Přinášíme nové ekonomické svátky. Oslavte Den ekonomické výhodnosti frantíka!

Michal Kašpárek | rubrika: Komentář | 14. 6. 2013 | 4 komentáře
V těchto dnech přestáváte pracovat na stát. Gratulujeme. Víte ale, kdy přestanete napracovávat na hospodářský propad nebo na to, že jste žena? Doplňte si kalendář o další „dny svobody“.
Přinášíme nové ekonomické svátky. Oslavte Den ekonomické výhodnosti frantíka!

Tohle úterý jsme slavili Den daňové svobody podle Liberálního institutu, příští středu nás to čeká dle výpočtů Patria Finance. Ve skutečnosti jsme ale největší pravicový svátek prošvihli: díky šedé ekonomice, která každou šestou korunu protočí mimo dohled finančního úřadu a netřeba ji danit, byl natruc komunistům někdy v máji. Další háček je v tom, že každý slavíme jindy: například většina živnostníků dřív než většina zaměstnanců.

Stejně je ale Den daňové svobody skvělý vynález: ten „promarněný“ čas v člověku vyvolá takovou úzkost jako žádný koláčový graf. A navíc nám Kalousek vzal zrovna jaro!

Právě na přehledném měřítku jednoho kalendářního roku si tedy ukažme další dimenze nespravedlivého světa, které jinak objevujeme jen skrz těžko uchopitelná procenta.

Propojeno

Teď už je to jedno, vypadá to, že policie ví o všem, takže to klidně můžeme přiznat... Máme dva Dny daňové svobody. Proč si redakce Peníze.cz vybrala za svůj ten první, který vypočítává LIberální institut? Nechala se hanebně zkorumpovat! Více zde:

Chlapi, padla aneb Den ekonomické výhodnosti frantíka: 4. října

Že muži obvykle nosí domů lepší výplatu než ženy, to není nic nového. Mediány za první letošní čtvrtletí jsou 21 749 a 18 075 korun hrubého. Řečí kalendářních dat: Půlka chlapů má k 30. říjnu vyděláno tolik, na kolik bude půlka žen pracovat přinejmenším do Silvestra.

Slavit ale muži můžou ještě o několik týdnů dřív. Na typickou ženu totiž ještě čeká neplacená šichta doma po „opravdové práci“. „Sečtením času stráveného placenou i neplacenou prací zjišťujeme, že ženy pracují výrazně delší dobu než muži: 59,1 hodin týdně u žen oproti 54,1 hodinám u mužů,“ zjistila před sedmi lety, takže data nemusejí být úplně aktuální, Jana Bierzová ze Sociologického ústavu. Namítnete, že takový ouřad má svou politickou agendu – Liberální institut ale taky není žádný kabinet přírodních věd.

Znamená to, že mužům stačí pracovat ještě o desetinu kratší dobu – a svátek ekonomické výhodnosti frantíka tak vyhlásíme 4. října. Navrhuji šest pivínek a pak doma zpérovat manželku, že přesolila guláš.

Který ekonomický svátek s chutí oslavíte a který se vám nelíbí?

Den daňové svobody

+14
+
-

Den ekonomické výhodnosti frantíka

+11
+
-

Den inflace

+1
+
-

Den propadu

0
+
-

Den růstu

+8
+
-

Buď rád, že nejsi Turek

+14
+
-

Olé, chudší Mexiko

+9
+
-

Tak jsme tady, Švýcaři

+19
+
-

Den růstu, Den propadu a Den inflace

Vždycky jsem měl problém představit si, co znamenají ty desetiny procent u posledních odhadů růstu nebo propadu ekonomiky. Ale jde to, čas je na to výborná veličina a rok skvělé měřítko. Letošek má 252 pracovních dní, bez čtyř týdnů dovolené to je 232. Když ekonomika řekněme vyroste o pět procent, znamená to, že za těch 232 dnů v průměru vytvoříte o pět procent víc tržní hodnoty než předcházející rok. Anebo jinak: že tu samou hodnotu zvládnete vytvořit za 221 dní, a teoreticky tak můžete jedenáct pracovních dní prolenošit. Funguje to i naopak: když se ekonomika o pět procent propadne, do práce musíte 243,6krát, abyste byli tam, kde loni: to je o 11,6 pracovního dne navíc.

Ve srovnání s prvním čtvrtletím loňského roku se česká ekonomika letos propadla o 2,2 procenta. Kdyby tak vypadala celoroční bilance, na loňská čísla by se Česko mohlo dostat díky extra pěti pracovním dnům. Nebo obráceně: dík víkendům a vánočním svátkům bychom při loňském tempu produkce mohli složit ruce už 19. prosince – a mít se přitom stejně jako letos k jednatřicátému.

Nepotěší ani 2,5procentní míra inflace. Máte-li na výplatní pásce stejná čísla jako loni, musíte pracovat 1,025krát déle, abyste si za své peníze koupili stejně velký spotřebitelský košík. To je skoro šest pracovních dní navíc.

Čtyři měsíce před Turkem, rok za Švýcarem

Zbývá ještě mezinárodní srovnání. Ač se v chudých zemích obvykle žije levněji, rozdíly byste pocítili na globálních trzích a neutrální půdě: například při nákupu nového telefonu nebo při objednávání drinků v baru na Manhattanu. Přeskočíme tedy únorové vysmívání se subsaharské Africe a budeme počítat pouze se zeměmi OECD. Svátek „Buď rád, že nejsi Turek“ slavíme 25. srpna, „Olé, chudší Mexiko“ o týden později a roční produkt průměrného Chilana překoná průměrný Čech 17. října.

O radost nás ale připraví průměrný Švýcar, jeho průměrný roční produkt dostihneme až 26. prosince. Příštího roku.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+14
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 4 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Daně letos vyšší: den daňové svobody přichází o dva dny později

6. 6. 2013 | Gabriel Pleska | 8 komentářů

Daně letos vyšší: den daňové svobody přichází o dva dny později

Den daňové svobody má poukázat na to, kolik nás stojí provoz státu. Už roky nám ale nabízejí dvě data: chtít protestovat proti daňové zátěži, ani nevíme, kdy se sejít. Co si o tom myslíte?... celý článek

Desatero pravicového menševika

31. 5. 2013 | Michal Kašpárek | 3 komentáře

Desatero pravicového menševika

Malý manifest kašpárkismu.

Nevěřte pohádkám. Němci jsou pořád nejbohatší

19. 4. 2013 | Michal Kašpárek | 4 komentáře

Nevěřte pohádkám. Němci jsou pořád nejbohatší

Sever Evropy nejen že je movitější než jih, ale taky rychleji dál bohatne.

Ludmila Treutnerová: Obézní mají horší šance na trhu práce i nižší plat

10. 4. 2012 | Petra Dlouhá | 9 komentářů

Ludmila Treutnerová: Obézní mají horší šance na trhu práce i nižší plat

„Den rovnosti platů – ženy ženám a nejen jim“ je celosvětová akce s tradicí v řadě evropských zemí. V Česku ji bude tento čtvrtek již potřetí pořádat nezisková organizace Business and... celý článek

Jak drahé je být ženou?

8. 3. 2011 | Martin Vlnas | 9 komentářů

Jak drahé je být ženou?

Ženy dnes slaví mezinárodní den! Důvodů k radosti ale mnoho není. Tak jako dřív je večírek zase určený spíš pro pány.

Partners Financial Services