Pšenice prudce zdražuje. Kolik si připlatíme za chleba?

Michal Skořepa | rubrika: Analýza | 25. 3. 2022 | 13 komentářů
Ekonom České spořitelny Michal Skořepa vysvětluje, jaký podíl na ceně chleba mají pšenice a energie.
Pšenice prudce zdražuje. Kolik si připlatíme za chleba?

Zdroj: Shutterstock

Vedle drahých cen energií se jako další faktor, který bude tlačit inflaci v Česku i jinde nahoru, stále častěji zmiňuje cena pšenice. Cena této komodity skutečně v posledních měsících zřetelně rostla a v posledních týdnech dál prudce vyskočila, načež došlo jen k částečné korekci.

Cena pšenice Euronext

Zdroj: Michal Skořepa, Česká spořitelna

Je ovšem otázka, jak velkou část tohoto skoku lze chápat jako odraz nižší nabídky (za předpokladu, že poptávka se v poslední době nijak výrazně nezvyšovala), a do jaké míry jde spíš o důsledek umělého, v podstatě spekulativního nárůstu poptávky v obavě, že se nabídka teprve sníží (a tedy stoupne cena).

A pokud platí spíš druhá uvedená možnost (protože snížení nabídky pšenice v důsledku ruské invaze na Ukrajinu a s tím souvisejících sankcí asi teprve nastane), pak je otázka, do jaké míry jsou obavy z masivního poklesu nabídky a masivního růstu ceny na místě.

Detailní pohled na statistiky Organizace pro výživu a zemědělství (FAO) ukazuje, že produkce pšenice z Ruska a Ukrajiny v posledních „normálních“ letech 2015-2019 představovala kolem 14 % celkové světové produkce. To jistě není málo, ale o obilnicích světa se přece jen mluvit nedá. Celosvětový pohled je na místě, protože trh s pšenicí je do značné míry globalizovaný.

Podíl Ukrajiny a Ruska na světové produkci pšenice

Zdroj: Michal Skořepa, Česká spořitelna, FAO

Další věc je vztah mezi cenou pšenice a cenou potravin, které se z ní vyrábějí. Například u chleba tvoří samotná pšenice jen kolem 10 %.

Podíl ceny pšenice na celkových nákladech na výrobu chleba

Zdroj: Michal Skořepa, Česká spořitelna

I kdyby tedy pšenice zdražila na dvojnásobek, do ceny chleba by se to mělo promítnout v podobě zdražení o přibližně 20 %, tedy například z 30 Kč na 36 Kč. Ledaže na potravináře padne podezření ze šponování marží, jaké padlo v minulých dnech na pumpaře (a trh s pečivem se ukáže méně konkurenční než ten s pohonnými hmotami).

Jak je to s cenami energií? Podíl výdajů na energie na celkových nákladech (počítaných jako hodnota produkce snížená o hrubý provozní přebytek) se sice v posledních letech před covidem v oboru výroby chleba pohyboval podle údajů Eurostatu kolem pouhých cca 4 %, ale velkoobchodní ceny energií jsou v tuto chvíli čtyř- až pětkrát vyšší než před rokem. Pokud bychom u cen pro firmy předpokládali pro jednoduchost například poloviční průsak, značí to zvýšení o zhruba 250 %. Při váze 4 % by pak dopad do cen chleba měl být kolem 10 %.

V součtu tedy růsty cen pšenice a energií můžou naznačovat letošní navýšení ceny chleba možná o více než čtvrtinu. Z dat Českého statistického úřadu plyne, že aktuálně je chléb meziročně dražší v průměru o téměř 20 %. Další zdražení o možná i 10 % – to je o další zhruba tři koruny na kilogram průměrného pšeničného chleba – nás tedy v nejbližších měsících nejspíš nemine.

A to jsme do výpočtu nezahrnuli růst mezd nebo cen nájmů...

Chléb konzumní kmínový

měsícprůměrná cena za 1 kg
únor 202234,32 Kč
říjen 202129,56 Kč
červen 202129,12 Kč
únor 202128,67 Kč
říjen 202027,17 Kč
červen 202027,93 Kč
únor 202026,81 Kč
říjen 201926,43 Kč
červen 201926,22 Kč
únor 201925,70 Kč
zdroj: ČSÚ

Michal Skořepa

 Další články autora.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+18
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 13 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

25. 3. 2022 21:55, Pag

Může za to tak, že nečiní stejně věci, které činí ostatní vlády v Evropě. Vlády, pro které je na prvním místě jejich živitel, tedy jejich národ. Na prvním místě zájmu naší vlády je použít co nejúčinnější lubrikant, aby co nejhlouběji a nejhladšeji vklouzli do něčí řiti.

+98
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (13 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Za plyn plaťte v rublech. Ekonomové vysvětlují dopady

24. 3. 2022 | Jiří Hovorka | 88 komentářů

Za plyn plaťte v rublech. Ekonomové vysvětlují dopady

Ruský prezident oznámil, že za plyn budou nepřátelské země platit nově v rublech. Ukazuje to, že mu dochází eura a dolary na ochranu ruské měny, vysvětluje v komentáři ekonom Petr Bartoň.... celý článek

Inflace vyskočila na 11 %. Spočítejte si, kolik vám bere

10. 3. 2022 | Jiří Hovorka | 16 komentářů

Inflace vyskočila na 11 %. Spočítejte si, kolik vám bere

Spotřebitelské ceny stouply v únoru o 11,1 % v porovnání se stejným měsícem loňského roku. Oznámil to Český statistický úřad. Nad hranici 10 % se inflace dostala poprvé od července... celý článek

Zdražili vám energie správně? Úřad radí, kdy nemusíte platit víc

7. 3. 2022 | redakce Peníze.CZ | 3 komentáře

Zdražili vám energie správně? Úřad radí, kdy nemusíte platit víc

Postup oznámení o zvýšení ceny – tedy to, jak dodavatel musí informovat spotřebitele – má pevná pravidla. Pokud je dodavatel poruší, nemá na úhradu zvýšené ceny nárok, zdůrazňuje Energetický... celý článek

Partners Financial Services