Rohlík kartou (ne)zaplatíš

Rohlík kartou (ne)zaplatíš
Použít kartu pro platbu v řádu desetikorun je v některých obchodech problém. "To je moc malá částka," zní častá reakce prodavačů. Mají na to vůbec právo? A mohou po vás chtít více peněz při placení kartou než v hotovosti?

"Karty bereme jen při nákupech nad padesát korun," vrčela prodavačka v obchodě. Jenže já neměl hotovost a potřeboval koupit jen malou svačinu. A tak jsem se začal bránit, vždyť na dveřích obchodu byly vylepeny všemožné značky a loga platebních asociací, včetně té mé, tak proč mne najednou nechtějí? "My z toho platíme moc vysoký poplatek," znělo vysvětlení slečny za kasou. Aha, vytasím kartu a obchod zkrachuje. Ale proč to tedy někam nenapíšou? Na to se slečna otočila a po krátké poradě s kolegyní mojí platbu třiceti korun kartou přijala. Tak jak to tedy je? Zeptali jsme se zástupců bank a přinášíme pět základních pravidel placení bankovní kartou.

Pravidlo číslo jedna: Kde mají samolepky, berou i karty

Všechny obchody, které umožňují platby kartami, jsou jasně (nejčastěji na dveřích) označeny logem typů karet, které přijímají. Najdete-li tedy stejné označení v obchodě i na své kartě, můžete s ní platit. Pozor si dejte na to, aby šlo o přesnou shodu! Například nejrozšířenější modely VISA Electron a Maestro jsou elektronickými kartami, na rozdíl od jejich sester VISA Classic či MasterCard Standard je přijímají jen ti obchodníci, kteří mají elektronický platební terminál. Nestačí tedy hledat obecně značku karty, např. Visu, ale konkrétní "model"!

Pokud nastane případ, kdy platební terminál nefunguje, musí obchodník podle smlouvy s bankou okamžitě přeškrtnout loga značek karet, které v tu chvíli nemůže přijmout. Samozřejmě při pětiminutovém výpadku to nebude prakticky možné, nefunguje-li terminál například hodinu, měla by být loga již přeškrtnuta. Zda-li toto obchody dodržují, je jiná otázka.

Pravidlo číslo dvě: Když berou kartu, tak na všechno

Máte strach, že vám někdo ukradne kartu a "vyluxuje" vaše konto? Na českém trhu existují již tři pojistky pro případ zneužití platební karty. Věnujeme se jim tomto článku.

Pojďme ale k našem hlavnímu problému. Našli jsme obchod s logem naší karty, obchodník má povinnost platbu kartou umožnit. Jenže chcete-li platit nízkou částku, například zmíněných třicet korun, stává se, že prodavači odmítají s odkazem na "minimální limit platby". Někde to je padesát korun, jinde sto, narazíte dokonce i na třísetkorunovou hranici. Na to ale nemají právo. "Výše částky nehraje roli. Karetní asociace ani banky nestanovují žádnou hranici," vysvětluje Miloslav Kozler, manažer pro ČR asociace VISA Int. "Obchodník musí akceptovat úhradu kartou v jakékoli výši," doplňuje Klára Gajdušková z České spořitelny (profil, názory). Jakékoli limity jsou tedy čistě výmyslem prodavačů. Důvodem jsou samozřejmě peníze. Platební terminál totiž obchody obvykle získávají od banky zdarma, musí však vedle telefonního spojení pro ověření platby platit bance servisní poplatek jedno až tři procenta z výše plateb kartou. O to se jim snižuje zisk.

Pravidlo číslo tři: Poslali vás k šípku? Braňte se!

"Pokud obchodník platbu odmítne, porušuje podmínky o přijímání karet, které podepsal se svou bankou," říká Ján Čarný, generální ředitel MasteCard Europe. To ale samo o sobě nestačí. Dokud se neozvete, situace se nezlepší. Pokud opravdu o zaplacení kartou stojíte, nechte si zavolat vedoucího. Ten by měl být řádně vyškolen a vědět, že je právo na vaší straně. Pokud tuto bitvu nevyhrajete, neváhejte jít ještě výš. "Stížnost by měl zákazník podat u banky, která vydala jeho kartu," radí Gajdušková. "Je třeba vědět místo, čas a výši odmítnuté částky," doplňuje. Vaše banka pak zkontaktuje banku obchodníka a případ jí předá. Součástí smluv mezi obchodníkem a bankou jsou i sankce za jejich nedodržení. Obvykle se však takové situace řeší "doškolením" personálu, aby se podobná situace již neopakovala.

Pravidlo číslo čtyři: Nefunguje-li elektronika, máte obvykle smůlu

Jednou ze základních výhod embosovaných karet je fakt, že s nimi zaplatíte také u obchodníků, kteří nemají elektronický terminál, ale jen mechanický snímač, tzv. imprinter Ten totiž nepotřebuje žádné spojení s bankou, ani elektrický proud. Výpadek proto u něj nehrozí (s výjimkou nadlimitních plateb, které musí prodavač ověřit telefonicky a potřebuje tedy fungující spojení se světem). Pokud selže elektronický terminál, může prodavač provést platbu ještě imprinterem. Pozor ale na slovo "může".

"Obchodník požívající elektronický terminál však imprinter vlastnit nemusí a mnohdy jím ani vybaven není," říká Pavel Hejzlar z ČSOB (profil, názory). "Proto ani není povinen při výpadku elektroniky nabízet u embosovaných karet platbu imprinterem," dodává. Záleží tedy na tom, zda daný obchod mechanický snímač má a zda vám jej nabídne. Problémem však bývá, že se snímačem umí zacházet jen někteří zaměstnanci (například jen vedoucí). I samotná vybavenost je různá. "Všichni obchodníci nasmlouvaní Komerční bankou (profil, názory) disponují záložním imprinterem," popisuje Markéta Dvořáčková z KB. U České spořitelny je to převážná většina. To však nic nemění na závěru, že není povinností použití imprinteru jako záložního způsobu přijetí karty.

Pravidlo číslo pět: Jedno zboží, jedna cena

Naši čtenáři nám často píší, že dostali v obchodě slevu, když svoji kartu pokojně schovali do kapsy a na stůl vysázeli hotovost. Důvod je stejný jako u výše popsaných plateb malých částek. Obchodník prostě nechce z karetních plateb odvádět bance desátek a snižovat tak svůj zisk. To je ale opět porušení smlouvy obchodu s bankou. "Zákazník platící kartou nesmí být v žádném případě znevýhodněn," říká jasně Markéta Dvořáčková z KB. Stejně jako ve výše uvedených případech můžete podat stížnost u vaší banky.

Naše pravidla placení kartou v kostce
1. Pokud na dveřích obchodu najdete logo své platební karty, obchodník musí platbu kartou přijmout. Je-li logo přeškrtnuto, znamená to výpadek platebního terminálu a kartou tedy nezaplatíte.
2. Obchodník nemá právo odmítnout platbu kartou z důvodu malé částky.
3. Pokud obchodník vaši kartu neoprávněně odmítnul, podejte stížnost u vaší banky.
4. Při výpadku elektronického terminálu obchodník může, avšak nemusí nabídnout platbu imprinterem.
5. Obchodník nesmí požadovat jinou cenu při placení kartou oproti hotovosti.

Více informací o platebních kartách včetně současné nabídky bank najdete ve speciální sekci.

Už jste někdy při placení kartou narazili na problém? Anebo jste dokonce zkoušeli některé platby reklamovat? Jak se vaše situace vyřešila? Těšíme se na váš příspěvek do diskuse!

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+6
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 169 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

14. 8. 2003 10:59, tmejda

moc to s tim nesouvisi,ale so se mi dnes stalo na flore v albertu: vzal jsem si z regalu kefirovy mliko, dlouhy fronty u "dvou" otevrenych pokladen a kdyz jsem konecne prisel na radu, tak mu to divne piplo a neprecetlo, co to je za vyrobek. vola pracovnici danyho useku a pak povida: "tohle neni k prodeji!!" fakt dobrej zacatek dne... kazdou chvili clovek zjisti co je na svete vsechno mozny...doufam ze do priste oznacej vyrobky,ktery jsou urceny k prodeji..))

+10
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

25. 8. 2005 10:55, vladko001


PS:GEORGE SOROS-75 LET, ŽID-Z BUDAPEŠTI- PO SVÉM ÚTĚKU PŘED KOMUNISTICKOU DIKTATUROU STUDOVAL NA PROSLULÉ LONDON SCHOOL OF ECONOMICS KDE BYL JEDNÍM Z JEHO UČITELŮ RAKOUSKÝ EMIGRANT,POZDĚJŠÍ NOSITEL NOBELOVY CENY SIR KARL POPPER.

TEN SE SVÉHO ČASU VYJÁDŘIL.ŽE VE VĚKU MASMEDIÁLNÍMANIPULACE HROZÍ,ŽE SE ZNAČNÁ ČÁST SPOLEČNOSTI NECHÁ

MALÝMI ČI VĚTŠÍMI VYVOLENÝMI BRATRY ČI SESTRAMI?

UBAVIT TÉMĚŘ AŽ K SMRTI !

JEHO MNOHÉ DALŠÍ PROROCKÉ MYŠLENKY JEŠTĚ V BUDOUCNU BUDOU VÍCE NEŽ DŮLEŽITÉ.

NUŽE TENTO POPPERŮV PILNÝ ŽÁK G.SOROS SE NEDÁVNO VEŘEJNĚ VYJÁDŘIL:"ÚHLAVNÍM NEPŘÍTELEM OTEVŘENÉ SPOLEČNOSTI NENÍ KOMUNIZMUS,ALE KAPITALIZMUS"

COPAK TÍM CHTĚL ASI MISTR ŘÍCI?ŽE KAPITALIZMUS JE OCHOTEN--ŘEČENO SPOLU S J.S.LENKEM- ---TV OČKO- RÝŽOVAT I NA AKCÍCH,KDE.."PŘITOM VŠICHNI VĚDÍ,ŽE JDE Z 80% O NĚJAKEJ FET"?

KLASIK V ŘÍMĚ KDYSI ŘÍKAL,ŽE MU PENÍZE Z VEŘEJNÝCH ZÁCHODKŮ NESMRDÍ.ČESKÉMU STÁTU ,ZDÁ SE, BRZY NEBUDOU SMRDĚT PENÍZE Z PROSTITUCE.

ALE ABY SE JEŠTĚ I TYHLE AKCE VEŘEJNĚ PROPAGOVALY A PODPOROVALY Z PENĚZ DANOVÝCH POPLATNÍKŮ,TO UŽ JE TROCHU MOC.

Právo 13.08.2005 "ZA VŠÍM HLEDEJ EGOIZMUS." STR.8.

CO BY NA TO V NĚMECKU ŘEKL RUDÝ OSKAR L. ,POPŘ. RUDÝ KENNY,STAROSTA LONDÝNA?

MOŽNÁ BY SE JICH NA TO JARDA PLESL MOHL ZEPTAT.

JÁ-ZA SEBE JSEM SI JISTÝ,ŽE G .SOROS BY SVÉ VNUKY A VNUČKY URČITĚ NERAD VIDĚL NA TAKOVÉTO TECHNOPÁRTY,BEZ OHLEDU NA TO,JESTLI BUDE V CURYCHU,NEBO V PRAZE.

I BEZ TANKŮ,CTIHODNÝ JUDR SOKOLE!§§§

MÁ TOTIŽ SVOJE POTOMKY PŘÍLIŠ RÁD!

-42
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (169 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Konečně plnohodnotné pojištění karty?

5. 8. 2003 | Dušan Hradil

Konečně plnohodnotné pojištění karty?

Pojištění ztrát ze zneužití platební karty se doposud vyhýbalo transakcím, při kterých zadáváte PIN, tedy například výběrům z bankomatu. Se svojí troškou do mlýna však přichází HVB... celý článek

Chcete pojistit zneužití vaší karty?

22. 4. 2003 | Dušan Hradil

Chcete pojistit zneužití vaší karty?

Na českém trhu nabízí takovou pojistku ke svým kartám již dvě banky, každá však za jiných cenových podmínek a s odlišnou mírou ochrany. Prozkoumali jsme oba produkty a přinášíme srovnání... celý článek

Banky změnily podmínky při ztrátě karty

2. 4. 2003 | Dušan Hradil

Banky změnily podmínky při ztrátě karty

Od počátku dubna platí v řadě bank nové podmínky pro řešení ztráty platební karty. Z pohledu klienta sice nejsou ideální, posun k lepšímu se však nezapře. Stále však zůstávají mezi... celý článek

Partners Financial Services