Nová nejvyšší bankovka je v oběhu. První, kterou podepsal Michl

Kateřina Hovorková | rubrika: Co se děje | 25. 10. 2023
Česká národní banka dává do oběhu nový vzor bankovky 5000 korun s letopočtem 2023. Ty, které máte doma, ale měnit nemusíte.
Nová nejvyšší bankovka je v oběhu. První, kterou podepsal Michl

Zdroj: ČNB

Nová pětitisícikoruna je v pořadí třicátou emisí korunové bankovky od vzniku samostatné České republiky v lednu 1993.

Důvodem pro vydání nového vzoru bankovky jsou „nezbytné změny v technologii tisku ve Státní tiskárně cenin“, uvedla Česká národní banka (ČNB). „Rozdíly vyplývající z jiné technologie tisku nejsou pro veřejnost pouhým okem rozpoznatelné. Odlišení pětitisícikorun tištěných novou technologií od těch původních je však potřebné ke sledování oběhu bankovek ze strany centrální banky,“ říká mluvčí centrální banky Petra Krmelová. 

Novou bankovku tedy poznáte od starších jen podle letopočtu a podpisu guvernéra ČNB. Jiné rozdíly vidět nejsou: bankovka se vyrábí pořád podle stejného uměleckého návrhu akademického malíře Oldřicha Kulhánka, má shodný rozměr a ochranné prvky jsou na ní stejné jako u vzoru z roku 2009 – včetně širšího stříbrného proužku. 

Nejstarší pětitisícovky z roku 1999 mají ochranný proužek tenčí – jsou to jediné bankovky s úzkým proužkem, které zůstaly v oběhu

Pětitisícovky vzor 1999 nesou podpis guvernéra Josefa Tošovského, novější pak podpis Zdeňka Tůmy. Nové podepsal současný guvernér České národní banky Aleš Michl.  

O vydání nového vzoru rozhodla bankovní rada ČNB na svém jednání 26. ledna 2023. Jejich uvedení na konci října je podle mluvčí spojené s příležitostí výročí vzniku Československa.

ČNB začne novou bankovkou postupně nahrazovat pětitisícikoruny z roku 2009 a 1999, v závislosti na jejich míře opotřebení. „Staré vzory ale zůstávají i dále v oběhu, není nutné je v bankách aktivně vyměňovat za nové,“ doplňuje Krmelová.  

Pětitisícikoruny mají ze všech českých bankovek nejdelší životnost, příčinou je vysoká nominální hodnota. Lidé tyto bankovky běžně nenosí ve svých peněženkách a nepoužívají je při každodenním placení. Proto se méně opotřebovávají. Pětitisícikorun je mezi lidmi nejméně, necelých 29 milionů. To je přibližně 5,5 procenta z celkového počtu 525 milionů bankovek v oběhu. 

Jde o druhou novou bankovku vydanou v letošním roce. V únoru vydala ČNB u příležitosti 30. výročí svého založení novou tisícikorunu se speciálním přítiskem – faksimile bankovkového kolku z roku 1993. Do oběhu šlo 200 tisíc kusů, které doplnily emisi běžných tisícikorun vzoru 2008. 

Od 25. října 2023 jsou v oběhu české bankovky těchto vzorů

  • 100 Kč vzor 2018 (vč. vzoru 2018 s přítiskem 100. výročí měnové odluky, emise 31. ledna 2019) 
  • 200 Kč vzor 2018 
  • 500 Kč vzor 2009 
  • 1000 Kč vzor 2008 (vč. vzoru 2008 s přítiskem 30. výročí ČNB a české měny, emise 8. února 2023) 
  • 2000 Kč vzor 2007 
  • 5000 Kč vzor 1999, vzor 2009, vzor 2023

V roce 2021 centrální banka začala stahovat z oběhu bankovky nominálních hodnot 100, 200, 500, 1000 a 2000 korun z let 1995 až 1999. Od současných platných bankovek se lišily tím, že měly užší stříbřitý proužek – ochranný prvek, který vertikálně protíná bankovku.  

Banka tehdy uvedla, že chce mít v oběhu pouze jeden vzor od každé bankovky. To urychluje jejich strojové zpracování, cílem je také zjednodušení pro obyvatele Česka a zahraniční návštěvníky. 

Jedinou bankovkou, která i přes úzký proužek dál platí, zůstala právě pětitisícovka z roku 1999. Je tak nyní nejstarší českou bankovkou v oběhu a dá se předpokládat, že i ona se v budoucnu dočká stažení. Zatím ale dál platí.

Může se vám hodit i náš podrobný přehled stahovaných bankovek a informace o možnostech jejich výměny: Tyhle koruny si vyměňte. V peněženkách zůstávají neplatné miliardy.

Nemáte v peněžence poklad? Fotogalerie

Možná máte v peněžence poklad. Podívejte se na zdánlivě obyčejné mince a bankovky, které jsou přesto něčím výjimečné. Dostat za ně můžete několikanásobek nominální hodnoty. Víc fotek uvidíte po kliknutí.

Popisky a zdroje obrázků najdete uvnitř galerie.

Kateřina Hovorková

Autor článku Kateřina Hovorková

Na Peníze.cz se věnuje hlavně osobním financím a trhu práce. V médiích pracuje od 90. let. Začínala v České tiskové agentuře, později prošla redakcemi MF Dnes, iDnes, pracovala v Hospodářských novinách a na webu Aktuálně.cz.... Další články autora.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+22
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Připevněná víčka, papírová brčka a další „eko“ vychytávky. Mají smysl?

26. 4. 2024 | Pavla Adamcová | 5 komentářů

Připevněná víčka, papírová brčka a další „eko“ vychytávky. Mají smysl?

Rozmočené brčko v pití nebo víčko připevněné k lahvi, které se nepříjemně odírá o obličej. Vychytávky, které mají na rozdíl od plastů šetřit přírodu, už stihly rozčílit nejednoho z... celý článek

Češi mají nejdražší elektřinu v EU, ukazuje nové porovnání

25. 4. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

Češi mají nejdražší elektřinu v EU, ukazuje nové porovnání

Cena elektrické energie pro domácnosti v Česku byla v loňském druhém pololetí nejvyšší v Evropské unii, pokud zohledníme odlišnou kupní sílu v jednotlivých státech. Vyplývá to z dnes... celý článek

Půjčil i těm, kdo nemohli splácet. Profi Credit dostal pokutu od ČNB

23. 4. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

Půjčil i těm, kdo nemohli splácet. Profi Credit dostal pokutu od ČNB

Česká národní banka dala pokutu čtyři miliony korun společnosti Profi Credit Czech, poskytovateli spotřebitelských úvěrů pod názvy Pojištěná půjčka a Razdva půjčka.

Billa spouští aplikaci pro e-shop. Rozšiřuje i rozvoz

23. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ

Billa spouští aplikaci pro e-shop. Rozšiřuje i rozvoz

Obchodní řetězec Billa dnes představil novou mobilní aplikaci, přes kterou si mohou zákazníci nakoupit na e-shopu.

E-shopy, na které jsou úřady krátké. Balando a spol. dál klamou zákazníky

23. 4. 2024 | Pavla Adamcová | 2 komentáře

E-shopy, na které jsou úřady krátké. Balando a spol. dál klamou zákazníky

Jmenují se podobně jako známé značky – třeba Balando, Joot nebo Bonky. Tváří se jako zavedený e-shop, ale přitom jen zprostředkují doručení z Číny. Chlubí se falešným oceněním od zákazníků.... celý článek

Partners Financial Services