Dům s dobrou karmou

Pavel Pokorný | rubrika: BrandInsight | 12. 6. 2020
Slovanský dům patří mezi oblíbené cíle zahraničních turistů. Spoustu zajímavého přitom nabízí i tuzemským hostům.
Dům s dobrou karmou
Komerční spolupráce
Zdroj: Slovanský dům

Slovanský dům najdete v ulici Na Příkopě přímo v srdci pulzujícího velkoměsta, na jednom z nejdražších bulvárů na světě, kam ve všech bedekrech, které popisují Prahu, míří trasa číslo jedna. Všichni turisté k němu tedy dorazí, ale ne všichni ho vezmou útokem. Ti zvídavější se nespokojí jen s pohledem na zachovalou fasádu nebo do zářících výloh obchodů a vstoupí.

Na toho, kdo se ocitne uvnitř, dýchne nejen okázalý luxus přepychové nemovitosti, ale také historie. Ta je tu skoro hmatatelná. Barokní budova v sobě přitom umně skrývá nejmodernější technologie, které zajišťují luxusní zázemí pro návštěvníky i pro provozovatele obchodů, restaurací, kancelářských i konferenčních prostor a dalších služeb.

 

Cesta časem

Historie Slovanského domu se píše od konce 17. století, kdy tu Jan Bartoloměj baron Vernier de Rougemont, císařský rytmistr a pán na Lipnici a Světlé nad Sázavou, přestavěl dva měšťanské domy na barokní palác. Dodnes zachovalé průčelí je dílem pražského architekta Filipa Hegera a pochází z roku 1797.

Asi největší společenský rozmach objekt zažil v druhé polovině 19. století, když ho v roce 1873 získal spolek Deutsches Kasino. Mezi pražskými Němci byste byli za vyvrhele, kdybyste alespoň občas do „německého“ domu nezavítali do kasina, na dobré jídlo nebo na politickou schůzi. Česky se tu v té době moc nemluvilo.

Po druhé světové válce budovu vyvlastnil stát a přejmenoval dům paradoxně na Slovanský, avšak účel zůstal za komunismu dalších čtyřicet let zhruba stejný: restaurace, večírky, plesy, taneční kurzy, konference i ty schůze.

Nad různými architektonickými úpravami paláce nakonec převážila ta barokní – po tehdejším majiteli je dodnes v památkových záznamech veden jako Vernierovský. Aktuální barokně-secesní podoba, včetně tří přistavěných administrativních objektů pochází z přelomu tisíciletí a stála více než miliardu korun.

Slovanský důmZdroj: Slovanský dům

Jedinečnost celého komplexu už od konce 17. století dotváří francouzská zahrada, která se v kypící novoměstské zástavbě zachovala jako jediná „zelená stopa“ doby, kdy jen pár stavení v širokém okolí obklopovaly příkopy, zahrady a pláně.

Svět Slovanského domu

Strategické místo

Současný Slovanský dům je v první řadě multifunkční centrum. Propojuje kvalitní služby v podobě luxusních butiků a několika stylových restaurací s mezinárodní kuchyní, kavárnu, winebar, kadeřnictví, masáže, zubní ordinaci, prémiové kanceláře i byty s jedinečným výhledem. V historickém centru Prahy tu najdete jediné multikino s deseti sály. Jako na výletě do začátku minulého století si připadáte v sálech Empire Hall ve stylu art deco, kde se pořádají společenské akce všeho druhu.

Management Slovanského domu má ambice, aby byl tento palác něčím víc než lákadlem pro cizince a příjemným místem pro byznys. Chce, aby do něj chodili také Pražané, kteří vědí, že si přes nedávno revitalizovanou barokní zahradu mohou zkrátit cestu ze Senovážného náměstí na Příkopy. A když jí procházejí, aby si ve vnitrobloku odpočinuli pod staletými platany, které pamatují časy, kdy se tu v roce 1799 ubytoval ruský vojevůdce Alexandr Suvorov a očekával obnovení války s francouzským císařem Napoleonem Bonapartem.

Proč se tedy u kávy či zmrzliny v klidu nepokochat instalací Subtile česko-argentinského umělce Federika Díaze či originální fontánou s párou? Nebo zažít vánočně nasvícenou zahradu, kde si ve vyhřívaném průhledném iglú dáte speciální svařák?

Slovanský důmZdroj: Slovanský dům

Slovanský dům spojuje historii a současnost v jedinečný celek, který nemá v Praze obdobu. Je umístěn na pomyslném trojúhelníku, který spojuje tři náměstí: Václavské – Staroměstské – Republiky. Ulice Na Příkopě na jeho obvodu patří k těm nejfrekventovanějším a klid na ní nikdo nenajde. A právě to – a mnohem víc – má ve své nabídce rozsáhlý dům na čísle 22. Vstupte a uvidíte. Jedno japonské přísloví praví: „Štěstí rádo navštěvuje dům, ve kterém vládne dobrá vůle.“ Tady jeden máte.

A ještě jedno lákadlo na závěr: lidé, kteří se chtějí dostat skutečně až „pod povrch“, mají možnost prozkoumat podzemní tunely – kolektory, které je zavedou i několik desítek metrů pod historické centrum Prahy. Podzemní trasa jedním z kolektorů končí přímo v nákupní pasáži Slovanského domu.

Projděte si Slovanský dům

Peníze BrandInsight

Pavel Pokorný

 Další články autora.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+8
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Půjčil i těm, kdo nemohli splácet. Profi Credit dostal pokutu od ČNB

23. 4. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Půjčil i těm, kdo nemohli splácet. Profi Credit dostal pokutu od ČNB

Česká národní banka dala pokutu čtyři miliony korun společnosti Profi Credit Czech, poskytovateli spotřebitelských úvěrů pod názvy Pojištěná půjčka a Razdva půjčka.

Billa spouští aplikaci pro e-shop. Rozšiřuje i rozvoz

23. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ

Billa spouští aplikaci pro e-shop. Rozšiřuje i rozvoz

Obchodní řetězec Billa dnes představil novou mobilní aplikaci, přes kterou si mohou zákazníci nakoupit na e-shopu.

E-shopy, na které jsou úřady krátké. Balando a spol. dál klamou zákazníky

23. 4. 2024 | Pavla Adamcová | 2 komentáře

E-shopy, na které jsou úřady krátké. Balando a spol. dál klamou zákazníky

Jmenují se podobně jako známé značky – třeba Balando, Joot nebo Bonky. Tváří se jako zavedený e-shop, ale přitom jen zprostředkují doručení z Číny. Chlubí se falešným oceněním od zákazníků.... celý článek

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

19. 4. 2024 | Petr Kučera

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

ČSOB, Raiffeisenbank a mBank o víkendu dočasně vypnou své elektronické bankovnictví. Klienti by si proto dopředu měli nastavit limity na platebních kartách, pokud například plánují... celý článek

Jídlo před koncem spotřeby za polovic. Řetězce rozšiřují výhodné balíčky

19. 4. 2024 | Pavla Adamcová

Jídlo před koncem spotřeby za polovic. Řetězce rozšiřují výhodné balíčky

Zákazníci Penny Marketu si ode dneška mohou přímo na prodejnách řetězce zakoupit balíčky zboží s blížící se dobou spotřeby za poloviční cenu. Dosud to bylo možné jen přes mobilní aplikaci. celý článek

Partners Financial Services