Lidl a Penny varují před podvodem. Slibuje výhru, sebere peníze

Jiří Hovorka | rubrika: Aktuality | 15. 6. 2020 | 20 komentářů
Lidl a Penny varují před podvodem. Slibuje výhru, sebere peníze

Zdroj: Lidl

Obchodní řetězce Lidl a Penny varují před podvodnými soutěžemi, které zneužívají jejich jméno a z lidí se snaží dostat osobní údaje i peníze. Podvodníci lákají na poukázky ve výši 20 tisíc korun za pouhé vyplnění dotazníku. 

„Facebookem se opět šíří podvodná akce, se kterou ovšem nemáme nic společného. Zůstaňte prosím obezřetní a na podobné odkazy neklikejte a v žádném případě neposkytujte své osobní údaje,“ píše Lidl na svém oficiálním profilu.

„Rádi bychom upozornili zákazníky na podvodné soutěže, které se v posledních dnech šíří internetem (Facebook a WhatsApp) i pomocí SMS v podobě podvodných stránek nabízejících výhru z „našeho slosování“, mobilní telefony nebo další podezřelé výhry,“ varuje Penny. „Důrazně doporučujeme na tyto podvodné zprávy nereagovat a žádné údaje nevyplňovat ani na zprávy nereagovat. Podvodné soutěže poznáte například podle neoficiální URL webové stránky či starého loga,“ dodává.

Je možné, že podvodníci zneužívají i další značky řetězců působící v Česku.

Když se necháte zlákat a na podvodný odkaz kliknete, máte vyplnit čtyři jednoduché anketní otázky. Pak „stačí“ jenom nasdílet soutěž na Facebooku a říct si o slíbený poukaz zadáním telefonního čísla. Jenže tím si zároveň objednáte „předplacený mobilní obsah“ za 99 korun týdně. (Ten pak jde podle podmínek vypnout, když na číslo služby pošlete SMS ve tvaru Stop.)

Otázky vypadají jednoduše. (Zdroj: Podvodný web)

Nechcete nám ten podvod ještě nasdílet? (Zdroj: Podvodný web)

Finální obrazovka pro změnu zneužívá design řetězce Tesco. Můžete si na ní říci o slíbený poukaz. Ve skutečnosti si objednáváte službu, za kterou zaplatíte 99 korun každý týden. (Zdroj: Podvodný web)


Pozor na ně:

Rychlík
Zdroj: Shutterstock.com

Ať vám nic neuteče 

Přidejte si Peníze.cz na Twitter nebo Facebook: neuniknou vám důležité aktuality, praktické tipy ani zajímavé rozhovory! 

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+133
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 20 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

15. 6. 2020 20:55, Jana

Citace - Adam / 15.06.2020 19:57

Dobrý den,
potřeboval bych radu. Moje máma se nechala na tuto reklamu zlákat. Jenomže nyní nevíme jak z toho odejít. Z článku jsem přesně nepochopil co je potřeba udělat. Moc děkuji všem za odpověď. (P.S. má T-mobile)
S pozdravem
Adam


V článku: "Předplacený mobilní obsah“ za 99 korun týdně jde podle podmínek vypnout, když na číslo služby pošlete SMS ve tvaru Stop. A jestli to přesto není jasné, zkuste ještě prozkoumat ten text na posledním obrázku (malé bílé písmo na černém pozadí).

Zobrazit celé vlákno

+11
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

16. 6. 2020 8:30, Kate

Klikne na to ten debil, kterej má finance pro rodinu v pytli díky korona opatřením. Článek mluví o Tescu a SMS, ale co dělat u Lidlu, kde jsme reagovali na doporučení přátel. Vyplnoval se v dotazníku info osobní data i kartové údaje a pak to nešlo odeslat že prý nějaká chyba. Tam nevím jak postupovat. Zda zablokovat kartu.zádna SMS tam nebyla .díky pokud máte zkusenosti

-8
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (20 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Prodejní doba obchodů 1. a 8. května. Jak je otevřeno na svátky

29. 4. 2024 | Pavla Adamcová

Prodejní doba obchodů 1. a 8. května. Jak je otevřeno na svátky

Někdy otevřeno, jindy zavřeno. Vyznat se v zákazu prodeje během svátků není snadné. Tady je přehled pro začátek května.

Kdo byl na našich bankovkách? Ukažte, co si pamatujete

28. 4. 2024 | Gabriel Pleska | 1 komentář

Kdo byl na našich bankovkách? Ukažte, co si pamatujete

Peníze se musí točit. V našem kvízu jsme je otočili lícemi dolů. A vy si teď podle zadní strany zkuste vzpomenout, co je vpředu.

Připevněná víčka, papírová brčka a další „eko“ vychytávky. Mají smysl?

26. 4. 2024 | Pavla Adamcová | 6 komentářů

Připevněná víčka, papírová brčka a další „eko“ vychytávky. Mají smysl?

Rozmočené brčko v pití nebo víčko připevněné k lahvi, které se nepříjemně odírá o obličej. Vychytávky, které mají na rozdíl od plastů šetřit přírodu, už stihly rozčílit nejednoho z... celý článek

Češi mají nejdražší elektřinu v EU, ukazuje nové porovnání

25. 4. 2024 | Petr Kučera | 3 komentáře

Češi mají nejdražší elektřinu v EU, ukazuje nové porovnání

Cena elektrické energie pro domácnosti v Česku byla v loňském druhém pololetí nejvyšší v Evropské unii, pokud zohledníme odlišnou kupní sílu v jednotlivých státech. Vyplývá to z dnes... celý článek

Půjčil i těm, kdo nemohli splácet. Profi Credit dostal pokutu od ČNB

23. 4. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

Půjčil i těm, kdo nemohli splácet. Profi Credit dostal pokutu od ČNB

Česká národní banka dala pokutu čtyři miliony korun společnosti Profi Credit Czech, poskytovateli spotřebitelských úvěrů pod názvy Pojištěná půjčka a Razdva půjčka.

Partners Financial Services