Bitcoin má nový rekord, útočí na hranici 20 tisíc

Petr Kučera | rubrika: Aktuality | 30. 11. 2020 | 5 komentářů
Bitcoin má nový rekord, útočí na hranici 20 tisíc

Zdroj: Shutterstock

Po skoro třech letech překonala hodnota bitcoinu svůj dosavadní rekord. Zatím jenom těsně – a krátce poté zamířila zase dolů.

Hodnota bitcoinu podle údajů burzy CoinDesk se v pondělí po 16. hodině středoevropského času dostala až na 19 829 dolarů. Dosavadní rekord z prosince 2017 podle stejného zdroje činil 19 783 dolarů. Rekordní hodnoty podle jiných burz či webů se mírně liší, jak ukazuje tweet na konci této zprávy.

Na překonání hranice 20 tisíc dolarů nejznámější kryptoměna zatím čeká. Momentálně se obchoduje kolem úrovně 19 300 dolarů.

Bitcoin v lednu začínal na úrovni 7200 dolarů, v půlce března se při největší koronavirové panice na trzích propadl pod pět tisíc, ale už v srpnu byl zpátky nad 12 tisíci. Hranici 15 tisíc překonal na začátku listopadu a během několika dnů se dostal nad 19 tisíc. Na konci minulého týdne prudce klesl pod 16,5 tisíce, od soboty ale opět posiloval a jenom za posledních 24 hodin přidal skoro sedm procent.

Očima expertů

Co stojí za raketovým růstem bitcoinu? Kdy jeho hodnota překoná hranici 20 tisíc dolarů? A co bude pro kryptoměny příští rok klíčové? Experti odpovídají.

Podle agentury Bloomberg vidí analytici za posílením kryptoměn hlavně jejich rozšiřování mezi „mainstreamové“ služby. Například americký PayPal v říjnu oznámil, že brzo umožní svým uživatelům kupovat či prodávat bitcoiny (a také ethereum, bitcoin cash a litecoin). Zároveň s nimi budou moct platit ve 26 milionech obchodů, v nichž lze platit přes PayPal. Firma má po celém světě přes 300 milionů uživatelů.

„Svět se bojí inflace a zadlužování vlád, což bitcoinu nahrává,“ přidává další důvod Lukáš Kovanda, hlavní ekonom Trinity Bank.

Současná bitcoinová horečka je méně spekulativní než před třemi lety, kdy ji živil hlavně zájem z Asie, píše web New York Times. Kupující - v čele s americkými investory, včetně společností a dalších tradičních investorů - vidí bitcoin jako alternativní aktivum, podobně jako zlato.

„Je to velmi odlišná skupina lidí, kteří v poslední době nakupují bitcoiny,“ říká Philip Gradwell, hlavní ekonom společnosti Chainalysis. Spíše než na rychlý nákup a prodej využívá stále víc investorů bitcoin k dlouhodobějšímu „zaparkování“ svých peněz mimo dosah vlád a tradičního finančního systému, dodává.

Kurz bitcoinu

Intradenní graf (online)
Denní graf
Zdroj: peníze.cz

Zdroj: kurzy kryptoměn na Peníze.cz

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+5
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 5 komentářů

Oblíbená témata

bitcoin, investice, kryptoměny

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Bitcoin koupíte i u Tipsportu. Musk ale věří dogecoinu. Týden v kryptu

16. 3. 2024 | Tomáš Krause | 2 komentáře

Bitcoin koupíte i u Tipsportu. Musk ale věří dogecoinu. Týden v kryptu

Bitcoin má větší kapitalizaci než stříbro, Craig Wright není Satoshi, bitcoin koupíte nově i v sázkovce, ethereum má za sebou další upgrade a novou Teslu prý můžete zaplatit dogecoiny.... celý článek

Bitcoin je nejdražší v historii. Kupuje ho zase i Tesla? Týden v kryptu

9. 3. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin je nejdražší v historii. Kupuje ho zase i Tesla? Týden v kryptu

Bitcoin překonal vrchol z roku 2021, Arizona ho chce do penzijních fondů, Tesla ho prý znovu nakupuje, zákazníkům ho nejspíš nabídnou maďarské banky. Rekordy ale překonával i stablecoin... celý článek

Bitcoin překonal rekord, byl nejdražší v historii

5. 3. 2024 | Gabriel Pleska

Bitcoin překonal rekord, byl nejdražší v historii

Cena kryptoměny bitcoin se dnes podle agentury Reuters dostala na 69 202 dolaru (víc než 1,6 milionu korun) za minci a dosáhla tak nového rekordu. Nevydržel ale dlouho, cena vzápětí... celý článek

Bitcoin vyletěl o čtvrtinu. V korunách je nejdražší v historii. Týden v kryptu

2. 3. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin vyletěl o čtvrtinu. V korunách je nejdražší v historii. Týden v kryptu

Cena bitcoinu vyskočila o 25 procent, bitcoinová ETF nabízejí i velké americké banky a to od BlackRocku expanduje do Brazílie. Na světlo se dostaly další e-maily Satoshiho Nakamota... celý článek

ECB si kopla do bitcoinu. Čas nakupovat? Týden v kryptu

24. 2. 2024 | Tomáš Krause

ECB si kopla do bitcoinu. Čas nakupovat? Týden v kryptu

Evropská centrální banka si zkusila kopnout do bitcoinu. Asi jako když se mladistvý intelektuál pokusí nakopnout merunu. Spočítáno: 51% útok na bitcoin se nemůže vyplatit. Nigérie a... celý článek

Partners Financial Services