Novostavby: Za kvalitní nový byt si připlatíte. Stojí to za to?

Vladimír Zuzák | rubrika: Seriál | 2. 3. 2016 | 14 komentářů
Je stěhování do nového bytu vždycky výhra? Nebo by vám bylo lépe třeba ve starém činžáku, levném paneláku, případně v rodinném domku po babičce? Nový seriál začínáme zvažováním pro novostavby a proti nim.
Novostavby: Za kvalitní nový byt si připlatíte. Stojí to za to?

Developeři hlásí velký zájem o nové byty. Dnes je na trhu řada nových rezidenčních projektů a ty mají jediný cíl – uspokojit poptávku. Ta je obrovská jak u mladých rodin, tak u i zajištěných podnikatelů. Podle novinových titulků to vypadá na obrovský rozmach developerského byznysu. A není se čemu divit – zájem o nové bydlení je podpořen především nízkými úrokovými sazbami hypoték, které se přes výhružky zaznívající od léta dosud žádná banka neodvážila zvednout. Je tedy vhodný čas pro seriál zaměřený na novostavby.

Hypotéky: Bože, jak hluboko jsme klesly!

Indexy průměrných úrokových sazeb hypoték GOFI 70, 85, které vám přinášíme ve spolupráci se společností GOLEM FINANCE, jsou sestavovány na základě nabídkových úrokových sazeb hypoték s 5letou fixací a LTV (loan-to-value ratio) 70 a 85 %. Podklady jsou čerpány ze standardních nabídek všech bank poskytujících hypotéky.

Index GOFI 70
Index GOFI VAR 85
Index GOFI VAR 70
FINCENTRUM HYPOINDEX

Zdroj: GOLEM FINANCE logo

  • Koupi bytu jsme detailně rozebrali krok po kroku v seriálu Kupujeme byt.

Celý nový seriál zaměříme na různá specifika koupě bytu v novostavbě. A není jich málo – v příštích dílech se budeme věnovat výběru bytu takříkajíc na papíře, ve fázi výstavby, se speciálním důrazem na spolehlivost developerské společnosti. Rozebírat budeme také smluvní vztahy s developerem a harmonogram výstavby i vašich splátek kupní ceny. Řekneme si, jak se chovat při přejímce bytu, abyste odhalili případné technické nedostatky, nebo koho přizvat k vybavování nového bytu.

Dnes seriál zahájíme dilematem, u kterého každá koupě novostavby začíná – je lepší zvolit starší nemovitost na secondhandovém trhu, nebo se přestěhovat do nového?

Kupujete? Poradíme!

Dost bylo nájmu. Chcete do vlastního, ale váháte, z čeho to vlastní zaplatit? Hypotéka? Nebo úvěr ze stavebního spoření? Poradíme. My porovnáme nabídky, vy ušetříte.

Každý se nejdřív dívá na cenu

Nový byt bude vždycky dražší než ten starší. Kdo tedy plánuje šetřit a pořídit bydlení za co nejnižší cenu, ten pravděpodobně skončí mnohem spíš v paneláku na sídlišti než v novostavbě. A není divu – rozpočet je neúprosné omezení, které vždy určuje konečnou volbu kupujících.

Na druhou stranu, v mnoha ohledech se koupě nového bytu vyplatí, přestože pořizovací cena je vyšší. Tak především, za svoje peníze získáte všechno zbrusu nové. Málokdo si přeje zaplatit miliony za to, aby nakonec bydlel v nevyhovujícím bytě, kde povrchy jsou poškrábané, rozvody a odpad zastaralé, a navíc dispozice není úplně ideální. Mnozí kupující to vyřeší komplexní rekonstrukcí, která ovšem může dostat celkové náklady zhruba na úroveň ceny nového bytu.

Navíc – ani úprava samotného bytu nezmůže všechno, například pokud neprošel váš bytový dům rekonstrukcí, nadále se budete potýkat s nevyhovujícími společnými prostory, starými okny nebo chybějícím zateplením. Energetická náročnost je kapitola sama pro sebe – nové bytové domy se staví tak, abyste ušetřili za náklady za vytápění, které se naopak ve starších činžácích můžou dostat do nepříjemných výšin (zejména, jste-li napojeni na teplárnu). I údržba bytu by měla u nových bytů vyjít podstatně levněji než u starších nemovitostí, kde na vás může čekat každý měsíc nové překvapení v podobě nefunkčního odpadu, zatékající střechy a podobně.

Podmínkou všech zmíněných výhod je ovšem kvalitní provedení stavby. Zejména v kontextu českých zkušeností s developerskými a stavebními společnostmi bohužel platí, že nové neznamená vždy kvalitní. Už při výběru developera se proto doporučuje sbírat reference osobně i na webu, chodit na prohlídky vzorových bytů a později věnovat velkou pozornost předpřejímce a přejímce bytu. I mezi novostavbami platí, že nízká pořizovací cena může znamenat vyšší riziko nekvalitní práce.

Tip!

Nedali vám hypotéku? Zkuste nové družstevní bydlení

Přestože se novostavby zdají jako řešení pro movitější, mnohdy se nová výstavba stane řešením pro nízkopříjmové rodiny nebo živnostníky, kteří by nedosáhli na hypoteční úvěr, protože nemají dostatečnou bonitu.

Nabízí se totiž družstevní bydlení v původní smyslu slova – tedy možnost zaplatit členský vklad (například ve výši 25 procent) a potom postupně splácet družstevní byt (dvacet nebo více let). Developeři navíc slibují nakonec po splacení celé částky automatické převedení bytu do osobního vlastnictví.

REALITNÍ PORADNA

Každá rada drahá? U nás se neplatí! Odborníci z realitní poradny na Peníze.cz poradí zdarma, ať už kupujete nebo prodáváte.

Jak kvalitní život můžete prožít?

Neplatilo rozhodně vždycky a u všech developerských projektů, že by zaručovaly vyšší kvalitu života. V 90. letech jsme byli svědky boomu satelitních městeček, odkud se už po deseti letech zase většina lidí chtěla vystěhovat. Zklamání zažily rodiny zdevastované nedostatkem obchodů, služeb i kultury a dalších elementů občanské vybavenosti, vyčerpané hodinami strávenými dojížděním do práce a rozvážením dětí do kroužků. Sen o rodinné idyle se rozplynul v realitě sociální izolace.

Dnes se už mnohé developerské projekty zaměřují i na kvalitu života v širším slova smyslu. Začíná to u kvality stavby, jak jsme zmiňovali výše, ale pokračuje to u dispozice nového bytu. V novostavbách se častěji setkáte s preferovaným modelem kuchyňského koutu ve společenské části bytu, tedy spojeného s větším obývacím pokojem. Naopak v panelákových bytech budou obvykle místnosti striktně oddělené a propojené úzkou chodbou (a navíc to nepůjde změnit), v činžovních domech můžete najít i velmi nepraktické a překvapivé varianty dispozic, které zcela odporují logice ideálního rodinného fungování.

Partnerem seriálu je MAXIMA, pražská realitní kancelář s širokým zázemím pro prodej a pronájem nemovitostí: prezentaci a inzerci, právní služby i financování zajišťuje profesionální tým.

Zdarma provozuje odhad nemovitosti on-line, jako první realitní kancelář přišla se službou výměna nemovitosti.

Ale zpět k občanské vybavenosti – ta může mít u různých developerských projektů různou úroveň, proto by se měla stát jedním z rozhodujících kritérií při výběru nového bytu. Jsou developeři, kteří už zjistili, že se jim vyplatí investovat také do okolí, zabývají se pokročilým urbanismem a vytvářejí celé čtvrti s ulicemi, obchody, službami, parky, hřišti a dalšími nezbytnými elementy. Tito developeři pro svoje klienty staví nejenom byt, ale rozvažují celý prostor pro plnohodnotné bydlení celé rodiny. Ale nejsou to zdaleka všichni. Abyste získali za svoje peníze nejen nové, ale i kvalitní bydlení, měli byste okolí nové bytové zástavby věnovat zvýšenou pozornost.

Často zmiňovanou výhodou u developerských projektů je parkování. Zatímco bydlení v centru města bude znamenat, že nemusíte dojíždět do práce, pravděpodobně také nebudete mít kam zaparkovat svůj vůz. Cena staršího bytu přímo v centru města navíc nebude nižší než cena zbrusu nového bytu. Atraktivní lokalita totiž dnes zvyšuje cenu nemovitosti jako nikdy dříve. Naopak developeři často myslí při budování okolí bytových domů také na parkovací stání.

Vladimír Zuzák

Vladimír Zuzák
Má za sebou úspěšnou kariéru ve financích a realitách. Pracoval v OVB, ING, Hypocentru Modré Pyramidy a jako obchodní ředitel a ředitel pro finanční služby v největší české developerské skupině Finep. Dnes je generálním ředitelem a jednatelem pražské realitní kanceláře MAXIMA REALITY. Pravidelně přispívá na zavedené servery o bydlení a financích a zasazuje se o vyšší kvalitu služeb, přísnější regulaci a férovější jednání na českém realitním trhu.

Hrajete o čas? Na novostavbu si počkáte

Poslední hledisko, které bychom zde měli zmínit, je čas nastěhování. Prodej nových bytů se mnohdy zahajuje ještě před začátkem samotné výstavby, takže v takovém případě si na stěhování počkáte třeba rok a půl nebo i déle. K dispozici samozřejmě bývají i byty už dostavěné, ale obvykle je lepší výběr u ještě nedostavěných projektů. Ty dostavěné už bývají vyprodané, nebo alespoň „probrané“.

Chcete-li se tedy stěhovat ihned, vybírat budete spíše na secondhandovém realitním trhu. Obrovskou výhodou u výběru nedostavěného bytu je ovšem zase možnost zvolit si materiály a interiérové doplňky, a to do nejmenšího detailu – od dveří, kuchyňské linky a vany až po kachličky, kliky a zásuvky. Takovou možnost máte u starších bytů jen v případě velmi radikální rekonstrukce.

Posledním bonusem novostaveb je záruka. Starší byty obvykle kupujete „jak stojí a leží“, což je právnický termín, který vám de facto nedává šanci si později stěžovat, protože jste přece byli na prohlídce a viděli, v jakém je byt stavu. Developeři naopak sjednají případnou okamžitou nápravu všech nedostatků, pokud chcete využít záruku. Aby vše proběhlo takhle ideálně a abyste mohli tuto výhodu naplno využít, musíte opět dobře volit developera a vyhnout se těm, kteří volí k zárukám přístup mrtvého brouka.

O tom, jak si vybrat novostavbu, projekt a developera, i když byt ještě nestojí, budeme psát příště.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+6
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 14 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

7. 3. 2016 21:50, Johnny

Ano jsou, ale nadále pokračují ve stoupání a stále budou. Je to jeden z mála bezpečných přístavů v dnešní době.

Zobrazit celé vlákno

+9
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (14 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Kupujeme byt: Novostavba je zboží, které můžete reklamovat

5. 11. 2014 | Vladimír Zuzák | 3 komentáře

Kupujeme byt: Novostavba je zboží, které můžete reklamovat

Nový, právě postavený ještě neznamená ani kvalitní, ani bezchybný. Aspoň ne v případě českých novostaveb. Vaše radost, že developerský projekt dospěl do úspěšného konce, by neměla vyhrát... celý článek

Kupujeme byt: Ceny novostaveb. Dá se „ukecat“ sleva?

21. 10. 2014 | Vladimír Zuzák | 3 komentáře

Kupujeme byt: Ceny novostaveb. Dá se „ukecat“ sleva?

Při pohledu do ceníků nabízených novostaveb přemítají mnozí kupující, jak moc vážně developeři uvedené částky myslí. Kdy je možné o ceně jednat a kdy naopak hrozí okamžitý prodej dalšímu... celý článek

Kupujeme byt: Líná huba… Na co se ptát při koupi novostavby

8. 10. 2014 | Vladimír Zuzák | 5 komentářů

Kupujeme byt: Líná huba… Na co se ptát při koupi novostavby

Nepříjemnosti nebo dokonce fatální problémy zažilo u nás s developery už tolik kupujících, že dotazování a prověřování není nikdy dost. Holému neštěstí se lze vyhnout, pokud ovšem víte,... celý článek

Kupujete nový byt? Dejte si pozor na „souseda“ developera!

20. 9. 2011 | Světlana Rysková | 4 komentáře

Kupujete nový byt? Dejte si pozor na „souseda“ developera!

Koupili jste byt? Dávejte pozor, s kým jste ve společenství vlastníků bytových jednotek. Developeři zůstávají dlouho vlastníky neprodaných bytů, někdy však „zapomínají“ platit jejich... celý článek

Reklamace novostavby je boj! Jak se vyzbrojit?

31. 5. 2011 | Ondřej Tůma | 4 komentáře

Reklamace novostavby je boj! Jak se vyzbrojit?

95 % smluv o nákupu nemovitosti je napsaných tak, že kupující budou mít s reklamací problémy, říká v exkluzivním rozhovoru pro Peníze.cz Petr Němeček, majitel firmy, jež pomáhá čerstvým... celý článek

Partners Financial Services