Romové deformují čísla o nezaměstnanosti. Nejen na Slovensku, ale i v Česku

Luboš Palata | rubrika: Komentář | 12. 6. 2013 | 20 komentářů
Nezaměstnanost na Slovensku se v prvním čtvrtletí zvýšila na 14,5 procenta. Premiér Robert Fico veřejně prohlašuje, že vysoká čísla jsou dílem téměř půlmilionové romské menšiny. Nebýt jí, nezaměstnanost by prý byla pod unijním průměrem. V Česku je problém menší, přesto i u nás Romové makroekonomické ukazatele značně ovlivňují.
Romové deformují čísla o nezaměstnanosti. Nejen na Slovensku, ale i v Česku

V minulých dnech se pod patronátem slovenských Hospodárských novin, nejnovějšího přírůstku v rodícím se mediálním koncernu česko-slovenského miliardáře Andreje Babiše, sešli premiéři Petr Nečas a Robert Fico. Při srovnávání stavu obou zemí vytáhl český premiér Nečas jedno z mála čísel, které v porovnání se Slovenskem vypadá i dnes ještě dobře – nezaměstnanost. Jeho slovenský protějšek Robert Fico se však jen tak nedal a rozkryl, v čem podle něj spočívá příčina slovenské nezaměstnanosti, jedné z největších v rámci Evropské unie.

Propojeno

Cesta ke krásným číslům: kreativní statistika

Má váš stát problém s nezaměstnaností? Nevíte jak z toho ven? Jak přilákat investory? Jak zlepšit náladu občanů? Recept je jednoduchý. Stačí si pohrát s metodikou výpočtu, dát tomu lákavější název – a fronta na úřadech práce je hned poloviční. Nebo ne?

Nebýt Romů...

„Celá eurozóna mluví o rekordní nezaměstnanosti, není to fenomén jedné země. Kdyby nebyla na Slovensku míra nezaměstnanosti deformovaná velkým počtem romských spoluobčanů, tak Slovensko má dnes osmi- nebo devítiprocentní nezaměstnanost,“ prohlásil Robert Fico. „Dobře víme, že jde o lidi, pro které se těžko hledá práce, kteří jsou těžko rekvalifikovatelní, kde jsou velmi špatné pracovní návyky a pracovní disciplína,“ dodal šéf slovenské vlády, která odhadl, že se jedná o tři sta až čtyři sta tisíc lidí. Některé odhady počtu Romů ovšem mluví až o půl milionu lidí. To je zhruba deset procent všech obyvatel Slovenska. Jde ovšem jen o odhady, oficiální statistiky hovoří jinak – k romské národnosti se při sčítání lidu přihlásil jen zlomek Romů, drtivá většina si zapsala národnost slovenskou a část maďarskou.

Ani podle představitelů slovenské opozice nejsou Ficovy odhady přehnané. „Romů bez práce je přibližně polovina ze všech nezaměstnaných,“ uvádí dokonce exministr práce a sociálních věcí Jozef Mihál z opoziční strany Svoboda a Solidarita. „Problém Romů je historický, vleče se dlouhé roky a nebude lehké najít recepty, které by dokázaly z roku na rok zlepšit životní situaci sociálně vyloučených Romů,“ uvedl Mihál pro server Romovia.sme.sk. Podle některých studií by v případě, že by se podařilo Romy zaměstnávat podobně jako „majoritu“ stoupl slovenský hrubý domácí produkt o pět až sedm procent.

Problém je, že se nelepší ani vzdělanostní situace slovenských Romů. Vzhledem k extrémně vysoké porodnosti jsou romské školy na východě Slovenska přeplněné a učí normálně na „dvě směny“. Není divu, že výsledky romských žáků jsou pak katastrofální, polovina z nich v první a druhé třídě propadne.

Roztříděno

Úřady práce – nabídka pracovních míst na Peníze.cz

Hledáte práci? Připravili jsme pro vás komplexní a pravidelně aktualizovanou nabídku pracovních pozic, nabízených českými úřady práce. Nechcete se za prací stěhovat? Nevadí! Práci můžete hledat také pouze ve svém okolí. Stačí vybrat okres, nebo dokonce obec, kde žijete. Naše nabídka volných pracovních míst se postará o zbytek.

Anketa

Jsme na tom po dvaceti letech od rozdělení líp než Slovensko?

Ve statistikách nejsou, přesto je i naši Romové ovlivňují

V Česku však není situace výrazně jiná. Situace českých Romů je obecně lepší než na Slovensku. I díky tomu, že většinou nežijou v „osadách“, ale v rámci měst, nejsou přes špatný vývoj posledních let zcela izolovaní a také úroveň jejich vzdělání i míra zaměstnanosti jsou výrazně vyšší než na Slovensku.

To však neznamená, že oněch dvě stě až tři sta tisíc českých Romů (oficiální odhad Úřadu vlády České republiky, statistiky opět neexistují a je otázka, zda je možné je v demokracii našeho nastavení vůbec získat) nemá na makroekonomické ukazatele Česka vliv. Samozřejmě Romů je u nás v poměru k celkovému počtu obyvatelstva podstatně méně než u našich východních sousedů, ale přesto... Podle studie Světové banky z roku 2010 (a dnešní čísla budou spíš horší) je v Česku nezaměstnaných 65 procent Romů; na Slovensku víc než 90 procent. Mezi romskými ženami dosahuje v Česku nezaměstnanost „slovenských“ rozměrů a blíží se devadesáti procentům. Osm z deseti Romů má jen základní vzdělání a víc než čtvrtina dokonce jen školu zvláštní. I pokud jde o nezaměstnanost, dá se předpokládat, že se na celkových necelých osmi procentech Romové podílejí přibližně jednou pětinou až čtvrtinou.

S ohledem na to, o jak závažný problém se jedná a jak velký růstový (respektive brzdicí) potenciál v sobě (ne)úspěšné zapojení Romů do pracovního trhu a české společnosti vůbec skrývá, mu české vlády trvale věnují jen velmi okrajovou pozornost. To nesvědčí o dobrém stavu české politiky a nedává dobré vyhlídky do budoucna. Utěšovat se tím, že na Slovensku je přístup nejvyšších míst víceméně stejný a problémy hlubší, by samozřejmě bylo bláhové.

Autor je redaktor MF DNES a Lidových novin

Jaká by byla vaše podpora v nezaměstnanosti?

Výpočet podpory v nezaměstnanosti 2014

výdělků
let

Další kalkulačky

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+29
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 20 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

12. 6. 2013 7:43, Marky

Problémů u romů je několik, byť nechápu, že se o nich nemluví v pravé podobě, ale pouze o chybě společnosti.
1)nevzdělanost, ale nehledejme chybu v údajném vyčlenění romských dětí do speciálních škol, ale zejména v romských rodinách, které děti neposílají ani do těch speciálních škol a tak roční absence těchto dětí ve výuce několika stovek hodin, není nijak výjimečné. Navíc ve speciálních školách se jim opravdu věnují (moje osobní zkušenost z Brna), mají navíc veškeré pomůcky zdarma a k tomu i možnost zdarma navštěvovat velké množství mimoškolních aktivit, ale když se nechodí do školy, ani chytré dítě nemá možnost se něco naučit.
2)nezaměstnanost rodičů (vychází z výše uvedeného, protože to už je problém několika generací)
3) drogy u romské mládeže a to je delší vyprávění
4) hodně romských dětí vyrůstá v kriminálním prostředí a dnes je problém takové rodině dítě odebrat, neboť to přeci dělali jen komunisti, ale co dál, co může potom vyrůst z negramotného dítěte, který má za vzor v lepším případě jen nezaměstnané rodiče, v horším případě rodiče páchající trestnou činnost? Znám se dobře s několika romskými rodinami, které tyto problémy nemají a děti navštěvují nejen základní školy, ale i střední školy - k problémovým romům se nehlásí, nechtějí s nimi nic mít, ale to neznamená, že popírají vlastní kulturu, ta totiž nemá nic společného s tím, co se nyní děje. A co je nejsmutnější, že většina romů ani nemá ponětí o vlastní kultuře. A hlavní myšlenka mého příspěvku - donutit problémové rodiny, aby jejich děti byly vzdělávány a za tímto účelem bych klidně zvolila totalitní metodu - dohlížení. Nedojde dítě do školy, tak si pro něho okamžitě přijde PČR anebo jiný státní úředník a musí se to ještě za tepla řešit a rodiče pak musí vysvětlovat. Pokud dostanou vzdělání, mají mnohem větší možnost se z toho bahna dostat, jenže to chce přestat hledat chyby u druhých a chtít změnu.

+90
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

12. 6. 2013 11:45, Lída

Cikáni jsou taky naši lidi.

Zobrazit celé vlákno

-27
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (20 komentářů) příspěvků.

Oblíbená témata

nezaměstnanost, romové

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Richard Sulík: Pravicový volič je inteligentnější

6. 5. 2013 | Martin Vlnas | 19 komentářů

Richard Sulík: Pravicový volič je inteligentnější

Richard Sulík na sebe výrazně upozornil na začátku tisíciletí jako architekt slovenské daňové reformy. Podle jednoho tamějšího politika ostatně „jeho“ rovná daň byla „nejlepší bezplatná... celý článek

Slovensko chce bojovat s nezaměstnaností kratší pracovní dobou. Slepá ulička

13. 3. 2013 | Luboš Palata | 1 komentář

Slovensko chce bojovat s nezaměstnaností kratší pracovní dobou. Slepá ulička

Slovenská ekonomika je na tom v posledních dvou letech lépe než česká, i loni se za řekou Moravou dařilo držet slušný hospodářský růst. Zásadním problémem tu ale zůstává nezaměstnanost:... celý článek

Tomáš Prouza: Nezaměstnanost – strach, nebo neschopnost vlády?

19. 2. 2013 | Tomáš Prouza | 7 komentářů

Tomáš Prouza: Nezaměstnanost – strach, nebo neschopnost vlády?

Bez ohledu na snahu vlády vylepšovat informace o nezaměstnanosti malováním statistik na růžovo každý soudný ekonom vidí, že jsme si v posledních pěti letech zadělali na hodně velký... celý článek

Dvacet let jsme nechali Slovensko dotahovat. Kdy nás trhne?

2. 1. 2013 | Luboš Palata | 9 komentářů

Dvacet let jsme nechali Slovensko dotahovat. Kdy nás trhne?

Před dvaceti lety souhlasili mnozí Češi s rozdělením státu, protože mysleli, že na tom vydělají. Že přestanou „doplácet“ na Slováky, že budou moci uskutečnit radikální ekonomické reformy,... celý článek

Nejlepší bezplatná reklama na Slovensko končí. Fico ruší rovnou daň!

31. 5. 2012 | Luboš Palata | 21 komentářů

Nejlepší bezplatná reklama na Slovensko končí. Fico ruší rovnou daň!

Levicový premiér Robert Fico ruší na Slovensku rovnou daň, symbol liberálních reforem. Tamější ekonomiku to může přijít draho.

Partners Financial Services