Události uplynulého měsíce: květen

redakce Peníze.CZ | 1. 6. 2007
Události uplynulého měsíce: květen
Uteklo vám v květnu něco z našeho denního zpravodajství? Víte, co se událo v oblasti bankovnictví, daní, bydlení, investování a dalších? Jste si jisti, že jste nepropásli některou z povinností vůči státu? Nahlédněte do výběru květnových událostí.

Pravidelná rubrika každý první či druhý pátek v měsíci přináší přehled našeho zpravodajství. Řazení je podle rubrik a data. Přečtěte si, co jste nestihli.


Banky

2. 5. GE Money Bank poskytla v prvním čtvrtletí Expres půjčky za téměř 3 mld. Kč.
GE Money Bank poskytla v prvních třech měsících tohoto roku přes 41 tisíc nových Expres půjček v celkové hodnotě téměř 3 mld. Kč, což představuje 10% meziroční nárůst.
Průměrná financovaná částka dosáhla 71 tisíc Kč. Expres půjčku lze nyní v rámci speciální Jarní nabídky získat za výhodnějších podmínek.
Od začátku ledna do konce března 2007 přibylo v portfoliu banky přes 41 tisíc nových Expres půjček. Celkem takto klienti získali úvěry za téměř 3 mld. Kč, o 10 % více než za stejné období loňského roku. Výrazně vzrostla průměrná částka poskytnutá prostřednictvím Expres půjčky - v současnosti se pohybuje kolem 71 tisíc korun (zvýšení o 26 % v meziročním srovnání).
Celkový objem portfolia Expres půjček přesáhl ke konci března 22 mld. Kč, což znamená 24% nárůst oproti roku 2006.
2. 5. ING představuje novou kategorii spoření.
Spoření je téma, které Čechy zajímá, a množství jejich úspor v posledních letech roste.
Zároveň si stále více a více lidí žádá přímý přístup ke svým financím. Proto se retailová část finanční skupiny ING rozhodla nabídnout klientům spoření prostřednictvím přímé distribuce. Díky tomu budou ode dneška výhody jako vysoký úrok, žádné poplatky a peníze kdykoli k dispozici snadno dostupné pro každého.
První fázi přímé distribuce zahájí spořicí účet ING Konto. Tento účet charakterizují 2% úrok na každou vloženou korunu, okamžitá likvidita vložených prostředků a žádné poplatky. Tak výhodné podmínky může ING nabídnout díky absenci poboček a již existující kvalitní infrastruktuře IT a operations.
2. 5. Space: Nová značka pro mladé na českém bankovním trhu.
Poštovní spořitelna představila nový produkt pro mladé - Space, který navazuje na dlouhou tradici v oblasti s mladými klienty.
V rámci projektu uvedla Poštovní spořitelna na trh i novou platební kartu se speciálním designem. Poštovní spořitelna tak jako první u nás uvedla na trh bankovní účet pro klienty pod 15 let.
3. 5. Direct mail propagující developerské úvěry HVB Bank oceněn v českých i mezinárodních soutěžích.
HVB Bank našla originální způsob jak oslovit developery se svou nabídkou individuálně řešeného financování nemovitostí a projektového financování.
Direct mail se stavebnicí Lego, který pro HVB Bank Czech Republic připravila pražská agentura Proximity, zaujal osmdesát procent oslovených developerů. Kampaň s názvem "Postavte si vlastní banku" vychází z myšlenky, že každý developer má na své projekty jiné požadavky.
HVB Bank jim proto svým direct mailem umožnila postavit si banku podle svých představ. Zásilka obsahovala 1026 dílů originální stavebnice Lego a na internetu byla k dispozici animace s návodem ke stavbě banky, jejíž předlohou byla budova ředitelství HVB Bank v Praze na Náměstí Republiky.
Nápad ocenila také porota 5. ročníku direct marketingové soutěže Český Direkt a zvolila jej vítězem kategorie Direct mail B2B. Za kampaň "Postavte si vlastní banku" získala Proximity Prague i mezinárodní ocenění Gold business to business v Best of Proximity Behaviour Change Awards 2006 v Ženevě.
7. 5. Citibank hospodařila se ziskem.
Tuzemská společnost Citibank (profil, názory) hospodařila v prvním čtvrtletí roku 2007 s čistým ziskem 117,7 mil. Kč, což je o 29 % více než ve stejném období v loňském roce. Celková aktiva banky vzrostla o 17 % na 105,8 mld. Kč.
14. 5. Komerční bance narostl zisk.
Komerční banka (profil, názory) zaznamenala v prvním čtvrtletí r. 2007 zvýšení konsolidovaného zisku o téměř 4 % na 2,51 mld. Kč. Za stejné období r. 2006 banka vykázala čistý zisk ve výši 2,42 mld. Kč. Provozní zisk skupiny Komerční banky narostl o více než 4 % na 3,69 mld. Kč. Celkové provozní výnosy stouply o 8,2 % na 6,85 mld. Kč.
17. 5. ČSOB zaznamenala pokles zisku.
ČSOB (profil, názory) zaznamenala v prvním čtvrtletí r. 2007 meziroční pokles čistého zisku o 27,1 % na 2,64 mld. Kč. Banka zvýšila objem půjček o 32 % a spravovaných aktiv o 12 %. Vedení banky odůvodňuje horší finanční efekt několika jednorázovými vlivy a změněnou metodikou účtování v r. 2006.
17. 5. Citibank otevře 6 moderních poboček.
Citibank (profil, názory) v rámci projektu rozšiřování prodejní sítě plánuje v r. 2007 otevření pěti nových retailových poboček v Praze a speciálního korporátního centra pro firemní klientelu ve Zlíně. Tyto nové pobočky budou mít otevřeno 12 hodin denně a zákazníci zde budou moci získat informace o bankovních produktech a službách na LCD panelech.
31. 5. Tuzemským bankám klesl čistý zisk.
V prvním čtvrtletí 2007 vydělaly tuzemské banky 10,3 miliard korun, což znamená v meziročním srovnání mírný pokles. Ve stejném období roku 2006 činil čistý zisk 10,7 miliard. Zisk z finanční činnosti zvýšily banky meziročně o více než 1,3 miliard korun na 30,4 miliard.
Zdroj: Hospodářské noviny

Běžné účty a platební karty
30. 5. Komerční banka začne nabízet platební kartu s vlastním designem.
Od 1. června 2007 si klienti Komerční banky budou moci na přední stranu své platební karty umístit vybraný obrázek, který se jim líbí. Kartu podle vlastních představ je možné si již dnes navrhnout na plně funkčním internetovém portálu www.mojekarta.cz. Do internetové aplikace zde nahraje klient vlastní požadovaný obrázek a může si jej zároveň jednoduše podle potřeby upravovat.

Spotřebitelské úvěry
15. 5. Daňoví poradci a lékárníci mohou nově čerpat zvýhodněné úvěry od GE Money Bank
GE Money Bank (profil, názory) zařazuje do skupiny úvěrově zvýhodněných profesí i daňové poradce a lékárníky. Stejně jako lékařské a právnické profese tak mohou využít výhodnějších podmínek úvěrů Expres Business (profil, názory), Universal Business (profil, názory) i kontokorentu Flexi Business. Těmto skupinám podnikatelů poskytuje GE Money Bank úvěry bez nutnosti předložení daňového přiznání a za cenově zvýhodněných podmínek.
Někteří klienti z řad fyzických osob - podnikatelů u GE Money Bank využívají výhod nižších cen úvěrových produktů a nižší povinné dokladovosti při žádosti o úvěr. Advokátům a notářům nabízí banka Legal Business kompletní program bankovních služeb. Pro lékaře, stomatology a veterináře je připraven program Medical Business. K těmto preferovaným profesím nově přibyli daňoví poradci a lékárníci. V rámci nabídky Legal Business a Medical Business mohou zájemci čerpat za zvýhodněných podmínek splátkový úvěr Expres Business, investičně-provozní úvěr Universal Business a kontokorentní úvěr Flexi Business.

Kreditní karty
2. 5. Visa Europe pokračuje v kampani Milujte každý den.
Společnost Visa Europe oznámila druhou fázi kampaně "Milujte každý den".
Kampaň byla spuštěna v 19 evropských zemích a jejím cílem je podpořit používání karet Visa všude tam, kde zákazníci běžně platí hotovostí nebo šeky. Jejím úkolem tak není podporovat lidi v tom, aby utráceli více, ale spíše zdůraznit, že karty Visa jsou pohodlnější, bezpečnější a rychlejší volbou než ostatní formy placení.


Investice

4. 5. Nepřehlédněte nový speciál Finanční příběhy napříč milénii aneb historie plná peněz.
Představujeme vám zajímavostmi nabité historické seriály, díky kterým se můžete podívat do dávné i nedávné minulosti finančních trhů i "soukromých kapes".

Akcie a trhy
11. 5. Pražská burza překonala rekord.
Pražská burza včera opět překonala rekord. Hlavní index PX (profil, názory) posílil o 0,11 % na 1 833,6 bodu. Akcie Komerční banky (profil, názory) získaly 2,42 % na 3 979 korun. Akcie developerské a realitní firmy Orco Property Group (profil, názory), která je kotována i v Praze, se na varšavské burze začnou obchodovat do konce 2. čtvrtletí.
15. 5. Vláda prodá akcie ČEZu prostřednictvím ČS.
Vláda na svém včerejším mimořádném tajném jednání rozhodla o tom, že jedním z prostředníků prodeje 7 % akcií firmy ČEZ bude Česká spořitelna. I přesto, že vláda akcie prodá přes kapitálový trh, je současný postup kabinetu v rozporu s původním rozhodnutím vlády prodat akcie ČEZu co nejtransparentněji, protože vlastní způsob prodeje utajil.

Fondy
15. 5. Českomoravská stavební spořitelna rozšiřuje nabídku fondů kolektivního investování. Nabídka se rozšiřuje o dva nové fondy:
  • Zajištěný fond II - Nemovitostního růstu, který investuje do evropských dluhopisů a akcií společností působících na evropském realitním trhu,
    • fond nabízí zajištění 100% návratnosti investice při splatnosti fondu
    • investiční horizont je 6 let a 1 měsíc
    • výnos při splatnosti je vázán na evropský nemovitostní index EPRA
    • nabízen ve spolupráci se skupinou KBC AM/ČSOB AM.
  • Smíšený fond dynamický, který má ve svém portfoliu vyšší podíl akcií
    • podíl akciové složky fondu je 65 %, podíl dluhopisové složky 35 %
    • doporučený investiční horizont je na 5 a více let
    • investice je rozložena do více investičních nástrojů (akcie eurozóny, severoamerické společnosti, ruské a japonské akcie, akcie nemovitostního trhu, evropské dluhopisy)
    • nabízen ve spolupráci se skupinou KBC AM/ČSOB AM a Union Investment. Aktuálně investuje do cílových fondů společnosti Union Investment.

Dluhopisy
30. 5. ČEZ připravuje emisi domácích dluhopisů.
Elektrárenská Skupina ČEZ oznámila, že připravuje emisi domácích dluhopisů v objemu do 10 mliliard korun. Pomocí nich chce spolufinancovat zpětný odkup vlastních akcií. Vydání dluhopisů s krátkou až střednědobou splatností schválilo dne 28. 5. 2007 představenstvo ČEZ.

Indexy
21. 5. Maloobchodní tržby se v březnu zvýšily meziročně o 10,5 procenta.
Český statistický úřad dnes zveřejnil údaje o růstu tržeb v maloobchodě za březen. Celkové tržby včetně motoristického segmentu se ve stálých cenách meziročně zvýšily o 10,5 %. Trh předpovídal meziroční růst neočištěných tržeb o 6,5 %. Únorový růst tržeb byl navíc revidován směrem nahoru na 10,1 % z 9,4 % Přestože měl letošní březen o jeden pracovní den méně než loňský, tržby maloobchodníků zjevně zůstaly tímto faktorem nedotčeny. Menší počet pracovních dnů se překvapivě neprojevil ani v automobilovém sektoru, kde oproti únoru zrychlil jak prodej pohonných hmot, tak tržby za prodej a opravy motorových vozidel. Stále dobře se prodávalo také nepotravinářské zboží. Zájem spotřebitelů rostl nejvíce o elektroniku a také stavebniny, kde se projevoval efekt příznivého počasí. S odbytem neměli problém prodejci potřeb pro domácnost a prodejci textilu a obuvi.
Kupní sílu obyvatel živí rychle rostoucí mzdy, nízká inflace a klesající nezaměstnanost. Pozitivní roli hrají nízké úrokové sazby. Ty umožňují domácnostem čerpat levné úvěry, které jim pak slouží k financování nákupů spotřebního zboží. Dynamický růst maloobchodních tržeb v prvních třech měsících roku (9,4 %) podporuje předpoklad, že spotřeba domácností zůstala hlavním motorem ekonomického růstu v prvním čtvrtletí. Přestože ve druhé polovině roku očekáváme určité zvolnění tempa růstu tržeb v souvislosti se zvyšující se inflací a růstem úroků, celoroční růst maloobchodu s největší pravděpodobností převýší loňskou úroveň (6,4 %).
Patrik Rožumberský, Raiffeisenbank
21. 5. Pražská burza smazala předchozí ztráty.
Hlavní index českých akcií PX (profil, názory) se po 1,19% vzestupu dostal na nové historické maximum 1 836 bodů hlavně díky akciím holdingu Unipetrol (profil, názory), které se zhodnotily o silných 6,35 % na 271,40 koruny. Na pátečním růstu se podílely rovněž cenné papíry skupiny ČEZ (profil, názory), které stouply o 2,11 % na 1 067 korun.
Zdroj: Hospodářské noviny


Bydlení

Hypoteční bankovnictví
2. 5. Wüstenrot hypoteční banka zlevňuje hypotéky pro vlastní bydlení.
Wüstenrot hypoteční banka a.s. snížila s účinností od 1. května úrokové sazby u hypoték na bydlení. Upraveny byly u všech typů fixací, které má banka v nabídce.
K nejzajímavější změně - snížení o 0,4 % došlo u jednoleté fixace, kdy banka garantuje úrokovou sazbu 3,69 % ročně a minimální sazba činí jen 3,39 %.
Takto upravená garantovaná jednoletá sazba klesla pod úroveň minimální sazby před snížením. Při milionové hypotéce se splatností na 20 let tímto klient ročně ušetří na splátkách více než 2500 korun. Garantovaná sazba při tříleté fixaci činí 4,19 % p.a. a minimální sazba 3,89 % p.a. U pětileté fixace činí garantovaná výše úrokové sazby 4,39 % p.a., nejnižší sazba jen 4,09 %.
9. 5. Zájem o hypotéky roste.
Ze statistiky ministerstva pro místní rozvoj vyplývá, že české hypoteční banky poskytly občanům od poloviny 90. let hypotéky za více než půl bilionu Kč. Letos by měly poskytnout hypotéky za 150 miliard Kč. V r. 2006 to bylo kolem 100 miliard Kč.
17. 5. NA ČT 2 DNES V 17.30 ZAČÍNÁ NOVÝ SERIÁL O HYPOTÉKÁCH.
Autoři seriálu se snaží divákovi přiblížit nejen základní princip hypotečního financování, ale také ilustrovat nejčastější důvod, proč se lidé o hypotéku začínají zajímat. První díl nese název "Bydlet ve vlastním?!" V něm zvažuje mladý pár dlouhodobě žijící ve společné domácnosti v pronajatém bytě pořízení vlastního bytu. Ten současný nevyhovuje jejich plánům do budoucna a nájemné, které za něj platí, neustále narůstá. Svůj sen se rozhodnou financovat s pomocí hypotečního úvěru. Statistiky dokládají, že v České republice rok od roku roste počet osob, které se chtějí vydat stejnou cestou. Otázkou ale je, jaké jsou jejich znalosti o hypotéce. Zda vědí, co to vlastně hypotéka je. Kdo o hypotéku může žádat? Co vše je možné z hypotéky financovat? Zda si plně uvědomují, že s podpisem úvěrové smlouvy dobrovolně podstupují i jistá rizika.
28. 5. Česká spořitelna poskytuje Hypotéku bez dokladování příjmu.
Česká spořitelna nově nabízí hypotéku, u níž si klient sám volí doložení příjmu. Hypotéka je určena fyzickým osobám občanům i podnikatelům.
Hypotéku bez doložení příjmu je možné získat až do výše 80 % hodnoty nemovitosti stanovené bankou na základě znaleckého posudku, a to až do výše 6 miliónů korun (min. výše není stanovena). Podle rozsahu a způsobu doložení příjmu ČS pak stanoví výši hypotéky. Splatnost hypotéky je až 30 let. Čerpání hypotéky je zdarma již na základě návrhu na vklad zástavního práva do katastru nemovitostí.

Stavební spoření
23. 5. Češi uzavřeli více stavebních spoření.
Podle údajů ministerstva financí uzavřeli letos v prvním čtvrtletí klienti stavebních spořitelen celkem 138 tisíc nových smluv o stavebním spoření s celkovou cílovou částkou 30 miliard korun. Celkem tak klienti stavebních spořitelen ke konci března uzavřeli 5,2 miliard smluv.
Zdroj: Hospodářské noviny


Pojištění

3. 5. Evropská penze - nový standard v investičním životním pojištění.
Finanční produkt Evropská penze představila nedávno společnost Broker Consulting, a.s. a Česká podnikatelská pojišťovna, a.s.
Program je určen především těm zájemcům o vlastní finanční zajištění, kteří si uvědomují, že státní systém průběžného financování je stále slabší zárukou finančního zajištění po celoživotní práci a že o svou budoucnost se musí každý postarat sám.
Program nabízí klientům výhody a větší komfort; je navržen tak, aby bylo možné maximálně využívat výnosy.
7. 5. Komerční pojišťovna zhodnotila životní pojistky v roce 2006 o 3,3 až 3,5 procenta.
V závislosti na typu uzavřeného životního pojištění zhodnotila Komerční pojišťovna prostředky klientů v rozmezí od 3,3 do 3,5 procenta. Zhodnocení překročilo aktuální garantovanou technickou úrokovou míru o 0,9 až 1,1 procenta.
21. 5. DIRECT Pojišťovna vstupuje na český trh.
DIRECT Pojišťovna, a.s. vstupuje dnešním dnem na český trh v oblasti přímého prodeje pojištění motorových vozidel.
"Naše pojišťovna přichází s nabídkou přímého prodeje pojištění koncovému zákazníkovi, tj. bez finančních nákladů na zprostředkovatele. Startujeme s produktem povinného ručení, které chceme co nejdříve doplnit o nabídku konkurenceschopného havarijního pojištění tak, abychom ve střednědobém horizontu vytvořili plné portfolio služeb v oblasti pojištění motorových vozidel. Od dnešního dne si mohou zájemci o naše produkty sjednat pojištění svého vozidla prostřednictvím telefonní linky 221 221 221. Prodej pojištění přes internet plánujeme zahájit na konci letošního roku," řekl dnes finanční ředitel a stávající předseda představenstva společnosti Štěpán Havlas.
21. 5. Česká pojišťovna zvýšila zisk.
Česká pojišťovna (profil, názory) vykázala v 1. čtvrtletí roku 2007 čistý zisk 1,4 mld. Kč, což představuje meziroční nárůst o 71 %. Na pojistném vybrala do konce března celkem 10,4 mld. Kč. Celý pojistný trh stoupl o 3,2 % na 33,7 mld. Kč, vlastní kapitál ČP k 31. březnu představoval 18,4 mld. Kč.
Zdroj: Hospodářské noviny


Daně a život

Penzijní fondy
16. 5. Počet klientů penzijních fondů se zvýšil.
Viceprezident Asociace penzijních fondů ČR J. Diviš uvedl, že výnosy z penzijních fondů za r. 2006 v průměru převýší inflaci. Za první čtvrtletí r. 2007 vzrostl počet klientů penzijních fondů o 105 tisíc na 3,7 milionů a počet zákazníků, jimž přispívá jejich zaměstnavatel, se zvýšil o 18 tisíc na 860 tisíc.
23. 5. Penzijní připojištění má každý třetí občan.
K 31. březnu 2007 dosáhl podle evidence Ministerstva financí celkový počet neukončených penzijních připojištění výše 3,7 miliónů, což představuje proti stavu ke konci roku 2006 nárůst o 2,4 %.
Počet nových penzijních připojištění uzavřených v průběhu 1. čtvrtletí dosáhl 146 tisíc. K rostoucí oblibě penzijního připojištění přispívají také nezanedbatelnou měrou zaměstnavatelé, kteří platí penzijnímu fondu příspěvek nebo jeho část za své zaměstnance. Počet takovýchto penzijních připojištění soustavně roste a k 31. březnu 2007 jejich počet dosáhl již cca 1,1 miliónů
28. 5. Penzijnímu fondu Allianz klesl zisk
Penzijní fond Allianz vytvořil v 1/Q 2007 čistý zisk 58,3 miliónů korun, což je o 13 miliónů méně než za stejné období roku 2006. Penzijním fondům tak celkem na tuzemském trhu vzrostly do konce března 2007 zisky na 1,4 miliard korun z 1,07 miliard v roce 2006.


EU

3. 5. Návrh rozpočtu na rok 2008: Růst a zaměstnanost jako hlavní položka výdajů EU.
Poprvé v historii budou výdaje spojené s politikou růstu a zaměstnanosti ještě před zemědělstvím a přírodními zdroji představovat nejvyšší podíl rozpočtu. To je hlavní poselství, které Komise vyslala prostřednictvím svého návrhu rozpočtu na rok 2008.
Zvýšení položek závazků na 129,2 miliard EUR představuje 2% nárůst oproti roku 2007. Položky plateb jsou navrženy ve výši 121,6 miliard EUR, což znamená zvýšení o 5,3 %.
Komise přijala předběžný návrh rozpočtu (PNR) na rok 2008 a učinila tak první krok v rozpočtovém procesu před tím, než jej s konečnou platností schválí Evropský parlament a Rada.
Euroskop
7. 5. Evropská komise očekává rychlejší růst ekonomiky EU
Komisař pro měnové záležitost Joaquín Almunia odhaduje, že ekonomika EU poroste letos o 2,9 procenta a příští rok o 2,7 procenta. To je o půl procentního bodu více, než Evropská komise původně předpokládala. Míra nezaměstnanosti se má i nadále snižovat. Inflace se podle předpovědi Evropské komise bude letos i příští rok držet na 2,1 procenta v celé EU a na úrovni 1,9 procenta ve třináctičlenné eurozóně.
Komise nicméně varovala, že růst v roce 2008 by mohly nepříznivě ovlivnit nejistota na americkém realitním trhu a případné rostoucí ceny ropy.


Další aktuality

2. 5. Vývoj tří světových indexů ovlivní výši výnosu ESPA-ČS zajištěného fondu 27.
Česká spořitelna uvádí na trh ESPA-ČS zajištěný fond 27 (ZF 27), jehož zhodnocení závisí na vývoji tří významných světových akciových indexů - DJ EuroStoxx 50, S&P 500 a Nikkei 225.
Zhodnocení investice bude zjištěno na konci období trvání fondu a bude vypočítáno jako průměr z kladných nárůstů koše indexů ve 20 čtvrtletních pozorovacích obdobích během doby trvání fondu.
ESPA-ČS zajištěný fond 27 je určen pro investici na dobu pěti let. Bude nabízen bez vstupního poplatku po celé upisovací období.
Výstupní poplatek při setrvání ve fondu do 30. června 2012 je 0 %. Fond lze kdykoli během doby jeho trvání odprodat za aktuální prodejní cenu spolu s výstupním poplatkem. Minimální výše investované částky činí 5 000 Kč. Fond mohou zájemci nakupovat v pobočkách České spořitelny.
2. 5. Nové informační centrum.
Veřejnosti slouží nové Informační centrum rozvoje hl. m. Prahy v budově Magistrátu hl. m. Prahy. Informace a služby, které bude centrum veřejnosti poskytovat, se vztahují jednak k územnímu rozvoji Prahy, jednak k dopravě.
Návštěvníci zde najdou nejen základní dokumenty jako je Územní plán hlavního města Prahy, Strategický plán hlavního města Prahy či komplexní přehled o dopravním skeletu Prahy, ale také informace o aktuálních změnách, urbanistické studie, projekty a novinky z oblasti územního rozvoje města a pražské dopravy.
2. 5. Schodek státního rozpočtu dosáhl ke konci dubna 17 miliard.
Se schodkem 17 miliard hospodařil stát v období od ledna do dubna letošního roku. Přitom ještě v březnu 2007 měl rozpočet přebytek 11,3 miliardy korun.
Naopak ve srovnání se stejným obdobím loni se hospodaření zlepšilo - v dubnu 2006 totiž deficit činil 19,9 miliardy korun, tedy o 2,9 miliardy korun více. Oznámilo to ministerstvo financí.
Za celý rok ministerstvo počítá se schodkem státního rozpočtu 91,3 miliardy korun. Proti stavu na konci března nastal podle ministerstva výrazný propad hospodaření o 28,3 miliardy korun. Výsledek ovlivnily především výdaje na stavební spoření ve výši 14,2 miliardy korun a čtvrtletní záloha na školství ve výši 18,6 miliardy korun.
Stát získal ke konci dubna na příjmech 318,2 miliardy korun, což je o 18,6 miliardy korun více než ve stejném období loni. Z toho příjmy z daní a poplatků se zvýšily meziročně o více než 11 miliard korun na téměř 159 miliard korun.
Výrazně stouplo stejně jako v předchozím měsíci především inkaso daně z přidané hodnoty, z níž stát získal 61,9 miliardy korun.
Růst příjmů stát zaznamenal u daně z příjmu fyzických osob a získal tak 27,8 miliardy korun. Mírně stouply i příjmy z daní podniků a firem na 23,8 miliardy korun.
Na spotřebních daních získal státní rozpočet o 300 miliónů korun více než před rokem, celkem 39,2 miliardy korun.
Celkové výdaje státu stouply meziročně o 15,6 miliardy na 335,2 miliardy korun. Do sociální oblasti mířilo téměř 130 miliard korun.
Ke konci dubna činily celkové příjmy státního rozpočtu 318,2 mld. Kč, to znamená 33,5 procenta celoročního rozpočtu. Příjmy z daní a poplatků dosáhly za leden až duben letošního roku 158,8 mld. Kč, což představuje 30,7 procenta schváleného rozpočtu.
ČTK
4. 5. Míra nezaměstnanosti v 1. čtvrtletí klesla na 6,1 %.
Míra nezaměstnanosti podle metodiky Mezinárodní organizace práce (ILO) v prvním čtvrtletí meziročně klesla o 1,9 procentního bodu na osmileté minimum 6,1 %. Informoval o tom dnes Český statistický úřad. Podle ministerstva práce a sociálních věcí, které používá odlišnou metodiku výpočtu, byla v prvním čtvrtletí míra nezaměstnanosti 7,7 %.
Zdroj: ČTK
7. 5. V Česku roste počet lidí s vlastním bytem V
Česku vzrostl od roku 2001 do roku 2007 podíl bytů v osobním vlastnictví o 11 %. Podíl nájemního bydlení naopak klesl o 10 %. Byty ve vlastnictví tak v tuzemsku tvoří 17 % bytového fondu. V roce 2001 to přitom bylo pouze 6 %. Asi polovina Čechů bydlí v rodinných domech.
7. 5. Inflační tempo se letos zrychlí.
Z dubnové předpovědi ČNB vyplývá, že inflační tempo se během letošního roku zrychlí zhruba dvojnásobně - z březnových 1,8 % na 3,7 % v prosinci. Letošní nízká míra nezaměstnanosti by měla i nadále klesat.
9. 5. Česká ekonomika zvolní tempo.
Evropská komise v hospodářském výhledu sdělila, že česká ekonomika letos ve svém tempu růstu poleví pod 5 %. Ministerstvo financí naopak nedávno zvedlo předpověď pro letošní rok z 5 % na 5,3 %. ČNB dokonce nevylučuje zvednutí ekonomiky až o 6,5 %.
9. 5. Daňová reforma prohloubí schodek rozpočtu.
Detailní propočty ministerstva financí ukazují, že daňová reforma Vlastimila Tlustého by prohloubila schodek rozpočtu až o 139 miliard korun. Tlustý prosazuje rovnou daň z příjmů lidí i firem 12 %, DPH 9 % a 17 %. U daně z příjmů chce navíc výrazně rozšířit daňový základ.
11. 5. Nezaměstnanost je nižší o půl procenta.
Míra nezaměstnanosti v České republice v dubnu klesla na 6,8 % z březnových 7,3 %. Tento výsledek je nejnižší od července 2004, kdy se nezaměstnanost začala stanovovat podle nové metodiky. Analytici předpokládají, že lidí bez práce v příštích měsících ještě ubude.
14. 5. Cizince do ČR lákají sociální dávky.
Od ledna do dubna r. 2007 se v Česku zvýšil počet legálně zaměstnaných cizinců o 14 tis. na 198 700. Zájem cizinců o práci v ČR se zvyšuje také lepšími sociálními dávkami, např. rodičovský příspěvek v současné době dostává 331 690 rodičů, z nichž je 1290 cizinců z EU.
14. 5. Teplo může v příštím roce zdražit až o 4 500 Kč ročně
Ekologická daňová reforma, kterou nyní projednává vláda, zvýší domácnostem s dálkovým vytápěním roční náklady na teplo nejméně o 450 Kč. Pokud se však připočte vliv plánovaného zvýšení snížené sazby DPH v rámci daňové reformy, nedostatek emisních povolenek a zpřísnění vyhlášky na kvalitu paliva, může to být i desetkrát více. Řekl to mluvčí Teplárenského sdružení ČR Pavel Kaufmann.
Centrální zásobování teplem má v Česku 1,5 milionu domácností, což představuje zhruba čtyři miliony lidí, a řada firem a institucí. Dnes platí domácnosti za dálkové teplo v průměru 18 000 Kč ročně.
Zdroj: ČTK
15. 5. Obchody ČSOB Leasing vzrostly o miliardu.
Objem obchodů společnosti ČSOB Leasing (profil, názory) za první čtvrtletí 2007 vzrostl o více než jednu miliardu korun. Za první tři měsíce společnost financovala automobily, stroje a zařízení v celkové pořizovací ceně 5,5 miliardy korun bez DPH, což představuje meziroční růst o 24 procent.
15. 5. Sdružení obrany spotřebitele varuje před lákavými výhrami po telefonu.
Na Sdružení obrany spotřebitelů (SOS) se opět obracejí spotřebitelé, kterým volají neznámí lidé a oznamují jim, že vyhráli 80 000 korun v loterii. Stačí prý zatelefonovat na číslo 906 701 111 a slibované peníze budou vaše. Jenže ve skutečnosti se o žádnou výhru nejedná a na telefonní účet začínají během hovoru naskakovat vyšší částky. Linka je totiž zpoplatněná 70 korunami za minutu hovoru. "Tuto informaci mohou spotřebitelé vyčíst přímo z čísla - cenu udává vždy čtvrté a páté číslo placené telefonní linky. A že je placená, uvádí předčíslí, začínající číslem 90x," doplňuje Picková.
Spotřebitel může dohledat poskytovatele této linky v oficiální databázi Českého telekomunikačního úřadu na stránkách www.ctu.cz. Některé firmy, které na těchto linkách provozují služby, lze najít na stránkách http://www.cz.o2.com/3partner. Z těchto dvou databází vyplývá, že číslo 90670111
16. 5. Stavební výroba vzrostla o 26,4 %.
Stavební výroba za březen r. 2007 v meziročním srovnání vzrostla o 26,4 %. V prvním čtvrtletí r. 2007 se začalo stavět 9 165 bytů, což je meziročně o 0,5 % více. Dokončeno bylo 8 337 bytů, tedy cca o pětinu víc než ve stejném období r. 2006.
16. 5. Ministerstvo financí varuje občany.
Ministerstvo financí varuje občany, aby neplatili žádnou "ekologickou daň" za rok 2007. Faktury na platbu "ekologické daně", které se v těchto dnech objevily, jsou neplatné a vše nasvědčuje tomu, že jde o podvodné jednání.
Ministerstvo financí v této věci podá trestní oznámení na neznámého pachatele.
18. 5. ČEZ za první čtvrtletí vykázal zisk 12,98 miliard korun.
Společnost ČEZ (profil, názory) zaznamenala za první tři měsíce r. 2007 meziroční nárůst zisku o 25,1 % na 12,98 miliard korun. Tento zisk je mj. ovlivněn růstem velkoobchodní ceny elektřiny, která se od ledna navýšila o 17 %. Tyto vyšší ceny však vyvolávají protesty veřejnosti i politiků.
21. 5. ČNB pravděpodobně navýší sazby.
Podle viceguvernéra ČNB M. Singera by banka mohla již brzy zvýšit své sazby, čímž by došlo ke zdražení hypoték a spotřebitelských půjček. Zvolna podle něj mizí faktory tlumící inflaci, jako je posílení měny. Koruna letos proti euru oslabila o 3 %, základní úrok v ČR je nyní 2,5 %.
Zdroj: Hospodářské noviny
22. 5. Češi rekordně utrácejí.
Podle obchodníků utratili letos lidé nejvíce za posledních 10 let, spotřeba táhne celou ekonomiku. V březnu meziročně vzrostly tržby o 8,8 %. Centrální banka proto uvažuje o zvýšení úrokových sazeb. Stát by se tak mohlo již příští čtvrtek.
Zdroj: Hospodářské noviny
22. 5. Zrušení výjimky zdraží topení plynem.
Zrušení výjimky, podle níž měly být domácnosti topící zemním plynem osvobozeny od ekologické daně, má za následek zvýšení nákladů na vytápění průměrné rodině zhruba o tisíc korun ročně. Zvýšení by mělo platit od ledna 2008.
Zdroj: Právo
25. 5. Výsledky pátého ročníku soutěže o nejlepší finanční produkty v České republice.
Hlavní karegorie
Accemture Zlatá koruna 2007

Novinka roku
  1. Hypotéka on-line / Hypoteční banka, a.s.
  2. CashBack / ČSOB, a.s. / Poštovní spořitelna
  3. CashBack / Československá obchodní banka, a.s.
    Refinancování hypoték / GE Money Bank, a.s.


  4. Cena veřejnosti
    1. Max Internetbanking PS / ČSOB, a.s. / Poštovní spořitelna
    2. DYNAMIK Plus / Česká pojišťovna a.s.
    3. SERVIS 24 / Česká sořitelna, a.s.

      1. Výsledky soutěžních kategorií naleznete zde.

        Soutěž Zlatá koruna oceňuje nejlepší finanční produkty roku na českém trhu. Od roku 2003 se jí účastní všechny významné banky, pojišťovny, leasingové, investiční a další finanční společnosti. Do jubilejního 5. ročníku soutěže se přihlásilo 62 finančních společností, celkem 175 produktů.

        O výsledcích v 15-ti základních produktových kategorií rozhodovali svými hlasy členové Finanční akademie složené ze 115 nezávislých odborníků převážně z řad finančních expertů, publicistů a zástupců akademické sféry. Akademici letos poprvé hodnotili produkty i v jedné ze dvou hlavních kategorií - Novince roku. V této kategorii jsou oceňovány inovační produkty, které významným způsobem přispěly k rozvoji českého finančního trhu v uplynulém roce.

        V druhé hlavní kategorii - Ceně veřejnosti, rozhodli svými hlasy o nejoblíbenějším produktu sami klienti. Hlasování probíhalo prostřednictvím internetu a SMS zpráv napříč všemi kategoriemi. Celkem bylo zasláno 20 688 hlasů 314 různým produktů.
        Zdroj: Zlatá koruna
25. 5. Česká ekonomika zvolní jen mírně.
Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj ve včerejší pololetní předpovědi uvádí, že HDP v ČR letos stoupne o 5,5 % proti loňským 6,1 %. V evropském žebříčku OECD náleží ČR podle tempa růstu třetí místo. Soukromá spotřeba Čechů by letos měla zrychlit tempo z loňských 4,6 na 5,2 %.
Zdroj: Hospodářské noviny
28. 5. ČR zažaluje Evropskou komisi kvůli snížení přídělu povolenek.
Expert na povolenky z ministerstva životního prostředí Jaroslav Suchý oznámil, že Česká republika zažaluje Evropskou komisi kvůli snížení přídělu emisních povolenek na léta 2008-2012. Rozhodnutí může trvat čtyři až pět let. Do té doby si budou muset české podniky vystačit s přídělem povolenek, jaký z Bruselu dostaly.
Hospodářské noviny
28. 5. Většina Čechů považuje půjčku za běžnou věc.
Z průzkumu agentury Factum Invenio vyplývá, že více než polovina Čechů považuje půjčky od banky za běžnou součást života. Podle agentury má 52 % populace sjednán úvěr nebo půjčku. Nejčastěji si lidé půjčují ve věku 30 až 59 let.
Hospodářské noviny
30. 5. Česká republika dostává z Bruselu méně peněz.
Z odpočtu příjmů a výdajů do pokladny Unie vyplývá, že Česká republika dostala zatím z Evropské unie o třetinu méně peněz, než vláda očekávala. V roce 2006 získala Česká republika 246 miliónů eur, zatímco Slovensko získalo něco mezi 300 až 400 miliónů eur. Z postkomunistických zemí, které do Unie vstoupili v roce 2004, dostalo méně pouze Slovinsko.
Zdroj: Právo
31. 5. Brusel kritizuje ČR za rozvrácený rozpočet.
Brusel kritizuje Českou republiku za rozvrácený rozpočet veřejných financí. Evropská komise dne 30. 5. 2007 obvinila ČR, že nesnižuje dluhy, jak se zavázala v Konvergenčním programu. Nepodaří-li se vládě prosadit reformní balík, hrozí ČR pozastavení peněz z evropských fondů.

Připomínky, vzkazy a názory nám můžete zanechat

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-7
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Události uplynulého měsíce: duben

4. 5. 2007 | redakce Peníze.CZ

Události uplynulého měsíce: duben

Uteklo vám v dubnu něco z našeho denního zpravodajství? Víte, co se událo v oblasti bankovnictví, daní, bydlení, investování a dalších? Jste si jisti, že jste nepropásli některou z... celý článek

Události uplynulého měsíce: březen

6. 4. 2007 | redakce Peníze.CZ

Události uplynulého měsíce: březen

Uteklo vám v březnu něco z našeho denního zpravodajství? Víte, co se událo v oblasti bankovnictví, daní, bydlení, investování a dalších? Jste si jisti, že jste nepropásli některou... celý článek

Události uplynulého měsíce: únor

7. 3. 2007 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Události uplynulého měsíce: únor

Uteklo vám v únoru něco z našeho denního zpravodajství? Víte, co se událo v oblasti bankovnictví, daní, bydlení, investování a dalších? Jste si jisti, že jste nepropásli některou z... celý článek

Události uplynulého měsíce: leden 2007

2. 2. 2007 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Události uplynulého měsíce: leden 2007

Uteklo vám v lednu něco z našeho denního zpravodajství? Víte, co se událo v oblasti bankovnictví, daní, bydlení, investování a dalších? Jste si jisti, že jste nepropásli některou z... celý článek

Události uplynulého měsíce: prosinec

5. 1. 2007 | redakce Peníze.CZ

Události uplynulého měsíce: prosinec

Uteklo vám v prosinci něco z našeho denního zpravodajství? Víte, co se událo v oblasti bankovnictví, daní, bydlení, investování a dalších? Jste si jisti, že jste nepropásli některou... celý článek

Partners Financial Services