB
(profil, názory)
ne ano - -
Komerční banka
(profil, názory)
ne
(od jara 2007)
ne (možnost omezit frekvenci zasílání) - -
Poštovní spořitelna
(profil, názory)
ano ano zdarma ne
Raiffeisenbank
(profil, názory)
ano ano 1 Kč ano
Volksbank CZ
(profil, názory)
ne ano - -
WSPK
(profil, názory)
ne ano - -
Živnobanka
(profil, názory)
ne ano - -
Zdroj dat: Informace tiskových oddělení bank a pracovníků informačních linek
Pozn.:

*kromě 1 ročního

Využijete možnosti zrušit elektronický výpis? Co si myslíte o zpoplatnění elektronického výpisu? Vadí vám, že vám banka s výpisy zasílá i svá reklamní sdělení?

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+10
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 31 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

13. 9. 2006 13:46, UFF UFF

Jo a ještě k sazbám za elektron. výpisy - naše jejich rakouská má (alespoň v tomto článku) uvedené následující sazby za elektronický výpis: týdenní: 5 Kč měsíční: 5 Kč čtvrtletní: 12 Kč pololetní: 24 Kč roční: 48 Kč !!!! Tož "TOJETOVONO????" - hahahaha ....

Tí vydřiduši se nezapřou, a na šetřivé počitačově gramotné důchodce a ostatní on-lineovou českou "chudinu" dokáží s potěšením vyzrát vždy!!!
Je-li uvedená informace o sazbách za elektronické výpisy správná, pak ten, kdo bude dostávat výpisy každý měsíc, zaplati za celý rok Kč 5x12,-=60,-Kč a kdo se ve snaze o snížení nákladů za vedení účtu uspokojí s pouze jedním ročním výpisem, toho ten jeden-jediný příde na 48,- Kč?????!!!!!
TOŽ TOSEVYPLATÍ !!!!! Díky této vstřícnosti naše jejich rakouské šetrná česká babička nebude muset skákat pro pírko přes plot - ale naopak - vždy jednou za dva roky sio bude moci v nejbližším bufetu na Vánoce dopřát celé 2 dcl nealkoholického nápoje jako bonus za oželených-ušetřených 2x11 výpisů ... :o) - "A TO SE¨NAŠI-JEJICHERSTERAKOUSKÉ ÚÚÚRČITĚ VYPLATÍ"

+56
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

13. 9. 2006 14:48

Někde jsem slyšel, že ČS ma s poštou smlouvu, že do obálky nesmí dát více jak 4 papíry, takže když si člověk změní výpis na 1x za čtvrtletí, tak mu stejně pošlou 3 dopisy a samozřejmě je naúčtují, nevíte co je na tom pravdy ?

-32
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (31 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Kreditní karta za trest

1. 9. 2006 | Petr Vykoukal | 7 komentářů

Kreditní karta za trest

Před dvěma měsíci mi přišla do schránky obálka z banky. Výpis, řekl jsem si. Jaké bylo moje překvapení, když z obálky vypadla předschválená kreditní karta. Podle toho, jak jsou "kreditky"... celý článek

Potřebuje student běžný účet?

28. 8. 2006 | Kateřina Boušová | 1 komentář

Potřebuje student běžný účet?

Proč si studenti (ne)zakládají běžné účty? Potřebují je vůbec? Jaké produktové balíčky studentům banky nabízejí? Co všechno v rámci bankovních služeb student dostane zdarma? Proč mají... celý článek

Zrušení poplatku za příchozí platbu: "maličkostot", která se vyplatí i bance

24. 8. 2006 | Patrik Nacher

Zrušení poplatku za příchozí platbu: "maličkostot", která se vyplatí i bance

Poštovní spořitelna zrušila poplatek za příchozí platbu s účinností od 1. června. V polovině července pak oznámila, že zrušení poplatku znatelně zvýšilo počet zakládaných účtů. Podle... celý článek

Levně posílat peníze do zahraničí a platit na netu? Moneybookers, PayPay či PayPal to umí!

18. 8. 2006 | Lukáš Marek

Levně posílat peníze do zahraničí a platit na netu? Moneybookers, PayPay či PayPal to umí!

Chcete za převod peněz do zahraniční zaplatit třeba jen půl eura místo stovek až tisíců korun, které požadují banky? Rádi byste kurz, kterým budou posílané peníze přepočítány do jiné... celý článek

Peněžní trh má vždy smysl

12. 1. 2006 | David Urbánek

Peněžní trh má vždy smysl

I když nyní nepřináší fondy peněžního trhu po zohlednění inflace kladný reálný výnos, není důvod se jim vyhýbat. Stále plní svůj účel výhodné alternativní investice k bankovním účtům.... celý článek

Partners Financial Services