Státní zaměstnanci si polepší. O kolik se jim zvednou platy?

Přidáno dostanou učitelé, úředníci i hasiči. Zároveň vláda odsouhlasila vyšší odměny pro zastupitele krajů a obcí. O kolik si polepší?
Státní zaměstnanci si polepší. O kolik se jim zvednou platy?

Vláda se minulý týden dohodla s odbory na růstu platů ve veřejném sektoru. Státní zaměstnanci dostanou přidáno na začátku příštího roku, jejich platy ale neporostou plošně, záleží na profesi. Polepší si především civilní zaměstnanci státních zastupitelství a soudů, zaměstnanci pod Ministerstvem kultury nebo úředníci správy sociálního zabezpečení a úřadů práce. Ostatním se výplata zvedne v průměru o osm procent.

„Státní zaměstnanci odvádějí pro stát důležitou práci, proto musí být spravedlivě odměněni, už jen kvůli své odbornosti. Vzdělanostní struktura ve státní správě je mnohem vyšší než v soukromém sektoru, což musí být zohledněno i v odměňování,“ řekla po jednání vlády a odborů ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová. O kolik se tedy platy státních zaměstnanců zvednou v praxi a jak se vlastně počítají?

Polohrubá, hrubá, superhrubá...? Čistá!

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Platový tarif, třída a stupeň

Zatímco zaměstnanci v soukromých firmách pobírají mzdu, zaměstnanci státu, obcí a nejrůznějších příspěvkových organizací (škol, muzeí či nemocnic) dostávají plat. Výši platů svých zaměstnanců ale jednotlivé státní instituce a příspěvkové organizace neurčují samy. Musí se řídit platovým tarifem, který se určuje podle obtížnosti práce, počtu odpracovaných let v daném oboru a vzdělání.

Jednou ze dvou složek platového tarifu je takzvaná platová třída. Platové třídy zohledňují složitost práce a dosažené vzdělání a je jich celkem šestnáct. Do první až druhé třídy spadají lidé se základním vzděláním, třináctá až šestnáctá třída je určená zaměstnancům s magisterským vzděláním. Současně vláda prostřednictvím dokumentu Nařízení vlády o katalogu prací ve veřejných službách a správě vymezuje, do jakých konkrétních tříd může daná profese patřit.

Například pracovníci sociálních služeb tak spadají do čtvrté až deváté platové třídy, mzdový účetní do sedmé až osmé platové třídy, trenérům přisuzuje nařízení vlády desátou až třináctou platovou třídu. Protože lze jednu profesi zařadit do několika tříd, nařízení vlády dál vyjmenovává konkrétní pracovní úkony typické pro danou profesi a třídu.

Zařazení dvou zaměstnanců do stejné platové třídy ale nemusí znamenat, že dosáhnou na totožný plat. Vedle platové třídy totiž rozhoduje také platový stupeň, který závisí na délce praxe. Platových stupňů je celkem dvanáct a zohledňují pracovní zkušenosti v daném oboru od jednoho roku do dvaatřiceti let. Úředník v sedmé platové třídě s dvanáctiletou praxí si tak měsíčně přijde na 17 150 korun, zatímco jeho kolega s praxí delší dvaatřiceti let na 21 470 korun měsíčně.

Platový tarif (složený z platových tříd a stupňů) ovšem není pouze jeden – v Nařízení vlády o platových poměrech jich najdeme celkem pět. Jiný platový tarif mají lékaři, pedagogičtí pracovníci ale i zaměstnanci Akademie věd ČR nebo úředníci územních samosprávných celků. Jednotlivé tabulky si můžete prohlédnout v příloze nařízení vlády zde.

Pomocí platových tarifů se navíc určuje pouze základní složka výplat ve veřejném sektoru. Další, mnohdy nezanedbatelnou část, představují nejrůznější příplatky. Například osobní příplatek pro zaměstnance, kteří prokáží svoje schopnosti a pracují s vysokou výkonností. Vedle toho může zaměstnanec státu pobírat také příplatek za specifické pracovní podmínky nebo příplatek za plnění mimořádných nebo zvlášť významných pracovních úkolů.

Průměrné mzdy

Platy i mzdy podle dat Českého statistického úřadu rostou. Průměrná mzda soukromého sektoru se ve druhém čtvrtletí roku 2018 vyšplhala na 31 851 korun měsíčně. To je o 2515 korun (o 8,6 procenta) víc než loni. Růst cen přitom dělal 2,3 procenta, v reálu jsme si tedy průměrně polepšili o 6,2 procenta.

Co se veřejného sektoru týče, nejvíce se platy zvyšovaly v kultuře, školství a zdravotnictví. Kulturní pracovníci nyní berou v průměru 28 142 korun, v oblasti vzdělávání dělá průměrná mzda 30 177 korun a ve zdravotnictví a sociální péči 33 439 korun.

Úhel pohledu

ANO, zaměstnancům státu bude líp. Dostanou přidáno. Hůř zato může být těm, z jejichž kapes vláda peníze na růst platů vytáhne.

Komentář Pavla Jégla ke zvyšování platů státních zaměstnanců:

Vláda přidá. Stačí sáhnout do cizí kapsy…

Kolik a pro koho?

Od prvního ledna se přitom bude zvedat základní složka platů – v průměru o pět procent, i suma na nejrůznější příplatky – průměrně o tři procenta. O kolik přesně se plat státních zaměstnanců zvýší, ale závisí na jejich profesi. Zatímco civilní zaměstnanci státních zastupitelství si polepší o necelých šestnáct procent (o 4112 korun), hasičům a policistům vláda přidá dvě procenta do základní složky a dalších šest procent na zvláštní příplatky. Pro hasiče to bude znamenat zvýšení platu v průměru o 3504 korun, pro policisty o 3375 korun.

Učitelům porostou platy o patnáct procent – v průměru o necelých pět tisíc korun (o jejich zvýšení vláda rozhodovala už před časem). Aktuálně diskutované zvýšení platů se netýká zaměstnanců ve zdravotnictví – o jejich výplatách chce vláda rozhodnout později.

 

stávající průměrný plat

průměrný plat po navýšení

navýšení průměrného platu

navýšení průměrného platu

civilní zaměstnanci státních zastupitelství

25 888 Kč

30 000 Kč

4112 Kč

15,9 %

pedagog (regionální školství)

32 979 Kč

37 926 Kč

4947 Kč

15 %

civilní zaměstnanci soudů

26 333 Kč

30 000 Kč

3667 Kč

13,9 %

zaměstnanci podřízených organizací ministerstva kultury

30 833 Kč

34 183 Kč

3350 Kč

10,9 %

zaměstnanci Úřadu práce ČR

28 233 Kč

31 201 Kč

2968 Kč

10,5 %

nepedagogičtí pracovní (regionální školství)

19 127 Kč

21 040 Kč

1913 Kč

10 %

zaměstnanci České správy sociálního zabezpečení

29 178 Kč

31 989 Kč

2811 Kč

9,6 %

příslušníci Policie ČR

42 191 Kč

45 566 Kč

3375 Kč

8 %

příslušníci Hasičského záchranného sboru

43 805 Kč

47 309 Kč

3504 Kč

8 %

ostatní zaměstnanci

35 624 Kč

38 261 Kč

2637 Kč

7 %

vojáci*

37 033 Kč

39 755 Kč

2722 Kč

7 %

*v průměrném platu vojska není obsažený stabilizační příplatek a příspěvek na bydlení, který v průměru dělá 11 tisíc korun

Náklady na platy veřejného sektoru tak v roce 2019 vzrostou o necelých třicet miliard korun. Celkem státní zaměstnanci odčerpají ze státního rozpočtu 282 miliardy korun ročně. Podle dat Informačního systému o průměrném výdělku pracuje pro stát 682 500 lidí.

Vyšší odměny pro zastupitele krajů a obcí

V úterý se pak vláda dohodla také na zvýšení odměn pro členy zastupitelstev územních samospráv: krajských a obecních zastupitelů, starostů, primátorů či hejtmanů. Odměňování zastupitelů se řídí zákonem o obcích, který rozlišuje mezi uvolněným a neuvolněným zastupitelem. Platí, že uvolněný člen zastupitelstva je ten, kdo je kvůli výkonu veřejné funkce uvolněn z dosavadního zaměstnání. Nejčastěji jde o starosty a místostarosty větších měst. Neuvolnění zastupitelé naopak dál chodí do práce, vedle řadových zastupitelů může jít také o starosty malých vesnic.

Anketa

Víte, kolik bere váš starosta?

Důležité je, že zatímco uvolněnému zastupiteli náleží odměna ze zákona, pro neuvolněné zastupitele platí jen maximální možná výše odměny. Na zastupitelstvu dané obce pak záleží, jestli si pro své neuvolněné členy odhlasuje celou částku, nebo její část. Konkrétní výši odměn nařizuje vláda, jednotlivé sumy závisí na funkci zastupitele a velikosti obce.

Nyní vláda nachystala plošné zvýšení – pro uvolněné i neuvolněné zastupitele – o sedm procent. Pro uvolněného starostu v obci do tří stovek obyvatel to bude od ledna znamenat měsíční odměnu 39 054 korun. Maximální odměna pro neuvolněného zastupitele do pěti tisíc obyvatel bude dělat 1808 korun namísto současných 1690 korun. Aktuální výši odměn krajských a obecních zastupitelů si můžete prohlédnout zde. Odměny zastupitelů financují kraje a obce ze svých rozpočtů.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+43
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 39 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

8. 7. 2019 10:09, David

Od toho, aby delali veci okamzite, tam jsou, ale vetsina je arogantnich nemehel, kteri by jinde praci ani nesehnali...

Zobrazit celé vlákno

+22
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

6. 9. 2018 7:33, Andrea

A co treba invalidni matka s dcerou pracujici za almuznu, protoze pro invalidy nejsou slusne platy. A dvanactky na vratnici nepripadaji v uvahu. To jako nemocni lidi maj v praci asi zhebnout za par supu. A nedejboze jit marodit. To je na skok z okna.

-4
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (39 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Stejné místo, nižší mzda. O kolik si ženy vydělají méně?

8. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 2 komentáře

Stejné místo, nižší mzda. O kolik si ženy vydělají méně?

Postavení žen na českém pracovním trhu patří v rámci zemí OECD mezi podprůměrné. Na stejných pozicích berou o 17,4 procenta nižší mzdu než muži. A marně hledají zkrácené úvazky, aby... celý článek

Zvýšení mezd smazala inflace. Kupní síla klesla druhý rok v řadě

5. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

Zvýšení mezd smazala inflace. Kupní síla klesla druhý rok v řadě

Průměrná hrubá mzda za celý loňský rok dosáhla částky 43 341 korun, to je meziročně o 7,5 procenta více. Spotřebitelské ceny se ale loni zvýšily o 10,7 procenta. Reálné mzdy tedy klesly... celý článek

Daňové přiznání musí podat nejen podnikatelé. Limit se zvedl

5. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ, Petr Kučera

Daňové přiznání musí podat nejen podnikatelé. Limit se zvedl

Kdo musí podat daňové přiznání? Z jakých příjmů se platí daň? Kdy musí vyplnit přiznání i zaměstnanec a kdy se mu to vyplatí, přestože to není jeho povinnost? Tady je přehled.

Změny v daňovém přiznání. Na co si dát letos pozor?

26. 2. 2024 | Petr Kučera

Změny v daňovém přiznání. Na co si dát letos pozor?

Které novinky se týkají už příjmů za rok 2023 a které se naplno projeví až za rok? Jedinou zásadnější změnou v aktuálním daňovém přiznání je zvýšení limitu, od něhož vzniká povinnost... celý článek

Pracovní dohody zase jinak. Ve hře jsou limity a rezervace

23. 2. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Pracovní dohody zase jinak. Ve hře jsou limity a rezervace

Od července mají platit nová pravidla u dohod o provedení práce. Počítají se zavedením dvou limitů, nad které se bude odvádět pojistné. Kvůli kritice z řad odborníků a zaměstnavatelů... celý článek

Partners Financial Services