Očima expertů: Čekat s prodejem nebo nákupem nemovitosti?

Ondřej Tůma | rubrika: Očima expertů | 10. 11. 2017 | 12 komentářů
Ceny bytů a domů v Česku míří několik let vzhůru, místy raketovým tempem. A konečně se týmž směrem asi začínají stáčet úroky nových hypoték. Pokud dnes někdo uvažuje o prodeji nebo koupi nemovitosti, vyplatí se mu ještě čekat? Ptáme se odborníků.
Očima expertů: Čekat s prodejem nebo nákupem nemovitosti?

Zdroj: Shutterstock

Rychlý růst cen nemovitostí. Horší dostupnost hypotékkvůli regulacím ČNB. Dlouhá stavební řízení. Konec levných peněz. Na nemovitostním trhu v České republice je teď hodně rušno. Poptávka po novém bydlení je stále vysoká a spousta lidí – ať uvažují o koupi, nebo o prodeji – přemýšlí, jestli má smysl čekat na to, že se cena bytů a domů pohne tím směrem, který by se jim vyplatil.

Prodávající snad mají situaci jednodušší, nic nesvědčí pro to, že by ceny nemovitostí začaly v dohledné době klesat, a poptávka je zatím celkově v převisu. Pro kupujícího je pak zásadní rozdíl v tom, jestli si nemovitost pořizuje z vlastních peněz, nebo na půjčku a jestli v ní má v plánu sám dlouhodobě bydlet, nebo jde spíš o krátkodobější investici. Při rozhodování určitě bude hrát velkou roli, že sazby hypoték se po dlouhé době asi už opravdu začnou ohýbat z dlouhodobých minim směrem vzhůru.

Hypotéky: Obracíme!

Indexy průměrných úrokových sazeb hypoték GOFI 70, 85, které vám přinášíme ve spolupráci se společností GOLEM FINANCE, jsou sestavovány na základě nabídkových úrokových sazeb hypoték s 5letou fixací a LTV (loan-to-value ratio) 70 a 85 %. Podklady jsou čerpány ze standardních nabídek všech bank poskytujících hypotéky.

Index GOFI 70
Index GOFI VAR 85
Index GOFI VAR 70
FINCENTRUM HYPOINDEX

Zdroj: GOLEM FINANCE logo

Jak to vidí ekonomové, finanční analytici a realitní makléři? Porostou ještě ceny nemovitostí, nebo se už blíží strop? Má pro kupující/prodávající, kteří v dohledné době uvažují o koupi/prodeji, smysl vyčkávat, nebo nemá cenu příliš spekulovat?

Josef Uchytil

finanční poradce Partners

Josef Uchytil
+16
+
-

Důvodů k dalšímu růstu je hned několik a všechny mají společný důsledek, totiž že poptávka po nemovitostech vysoce převyšuje nabídku. A jaké jsou ty důvody? Developerskou výstavbu zbrzdila novela stavebního zákona, nových bytů je málo. Nezaměstnanost je prakticky nulová a kupní síla českých domácností roste. A nikoli nakonec – cena peněz je stále proklatě nízká, ať si inflace dělá, co chce. Než dojde k uspokojení poptávky nebo výrazněji zdraží zdroje pro financování, mohou ceny nemovitostí i několik let růst. Jestli pak dojde ke zpomalení růstu, stagnaci nebo dokonce ke snížení cen nemovitostí (tj. ke splasknutí realitní bubliny), to bude záležet na tom, v jaký okamžik a jakou měrou pominou výše zmíněné důvody k růstu. Můj osobní odhad je, že po zhruba dvou letech nárůst cen zmírní. Pomůže tomu i to, co obvykle žádné pozitivní dopady nemá, totiž regulace ze strany ČNB – až se jí podaří vymyslet způsob, jak opravdu ztížit získání hypotéky.

A na závěr ještě rada. Ten, kdo řeší svou bytovou otázku, by neměl spekulovat, jestli jsou ceny vysoko nebo nízko. Investor musí vždy počítat s tím, že možná nakoupí dráž, než by musel, a výsledný výnos bude zkrátka o něco nižší.


Libor Ostatek

ředitel Golem Finance

Libor Ostatek
+1
+
-

Očekávám především změnu trendu, která se projeví spíš až v roce 2018. Tedy pokles dynamiky růstu cen nemovitostí. Osobně si nemyslím, že by trh dosáhl svého vrcholu, ceny porostou dál, ale bude docházet ke korekcím.

Vidím ale jasné signály, že u některých typů nemovitostí a v některých regionech ceny už stagnují. Proces korekce, kdy klienti nebudou ochotni platit tak vysoké ceny, se letos nastartoval. Nejmarkantnější mi přijde například v Praze u větších bytů, atraktivnějších lokalit, novostaveb.

Na druhou stranu bude setrvávat poptávka a hlad po nemovitostech i v příštím roce a to bude bránit plošné stagnaci či dokonce plošnému poklesu cen. Vyčkávání a kalkulace „v čase“ mi nedávají smysl, jde o spekulativní a hypotetickou rovinu. Nejlépe je zapojit selský rozum a mít dostatek informací o koupi či prodeji, především si pak v sobě vyjasnit, co chci koupit či proč chci nyní prodat. Vždycky se dá prodat i koupit s dobrým pocitem.


Andrea Vokálová

tisková mluvčí Hypoteční banky

Andrea Vokálová
+4
+
-

Předpokládáme, že v některých regionech můžou ceny už začít stagnovat. V Praze je ale pro růst ještě určitý prostor, i když pravděpodobně už nebude tak prudký jako v posledním roce a půl. Na druhou stranu nelze očekávat větší poklesy cen a nabídka například bytů je v řadě měst nedostatečná. Jistě se tedy vyplatí nabídkové ceny pečlivě zvažovat, konzultovat s odborníkem – odhadcem. Vyčkávání na zlevnění se z důvodu zmiňované slabší nabídky nemusí vyplatit.


Daniel Kotula

realitní makléř RE/MAX

Daniel Kotula
+51
+
-

Když je nízká nezaměstnanost, rostou mzdy a podnikatelé vydělávají, lidé chtějí kupovat nemovitosti a jejich ceny rostou. Poptávku nezmění ani rostoucí úroky, to jsme viděli v letech 2005–2008, kdy sazby rostly z průměrných čtyř na šest procent, ale ceny nemovitostí stejně silně stoupaly. Měli bychom se tedy dívat na vývoj hospodářství – zde by se v následujícím roce nic podstatného změnit nemělo, takže i v roce 2018 budou ceny nemovitostí růst, otázka je jen o kolik. Částečně na trh dopadnou opatření ČNB a růst také přibrzďuje převod povinnosti placení daně z nabytí.

Kdybych se rozhodoval, jestli koupit dnes nebo několik let počkat, zásadní by pro mě bylo, jak dlouho nemovitost budu chtít vlastnit. Při plánu vlastnit jen několik let bych nákup odložil na lepší dobu. Ekonomický cyklus se opakuje zhruba co deset let, kolem roku 2019 by se mohla objevit nová krize, při které by ceny spadly o desítky procent. Kdybych chtěl vlastnit nemovitost dlouhodobě, třeba dvacet a víc let, nebál bych se kupovat ani dnes, protože je dost pravděpodobné, že na dalším vrcholu budou ceny vyšší, než jsou aktuálně, obzvlášť pokud budu nakupovat v perspektivních lokalitách.


Jakub Zámiš

obchodní ředitel Quantum reality

Jakub Zámiš
+8
+
-

Ceny nemovitostí určených k bydlení začnou časem klesat. Otázkou je kdy a o kolik. Už několik měsíců v řadě vnímáme slábnoucí poptávku, což svědčí o změně očekávání vývoje cen mezi poptávajícími, kteří si více rozmýšlí, jestli koupit teď, nebo vyčkat. Nemalá část poptávajících odkládá nákup, následně se pak zvedají i ceny nájmů. Lidé, kteří jsou nuceni z jakýchkoliv důvodů nyní koupit, vítají zatím relativně nízké úrokové sazby hypoték, u kterých se vzhledem k politice ČNB očekává růst.


Lukáš Kovanda

hlavní ekonom společnosti Cyrrus

Lukáš Kovanda
+46
+
-

Na citelný růst cen nemovitostí, aktuálně nejrychlejší v celé Evropské unii, nám zadělalo trojí selhání státu a jeho úředníků.

Kupujete? Poradíme!

Dost bylo nájmu! Chcete do vlastního, ale váháte, z čeho to vlastní zaplatit? Nebo byste jen přistavěli, rekonstruovali, oživovali? 

Srovnání hypoték a srovnání úvěrů ze stavebního spoření na dosah ruky. My porovnáme, vy ušetříte.

Zaprvé: úředníci z centrální banky, bankovní radní, vytvořili stisknutím klávesy biliony nových korun. Ty jednak stlačily sazby hypoték a jednak snížením úroků „zneatraktivnily“ mnoho jiných forem spoření či investic. Obojí zvedlo poptávku po nemovitostech. ˇ

Zadruhé: selhali úředníci odpovědní za stavební řízení. Kvůli délce povolovacího řízení se v aktuálním žebříčku Světové banky (Doing Business 2017) nacházíme na 165. místě ve „vybrané“ společnosti zemí, jako je Ázerbájdžán, Uzbekistán nebo Libanon. Bravo!

Zatřetí selhávají i úředníci odpovědní za zkostnatělost územního plánování.

Ceny nemovitostí jen tak neklesnou, jen se zmírní rychlost jejich růstu, když centrální banka přestala s „tištěním“ bilionů. Od Nového roku také bude v účinnosti novela stavebního zákona, která postupně, i když jen částečně usnadní život developerům. Silnější korekci růstu cen nemovitostí lze čekat až letech 2020 a 2021, kdy budou výš úroky, růst české ekonomiky zpomalí ani ne polovinu letošní úrovně a růst reálných mezd zhruba na osminu nynějšího tempa.


Vladimír Zuzák

ředitel Maxima Reality

Vladimír Zuzák
+8
+
-

V Praze a okolí se ve středně- a dlouhodobém hledisku investice do nemovitosti vždycky vyplatí. Byty i domy patří mezi komodity, kde se ceny sledují desítky let. V dlouhodobém horizontu rostou. Za posledních deset let evidujeme v řadě lokalit růst v desítkách procent.

Vyberte si nemovitost

Výběr nemovitosti.
Zdroj: Shutterstock.com

Hledáte dům nebo byt snů a nemůžete nalézt ten pravý? Nebo potřebujete najít pronájem? Vyzkoušejte náš katalog nemovitostí, při jehož tvorbě jsme se spojili s předním českým portálem Bezrealitky.

Reality Peníze.cz

Na prodej nemovitosti je ideální doba. Lidé, kteří čekali, až se ceny vyšplhají, mají teď ideální příležitost prodat svoji nemovitost během podzimní sezóny stále se slušným ziskem.

Růst cen na trhu s již existujícími nemovitostmi zpomaluje, čekáme, že výrazně už ceny neporostou. Zejména ne v panelových zástavbách, kde jsou teď ceny vysoko nad skutečnou hodnotou nemovitostí. Na situaci začaly reagovat i banky při schvalování úvěrů na bydlení. Jejich odhady tržních cen bývají o stovky tisíc níž než aktuální prodejní cena, takže i bonitní klienti se dostávají do problému se získáním úvěru. Od nového roku navíc banky predikují další zvyšování úroků hypoték. To bude znamenat další úbytek kupujících.

Pokud někdo teď uvažuje o koupi nemovitosti a chce si brát hypotéku, nedoporučuji mu příliš dlouho otálet: ceny nemovitostí rozhodně nezačnou klesat tak rychle a závratně, jak stoupaly, a v kombinaci s avizovaným růstem hypotečních sazeb si čekáním nikdo nepolepší.


Jan Kruntorád

předseda dozorčí rady Gepard Finance

Jan Kruntorád
+3
+
-

Anketa

Která odpověď se vám nejvíc zalíbila?

Často jsme slyšeli, že růst cen nemovitostí byl ovlivněn především výší úrokových sazeb hypotečních úvěrů. To si nemyslím. Hlavním motorem růstu cen nemovitostí byl nedostatek nemovitostí splňujících standard trhu. Nelze ale popřít, že dostupnost hypotečních úvěrů měla svůj podíl. A právě dostupnost úvěrů je poslední dobou korigována opatřeními ČNB, která omezila maximální výši LTV a některé další parametry limitující dostupnost hypotečních úvěrů. K tomu všemu to vypadá, že doba historicky nejnižších úrokových sazeb skončila. Pokud zvážíme všechny tyto okolnosti, domnívám se, že k dalšímu zásadnímu růstu cen nemovitostí není žádný racionální důvod.

Pokud jde o lidi, kteří si potřebují zajistit bydlení, nedomnívám se, že by nějaké spekulace měly smysl. Bydlení si potřebuji zajistit teď a tady. Ne možná za rok, když se „možná“ něco stane. Spekulovat na pokles cen v budoucnu znamená nezanedbatelnou možnost, že v budoucnu nakonec levněji nekoupím a možná nekoupím vůbec. Financování investičních nemovitostí se řídí trochu jinou logikou, pro otálení s pořízením vlastního bydlení ale nevidím důvod.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+17
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 12 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

13. 11. 2017 10:31, jenda d

Tak osobně si myslím , že ceny klesat nebudou i když přijde krize jako v 2008. V okolí ve městě jsou desítky let prázdné nemovitosti a nikdo je nechce prodat i když jsou na velice lukrativních místech a jsou to ruiny. Jde asi spíše o pozemek.
A třeba vím i o prázdných bytech v panelácích a nikdo je neprodává . Akorát dvakrát za rok přijde majitel a vyvětrá. Známý má ve vchodě 3 prázdné byty(větší než má on) . Chtěl je koupit , že by se přestěhoval do většího a i když obcházel a přeplácel statisíce nad tržní cenu , tak nikdo neprodal. Prostě majitelé to koupily , zdědily a mají to jako dobré uložení peněz - za posledních 15 let stouply ceny u nás na dvounásobek(což v bance na učtě se nezhodnotí)
Mslím si , že nemovitosti jsou u nás vnímány jako trvalá hodnota , kterou ani komunisti nesebraly. Byly vráceny v restitucích a tak je spíše lidé hromadí . Nemovitostí je jen určité množství a proto je třeba chtěla církev místo peněz.

+2
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

4. 12. 2017 15:08, deprese

Odhad je přece jen přibližná informace.

Zobrazit celé vlákno

-2
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (12 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Oceňování nemovitostí je věda. Dnes už to ale zvládnete online

14. 4. 2024 | PR text

Oceňování nemovitostí je věda. Dnes už to ale zvládnete online

Hypotéka, nová investice, pojištění nebo přehled o vlastním majetku – je spousta situací, ve kterých se hodí znát hodnotu nemovitosti. Byty ale nejsou akcie, aby u nich stále visela... celý článek

Hypotéky zlevňují méně než sazba ČNB. Banky nechtějí delší fixace

5. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ | 2 komentáře

Hypotéky zlevňují méně než sazba ČNB. Banky nechtějí delší fixace

Česká národní banka snížila 20. března dvoutýdenní repo sazbu o pět desetin procentního bodu na 5,75 % p. a., ale úroky hypoték až tak výrazně neklesly. Průměrná nabídková sazba hypoték... celý článek

Zlevňování bytů skončilo, ceny zase rostou. Na pronájmy se stojí fronty

27. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Zlevňování bytů skončilo, ceny zase rostou. Na pronájmy se stojí fronty

Dvě aktuální studie zmapovaly situaci na trhu s nemovitostmi. Jedna upozorňuje, že ceny bytů začínají opět růst. A druhá popisuje nebývalý zájem o pronájmy.

Levnější hypotéky? Banky vysvětlují, proč teď nesníží úroky

22. 3. 2024 | Olga Skalková

Levnější hypotéky? Banky vysvětlují, proč teď nesníží úroky

Cenu hypoték ovlivňuje především cena dlouhodobých zdrojů a nikoli základní sazba ČNB, připomínají bankéři. Brzdou je také snadná možnost předčasného splacení.

Banky omezují delší fixace. Nová čísla o hypotékách

7. 3. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Banky omezují delší fixace. Nová čísla o hypotékách

Průměrná úroková sazba nově nabízených hypotečních úvěrů v Česku se za poslední měsíc prakticky nezměnila. Pro úvěr do 80 procent odhadní hodnoty nemovitosti (LTV) je sazba 5,62 % p.... celý článek

Partners Financial Services