Za plyn plaťte v rublech. Ekonomové vysvětlují dopady

Jiří Hovorka | rubrika: Analýza | 24. 3. 2022 | 88 komentářů
Ruský prezident oznámil, že za plyn budou nepřátelské země platit nově v rublech. Ukazuje to, že mu dochází eura a dolary na ochranu ruské měny, vysvětluje v komentáři ekonom Petr Bartoň. Dominik Rusinko dodává, že Rusko zvyšuje tlak na Evropu, které dále zdraží plyn. Přečtěte si pohledy obou ekonomů.
Za plyn plaťte v rublech. Ekonomové vysvětlují dopady

Zdroj: Shutterstock

Petr Bartoň, ekonom skupiny Natland

Co znamená, že Rusko chce být nově placeno za plyn v rublech namísto eura? Není to divné, když mu docházejí nezmražená eura, která potřebuje na nákupy všeho?

Není.

Naopak, je to potvrzení, že Rusku devizy došly/docházejí. Devizy doposud Rusko používalo nejen na nákupy (ruská ekonomika funguje tak, že vyveze energie a suroviny, svět z nich něco postaví, a Rusko si to koupí zpátky), ale také na podporu rublu proti ještě znatelnějšímu pádu.

Takové nákupy rublu za eura ale nikam nevedou, Rusku z těchto obchodů zbydou rubly, za které si nic nekoupí. Ale když teď Západu přikáže, aby platilo za plyn v rublech, tak vlastně na podporu rublu proti pádu bude používat evropská eura namísto svých.

A ani o ten proud deviz za pokračující dodávky plynu nepřijde. Doposud dostávalo Rusko eura přímo. I nyní k němu ta eura stejně dotečou, protože kdo jiný bude Západu dodávat rubly na nákup plynu, než Rusko. Prostě Rusko se teď přestane živit prodejem plynu, a začne se živit prodejem rublu. Proč na jeho umělou podporu plýtvat vlastními eury když může zapojit ta cizí. Takový malý majstrštyk.

Vladaři to umožní udržovat putinkinovskou vesnici předstíraného zdraví ruské ekonomiky, skrze maskirovku jak rubl „odolává“ a sankce že se ho netýkají.

Týkají, jen působí v řádu nikoli dnů, nýbrž měsíců. Těch měsíců, které doposud ještě stojící ukrajinské domy a továrny nemají.



Dominik Rusinko, analytik ČSOB

Ruský prezident Putin včera dále vyostřil vztahy se Západem, když oznámil, že všechny nepřátelské státy (celkem jich seznam čítá 47) budou muset za dodávky ruského plynu platit v rublech. Trh se zemním plynem zareagoval na oznámení skokovým růstem cen v obavách, že by eskalující napětí mohlo vyústit až v narušení ruských dodávek na trhy. Velkoobchodní cena plynu v Evropě (nizozemský benchmark TTF) zůstává pohodlně nad hranicí 100 EUR/MWh, tedy více než pětinásobku loňských cen.

Putinův plán je prozatím relativně vágně formulován. Rusko údajně hodlá dodržet smluvené objemy dodávek plynu, nicméně centrální banka a ministerstvo financí mají týden na to, aby změnily zúčtování plateb za plyn z eur (a dolarů) na rubly. To by však vyžadovalo oboustrannou úpravu dodavatelských smluv, přičemž některé evropské státy již signalizovaly zjevnou neochotu přistoupit na ruské podmínky. Jasněji by v tomto ohledu mohlo být již dnes a zítra, kdy budou téma ruských dodávek plynu, respektive i možnost jejich sankcionování (zatím relativně málo pravděpodobný scénář) řešit lídři EU na summitu.

Co si vlastně Rusko od včera oznámeného kroku slibuje? Rusové zjevně vnímají plyn jako zásadní strategickou/geopolitickou zbraň vůči Evropě (ta dováží z Ruska 40 % vlastní spotřeby), pomocí níž mohou konflikt se Západem dále eskalovat a na protivníka uvalit dodatečné náklady (skrze vyšší cenu plynu). Cílem však může být také snížení tlaku na oslabování ruské měny prostřednictvím (uměle) vyšší poptávky po rublech. Otázkou nicméně je, jak významným impulsem by tento krok pro rubl nakonec byl – už nyní totiž musí ruské společnosti (jako součást kapitálových kontrol) povinně konvertovat 80 % svých devizových příjmů do rublů. V případě Gazpromu by tedy nově šlo o 100% konverzní poměr.

Rubl jen během včerejšího obchodování posílil o téměř 10 % až k 95 RUB/USD, což je nejsilnější úroveň od začátku války. Navzdory západním sankcím se ruské měně v posledních týdnech daří alespoň částečně dobývat ztracené pozice, za což vděčí výše zmíněné kombinaci kapitálových kontrol a stabilního přílivu deviz z prodeje ne-sankcionované ropy a zemního plynu (dohromady tvoří 55 % všech exportů). Pokud bude chtít Západ (a zejména EU) tento stav změnit, pak nezbývá než sáhnout k (oboustranně bolestivému) embargu na ruské energetické exporty.

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+82
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 88 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

24. 3. 2022 11:57, Jiří

"Ale když teď Západu přikáže, aby platilo za plyn v rublech, tak vlastně na podporu rublu proti pádu bude používat evropská eura namísto svých."
Nemusím být super ekonom, abych tuto hloupost vyvrátil.
Ty platby za plyn znamenají, že už to jsou ruské peníze a ne evropské.
Když si v obchodě koupím rohlík, tak peníze prodavači už taky přestávají být moje.

+76
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

24. 3. 2022 13:44, Jiří

Hmm, chtějí platit v rublech, to už jim dochází toaletní papír?

-98
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (88 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Bulharsko se chystá na euro. Takhle vypadají nové mince

16. 2. 2024 | Gabriel Pleska | 1 komentář

Bulharsko se chystá na euro. Takhle vypadají nové mince

Od příštího roku by se v Bulharsko mělo platit společnou evropskou měnou. Podobu bulharských euromincí teď schválila Rada Evropské unie. Takzvaná národní strana euromincí vychází z... celý článek

Jak má vypadat české euro? Vyberte, které se vám nejvíc líbí

14. 1. 2024 | Gabriel Pleska | 2 komentáře

Jak má vypadat české euro? Vyberte, které se vám nejvíc líbí

Před dvaceti lety jsme se zavázali, že jednou přijmeme euro. A ať to bude napřesrok nebo za deset let, je potřeba být připravený. Co byste nejradši viděli na české eurominci?

Převod eur bez příplatku? Pozor, banky mají výjimky. I u SEPA

3. 11. 2023 | Olga Skalková

Převod eur bez příplatku? Pozor, banky mají výjimky. I u SEPA

Vysoké poplatky za převody eur v rámci EU musely před čtyřmi lety skončit. Unijní nařízení srovnalo jejich cenu s domácími platbami. U dvou bank ale může klienty zaskočit, že zvýhodněné... celý článek

Vyplatí se koupit byt u moře nebo v Alpách? Na co si dát pozor

25. 10. 2023 | Jana Divinová

Vyplatí se koupit byt u moře nebo v Alpách? Na co si dát pozor

Byt v pražském paneláku může být cenově srovnatelný s apartmánem na pobřeží španělské Andalusie nebo horskou chatkou v Rakousku. Na kolik zahraniční nemovitost vyjde a jak to funguje?... celý článek

Nevýhodný výběr v cizině už umí blokovat i Raiffeisenbank

16. 10. 2023 | Petr Kučera | 2 komentáře

Nevýhodný výběr v cizině už umí blokovat i Raiffeisenbank

Nová verze aplikace Raiffeisenbank přináší několik novinek. Tou nejvýraznější je snadná ochrana před nevýhodným kurzem DCC při výběru z bankomatu.

Partners Financial Services