Anglie ukázala nové libry s králem Karlem. Takhle vypadají

Jana Divinová | rubrika: Aktuality | 20. 12. 2022 | 3 komentáře
Anglie ukázala nové libry s králem Karlem. Takhle vypadají
Nové bankovky s novým králem budou v oběhu v polovině roku 2024
Zdroj: Bank of England

Britská centrální banka Bank of England dnes odhalila vzhled nových bankovek s králem Karlem III. Ty začnou postupně nahrazovat bankovky se zemřelou královnou Alžbětou II. 

Vydání nových bankovek plánuje Bank of England na polovinu roku 2024. Nové bankovky mají nahrazovat jen opotřebené starší peníze. Zachovalé bankovky s portrétem královny Alžběty II. budou platit dál, rychlá obměna všech bankovek není v plánu.

Banka chce na jednu stranu uspokojovat celkový nárůst poptávky po bankovkách, ale zároveň minimalizovat environmentální a finanční dopad výroby nových peněz, které se od roku 2016 netisknou na papír, ale na speciální polymer. V oběhu je nyní asi 4,5 miliardy šterlinkových bankovek v celkové hodnotě zhruba 80 miliard. 

Portrét nového krále se objeví na všech čtyřech bankovkách, které se v Británii používají – tedy na 5, 10, 20 a 50 librách. Mění se jen portrét monarchy, jinak platidla zůstávají stejná. Obrázek Karla III. se objeví na přední straně bankovek a také v průhledném bezpečnostním okénku. Ověřit pravost papírových peněz bude možné stejným způsobem jako na původních bankovkách s královnou Alžbětou II.

Desetilibrová bankovka s Karlem III.Zdroj: Bank of England
Pětilibrová bankovka s Karlem III.Zdroj: Bank of England
Padesátilibrová bankovka s Karlem III.Zdroj: Bank of England
Dvacetilibrová bankovka s Karlem III.Zdroj: Bank of England

(Skoro) všechny královniny peníze

  • Královnou se platí nejen v Británii, ale v řadě dalších zemí Commonwealthu, například v Austrálii nebo Kanadě. Královna byla zdaleka nejzobrazovanějším člověkem na bankovkách vůbec.
  • Poprvé se objevila na bankovce právě v Kanadě, jako patnáctileté děvče. A shodou okolností rovněž v Kanadě mají na bankovce i Alžbětu nejstarší. 
  • Celkem se podle Guinessovy knihy rekordů Alžběta II. objevila na bankovkách 35 zemí. Prohlédněte si výběr z toho obrovského množství:

Fotogalerie

Kolik váží libra?

Kunička
Zdroj: Shutterstock

Každý baží po tvrdé valutě. Byly ale doby, kdy se platilo měkoučkým a heboučkým, totiž kožešinami. Anebo doslova měkkýši. Ty doby jsou pryč, ale zůstává po nich památka v podobě názvů některých dnešních měn. Jiné se zas jmenují po zbraních anebo po úplných nesmyslech: rakouský zlatý byl stříbrný a v republikách se platí korunami. A jüan sice znamená kulatý, ale kulatý je na něm nejvýš předseda Mao.

Jana Divinová

Autor článku Jana Divinová

Vystudovala ekonomii a management na Vysoké škole báňské. V redakci NextPage Media působí od podzimu 2021, předtím pracovala v MF Dnes a iDnes.cz. Volný čas tráví nejraději s rodinou a přáteli. Miluje přírodu, cestování a... Další články autora.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+39
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Lidl se srovnává s konkurenty. „Suverénně nejlevnější“ je o koruny

28. 3. 2024 | Pavla Adamcová | 3 komentáře

Lidl se srovnává s konkurenty. „Suverénně nejlevnější“ je o koruny

Nová kampaň využívá srovnávací reklamu. Velikonoční ceny v Lidlu a Penny přitom porovnal sám Lidl, a to dlouho před Velikonocemi. Je to v pořádku?

Čokoláda jako luxus. Letos zdraží o desítky procent

27. 3. 2024 | Pavla Adamcová

Čokoláda jako luxus. Letos zdraží o desítky procent

Cena čokolády v obchodech za poslední rok stoupla už asi o 15 procent. Výraznější růst ale teprve přijde, shodují se analytici i prodejci. Důvodem je raketové zdražování kakaa na komoditní... celý článek

Otevírací doba na Velikonoce. Jak jsou otevřené obchody

26. 3. 2024 | Pavla Adamcová

Otevírací doba na Velikonoce. Jak jsou otevřené obchody

Velký pátek a Velikonoční pondělí – zákaz prodeje má pro každý svátek jiná pravidla. Tady je přehled pro rok 2024.

Tesco prohrálo s Lidlem. Žlutý kruh v modrém čtverci musí pryč

21. 3. 2024 | Pavla Adamcová

Tesco prohrálo s Lidlem. Žlutý kruh v modrém čtverci musí pryč

Obchodní řetězec Tesco ve Velké Británii tento týden prohrál dlouholetý spor s konkurentem Lidl. Tamní soud s konečnou platností potvrdil, že logo jeho věrnostního programu Clubcard... celý článek

Deset věcí, které vás nejvíc štvou při nákupech. Máte další?

21. 3. 2024 | Pavla Adamcová | 3 komentáře

Deset věcí, které vás nejvíc štvou při nákupech. Máte další?

Chaos v cenách, bloudění po prodejně, špinavé a nedostupné košíky, ohmatané pečivo... V naší anketě jsme se čtenářů zeptali, co jim v obchodních řetězcích nejvíc vadí.

Partners Financial Services