Vývoj dluhopisového trhu

Robert Šíbl | rubrika: Dluhopisy | 6. 6. 2007
Vývoj dluhopisového trhu
Dluhopisové trhy ve Spojených státech i v Evropě klesaly. Na domácím trhu i přes růst úrokových sazeb ceny spíše rostly, čímž ale spíše korigují silný růst výnosů z předešlého období.

Výhled dluhopisových trhů pro druhou polovinu roku se po minulém týdnu víceméně nezměnil. V USA to vypadá na období delší stagnace úrokových sazeb. Fed si uvolnění měnové politiky nemůže příliš dovolit, alespoň ne v situaci, kdy na trh přicházejí pozitivní čísla (až na revizi růstu HDP v prvním čtvrtletí letošního roku) a bankéři se stále mají na pozoru před proinflačními tlaky.

HDP na úvod letošního roku sice zpomalilo více než ukazovaly původní odhady, nicméně z průmyslu přicházejí pozitivní data, schopnost ekonomiky vytvářet nová pracovní místa také existuje a na trhu proto rostou spekulace, že růst produktu v dalším období bude spíše nad očekáváním. To se projevuje také ve výnosech na dluhopisových trzích, jejichž úroveň se opět přiblížila těm z loňského srpna, a trh na cenách dále klesá.

Situace na trhu s evropskými vládními papíry také nepřekvapuje. Růst výnosů až na nejvyšší úrovně za poslední tři roky je způsobena silnou prodejní vlnou, investoři sázejí na další navyšování ze strany ECB. To přijde zřejmě po zasedání, které se koná již tento čtvrtek (6. června). Alespoň takový je náhled trhu a ve svém prohlášení po minulém zasedání to také prezident ECB Jean Claude Trichet jasně naznačil.

To vše dohromady znamená vcelku atraktivní úrovně pro nákupy. Trhy s dluhopisy v Evropě i Spojených státech by mohly v tomto týdnu získat.

Výnos do splatnosti indexu 10tiletých vládních dluhopisů


Spojené státy

Událostí minulého týdne byla revize růstu HDP v prvním čtvrtletí letošního roku. Trh se vcelku shodl na poklesu, skutečnost ale dopadla ještě hůře. Tempo růstu v meziročním vyjádření se dostává pod hranici dvou procent (1,9 %), především struktura růstu hlásí pokles všech hlavních složek s výjimkou spotřeby.

Spotřebitelská nálada se na růstu HDP podílí zhruba ze dvou třetin a je v současnosti tím faktorem, který drží celou ekonomiku Spojených států nad vodou. Naznačují to také nová čísla indexu spotřebitelského sentimentu, jehož v úterý zveřejněná úroveň byla o tři body výše než se analytici domnívali.

Pro trh s dluhopisy bude pro druhou polovinu roku 2006 stěžejní rozhodování Fedu o budoucím nastavení měnové politiky. Prozatím to vypadá spíše na stagnaci sazeb, snížení sazeb nedovolují inflační tlaky, kterých se Fed stále obává. Trh tento faktor v minulosti podcenil, když do cen v jednotlivých instrumentech zohlednil až trojí snížení sazeb v letošním roce a situace z posledního měsíce jen ukazuje, že pomalu mění svůj názor.


Evropa

Čtvrteční zasedání Evropské centrální banky s největší pravděpodobností posune základní úrokové sazby na 4 %, na což by trhy reagovat neměly, když dvouleté papíry v současnosti při nákupu ročně přinášejí 4,43 % do splatnosti, o 43 bodů více než pravděpodobná budoucí úroveň sazeb.

Negativní překvapení pro dluhopisové trhy v prvním pololetí letošního roku připravilo nebývalé oživení ekonomické aktivity v celé eurozóně. Také struktura růstu HDP naznačuje růst investic, slabší zůstává domácí poptávka. Podle předpovědí by evropská ekonomika měla překonat úroveň 2,5 %.

Výnos do splatnosti vládních dluhopisů


Region střední Evropy

V regionu se minulý týden konalo zasedání české centrální banky. S názory na výsledek zasedání byl trh rozdělen. Rozdělena byla i bankovní rada, která v šesti mužích nakonec hlasovala nerozhodně (3:3), konečné navýšení o 25 bodů na nových 2,75 % tak rozhodl guvernér Tůma.

Situace v Maďarsku i Polsku naznačuje pozitivní vývoj, maďarský guvernér centrální banky se nechal slyšet, že nevidí v budoucnu příliš prostoru pro růst inflačních očekávání. V Polsku se po zasedání sazby neměnily a trh se domnívá, že růst není v dohlednu.

Dluhopisy na Peníze.CZ

Ptáte se, co jsou dluhopisy a jak do nich investovat? Navštivte naši Univerzitu Peníze.CZ, kurz Dluhopisy. Dozvíte se nejen základní informace o těchto cenných papírech, přečtete si také třeba o členění dluhopisů, chování cen dluhopisů nebo o úvěrovém ratingu dluhopisů.

Profily českých obligací, aktuální kurzy a další potřebné informace, naleznete v této sekci. O každém dluhopisu se dozvíte základní údaje a aktuálné hodnoty, viz následující příklad:

Jak se budou dluhopisové trhy vyvíjet dále?

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+16
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Vývoj dluhopisového trhu

30. 5. 2007 | Robert Šíbl

Vývoj dluhopisového trhu

Nálada na dluhopisových trzích se v minulém týdnu nesla opět ve znamení pokračujícího růstu výnosů. Ve Spojených státech se stabilizuje situace na nemovitostním trhu, v Evropě roste... celý článek

Vývoj dluhopisového trhu

23. 5. 2007 | Robert Šíbl

Vývoj dluhopisového trhu

Pokračující růst výnosů byl minulý týden k vidění u evropských dluhopisech. Statistiky stále přinášejí pozitivní informace ohledně pokračujícího ekonomického oživení na starém kontinentu. celý článek

Vývoj dluhopisového trhu

16. 5. 2007 | Robert Šíbl

Vývoj dluhopisového trhu

Trh se státními dluhopisy v minulém týdnu nezaznamenal ve Spojených státech, ani v Evropě větší změny. V USA investoři dále čekají, jak rychle bude letos Fed uvolňovat měnovou politiku.... celý článek

Vývoj dluhopisového trhu

3. 5. 2007 | Robert Šíbl

Vývoj dluhopisového trhu

Údaj týdne, americký odhad HDP za první čtvrtletí letošního roku potvrdil klesající trend růstu americké ekonomiky, a i když dluhopisové trhy příliš nereagovaly, zvyšuje se pravděpodobnost... celý článek

Dluhopisy: pokles cen se po měsíci zastavil i v USA

25. 4. 2007 | Robert Šíbl

Dluhopisy: pokles cen se po měsíci zastavil i v USA

Inflační tlaky poněkud polevily, což se na americkém trhu s vládními dluhopisy projevilo poklesem výnosů. Trh získal nejvíce od počátku března. Také v Evropě minulý týden trhy získaly,... celý článek

Partners Financial Services