Nová tisícovka s přítiskem. Překupníci už jsou připraveni

Gabriel Pleska | rubrika: Aktuality | 27. 1. 2023

K 30. výročí rozdělení měny na českou a slovenskou korunu vydá Česká národní banka tisícikorunu (vzor 2008) vylepšenou o speciální přítisk. Jeho motivem bude kolek – ten, co se v roce 1993 lepil na ty československé tisícovky, které měly dál obíhat v Česku – a výroční logo 30 let ČNB od akademického malíře Jana Solpery.

Přitisknutý otec národa
Zdroj: ČNB / Návrh vyhlášky o vydání bankovek 1000 Kč s přítiskem

Česká národní banka do oběhu pustí 200 tisíc kusů, takže bankovka sice nebude vysloveně raritní, přesto se dá očekávat velký zájem.

Když v roce 2019 bankovky s přítiskem – tehdy stokoruny – vydávala poprvé, do oběhu jich šlo taky 200 tisíc. Na aukčních webech jsme našli aukce, které končily koupí takové bankovky za ceny v řádech tisícovek, ale úplně výjimečné nebyly ani ty, kde konečná cena přesáhla deset tisíc. Za ceny v řádech tisíců je nabízejí i některé numismatické prodejny. Vzhledem k tomu, že bankovky se původně měnily „kus za kus“ (stovku s přítistkem jste v roce 2019 koupili za běžnou stovku), je to pěkné zhodnocení. 

I na přítisku v roce 2019 bylo logo ČNB a k němu připomínka sta let československé měny. Překvapuje vás, že sto let československé koruny se neslavilo ve stejném roce jako sto let Československa, tedy v roce 2018? Máme pro vás hned dva texty, které historii vysvětlují:

V pořadí teprve druhá bankovka s přítiskem láká překupníky už teď. Na Aukru a Sbazaru visí nabídky „v předprodeji“. A nabídková cena se pohybuje kolem dvojnásobku té nominální, tedy kolem dvou tisíc korun.

Překupník 100 Kč s přítiskem SbazarScreenshot: Sbazar

Nabídka překupníka z Sbazaru

Překupník 1000 Kč s přítiskem AukroScreenshot: Aukro

Nabídka překupníka z Aukra

Zvláštní tisícikorunu si ale můžete pořídit sami. A jen za tisíc. Stačí si pro ni jen dojít a dost pravděpodobně i vystát frontu. V roce 2019 stály před pražským sídlem ČNB stovky lidí.

Nemusíte ale jezdit do Prahy. Bankovku s přítiskem budou prodávat – tedy vlastně vyměňovat – i na pobočkách České národní banky v Brně, Ostravě, Plzni, Českých Budějovicích, Hradci Králové a Ústí nad Labem. V den emise, který připadá přesně na 30. výročí rozdělení koruny československé, tedy 8. února, budou mít prodloužené pokladní hodiny od 7.30 do 16.00. Pořídit si tam můžete maximálně pět kusů výročních bankovek. Bankovky se vyměňují do vyčerpání zásob, takže se při emisi 200 tisíc kusů nemusíte bát, že už ve středu 8. února budou všecky pryč. A další dny už by mohly být bez fronty.

Fotogalerie: Za kolik se dají prodat pamětní mince a bankovky

Myslíte, že se na tisícovku s přítiskem budou stát fronty? Je to šance získat zajímavý sběratelský kousek – a bez přirážky. Tisíc za tisíc. Na stovku se před třemi roky taky stála fronta. Jenže to se zároveň daly pořídit výroční dvacetikoruny! Podívejte se na ně v galerii, kam jsme přidali víc pamětních bankovek (a taky nějaké pseudobankovky kryté zlatým slavíkem – i z těch se stal ceněný sběratelský artikl).

Popisky a autory fotek najdete uvnitř galerie

Gabriel Pleska

Autor článku Gabriel Pleska

Redaktor, editor a uměle inteligentní ilustrátor webů Peníze.cz a Finmag.cz. Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+95
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Anglie ukázala nové libry s králem Karlem. Takhle vypadají

20. 12. 2022 | Jana Divinová | 3 komentáře

Anglie ukázala nové libry s králem Karlem. Takhle vypadají

Britská centrální banka Bank of England dnes odhalila vzhled nových bankovek s králem Karlem III. Ty začnou postupně nahrazovat bankovky se zemřelou královnou Alžbětou II. 

Co všechno nevíte o koruně. Kdo je Bejbina a proč nepadne orel?

16. 10. 2022 | Gabriel Pleska

Co všechno nevíte o koruně. Kdo je Bejbina a proč nepadne orel?

„I v příštím roce tomu bude sto let, co se Jára Cimrman narodil…“ Absurdita toho sdělení nás rozesmává už desítky let. A věřte nebo ne, podobné je to s narozeninami české koruny. I... celý článek

Československá tříkoruna. Nechtěný dárek od soudruhů ze Svazu

26. 9. 2022 | Gabriel Pleska

Československá tříkoruna. Nechtěný dárek od soudruhů ze Svazu

V různých domácnostech bývají různé krabičky a různá šuplátka s památkami na dávno ztracený čas. Pohlednice, dědečkovy medaile a samozřejmě mince po mamince nevlastního strýce. Ve známé... celý článek

Žižkovy oči! Komunisti ho uctívali, ale moc o něm nevěděli, ukazují bankovky

14. 9. 2022 | Gabriel Pleska

Žižkovy oči! Komunisti ho uctívali, ale moc o něm nevěděli, ukazují bankovky

Minulý režim viděl v Janu Žižkovi předvoj komunismu a z vojevůdce dělal mytickou postavu. Objevoval se i na bankovkách včetně té s netradiční hodnotou 25 korun. Jak málo se o něm ve... celý článek

Pamětní dvacetikoruny, bankovka s Gottem... Jakou teď mají cenu?

24. 5. 2022 | Jana Divinová

Pamětní dvacetikoruny, bankovka s Gottem... Jakou teď mají cenu?

Také jste stáli frontu na dvacetikoruny k výročí republiky nebo na bankovku k narozeninám Karla Gotta a doufali, že se časem zhodnotí? Projděte si, za kolik se dají prodat pamětní mince... celý článek

Partners Financial Services