Tomáš Prouza: Nezaměstnanost – strach, nebo neschopnost vlády?

Tomáš Prouza | rubrika: Komentář | 19. 2. 2013 | 7 komentářů
Bez ohledu na snahu vlády vylepšovat informace o nezaměstnanosti malováním statistik na růžovo každý soudný ekonom vidí, že jsme si v posledních pěti letech zadělali na hodně velký problém.
Tomáš Prouza: Nezaměstnanost – strach, nebo neschopnost vlády?

V současnosti prožíváme nejdelší recesi v české historii. Ano, propad ekonomiky v roce 2009 byl sice hlubší, ale tehdy se česká ekonomika do roka a do dne dokázala vzpamatovat. Naproti tomu dnes se česká ekonomika dusí pod dekou nekompetentní vládní politiky a ani sliby, že po letech kutilství nechá vláda konečně daně na pokoji, ekonomický růst nenastartuje, stejně jako nikdo nebere vážně fráze z tiskových konferencí o tom, jak dušínovsky hodná a milá vláda nyní bude.

Nezaměstnanost stará a nová

Zdroj: ČSÚ a MPSV. Zvětšíte kliknutím

Anketa

Máte lepší pocit, když je teď nezaměstnanost z moci úřední nižší?

Kdyby to skutečně premiér myslel vážně, začne důrazně tlačit na řešení zásadních problémů české ekonomiky. Vedle byrokratického přetížení a příliš vysokých daní a odvodů všeho druhu se velkým problémem začíná stávat nezaměstnanost. To, co v roce 2009 vypadalo jako klasická cyklická nezaměstnanost, která se díky budoucímu ekonomickému růstu vyřeší sama, se změnilo v nezaměstnanost strukturální, tedy dlouhodobou. Řada lidí nemůže najít práci již několik let, ztrácí pracovní návyky, a především motivaci znovu a znovu se ucházet o ten minimální počet míst, který je k dispozici.

Vláda zatím situaci řešila potěmkinovsky změnou výpočtu nezaměstnanosti, aby na první pohled čísla nevypadala tak hrozivě [srov. graf nad anketou, pozn. red.]. Moc jiných možností ale vládě vlastně nezbývalo, protože o prorůstové hospodářské politice si můžeme jen nechat zdát. Stejně tak je naivní očekávat nějakou rozumnou aktivní politiku zaměstnanosti. Kvůli Drábkovu IT kutilství totiž nemělo ministerstvo práce k dispozici podrobné statistiky nezaměstnanosti po celý rok 2012. A bez detailní znalosti toho, kdo je nezaměstnaný, nemá příliš cenu do aktivní politiky zaměstnanosti investovat, protože stát neví, pro koho by měl vzdělávací a rekvalifikační programy připravovat.

Tomáš Prouza on-line

Tomáš Prouza

Články Tomáše Prouzy najdete také na webu www.prouza.cz. Jeho postřehy a tipy můžete sledovat na Twitteru @prouzatomas.

Z posledních tweetů:

  • Tak Strakovka prý chce posílit jistotu podnikatelů. Proto poslanec ODS Suchánek navrhuje zachovat anonymní akcie. Zlatá jistota tmy...
  • Od Obamy pro Strakovku a Kalouska: „Snižování schodku samo pro sebe není ekonomický plán.“ Je tak těžké to pochopit?
  • Nezaměstnanost stále roste a jsme na historickém rekordu nad deset procent. Strakovka raději změnila metodiku na růžovější:

Utajení nezaměstnaní staří i mladí

Nikdo také neřeší to, kolik starších lidí raději odejde do předčasného důchodu, než aby se ocitli mezi nezaměstnanými bez naděje na novou práci (a nakonec odešli do řádného důchodu s výrazně nižší výměrou kvůli tomu, že v posledních letech nemohli najít žádné slušné místo). Pokud by se někdo odhodlal k analýze, možná by zjistil, že fikce prodlužování věku pro odchod do důchodu možná dobře vypadá v teoretických modelech, ale prakticky nic neřeší.

Největším problémem – který ministerstvo práce zastírá pomocí manipulace s čísly snad nejintenzivněji – je ale nezaměstnanost mladých lidí. Pokud si přečtete, že absolventi škol a mladiství tvoří pouze 6,1 procenta nezaměstnaných, řeknete si, že se nic neděje. Ministerstvo ve své manipulaci s prezentací faktů totiž spoléhá na to, že si nikdo nezjistí, že ono číslo ve skutečnosti znamená, že bez práce je každý pátý absolvent a mladistvý.

A sliby paní ministryně, že letos má v rozpočtu na aktivní politiku víc peněz než loni? Možná by bylo dobré se jí zeptat, k čemu kromě mediálního efektu jí navyšování rozpočtu bude, když loni nedokázalo ministerstvo práce využít ani polovinu peněz, které na podporu zaměstnanosti mělo? Určitě by bylo zajímavé vědět, jak bude bez dostatečných analytických dat podporu cílit či co hodlá udělat proto, aby se u nás tvořila místa s dlouhodobou perspektivou.

Především by nám ale měla říct, co chce udělat pro to, aby vláda přestala českou ekonomiku dusit přehnaně restriktivní fiskální politikou. Obávám se ale, že odpovědí by byla jen úprava metodiky výpočtu dalších statistik… 

Psáno pro Lidové noviny

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+101
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 7 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

19. 2. 2013 8:24, eďa

Ale kluci a děvčata věc se má vždy o poznání jinak než nám dovolí rozum si myslet. Vláda není neschopná, jako spíš schopná všeho. S klidem nás nechá vyhladovět. pomřít hlady, zavřít do vyhlazovacích táborů, až začnou soc. nepokoje. Na vině je tzv. demokratický systém s honitbou zisku za každou cenu - přesunem peněz od chudnoucích k bohatnoucím. V tomhle systému už ani nejde o to za kolik kdo pracuje, ale zda vůbec má práci a půjdu ještě dál. Dalším krokem téhle podělané demokracie a globalismu je deratizace populace s redukcí na max 1 miliardu otroků s heslem : Přece si nenechám ničit svoje zdroje vody, ropy atd. Takže opravdová krize teprve kluci a děvčata teprve začne, protože 6 miliard lidí ze země prostě musí zmizet. A vlády, to jsou jen lokajové trilaterální komise, bilderbergu, illuminátů - dohromady sdružující se pod tzv. spolkem lucifera. Jediná úniková cesta, která ještě zbyla otevřená, je migrace z děložní planety do 5D. Ale co, dokud hudba hraje, nic se neděje.

+17
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (7 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

„Byl jste někdy na úřadu práce?“ O službě, která pomáhá vyhazovaným i vyhazujícím

16. 2. 2013 | Ondřej Tůma | 23 komentářů

„Byl jste někdy na úřadu práce?“ O službě, která pomáhá vyhazovaným i vyhazujícím

Pro outplacement zatím nemáme a možná nikdy ani mít nebudeme vlastní slovo. Služba, která pomáhá firmám překonat s citem a se ctí vyhazovy zaměstnanců a propuštěným zase hledat novou... celý článek

Očima expertů: Jak bojovat s rostoucí nezaměstnaností?

15. 2. 2013 | Ondřej Tůma | 24 komentářů

Očima expertů: Jak bojovat s rostoucí nezaměstnaností?

Nezaměstnanost je rekordně vysoko a vláda s tím není schopná nic udělat. Co jí radí ekonomové Petr Mach a Tomáš Prouza, sociolog Jan Keller, senátor Tomio Okamura a další zajímavé osobnosti?... celý článek

Deset procent nezaměstnaných: kreativní destrukce se teprve rozjíždí

15. 2. 2013 | Michal Kašpárek | 14 komentářů

Deset procent nezaměstnaných: kreativní destrukce se teprve rozjíždí

Přede dveřmi stojí drsná dekáda a nová metodika výpočtu nezaměstnanosti ji neodežene.

Poslušně hlásím... Poslušné hlášení nezaměstnaných na poštách na podzim končí

4. 2. 2013 | Petra Dlouhá | 2 komentáře

Poslušně hlásím... Poslušné hlášení nezaměstnaných na poštách na podzim končí

Ludmila Müllerová je ministryní práce a sociálních věcí dva a půl měsíce. Za tu dobu projevila víc empatie a ochoty ke konstruktivní diskuzi než její předchůdce za dva roky. Několik... celý článek

Krásná nová čísla. Jak nám klesla nezaměstnanost

26. 11. 2012 | Jan Beníšek | 12 komentářů

Krásná nová čísla. Jak nám klesla nezaměstnanost

Má váš stát problém s nezaměstnaností? Nevíte jak z toho ven? Jak přilákat investory? Jak zlepšit náladu občanů? Recept je jednoduchý. Stačí si pohrát s metodikou výpočtu, dát tomu... celý článek

Partners Financial Services