Stránky O.K. karty jsou O.K.

Stránky O.K. karty jsou O.K.
Vzhůru do čtvrtého kola letošního ročníku soutěže Best web 2002. V tomto kole budeme hodnotit stránky úvěrových karet. Můžeme si to dovolit, protože každá z těch velkých má svůj microsite. Tak hurá na to!
www stránky finančních institucí
Připravili jsme pro vás cestopis po serverech na českém internetu. Týden co týden se podíváme na jednu finanční instituci a její způsob prezentace na síti sítí. Hodnotíme pět nejvýznamnějších firem a produktů daného oboru (banky, stavební spořitelny, investiční společnosti, kreditní karty...), každý týden jednu. Poté bude následovat článek shrnující využití internetu daným odvětvím.
Hlavním hodnotitelem je Jan Žáček, porotu serveru Peníze.CZ tvoří deset osobností.
Adresa dnes hodnocených stránek:
www.okkarta.cz

Hodnocení - výsledky
Kreativní rovina: 2 Marketingová rovina: 2+ Informační rovina: 2 Grafická rovina: 1- Navigační rovina: 2+ Technická rovina: 1- Použitelnost: 1
Výsledná známka: 1,57



Kreativní rovina:

U bankovních stránek není jejich kreativní zpracování tím hlavním, co bychom měli vyžadovat. Navíc interní grafické manuály a psychologie reklamy grafikovi neumožňuje kreativní rozlet, navzdory těmito limitům se GE Capital Bank podařilo vytvořit produktové stránky, za které se nemusí stydět. Někomu se mohou zdát nakupující rozesmátí mladí šťastní lidé jako klišé, ale kompozice stránek a použité grafické motivy se dají označit za neotřelé a poměrně kreativní.

Výsledná známka (jako ve škole): 2



Marketingová rovina:

Podíváme-li se na stránky GE Capital Bank z marketingového hlediska využití internetu, je banka mezi ostatními průkopnicí. Určitě si vzpomenete na on-line kampaň na Expres půjčku a účet GEnius. Tuto aktivitu je třeba pochválit a doufat, že stávající podpora Internetu nezajde na úbytě. Věřím, že za ní bude i ucelená strategie, která tomuto komunikačnímu a distribučnímu kanálu věří a snaží se jej aktivně využívat.

Ačkoli je O.K. karta separátní značkou, zapadá její prezentace velmi dobře do stránek GE Capital Bank. Tento microsite má sice vlastní doménu, nicméně je velmi úzce integrován do stránek banky, až by se člověk mohl přít, zda-li se jedná o oddělenou prezentaci produktu.

Výsledná známka: 2+



Informační rovina:

Z hlediska informačního obsahu nemám stránkám téměř co vytknout.
Důležitým aspektem informační roviny je i povinnost informovat zákazníky o úrocích a skutečných nákladech spojených s držením karty, zveřejněný sazebník a smluvní podmínky jsou důkazem splnění tohoto závazku.

Pro získání O.K. karty je důležité splnit určité požadavky banky, které jsou na stránkách velmi jasně popsány, znovu prodiskutovány v nejčastějších dotazech, v demo formuláři i komentářích. Vyhledávání míst, kde můžete O.K. kartou platit, je uživatelsky přívětivé a zobrazené informace velmi detailní. Věděli jste například, že na kartu můžete koupit třeba uhlí na zimu?

Co mě poměrně pobavilo byly smluvní podmínky zveřejněné na jedné straně A4 velikostí fontu 4 nebo možná i menší - pravděpodobně připravené pro čtení za dlouhých zimních večerů pod lupou.

Výsledná známka: 2



Grafická rovina:

Web je svěží, přehledný, použitá grafika nepobuřuje, celý web banky má jednotný grafický design, který rozhodně není bankovně zatuchlý. Použité fotografie jej oživují, a tak ani po delším pobytu na stránky nejsou únavné. Použití flash animace v demo žádosti o kartu uživatele velmi názorně představuje jednotlivé kroky, její využití vidím jako velmi vhodné. Aby web vypadal pořád hezky a aby layout stránek byl přesně podle grafika, nelze měnit velikost písma a některé texty jsou navíc obrázkem, ale tento kompromis bance prominu.

Výsledná známka: 1-



Navigační rovina:

Navigace se mi obzvlášť líbila, kombinace rozlišení konečného uživatele a kontextové druhé úrovně menu je velmi snadno použitelná. Zajímavě řešená je i otázka návratu k předchozím navštíveným stránkám. Někomu by se mohlo zdát používání šipek velmi schématické, ale uživatel snadno pochopí funkčnost navigace i bez podtržení odkazů. Logika navigace vás provede všemi záludnostmi získání karty a určitě vás potěší, že používání stránek není náročné.

Jeden problém bych ale přeci jen navigaci vytknul - nevím, zda-li tvůrci aplikace chtěli ignorovat uživatele jiných prohlížečů, ale byl jsem zklamán, že krásná navigace v Netscape Navigatoru přestala kompletně fungovat a díky tomu se uživatel nedostane k zajímavým sekcím jako je například seznam obchodních míst. Jiný odkaz než z Javascriptového menu tam totiž nevede. Bohužel možnost hledání není u stránek k dispozici, takže se do těchto míst zkrátka nedostanete, a jelikož stránky mají velmi atypické adresy, případné diktování odkazu operátorkou call centra by asi taky nedopadlo nejlépe.

Výsledná známka: 2+



Technická rovina:

Přenos veškerých osobních informací mezi prohlížečem a serverem je zabezpečen, nehrozí tedy únik citlivých dat během vlastního přenosu a vy se nemusíte obávat vyplnit žádost přes internet. Zabezpečení dat je zajištěno na 1.

Server je rychlý, stránky se načítají dobře i při pomalém připojení, nenarazil jsem ani na problémy s kódováním češtiny, se styly - prostě uživatele nemá po technické stránce co odradit.

Pouze uživatelé, kteří použijí jiný prohlížeč než MS Explorer, mohou mít s prohlížením webu určité těžkosti. Javascripty prostě nefungují a layout některých stránek je poškozen tolik, že je text nečitelný. Těchto uživatelů však není výrazné procento.

Výsledná známka: 1-



Použitelnost:

Je určitě záměrem banky, aby možnost získání karty přes internet byla co nejsnazší. Demo formulář dodá poslední instrukce i velmi laickým uživatelům a není nic jednoduššího než o kartu touto cestou požádat. Při on-line žádosti navíc můžete mít kartu úplně zdarma, takže není důvod váhat. Velmi zajímavá je i možnost informovat se v průběhu schvalování na stav vaší žádosti, což je velmi užitečná funkčnost.

Výsledná známka: 1


Závěr:
V dnešní době není problémem nakupovat na dluh, i díky stránkám jako jsou tyto. Web O.K. karty vám usnadní získání karty on-line žádostí, dostatečnými informacemi ale i uživatelskou přívětivostí. Produktový microsite popisující výhody a možnosti GE Capital Bank vás svým zpracováním a rozsahem určitě nezklame. Proč tedy ještě nemáte O.K. kartu?

Doufám, že k tomuto hodnocení máte co říci a přidáte svůj názor.

Hodnocení webu porotou serveru Peníze.CZ (známky jako ve škole)
IK MD NG EH GH VI PJ RJ PN PP TT průměr
vzhled 3 1,5 - 1 - - - 1,5 1,5 3 2 1,93
obsah 2 1,5 - 2 - - - 1 1,5 3 3 2,00
Vysvětlivky: IK -- Ivona Koucká, Sdružení pro internetovou reklamu; MD - Michal Drtina, Vltava-Labe Press; NG - Naveed Gill, Tiscali; EH - Eda Hekšová, CREDIT SUISSE ASSET MANAGEMENT; GH - Gabriela Hrušková, Tiscali; VI - Vladimír Iliev, Strategie; PJ - Pavel Janeček, Pioneer; RJ - Radovan Jelen, Forrest Gump; PN - Petr Nešpůrek, ARBOmedia; PP - Pavla Paseková, Českomoravská stavební spořitelna, TT - Tomáš Tyll, Nexen
Slovní komentáře jednotlivých porotců najdete na speciální stránce.

Vytrženo z kontextu
... Prezentaci O.K. karty pokládám za velice zdařilou. Jednoduchá navigace i velký rozsah informací o produktu. ... říká k hodnoceným stránkám porotce Michal Drtina (Celý názor)
... Být kreativní za každou cenu může sice ocenit odborná porota Louskáčku, ale co na to uživatel? ... míní Radovan Jelen (Celý názor)


---> Kdo jsou porotci serveru Peníze.CZ? Seznamte se <---

Příští týden se můžete těšit na hodnocení internetové prezentace AURA karta.

Pokud jste navštívili internetové stránky OK karty, jak se vám líbily? Našli jste na nich vše, co jste hledali? Napište nám své zkušenosti a názory.


Partneři soutěže
Tiscali
Strategie

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 9 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

26. 7. 2002 17:17, TGP

Přijde mi, že předchozí hodnocení byly podrobnější, ale možná je to dáno jen rozdílnou stylistikou. Přeci jen pan Bárta měl svůj specifický sloh a vyhraněný pohled, na který si člověk zvykl. A co vytýkám tomu webu? Především mi na něm přijde nepovedená navigace, není vždy úplně jednoduché dostat se tam, kam člověk chce.

Zobrazit celé vlákno

+20
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (9 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Co o webu OK karty soudí porotci Peníze.CZ

26. 7. 2002 | Tomáš Skřivánek

Úvěrové karty: Jsme ve finále

14. 12. 2001 | Dušan Hradil

Úvěrové karty: Jsme ve finále

Do konce letošního roku zbývá ještě pár dní, zato náš seriál hodnocení webů finančních institucí již do svého finále dospěl. Boj v posledním kole byl tvrdý a my vám přinášíme konečný... celý článek

Partners Financial Services