Nejlepší bezplatná reklama na Slovensko končí. Fico ruší rovnou daň!

Luboš Palata | rubrika: Co se děje | 31. 5. 2012 | 21 komentářů
Levicový premiér Robert Fico ruší na Slovensku rovnou daň, symbol liberálních reforem. Tamější ekonomiku to může přijít draho.
Nejlepší bezplatná reklama na Slovensko končí. Fico ruší rovnou daň!

Až se jednou budou psát dějiny střední Evropy, rok 2004, kdy Slovensko zavedlo rovnou daň, v nich zřejmě bude zapsaný jako bod obratu, ve kterém Bratislava definitivně překonala těžká léta mečiarismu, panujícího od získání samostatnosti. Teprve rovná daň – kterou kdysi exministr financí Ivan Mikloš trefně nazval „nejlepší bezplatnou reklamou Slovenska“ – totiž do investory opomíjené země přitáhla zahraniční kapitál. A díky němu se na Slovensku stalo to, co se dá v podmínkách střední Evropy nazvat hospodářským zázrakem.

Samozřejmě, že se na tom podílel i vstup země do Evropské unie, který přinesl slušný hospodářský růst každé nové členské zemi, každopádně se ale Slovensko se svými nízkými mzdovými náklady, poměrně slušnou infrastrukturou a v neposlední řadě rovnou daní najednou dostalo na přední místa žebříčků investiční atraktivity.

Slovensku se devatenáctiprocentní rovnou daní (bez výjimek) podařilo skvělým způsobem zjednodušit daňový systém. Daňová morálka, která dřív bývala třeba v porovnání s Českem velmi nízká, se výrazně zlepšila; podobně jako podle jiných ukazatelů se i v tomto Slovensko stalo skutečně středoevropskou zemí.

Fico hledá jeden a půl miliardy eur

Rovnou daň nezrušil ani Robert Fico, když se v roce 2006 dostal k moci. Nebyl k tomu příliš důvod, Slovensko právě prožívalo zlatá léta a téměř desetiprocentní růst hospodářství zajistil zemi dost financí; země dostála i kritériím pro přijetí eura.

Teď, když se po dvou letech vlády pravice Fico vrátil k moci, je však situace zcela jiná. Slovensko hospodářsky sotva roste a potýká se s rozpočtovým deficitem. Pokud bude chtít splnit své závazky přijaté v rámci eurozóny, musí Fico najít úspory. Nebo zvýšit příjmy rozpočtu o 1,5 miliardy eur (asi 38 miliard korun). Fico přitom před volbami svým levicovým voličům jednoznačně slíbil, že tyto kroky se jich dotknou minimálně a že platit budou „bohatí“. Jedním dechem přitom vyjmenoval, koho za bohaté považuje: banky, energetické monopoly, lidi, kteří mají platy vyšší než dva tisíce eur.

Rovná daň vadí evropským socialistům

První obětí se ale stala rovná daň. Ta leží v žaludku především Ficovým socialistickým souputníkům v západní Evropě – proti rovným daním zásadně vystupují a do jisté míry je chápou jako něco, co odporuje unijním hodnotám sociálně-tržního hospodářství. A pokud si dal Fico nějaký zahraničněpolitický cíl pro příští roky, určitě to je být respektovaným evropským socialistickým politikem a smýt ze sebe pověst minulých let, kdy jeho Smeru bylo pozastaveno členství v Evropské socialistické straně.

Vyšší sazbu 23 procent mají od příštího roku platit firmy, vyšší daň budou platit také lépe vydělávající Slováci. Hovoří se právě o oněch před volbami zmiňovaných dvou tisících eur měsíčně (asi 50 000 korun), ale ještě není zcela rozhodnuto.

Fico, kterému chybí v letošním rozpočtu už nyní zmiňovaných 1,5 miliardy eur, uvažuje i o dalších  nových daních, zdanění dividend, bankovních vkladů, výrazném zvýšení daní z nemovitosti a podobně...

Anketa

Chtěli byste rovnou daň?

Na rozdíl od Maďarska, kde je rozpočtová situace výrazně zoufalejší a premiér Viktor Orbán sahá k mimořádným a jemně řečeno nezvyklým tahům, se slovenský přístup nevymyká západoevropské praxi, je to vlastně zatím jen takové částečné dorovnávání podmínek s vyspělou Evropou.

Konec přitažlivosti Slovenska

Jenže už to se může Slovensku šeredně nevyplatit. Slovensko má horší oproti zbytku střední Evropy méně výhodnou geografickou polohu, domácí trh je malý a mzdové náklady už dorovnaly „středoevropskou hladinu“.

Slovenský Svaz zaměstnavatelů už vládu varoval, že po navrhovaných daňových změnách ztratí Slovensko konkurenční výhody a nebude mít zahraničím investorům co nabídnout.

Slovenské dilema pak asi nejlépe vyjádřil bývalý ministr financí Ivan Mikloš, jeden z otců rovné daně: „Je pravda, že rovnou daň má jen málo vyspělých zemí. Ale Slovensko není vyspělá země,“ řekl v parlamentu před několika dny. A bez rovné daně podle Mikloše Slovensko ztratí šanci vyspělou zemí se stát.

Autor je redaktor Lidových novin

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 21 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

31. 5. 2012 14:14, Pierre

Proto také mají své rozpočty v kladných číslech. :-)

Zobrazit celé vlákno

+5
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

31. 5. 2012 11:07, Igor

Všechny vyspělé státy EU mají progresivní daň z přijmu. Proto i já souhlasím s panem Ficem, aby zavedl tuto daň. ČR ji nemá a to je velká chyba, ve státním rozpočtu proto také chybí peníze.

-11
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (21 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Rekordní zvyšování daní! Kalkulačka na Peníze.cz vám spočítá, co vás to bude stát

13. 4. 2012 | Petra Dlouhá | 13 komentářů

Rekordní zvyšování daní! Kalkulačka na Peníze.cz vám spočítá, co vás to bude stát

Minulý týden to vypadalo, že česká vláda to má spočítané. Leckdo se radoval, že předčasné volby škrtnou z politiky Věci veřejné. Škrtat se ale nakonec bude jinde. U vás doma. O kolik?... celý článek

Očima expertů: Jak zefektivnit český daňový systém?

6. 4. 2012 | Ondřej Tůma | 8 komentářů

Očima expertů: Jak zefektivnit český daňový systém?

Daně v České republice jsou vysoké, a především – nepřehledné. Jak upravit daňový systém, aby byl spokojený stát i daňový poplatník? Zeptali jsme se ekonomů Jana Procházky, Pavla Sobíška,... celý článek

Slovensko si žije nad poměry. A ví to!

3. 1. 2012 | Luboš Palata | 1 komentář

Slovensko si žije nad poměry. A ví to!

Slováci teprve v posledních pěti letech okusili „středoevropskou životní úroveň“. Předseda liberální strany Svoboda a solidarita Richard Sulík však varuje, že Slováci projídají svoji... celý článek

Vyděláš? Zaplatíš! Měly by se bohatším zvýšit daně?

18. 8. 2011 | Ondřej Tůma | 24 komentářů

Vyděláš? Zaplatíš! Měly by se bohatším zvýšit daně?

V debatách kolem daňové reformy se nemohla neobjevit. Otázka, zda by napříště lidé s vyššími příjmy neměli platit mnohem vyšší daně, než platí nyní. O to zda má být daň spíš rovnější... celý článek

Nižší daně nejsou všechno. Užitečnější je jednoduchost.

24. 1. 2008 | Petr Sklenář | 7 komentářů

Nižší daně nejsou všechno. Užitečnější je jednoduchost.

Od února Češi poprvé pocítí na výplatních páskách, jak funguje rovná daň. V Česku je to taková rovná daň po Rumunsku. Stejně jako v této zemi se i v tuzemsku pouze sjednotily daňové... celý článek

Partners Financial Services