Akcie: Praha porazila Evropu

redakce Peníze.CZ | rubrika: Analýza | 20. 4. 2010
Akcie: Praha porazila Evropu
Pražská burza zažila velice úspěšný týden. Index PX posílil téměř o 5 procent. Čtyři růstové seance poslaly index nad hranici 1 300 bodů.

Páteční částečné vybírání zisku poslalo index PX pod hodnotu 1300 bodů, pražská burza však svým výsledkem výrazně překonala okolní i západní burzy. Hlavní událostí minulého týdne bylo zveřejnění prodejních cen ze stran NWR, které výrazným způsobem předčily očekávání celého trhu. Titul se v první fázi skokově posunul z 230 Kč na 260 Kč, následně až na 275 Kč a první den po oznámení posílil o více než 20 %. Následující den se kurz dostal až nad hranici 300 Kč, kam ho vyhnalo zavírání krátkých pozic. Vybírání krátkodobých zisků poslalo titul zpět pod tuto metu, ale i tak růst je o 25 % impozantní.

Navyšování kapitálu pro firmy spřízněné s vedením pokračuje u Orcaa titulu to paradoxně pomohlo přes hranici 200 Kč (+7,5 %). Živo bylo nadále i v bankovním sektoru. Komerční bankapřed dividendou úspěšně pokořila hranici 4 000 Kč a dostala se průběhu obchodování i nad 4 200 Kč. Týden končila lehce pod touto úrovní se ziskem 6,2 %. O více než 5 % posílila i Erste Bank. V kontextu vývoje na primárním trhu v USA posílily bez výraznějších zpráv akcie CMEo více než 17 %. V dynamické týdnu nebyly klasicky tak výrazně poptávány defenzivnější tituly. Telefónica O2stagnovala u 440 Kč (+0,3 %), Philip Morrisoslabil o 0,2 %.

Vývoj indexu PX
IndexMinulý týden (9. 4.)Tento týden (16. 4.)Změna v %
PX1 234,301 295,40+ 4,95
Klíčové události minulého týdne
  • Guvernér České národní banky Zdeněk Tůma se k datu 30. 6. 2010 vzdá svého mandátu. Guvernérovi mělo skončit období v únoru 2011, ale díky konci dalších mandátů jednotlivých členů chtěl zkrátit období nejistoty spojené s obměnou.
  • Členka bankovní rady ČNB Eva Zamrazilová řekla, že je prozatím spokojená s nastavením sazeb. Zamrazilová dodala, že nevidí potřebu, aby ČNB použila dodatečná opatření proti sílící koruně.
Vývoj titulů na domácích trzích

Erste Bank
14/4 S odvoláním na představitele rakouské centrální banky informovala agentura APA o tom, že rakouské banky mají vůči Řecku expozici ve výši 5 miliard EUR. Podíl Erste Bank na této částce by měl dosahovat zhruba 20 %.

New World Resources
14/4 NWR se dohodla od dubna na navýšení cen koksovatelného uhlí v průměru na 163 EUR za tunu, což je oproti prvnímu kvartálu nárůst o 58 %, oproti cenám z loňského roku se jedná o růst o 87 %. Kontrakty byly uzavřeny pro japonský fiskální rok a období končí v březnu 2011. Smlouva na roční bázi se týká zhruba 80 % produkce uhlí, zbývající část se bude dohadovat kvartálně. Celková produkce by se měla zvýšit na 11,5 milionů tun uhlí. Pro druhý kvartál se u koksu podařilo vyjednat cenu 255 EUR za tunu (růst o 31 % oproti prvnímu čtvrtletí 2010). K mírnému zvýšení na 65 EUR za tunu došlo i u energetického uhlí.
15/4 Po vyšších než očekávaných prodejních cenách přišla řada zvýšených cílových cen: Erste Group zvýšila cíl na 306 Kč, doporučení "držet", Citigroup na 9,95 libry, doporučení "držet", ING na 13,90 liber, doporučení "koupit", Credit Suisse na 12 liber, doporučení "outperform", Deutsche Bank na 10,97, doporučení "buy".

Orco Property Group
12/4 Orco vydalo dalších 1,42 milionů nových akcií společnostem Skandia Investissements, Neptune Invest a Lansdowne Capital. Prodejní cena byla dohodnuta na 5 EUR. Akcie byly vydány bez prospektu a do jeho vydání nebudou moci být obchodovány na trhu.
15/4 Orco uskutečnilo třetí privátní úpis během krátkého období. 600 tisíc nových akcií bylo za cenu 5 EUR prodáno společnostem Hillgrove Investments a Finplat.
15/4 Menšinový akcionář Millenius Investment uvedl, že pořádal lucemburský soud o anulování úpisů nových akcií, které společnost učinila v posledních dnech.

Unipetrol
14/4 Unipetrol dokončil již dříve avizovaný prodej společnosti Celio, která se zabývá odpadovým hospodářstvím. Unipetrol společně s Unipetrol RPA prodaly dohromady podíl ve výši 51,06 % akcií za celkovou kupní cenu 78,3 milionů Kč.

Očekávané události

  • 20/4 KB – bez nároku na dividendu na BCPP
  • 23/4 KB – bez nároku na dividendu na RMS

Komentář připravil server e-Broker společnosti Fio.

Základní přehled o vývoji trhů přinášejí jejich indexy. Podívejte se, jak se dařilo:

Informace o dalších trzích zjistíte pomocí více než pěti desítek dalších indexů.
Mnoho dalších informací najdete také v naší vylepšené sekci trhy.penize.cz !

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Akcie: Po delší době zabodoval ČEZ

13. 4. 2010 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Po delší době zabodoval ČEZ

Pražská burza si připsala ve zkráceném týdnu zisk 0,56 %. V úvodu týdne index PX posunul své letošní maximum a vzdálil se výrazněji od úrovně 1 200 bodů. Ve čtvrtek přišlo vybírání... celý článek

Akcie: Překvapivě dobrá doporučení táhla Prahu vzhůru

30. 3. 2010 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Překvapivě dobrá doporučení táhla Prahu vzhůru

Pražská burza si minulý týden připsala zisk téměř 2 procenta, když akcie posilovaly hlavně v závěru týdne. Ve čtvrtek i pátek index posílil o více než 1 procento a opět se tak dostal... celý článek

Akcie: Pražskou burzu zasáhly nejasnosti kolem pomoci Řecku

24. 3. 2010 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Pražskou burzu zasáhly nejasnosti kolem pomoci Řecku

Pražská burza minulý týden prakticky stagnovala, když index PX oslabil pouze o kosmetickou desetinu. První polovina týdne přinesla zisky, když index atakoval letošní maximální hodnoty... celý článek

Akcie: Prahu táhnou banky

16. 3. 2010 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Prahu táhnou banky

Optimismus na pražské burze vydržel i v průběhu druhého březnového týdne. Index PX posílil o slušných 2,78 % a dostal se opět na dohled hranici 1 200 bodů. Trh posiloval prakticky ve... celý článek

Partners Financial Services